SURİYE DAHA DA KARIŞTIRILIRSA… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









SURİYE DAHA DA KARIŞTIRILIRSA… - Necdet SİVASLI
Tarih: 03.09.2013 > Kaç kez okundu? 3194

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com



SURİYE DAHA DA



KARIŞTIRILIRSA…



Gözler şimdi Suriye’ye yapılması gündemde olan olası bir müdahaleye çevrildi. İngiltere’nin müdahalenin dışında kalması ile Amerika ve Fransa İngiltere olmaksızın Suriye’ye müdahalede kararlı olduklarını açıkladılar. Ancak, bu satırlar yazılıncaya kadar Amerika’nın da kesin kararını vermediği görülüyor.



Kimyasal silah kullanımının kesinleşmesi ile birlikte, Esad’a gözdağı verilmek isteniliyor. Çünkü ortada kanıtların olması halinde bu gözdağının verilmemesi süper güçlerin prestijinin düşmesine neden oluyor. Eğer, gerçekten Esad kimyasal gaz kullanmış, bunun cezası kesilmemiş olsa Esad’ın bundan cesaret alarak daha çok kimyasal kullanmaya geçebileceği de hesaplanıyor.



SURİYE DAHA DA KARIŞIR



Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry ABD istihbarat raporlarının değerlendirildiğini, bu raporlarda Esad’ın kimyasal gaz kullandığının kanıtlandığını söylediği konuşmasında “Suriye’ye saldırı sınırlı olacak, kara harekâtı olmayacak, iç savaşı bitirme hedefi olmayacak, Suriye’de müzakere edilmiş siyasi çözüm politikasında değişiklik yapılmayacak” demiştir.



Bu açıklamayı iyi okumak, iyi değerlendirmek gerekiyor. Burada ABD Dışişleri Bakanı açık biçimde “Suriye’yi daha da karıştıracağız” demek istiyor. Kara harekâtının olmayacağını söyleyerek sadece Esad’a gözdağı verileceğini, iç savaşın devam etmesini istediklerini söylüyor.



“Suriye’de müzakere edilmiş siyasi çözüm” sözcüğü Suriye’deki geleceğin Amerika ile Rusya’nın birlikte karar verdiklerini, bunu uygulayacakları anlamına geliyor.



TÜRKİYE DAHA DA ZARAR GÖRÜR



Şimdi bütün bu gelişmeleri ve açıklamaları alt alta koyduğumuzda ortaya şu tablo çıkıyor: Suriye’de Esad kimyasal silah kullanmış. Bunun cezası kesilecek, gözdağı verilecek ve böyle bir harekete daha kalkışması önlenmiş olacak.



Peki, burada en çok zararı kim ya da kimler görecek. Hiç şüphesiz, Suriye’ye yapılması düşünülen sınırlı operasyonda en büyük zararı Suriye’nin yanı sıra Türkiye ve Lübnan da görmüş olacak. Türkiye’ye daha çok Suriyeli sığınmacının akın edeceğine kesin gözü ile bakılıyor. İç savaşın sürmesi ve uzaması ile Türkiye bugüne kadar gördüğü zararlara yenilerini de eklemiş olacak. Ortadoğu’da Türkiye’nin söz sahibi olmasının da zaten önü kesilmişti, bu sınırlı operasyonla iyice önü kesilecek.



Şu noktaya dikkatlerinizi çekmek istiyoruz:



Suriye’ye operasyon ve kara hareketi yapılmasında Türkiye en önde yer alıyor. Şimdi ortaya ve öne Fransa çıktı. İngiltere’nin operasyon dışında kalması ile Amerika Fransa’yı ön plana geçirme fırsatını da buldu. Ortadoğu’da uzun zamandır izi silinmiş olan Fransa Suriye’deki operasyona katılmakla bu fırsatı yeniden yakalamış olacak ve burada söz sahibi olacak. Daha aç ;ık ifade ile masaya yer alan ülke olacak. İşte, bu noktada Türkiye’nin dışarıda kaldığını yeniden görmüş oluyoruz. Yükü çeken, sıkıntıyı çeken, taşeron olarak kullanılan Türkiye, Suriye’nin geleceği konusunda böylece masa dışına itilmiş olacak.



TÜRKİYE’Yİ DİNLEYEN YOK



Suriye’de iç savaşın başlaması ile ilgili yazdığımız yazılarda bu konuya enine boyuna değinmiştik. Türkiye’nin Ortadoğu’da söz sahibi olması özellikle müttefikimiz Amerika tarafından önlenmiştir. Bugün, bunu çok daha açık ve net biçimde görebiliyoruz.



“Her şey İsrail’in güvenliği için” başlıklı yazdığımız yazıda da bunun nedenlerini sizlerle paylaşmıştık. Çünkü bölgede İsrail’in en önemli düşmanları olarak görülen Irak, Libya, Mısır istikrarsızlaştırıldı. Sıra Suriye’ye geldi. Suriye de istikrarsızlaştırılacak. Türkiye de İsrail’in gelecekte düşmanı olarak görülüyor. “One minute” ile başlayan gerginlik, Başbakan Erdoğan’ın salvoları, tehdit kokan açıklamaları, Gazze konusundaki israrı İsrail’de rahatsızlık yaratıyor. İşte, sırası gelince diplomatik alanda intikam böyle alınıyor. Türkiye’nin Ortadoğu’da söz sahibi olmasının önünün kesilmesi bu çerçevede değerlendirilmelidir.



Başbakan Erdoğan Suriye’ye yapılması düşünülen operasyon için “24 saat uğra çekil olmaz. Operasyon rejimi bırakma noktasına getirilmeli ” diyor. Türkiye baştan bu yana kara harekâtını ve Esad’ın devrilmesini bekliyor. Bunun olması için de yapmadığı diplomatik temas kalmadı. Sonuç ortada. Demek ki Ortadoğu’da Türkiye’yi dinleyen yok.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 33
Dün Tekil 1388
Bugün Tekil 1192
Toplam Tekil 4062582
IP 3.19.31.73






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























7 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K rler ar s nda ayna satma, sa rlar ar s nda gazel atma.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu