HAKAS”TAN HABERLER - Timur B. DAVLETOV - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









HAKAS”TAN HABERLER - Timur B. DAVLETOV
Tarih: 23.09.2009 > Kaç kez okundu? 4811

Paylaş




Hakas “Çitigen” Müzik ve Drama Tiyatrosu Uluslar arası “Nevruz” Festivaline Katılmakta

03.06.2009 günü Kazan”da (Tataristan Cumhuriyeti) IX Uluslar arası “Nevruz” Türk Halkları Tiyatro Festivali açıldı. Söz konusu etkinlikte Hakas Cumhuriyeti Hakas Çitigen Müzik ve Drama Tiyatrosu tarafından temsil edilmektedir.

03-05.06.2009 tarihleri arasında gerçekleşecek olan bu festivalin programında Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Azerbaycan, Tataristan, Çuvaşistan, Altay, Hakas, Saha (Yakut) ve Rusya Federasyonu”ndaki şehirlerden gelen toplam 22 tiyatro topluluğu katılmaktadır. Festival çerçevesinde milli dramaturgi ve yönetmenlik ile ilgili güncel konuları kapsayacak yuvarlak masa toplantıları ve Rusya ile yabancı tiyatro emekçilerinin katılımıyla atölye çalışmaları düzenlenecektir.

Düzenleyicilerin belirttiği gibi gerçekten kardeşlik ortamı ve yapıcı yaratıcılık diyalogunun tesis edilmesi amacıyla festivalin içinden jüri ve dallara göre ödüllerin takdim edilmesi uygulamasının çıkarılması planlanmaktadır.

“Çitigen” Tiyatrosu bu festivalde sanatseverlere uzmanlar kurulunca onaylanan “Çarğı” (Yargı)adlı oyunu sunacaktır.

“Nevruz” Festivaline katılmanın yanı sıra Hakas “Çitigen” Tiyatrosu aynı zamanda Tataristan yurttaşlarına ve konuklarına birkaç ayrı oyun sunacaktır.









Hakas Cumhuriyeti”nde Bu Yılki Ulusal “Tun Payram” (İlk Ayran) Bayramının Programı Onaylandı

“Tun Payram 2009” 04 Temmuz 2009 günü Askiz Bölgesi Sağay Yazısında “Tölden Töle” (Kuşaktan Kuşağa) adlı bir slogan bağlamında gerçekleşecektir.

Bütün bölge ve şehirlere bu önemli ulusal bayramla ilgili görev dağıtımı yapıldı, ilgili kurumlara Sağay Yazısındaki bayram etkinliği sahnelerinin yerlerine ilişkin şemalar ve bayram esnasında düzenlenecek yarışmalarla ilgili şartnameler verildi.

Bu yılki “Tun Payram”ın açılış töreni 04 Temmuz 2009 günü saat 11.00”de gerçekleşecek, kutlama etkinlikleri 05 Temmuz 2009 günü saat 04.00”da gece eğlence programıyla son bulacaktır.

2007 yılında “Tun Payram”a yaklaşık 55bin kişinin katıldığını hatırlatalım. Bu yıl ise bayram düzenleyicileri katılım oranının bu seviyeden daha az olmayacağını beklemekte, çünkü şimdiden hem Hakas Cumhuriyeti hem de bitişik bölgelerden bayramla ilgili başvurular yoğun bir biçimde gelmeye başladı.

Kaynak: Hakas Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı

Çev.: Timur B. Davletov









Hakas Cumhuriyeti”nde Geleneksel Müzik Sanatı Aytıs Festivali

“Aytıs” (Atışma) Festival Yarışması geleneksel müzik sanatı icracılarını bir araya getirmektedir. Bu festival başarılı bir biçimde Hakas ülkesinde düzenlenmektedir. Bu yıl “Aytıs” festival yarışması Hakas Cumhuriyeti”nin Bey Bölgesi”ndeki Uluğ Monok köyünde gerçekleştirilecektir.



Yirmincisi düzenlenen bu geleneksel sanat festivaline 150 sanatçı katılacak olup katılımcıların arasında hem solistler hem de çocuk ve yetişkinler sanat toplulukları yer almaktadır.



“Aytıs - 2009” Yarışma Festivali tanınmış Hakas halk yazarlarından Mihail Y. Kilçiçakov Yılı çerçevesinde düzenlenmektedir.



20 Haziran 2009 günü saat 16.00”da açılacak olan festival sabah saat altıya dek sürecektir. Katılımcılar “Kahramanlık Destan Gecesi” dalında yarışacaktır. Bilindiği üzere “kahramanlık destan” sanat tarzındaki icra aralıksız bir biçimde 24 saat boyunca sürebilir, bu yüzden yarışmacıların kendini gösterebilmesi açısından yeterli kadar zamanı olacaktır.



Festivalin ikinci günü saat 11.00”de başlayacak olup bütün katılımcılar “Aytıs” geleneksel sanat tarzında yarışacaktır.



Gala-konser ve festivalin birincilerine ödül ve hediyeler takdim töreni Hakas Cumhuriyeti çapında bu yıl 04 Temmuz 2009 günü düzenlenecek ilk ayran günü “Tun Payram” bayramı esnasında gerçekleştirilecektir.



Kaynak: Hakas Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı

Çev.: Timur B. Davletov





Abakan”da “Güneşin Dairesinde” Resim Sergisi Açıldı

29 Mayıs 2009 günü Leonid R. Kızlasov Hakas Ulusal Yörebilimi Müzesinde Hakas ressamlarından Aleksandr Domojakov”un hayat ve sanat çalışmalarına ithaf edilen “Güneşin Dairesinde” adlı bir sergi açıldı. Sergi konuklarına bu resim ustasının realizm ve arkeo-art tarzında yazılan çalışmaları sunulmaktadır. “Kara Güneşin Ruhu”, “Altın Han”, “İkili Tanrı” ve “Renkli Ruh” adlı çalışmalar bunların içerisinde en tanınmışlarıdır. Müzenin sergi salonunda Aleksandr Domojakov”un yaklaşık 50 yapıtı yer almaktadır. Açılış çerçevesinde tanınmış ressamın eserlerinin reprodüksiyonlarının yer aldığı “Yağlı Boya ve Grafik Resim” adlı ressamlık albümünün tanıtım etkinliği de gerçekleşti.

Müzenin internet sitesinde ressamın özgeçmişine yer verilmiştir. A. Domojakov 11 Ekim 1955”te Abakan”da tıp doktorları bir ailede dünyaya gelmiştir. İlk resim derslerini D.İ.Karatanov Çocuk Resim Okulunda Födor E. Pronskih”in hocalığında almıştır. 1967”de çocuk çalışmalarından biri “Na vzlöt” (Kalkışa Doğru) Kanada”nın Montreal şehrindeki Uluslar arası “Ülkem Yurdumdur” Çocuk Resim Sergisinde özel bir diplomayla ödüllendirilmiştir. Sanat hayatının erken döneminde realist gelenek çizgisinde çalışmalarını yazan Aleksandr Domojakov daha sonraki dönemlerde çok sayıda etnografik içerikli eser yaratmıştır. Sanatçı tablolarında sıkça başvurduğu kaynak imgelerdir. Hakas tamgalarının kökeni yüzyılların derinliklerinden gelmektedir. En eski örnekleri daha Erken Demir Çağında görülmektedir. Felsefi boyutu derin olan çalışmaların müellifi A.Domojakov yaratıcı emeğini iyilik ve kötülük, hayat ve ölüm gibi ebedi sorunları kapsayıcı bir biçimde ortaya koymuştur.

İlk kişisel sergisini 1990”da açan ve ikinci sergisi ölümünden sonra1998”de Abakan”da açılan Aleksandr Domojakov”un yapıtları Moskova, St. Petersbugr, Minusinsk, Çernogorsk sergilenmiştir. 1997”de Rusya Federasyonu Ressamlar Birliğine üye olarak kabul edilen A.Domojakov yağlı boya ve grafik tarzı bin civarı çalışmayı meydana getirmiştir. Çalışmaların çoğu fırça ustası tarafından yok edilmiştir, çünkü zamanındaki Hakas sanatının genel akımında onun eserleri oldukça beklenmedik, anlaşılamayan ve karmaşık algılanmaktaydı.





Kaynak: “Hakasya” Bağımsız Haber Ajansı

Çev: Timur B. Davletov







Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 32
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 362
Toplam Tekil 4068283
IP 3.22.249.158






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu