“Türkiye her dinden vatandaşına ibadet imkânı sunan bir ülkedir” 03.07.2020 - TC Cumhurbaşkanlığı - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









“Türkiye her dinden vatandaşına ibadet imkânı sunan bir ülkedir” 03.07.2020 - TC Cumhurbaşkanlığı
Tarih: 04.07.2020 > Kaç kez okundu? 704

Paylaş


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Levent Camii Temel Atma Töreni'nde yaptığı konuşmada, “Türkiye her dinden, her inançtan, her meşrepten vatandaşına ibadet imkânı sunan bir ülkedir. Hâlihazırda ülkemizde sayıları 435’i bulan kilise, sinagog ve havra ibadete açıktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Levent Camii Temel Atma Töreni'ne katılarak, vatandaşlara hitap etti.





Konuşmasına Sakarya Hendek'te havai fişek fabrikasında yaşanan patlamada hayatını kaybeden işçilere Allah’tan rahmet, yaralı işçilere de acil şifalar dileyerek başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, patlamayla ilgili tüm kurumların yoğun bir çalışma içinde olduğunu vurguladı.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, temeli atılan Levent Camii'nin hayırlı olması dileyerek, caminin şehre kazandırılmasında katkısı olanlara şükranlarını sundu.



“MEDENİYETİMİZDE CAMİLER MESCİD-İ HARAM VE MESCİD-İ AKSA'DAN BERİ KULLUĞUMUZUN SEMBOLLERİDİR”



Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Merkez Bankası yönetimine gayretleri ve kolaylaştırıcı yaklaşımlarından dolayı teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, insan için geride bıraktığı her eserin önemli, Allah için yapılan eserlerin yerinin ise ayrı olduğunu kaydetti.



Camilerin hiçbir çıkar, kazanç, şöhret beklentisi olmaksızın sadece ve sadece Allah'a ibadet için, Allah rızası için inşa edilen eserler olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizim medeniyetimizde camiler Mescidi Haram ve Mescidi Aksa’dan beri kulluğumuzun sembolleridir. Rabbimiz camileri Allah’ın adı anılan, sabah akşam tespih edilip namaz kılınan evler olarak tarif ediyor. Müslümanlar dünyanın her köşesinde Peygamberimizin ‘Kim Allah rızası için bir mescit yaptırırsa, Allah da bunun karşılığında ona Cennet’te bir köşk ihsan eder’ müjdesine nail olmak için asırlardır cami inşa ediyor” dedi.



“KİMSENİN BİZİM İBADETHANELERİMİZE KARIŞMAYA HAK VE SALAHİYETİ YOKTUR”



Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın farklı coğrafyalarında farklı mimari stillerle yükselen her caminin, bulunduğu yerin Müslüman yurdu olduğunu gökyüzüne haykıran birer abide olduğuna vurgu yaparak, İstanbul’un, Fatih Sultan Mehmet Han’ın fethiyle birlikte mescide çevrilen Ayasofya ve asırlar içinde ardı ardına inşa edilen selatin camileriyle bu bakımdan dünyanın en zengin şehirlerinin başında geldiğine dikkati çekti.



“Biz nasıl dünyanın diğer ülkelerinde kendi vatandaşlarına hizmet veren ibadethanelere karışmıyorsak, kimsenin de bizim ibadethanelerimize karışmaya hak ve salahiyeti yoktur” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye her dinden, her inançtan, her meşrepten vatandaşına ibadet imkânı sunan bir ülkedir. Hâlihazırda, belki de bunu şu anda ekranları başında bizi izleyen vatandaşlarım ilk defa duyacak; hâlihazırda ülkemizde sayıları 435’i bulan kilise, sinagog ve havra ibadete açıktır. Hatta ülkemizde Balat’taki Demir Kilise örneğinde olduğu gibi restorasyonla ayağa kaldırılan yeni kiliselere dahi biz destek verdik, bizzat devletin cebi hümayunundan bunları yaptık.”



“ÜLKEMİZE AYASOFYA KONUSUNDA YÖNELTİLEN İTHAMLAR, DOĞRUDAN EGEMENLİK HAKLARIMIZA SALDIRI ANLAMINI TAŞIMAKTADIR”



Camilerin de ihtiyaç duyulan her yerde hizmet verdiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ayrıca, geçmişi günümüzden 11 bin yıl öncesine kadar uzanan ve insanlığın ibadet için kurduğu ilk yerleşim olarak bilinen Göbeklitepe başta olmak üzere farklı dönemlere ve medeniyetlere ait binlerce tarihi ibadet mekânına sahibiz. Böyle bir ülkeyi ibadethaneler üzerinden eleştirmeye çalışmak, hakikatlere sırt dönmek demektir. Ülkemize Ayasofya konusunda yöneltilen ithamlar, doğrudan egemenlik haklarımıza saldırı anlamını taşımaktadır. Hâlbuki dünyanın dört bir yanında camilerin ve diğer dinlere mensup insanların ibadethanelerinin saldırıya uğradığı bir dönemden geçiyoruz. Milyonlarca insan sadece dini inançlarından dolayı hayatlarına kastedilmesi dâhil her türlü baskıya maruz kalıyor. Asıl bakılması, üzerinde durulması, tedbir alınması gereken yer işte burasıdır. Biz ülkemizdeki hâkim inanç grubu olan Müslümanların da diğer dinlere mensup olanların da hakkını, hukukunu korumaya devam edeceğiz. İnşa ettiğimiz yeni camilerin aynı zamanda insanlığın ortak medeniyetine yaptığımız katkılar olarak görüyoruz” dedi.



LEVENT BARBAROS HAYRETTİN PAŞA CAMİİ



Cumhurbaşkanı Erdoğan, temeli atılan Levent Camii’nin İstanbul’un cami zenginliğini bir adım daha öteye taşıyacağını belirterek, caminin 7 bin metrekarelik oturum alanı, 56 bin metrekarelik yapı alanı, kapalı ve açık bölümlerindeki 20 bin kişilik cemaat kapasitesi, 4 minaresi, 25 metrelik kubbe çapı ve diğer unsurlarıyla İstanbul’a yakışır bir eser olacağını aktardı.



Levent Camii’ne baş levendin adını vererek Barbaros Hayrettin Paşa Camii ismini koymayı uygun gördüklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hayırlı olsun, inşallah süratle camimizi bitirip ve bir an önce bölgenin, tüm İstanbul’un ve Müslümanların hizmetine sunacağız” diye konuştu.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını Arif Nihat Asya’nın “Dua” şiirini okuyarak tamamladı.



Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının ardından Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş dua etti. Duanın ardından da Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, Barbaros Hayrettin Paşa Camisi Dernek Başkanı Ergin Külünk ile inşaat alanına ilk betonu dökmek üzere butona basarak, caminin temelini attı.



Kaynak:

https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/120554/-turkiye-her-dinden-vatandasina-ibadet-imk-ni-sunan-bir-ulkedir-





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 36
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1402
Toplam Tekil 4067536
IP 3.145.47.253






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.311 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu