“Türkiye’yi 81 vilayetinin tamamıyla ekonomide şaha kaldırmanın peşindeyiz” 04.09.2019 - TC Cumhurbaşkanlığı - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









“Türkiye’yi 81 vilayetinin tamamıyla ekonomide şaha kaldırmanın peşindeyiz” 04.09.2019 - TC Cumhurbaşkanlığı
Tarih: 05.09.2019 > Kaç kez okundu? 929

Paylaş


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Orta Anadolu Ekonomi Forumu’nda yaptığı konuşmada, “Sivas’ta olduğu gibi ülkemizi 81 vilayetinin tamamıyla ekonomide şaha kaldırmanın peşindeyiz. İş adamlarımızla yeni pazarlar bulmak, yeni ilişkiler kurmak için dünyanın dört bir yanını dolaşıyoruz. Hem kendi girişimcilerimize, hem de ülkemize gelen küresel yatırımcılara her türlü desteği veriyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sivas Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde düzenlenen Orta Anadolu Ekonomi Forumu’nda katılımcılara hitap etti.





Sivas Kongresi’nde bir araya gelen heyetin, sadece ülkenin siyasi bağımsızlığını değil ekonomik özgürlüğünü de hayal ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Nitekim savaşın kazanılmasının hemen ardından, daha Cumhuriyet kurulmadan, İzmir’de Birinci Türkiye İktisat Kongresi’nin toplanması bunun işaretidir” dedi.



“DEMOKRASİ VE EKONOMİDE BELİRLEDİĞİMİZ HEDEFLERE YÜRÜME İRADESİ HAMDOLSUN KIRILAMAMIŞTIR”



Cumhurbaşkanı Erdoğan, kapitülasyonların kaldırılması, devlet eliyle sanayileşme hamlesi başlatılması, ticaretin ve üretimin desteklenmesi gibi önemli adımların gerçek bir millî iktisat hamlesi hâline dönüştürülemediğini vurgulayarak, “Cumhuriyeti kuran kadro, ekonominin en az siyasi ve askeri başarılar kadar hayati bir konu olduğunu gayet iyi biliyordu. Dönemin şartları da hem özel sektörün desteklendiği hem de doğrudan devlet eliyle büyük yatırımların yapıldığı karma model bizi arzu ettiğimiz yerlere taşıyamadı. İkinci Dünya Savaşı’nda fiilen savaşın dışında kalmamıza, savaş sonrası yeniden yapılanma çalışmalarında aynı muameleyi görmemize yol açtı” ifadelerini kullandı



Türkiye’nin üçüncü ekonomik ve kalkınma hamlesini, 2003 yılından itibaren AK Parti ile birlikte yaşadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yaklaşık 17 yıldır devam eden bu süreç, elbette dikensiz gül bahçesi misali sorunsuz, sıkıntısız geçmemiştir. Ancak her ne olursa olsun Türkiye’nin demokraside ve ekonomide belirlediğimiz hedeflere yürüme iradesi hamdolsun kırılamamıştır. Bu dönemde, göreve başladığımızdan itibaren yani kişi başına millî gelirin 3 bin 400 dolardan çıkıp 11 bin dolara kadar tırmandığı bir dönemi yakaladık” şeklinde konuştu.



“DÜN ELİNİ AÇAN BİR ORDUYA SAHİPTİK”



İhracatın 36 milyar dolardan 170 milyara çıktığını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunlar bu dönemin sıçrayışıdır. Tüm bunların yanında savunma sanayinde Türkiye, bugün yerli ve millî olarak ihtiyacının yüzde 70’ini karşılar hâle geldi. Bunu karşılarken ihracatımız, savunma sanayinde 2,5 milyar dolara yükselmiş vaziyette. Yani dün elini açan bir orduya sahiptik, şimdi kendimiz üretiyoruz, şimdi göğsümüzü gere gere adımları atıyoruz” dedi.



Alt yapıda Cumhuriyet tarihinde görülmemiş adımlar atıldığını, 6 bin 100 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğuna 17 yılda 20 bin kilometrenin üzerinde ilave ettiklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yüksek hızlı trenin de artık Türkiye’de olduğunu ve Ramazanda Sivas’a geleceğini ifade etti.



“MUASIR MEDENİYETLER SEVİYESİNİN ÜSTÜNE ÇIKMAK İCRAATLA OLUYOR”



“Muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmak lafla olmuyor, icraatla oluyor” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Onun için Sivas Kongresi’nin ruhunu iyi okuyabilirsek, Erzurum Kongresi’nin ruhunu iyi okuyabilirsek bu adımları atmakta ne kadar geç kaldığımızı daha iyi anlarız. Bunlar bize yeterli mi? Yetmez, daha ileri gideceğiz” diye konuştu.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “S-400 olayı oldu kıyamet kopardılar ‘almayacaksın’. Niye almayacağız? Adı üzerinde S-400 nedir? Savunma sistemi, taarruz değil, yani bize savunma sistemini bile almayı engelliyorlar. Aldık ve inşallah nisanda tamamen bitiyor. Ve ben Sayın Trump’a şunu da söyledim sen de bize Patriot ver, senden de Patriot alalım. ‘Doğru mu söylüyorsun?’ dedi, ‘Evet doğru söylüyorum ama şartlar aynı olacak.’ dedim, yani Rusya’dan hangi şartlarda aldıysak senden de aynı şartlarla olursa alırız.”



ABD Başkanı Donald Trump ile 5 gün önce telefon görüşmesi gerçekleştirdiklerini, Birleşmiş Milletler vesilesiyle tekrar bir araya geleceklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu konuları tekrar görüşeceklerini belirtti.



AK Parti döneminde başlayan büyük ekonomi hamlesinin zirve noktasının, küresel finans krizinin 2009 yılındaki etkileri bir kenara bırakılırsa, 2013-2014 yılları olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu dönemde büyümede yüzde 11’lere kadar varan oranlara ulaştıklarını, millî gelirin 950 milyar dolarlara kadar çıktığını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu dönemde inşaattan otomotive, ihracattan turizme, döviz rezervlerinden kamu borçlanma faizlerine ve enflasyona kadar her alanda çok güzel bir tabloyla karşı karşıya olduklarını, göreve geldiklerinde Türkiye’nin IMF’ye borcunun 23,5 milyar dolar olduğunu, 2013 Mayıs’ta IMF’ye borcu sıfırladıklarını hatırlattı.



“GEZİ OLAYLARIYLA BERABER DIŞARIDAN ÇOK CİDDİ BİR ÇELME TAKILDI”



Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Benim faize alerjim var, yüksek faize karşıyım. Bunda iyi bir noktaya gelmiştik. Çünkü yüzde 63’te almıştık faizi ve 4,2’ye kadar düştük. O zaman enflasyon da 7,6’ydı. Maalesef bu Gezi olayları vesaireyle beraber dışarıdan çok ciddi bir çelme takıldı ve sıkıntı yaşadık. Bütün bunlarla beraber şu anda yeniden faizde düşüş başladı. Faizdeki düşüşle beraber enflasyonun düşüşü, biliyorsunuz son olarak 15,1’e kadar düştü. Şimdi politika faizi daha da düşecek. Buna inanıyorum. Çünkü yeni Merkez Bankası yönetimi bu konuda anlayışı ortaya koydu.”



“Olmaz böyle şey” denilen birçok şeyleri yaptıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sadece İstanbul’da 3. Köprü’yü yaptık. Onu engellemeye çalıştılar. Kimlerin engellemeye çalışacağını zaten anlayın. Benim söylememe gerek yok. Denizden geldiler oralarda gösteriler yaptılar. Marmara’yı yaparken yine engellemeye çalıştılar. Boğaz’ın altından Marmaray’ı yaptık. Avrasya Tüneli’ni yaptık, aynı şeyleri yaptılar” ifadelerini kullandı.



“YEPYENİ BİR DÖNEMİN PERDELERİ ARALANIYOR”



Cumhurbaşkanı Erdoğan, savunmada, çalışma hayatında, sosyal güvenlikte, sosyal yardımlarda, şehircilikte, çevrede, tarımda, uluslararası ilişkilerde yepyeni bir dönemin perdelerinin aralandığına işaret ederek, “Ülkemizi 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri hâline getirme yolunda emin adımlarla ilerliyoruz” dedi.



Son 6 yıldır her seçimin bir devri sabık, bir intikam, bir örtülü darbe, bir eskiye dönüş vesilesi hâline getirme kampanyalarının yürütüldüğünü belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Hatta 15 Temmuz gibi tarihimizin en büyük ihanetine rağmen bu yöndeki çabalardan vazgeçilmedi. Darbecileri aklamak, darbe girişimini sıradan hâle getirmek, ülkemize yapılan ihaneti örtmek, milletimizin kahramanlığını görmezden gelmek için akla hayale sığmayacak yollara başvuruldu. Sınırlarımıza kadar dayanan terör örgütlerine karşı yürüttüğümüz mücadeleyi önemsizleştirmek için her türlü yol denendi.”



“MİLLETİMİZİN DİRAYETLİ DURUŞU SAYESİNDE SENARYOLAR YIRTILDI”



Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletin dirayetli ve kararlı duruşu sayesinde nice senaryoların yırtılıp atıldığını, nice tuzakların bozulduğunu ve nice hesapların boşa çıktığının altını çizdi. Son olarak yaklaşık bir yıl önce bu dönemde kur-faiz-enflasyon üçgeninde yeni bir saldırıya maruz kalındığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Öncelikle sistemin içinde böyle bir sorunla karşılaşmamıza sebep olan açıkları kapattık. Ardından da ekonomiyi yeniden önce dengeye getirecek, akabinde de yeniden 2023 hedeflerimize odaklayacak bir programı devreye soktuk. Döviz kurunun nispeten stabil hâle gelmesi, faizlerdeki düşüş, enflasyondaki gerileme, ihracattaki ve turizmdeki hele hele bugün malum ihracattaki açıklamalar da yapıldı. Gayet iyi bir konumdayız.”



Ekonomideki gelişmeleri de değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Enflasyonda 10 puanlık düşüş olurken, faizde, ticari kredilerde 8 puan, konut kredilerinde 13 puan, ihtiyaç kredilerinde 10 puan gerileme yaşandı. Bu yılın ikinci çeyreğinde, ilk çeyreğine göre yüzde 1,2 oranında bir büyüme oranı yakaladık. Fakat 2020 ile ilgili ben bir büyüme oranı veriyorum. Ona kilitleneceğiz. O da büyüme oranını bir defa kesinlikle inşallah yüzde 5 olarak planlayacak ve bunun üzerinde oynayacağız.”



“17 YILDIR İLK DEFA CARİ FAZLA VEREN İŞLEMLER DENGESİNE KAVUŞTUK”



Bu yılın ikinci yarısında çok daha güçlü büyüme oranları beklendiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu 2020’nin alt yapısını oluşturacak. İhracattaki artış devam ederken, ithalattaki köpüğü azalttık. Ve 17 yıldır ilk defa cari fazla veren işlemler dengesine kavuştuk” şeklinde konuştu.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ekonomisinin dinamik piyasa yapısı ve küresel sisteme entegrasyon gücü ile önümüzdeki dönemin en gözde yükselen ekonomisi hâline geldiğinin altını çizerek, bu gelişmelerin ardından Türkiye’ye yönelik hamle niyeti taşıyanların bir değil, 10 değil, en az 100 kez düşünmek ve ondan sonra adım atmak zorunda kalacağını vurguladı.



“TÜRKİYE’NİN ÜRETİM ÜSLERİ ARASINDA ÖN SIRALARA ÇIKMA FIRSATI VAR”



Türkiye’nin ekonomide geldiği yerin önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ancak hâlâ Türkiye’nin gerçek potansiyeline ulaşamadığının da bir gerçek olduğunu vurguladı.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, uzunca bir süredir dünyanın üretim devi olan bölgelerin, hızla eskisi kadar cazip olmaktan çıktığını anlatarak, şunları kaydetti: “İşçilikten hammaddeye, siyasi ve ekonomik güvene kadar pek çok hususta Asya ile ilgili kafalar karışıktır. Bu durum, Avrupa ve Orta Doğu başta olmak üzere önemli tüketim merkezlerinin hemen dibindeki Türkiye’ye dünyanın üretim üsleri arasında ön sıralara çıkma fırsatı veriyor. Hem kendi firmalarımızı hem de küresel sermaye kuruluşlarını bu fırsatı değerlendirmeye davet ediyoruz.”



Cumhurbaşkanı Erdoğan, son dönemde bu yönde çok önemli taleplerle ve somut adımlarla karşılaştıklarına işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu: “Geçmişte ülkemizi sadece bölgesel irtibat noktası olarak gören ve kullanan küresel pek çok kuruluş, artık tasarımdan üretime kadar her alan burada kök salmaya başlamıştır. Bu süreçte ülkemiz de boş durmuyor. Suriye ve Irak’ta yürüttüğümüz operasyonlarla sınırlarımızın güvenliğini sağlamlaştırıyoruz. Doğu Akdeniz’de milletimizin hakkını korumak için güçlü bir duruş sergiliyoruz. Sivas’ta olduğu gibi ülkemizin 81 vilayetini tamamıyla ekonomide şaha kaldırmanın peşindeyiz.”



İş adamlarıyla yeni pazarlar bulmak, yeni ilişkiler kurmak için dünyanın dört bir yanını dolaştıklarını, hem Türk girişimcilere hem de Türkiye’ye gelen küresel yatırımcılara her türlü desteği verdiklerini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnşallah ekonomimizin toparlanma sürecini 2019’da bitirecek, önümüzdeki yıldan itibaren kaldığımız yerden büyüme hamlemizi başlatacağız” şeklinde konuştu.



Kaynak: https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/109510/-turkiye-yi-81-vilayetinin-tamamiyla-ekonomide-saha-kaldirmanin-pesindeyiz-





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 14
Dün Tekil 1168
Bugün Tekil 873
Toplam Tekil 4259017
IP 34.239.153.44






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























2 Cemaziye'l-Evvel 1446
Kas m 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Ne kadar bilirsen bil; s ylediklerin kar ndakinin anlad kadard r.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.811 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu