Kaçırılan Uygur Kızları - Memet Aydemir - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Kaçırılan Uygur Kızları - Memet Aydemir
Tarih: 19.02.2009 > Kaç kez okundu? 8842

Paylaş


2008 yılı Pekin olmipaytlarini protosta etmek için Çin´e karşı Ankara`da gösteri yapan Uygur kökenli, bir Türk vatandaşı “ Namusumuzu koruyamıyoruz” diyerek üstünde benzin döküp kendisini yaktı. Bu olay sırasında “Namusumuzu koruyamıyoruz” derken, acaba meseleyi kaç kişi anladı?

Çin hükümeti 2006 yılından beri zorunlu olarak Uygur kızlarını, Çin içlerinde ki fabrikalara çalışma amacı ile götürdüğünü açıklıyor. Hükümetin yaptığı resmi acıklamya göre, gelişmemiş ve iş alanlarının kıstlı olduğu Doğu Türkistan bölgesinde yasayan genç kızlara Çin`in güney kesimlerinde iş imkanı sağlıyor. Doğu Türkistan`lı kadınların resmi olarak iki çocuk doğurama hakları var. Doğu Türkistan´in güney kesimlerinde yaşayan iki kızı olan hemen her aile, kızlarından birisini Çin devletine vermek zorundadır. Bu kızların yaşları 16-25 arasındadır. Ayrıca seçilen kızların hiç evlenmemiş ve çocuklarının olmaması gerekiyor. Çin içlerine götürülen bu kızların bir kısmı uzun süre aileleri ile hiç bir irtibat kuramadan karın tokluğuna çalışıyor. Bir kısmında akıbeti belli değil.

Yurt dışında yasayan ve korkmadan konuya değinen bütün, Uygur sivil örgüt kuruluşları ve insan hakları dernekleri, bu kızların evlenmeye kadın bulamayan, Çinlilere ve genel evlerine satıldığını belirtiyorlar. Doğu Türkistan´in başkenti Urumci`de Yayınlanan “İktisat” gazetesinin verdiği bilgilere göre, 2009 yılına kadar götürülen kızların toplam sayısı 200 000´i geçmiş durumdadır.

Dünyası sarsan ekonomik kiriz ile birlikte Çin`in güney bölgelerinde olan binlerce fabrika kapanmış ve milyonlarca genç kadın memleketine geri gönderilmiştir. Tüm bu gelişmelere rağmen yalnız Doğu Türkistan´in Peyzavat nahiyesinden fabrikalara çalışmaya götürülen 6052 kızın hiçbiri geri dönmemiştir.

Kaynak:

Memet Aydemir: Eine Reise zu den Uiguren

Faruk zabaci: Hürriyet gazetesi Londra bürosu

Spiegel dergisi Hamburg Almanya

www.Memetaydemir.de

aydemir@foni.net





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 43
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1239
Toplam Tekil 4067373
IP 3.138.102.178






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.311 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu