NEDEN HEDEF KERKÜK - Güngör YAVUZASLAN - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









NEDEN HEDEF KERKÜK - Güngör YAVUZASLAN
Tarih: 08.12.2013 > Kaç kez okundu? 3149

Paylaş


Irak'ta Ensar El İslam örgütü başta Halepçe olmak üzere ülkenin kuzey bölgesinde etkili bir örgüt. Kerkük’te en son gerçekleşen istihbarat servisine saldırı ve saldırının ardından bir süre sonra bir alışveriş merkezine de sıçrayan şiddet olayları Irak’taki fazla dillendirilmeyen bir durumu ortaya çıkardı. El Kaide’ye bağlı Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü artık Suriye ve Irak’ta çok rahat ve etkin bir şekilde eylemlerini yapabilmekte. Hem merkezi yönetim hem peşmerge kontrolündeki bölgelerde Ensar El İslam örgütü hem tek başına bazen de Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü ortaklaşa sık sık eylemler yapıyor. Norveç’te bulunan Ensar El İslam örgütünün kurucusu ve eski lideri Molla Necmettin Fatih Krekar’dır. Norveç mahkemesi 2005 yılında Krekar'ın ulusal güvenliği tehdit ettiğini ilan etmiş ve sınır dışı edilmesini istemişti, ancak sınır dışı kararı daha sonra Krekar'ın Irak'ta idam edilebileceği ya da işkenceye uğrayabileceği kaygılarıyla ertelenmişti. Norveç'e 1991'de mülteci olarak gelen ve Oslo'da yargılanan Krekar'ın, siyasileri ve ayrıca üç kişiyi ölümle tehdit etmek suçundan 5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.



ENSAR EL İSLAM ÖRGÜTÜ



ABD’nin Irak’a ikinci müdahalesi ve işgali sırasında Halepçe bölgesinde ciddi bir direniş gösterdi. Ensar Örgüt saldırılarında Amerikan askerleri ve koalisyon kuvvetleri, Irak polis ve askerlerini, Barzani ve Talabani’nin Peşmerge güçlerini hedef almıştır. Örgütün Irak’taki bazı saldırılarından örnekler:



23 Şubat 2003: Kerkük’teki polis karakoluna bombalı araçla saldırı, 30 polis ölü, 55 tane yaralı.



5 Şubat 2004: Erbil’de Amerikan, Iraklı ve Peşmergelerin toplu olduğu yere iki adet şehadet saldırısı, çok sayıda ölü ve yaralı.



9 Aralık 2003: Telafer’de Amerikan ve Irak güçlerine saldırı, 14 ölü.



21 Şubat 2003: Kerkük’teki Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin ikinci merkezine şehadet saldırısı, onlarca ölü ve yaralı.



20 Mart 2004: Kürdistan Demokrat Partisi’nin üç görevlisinin infazı.







Örgüt işgalin başında ağırlıklı olarak Irak’ın kuzeyinde eylemler yapmıştır. Talabani ve Barzani güçlerine karşı zaman zaman saldırılar düzenlese de Kerkük’ün içinde de eylemler yapıyor. Ensar el-İslam örgütü eylemlerinde örgüte bağlı Arapları da kullanmaktadır. Örgütün para kaynağı ise Suudi ve Körfez ülkesi kaynakları. Örgüt El-Kaide bağlantısı ile Afganistan’daki kamplarda militanlarını eğitebiliyor. Suriye’deki iç savaşta El-Nusra Cephesi ile birlikte hareket eden örgütün hedefinde son zamanlarda Kerkük’te var.



SALDIRININ NEDENİ ‘’O’’ İSİM



Kerkük İstihbarat Binasında Örgütü’n önemli bir ismi günlerdir tutuluyordu. Kerkük’ün Kürt Valisinin talimatı ile peşmerge yönetimine teslim edilmesi istenen Ensar El İslam örgütü yöneticisi Bağdat ve ABD baskısı nedeniyle binadan çıkarılamadı. Ensar El İslam örgütü saldırıdan kısa bir süre önce tutulan elemanlarının serbest bırakılmasını istedi. Saldırının gerçekleşeceğini iyi bilen Kerkük İstihbarat yöneticileri başta AVM olmak üzere çevredekileri uyardı. Yani Kerkük İstihbarat yetkilileri saldırıyı bekliyorlardı. İstihbarat binasına bombalı araçla intihar saldırısı yapıp duvarı yıkarak giren örgütün içerden çıkarken tutulan arkadaşlarını yanlarına alıp almadıkları hala gizemini koruyor. Saldırının ardından AVM binasına giren saldırgan gurup burada eylemlerine devam etti. Kerkük Valisi saldırı karşısında Bağdat yönetiminden destek yerine Süleymaniye’den peşmerge gücü gelmesini sağladı. Aslında gelenler Ensar El İslam örgütü yıllardır çatıştığı Talabani peşmergelerinden başkası değildi.AVM içindeki Kerkük’ün kendi güvenlik güçleri dışarıya çıkartıldı.Tek Kerkük asayiş müdürü AVM’de kaldı.Saatlerce pazarlık yapıldı.Saldırıyı gerçekleştiren Ensar El İslam örgütü mensupları zırhlı bir cip, yüklü miktarda para karşılığı ellerindeki rehineleri bıraktılar. Saldırganlara ne olduğu, AVM’ye neden peşmergenin ateşe verdiği hala gizemin koroyor.



IRAK’TA TERÖR YAŞAMIN BİR PARÇASI



Kerkük Irak’ta saldırıların en fazla yaşandığı bir şehir.Türkmen şehri Kerkük petrol zenginliği ile Erbil ve Bağdat yönetimi arasında sıkışmış durumda. Barzani’nin Kerkük’ü Kürtleştirme projesi devam ediyor. Son aylarda Suriye’de gelen Kürtler maddi yardımla bölgeye yerleştirildi. Ankara ve Erbil arasında gerçekleşen yeni petrol anlaşmaları şehirde akan kanın önünde siyah petrol olarak yerini aldı. El-Kaide bağlantılı Ensar El İslam gibi örgütler Suriye benzeri bir iç çatışma ile petrolü olan bu kenti ellerine geçirmek istiyorlar. Şu an da Kerkük güvenlik güçleri kentin güvenliğini sağlayamayacak durumdalar. Peki, ne mi olacak. Her saldırından sonra Kerkük’teki peşmerge sayısı artacak. Kerkük halkı kaostan dolayı güvenli bölgelere gitmeye zorlanacak. Türkiye’de PKK ile devam eden pazarlıklarda Kerkük ve Türkmen varlığı koz olarak kullanılacak. Barzani’ye göre sözde Kürt Yönetimi dışında kalan Kerkük bölgesel yönetime dahil edilecek. Senaryo bu. Irak ve Kerkük’ü bekleyen en ciddi tehlike ise Ensar El İslam gibi örgütlerin güçlenerek artacak olan şiddet ve ardından iç savaş.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 76
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 1484
Toplam Tekil 4078212
IP 18.218.61.16






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.311 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu