SURİYE ÇIKMAZINDA TÜRKİYE’NİN YERİ NERESİ?.. - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









SURİYE ÇIKMAZINDA TÜRKİYE’NİN YERİ NERESİ?.. - Necdet SİVASLI
Tarih: 13.05.2013 > Kaç kez okundu? 3891

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com



SURİYE ÇIKMAZINDA TÜRKİYE’NİN



YERİ NERESİ?..



Başbakan Erdoğan, Suriye ile ilgili yaptığı açıklamada “ABD’nin Suriye’de uçuşa yasak bölge ilan etmesi durumunda buna Türkiye olarak destek veririz” dedi. Şam yönetiminin de kimyasal silah kullandığını, Amerika’nın kırmızı çizgilerinin de çoktan aşıldığını da aynı açıklamadaki sözlerine ekledi.



Çok açık ifade edelim:



Türkiye, Suriye konusunda son derece köşeye sıkışmıştır ve neredeyse bu konuda nefes alamaz hale gelmiştir. Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun yanlış politikaları sonunda Suriye batağına giren Erdoğan, Esad’ın gitmesi, rejimin değişmesi için İsrail ile bile işbirliği yapmaktadır. Şimdi ise te k umuda ABD’nin Suriye’ye müdahalesidir ki, bunda da fena halde yanıldığını göremiyor.



SURİYE’NİN GELECEĞİNE BAKIŞ



“Türkiye’nin Suriye çıkmazında yeri neresidir?” diye sorulduğunda verilecek yanıt “Türkiye Suriye çıkmazında sadece bir figürandır” olacaktır. Şimdi, bunun nedenlerine gelelim:



Suriye’de eğer bir şeyler olacaksa, buna sadece Rusya ve Amerika oturup karar verirler. Bizim Başbakan, istediği kadar konuşsun, istediği kadar Obama’ya öneri götürsün, bunların hiç biri önemsenmez. Suriye’nin geleceği konusunda nelerin yapılacağı zaten Amerika ile Rusya arasında konuşulup programlanmıştır. Dikkat edilecek olursa, daha önce Türkiye’nin yapmadığı öneri kalmadı, bunların hangisi devreye sokuldu?



Geçenlerde Amerika ile Rusya arasında yapılan görüşmelerde yeni bir mutabakat sağlandı. Bu mutabakatta, iç çatışmaların sona ermesi ve siyasi bir çözümün gerçekleşmesi yolunda görüş birliğine varıldı. ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Putin ve Dışişleri Bakanı Lavrov ile bir dizi görüşme yaptı. Bir ay içinde uluslar arası bir konferansın gerçekleşmesi sağlanacak.



AMERİKA VE RUSYA ANLAŞTI



İlk hedef, taraflar arasında ateşkes sağlanması olacak. Ardından bir Geçiş Hükümeti’nin kurulması geliyor. Bu Geçiş Hükümeti’nde muhalefet de yer alacak. Daha sonra da parlamento ve Başkanlık için seçimlere gidilecek. Geçiş Hükümeti’nde Esad’ın değil ama Esad yanlılarının yer alması (Baas Partisi Yöneticileri) koşulları da bulunuyor. Esad’ın hemen çekilmesi de istenmiyor. (Geçiş Hükümeti oluşuncaya kadar Esad görevde kalacak, Hükümet kurulduktan sonra görevi bırakacak. Rusya’nın bu konuda Esad’ı ikna ettiği de söyleniyor.)



Burada ince nokta şudur:



Bu önerileri aylar önce Rusya Amerika’ya yapmış, kabul görmemiş ve iç çatışmalar da yoğunlaşmıştı. Şimdi ise, Amerika bu önerileri kabul ederek bir yerde Suriye konusunda geri adım atmış oluyor. Çünkü ABD kamuoyu, kesinlikle Suriye’ye bir askeri operasyonunun karşısında görünüyor. ABD Başkanı Obama’da sınırlı da olsa savaşa sıcak bakmıyor. Uçuşa yasak bölgenin de olmayacağını geçen hafta söyledi. Esad’a karşı savaşan muhalefete de ağır silahlar verilmeyeceğini, sadece insani yardım sağlanılacağını da yineledi.



TÜRKİYE POLİTİKASINI DEĞİŞTİRMELİ



Şimdi ortada böylesine gelişmeler varken Başbakan Erdoğan’ın Obama’ya götüreceği öneriler bir şey ifade eder mi? Erdoğan’ın kafasının içindekilerin hiçbirine zaten Amerika sıcak bakmıyor. Başbakan ya öylesine konuşuyor, ya da kamuoyunun gazını almaya çalışıyor.



Suriye’de işlerin Bizim Başbakan ve Dışişleri Bakanı’nın düşündüğü gibi gitmediği ve gitmeyeceği açık biçimde görülüyor. Amerika bile, bugün geri adım atıp, Rusya ile Suriye’nin geleceği konusunda ortak noktayı bulduğuna göre, bizimkilerin de politikalarını esnetip, bun a göre ayarlaması gerekmiyor mu? Burada, Türkiye’nin geleceğini biz daha çok önemsiyoruz.



Bizimkiler sürekli olarak Esad’ın çekilmesini istedi. Muhalefeti de her türlü destekledi. Şimdi Amerika ile Rusya anlaşıp, anlaştıkları noktaları uygulamaya koyduklarında bizimkiler ne yapa cak şimdiden bunların hesabını yapmalı, bu bataktan daha fazla zarar görmeden çıkmaya çalışmalıdırlar. İşte biz bunun için, Türkiye’nin Suriye politikalarında figüran olmaktan öteye gidemediğini vurgulamaya çalıştık. Suriye çıkmazında gördüğümüz ve göreceğimiz zararları da bir başka yazımızda sizlerle paylaşacağız.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 18
Dün Tekil 1136
Bugün Tekil 619
Toplam Tekil 4257595
IP 44.210.149.218






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























1 Cemaziye'l-Evvel 1446
Kas m 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Ben sadece asil bir ailenin evlad olmakla de il, fakat asil bir milletin evlad olmakla gururluyum.
(AT LLA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.907 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu