“Tarih boyunca coğrafyamız insanlık vicdanının merkezi olmuştur” 03.08.2019 - TC Cumhurbaşkanlığı - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









“Tarih boyunca coğrafyamız insanlık vicdanının merkezi olmuştur” 03.08.2019 - TC Cumhurbaşkanlığı
Tarih: 04.08.2019 > Kaç kez okundu? 860

Paylaş


Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Mor Efrem Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi Temel Atma Töreni'nde yaptığı konuşmada, “Bu coğrafyayı yaklaşık bin yıldır, İstanbul’u da 566 yıldır yöneten bir milletiz. Bu uzun tarih boyunca coğrafyamız hep dini, etnik, kültürel çeşitliliğin, çok renkliliğin, en önemlisi de insanlık vicdanının merkezi olmuştur” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Süryani Kadim Vakfı Mor Efrem Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi Temel Atma Töreni’ne katıldı.



Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Süryani Ortodoks cemaati mensupları ile tüm dini liderleri selamlayarak, temeli atılacak Mor Efrem Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi’nin, Süryani cemaatine ve İstanbul’a kazandırılmasında emeği geçenleri tebrik etti.



“Coğrafyamızın kadim evlatları olan Süryani toplumunun, diğer tüm meseleleri gibi ibadet ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamak, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin görevidir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu anlayışla yaklaşık 10 yıl önce Mor Filüksinos Yusuf Çetin’in talebi üzerine kiliseyle ilgili sürecin başladığını söyledi.



“TÜM MAĞDURLAR İÇİN KAPILARIMIZ DA KALBİMİZ DE SONUNA KADAR AÇIKTIR”



Kilisenin fiilen inşaat aşamasına gelinceye kadar geçen sürede eski İstanbul Büyükşehir Belediye başkanları Kadir Topbaş ve Mevlüt Uysal’ın vakfa her türlü desteği sağladıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vatikan temsilcilerinin de gereken adımları atmasıyla, Süryani vatandaşların bir kiliseye kavuşma imkânı elde ettiklerini anlattı.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, Süryani cemaatinin cömert katkılarıyla kısa sürede inşaatının tamamlanacağına inandığını ifade ederek, kilise inşasının en geç 2 yılda tamamlanacağına olan inancını belirtti.



Türk milletinin bu coğrafyayı yaklaşık bin yıldır, İstanbul’u da 566 yıldır yöneten bir millet olduğuna vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu uzun tarih boyunca coğrafyamız hep dini, etnik, kültürel çeşitliliğin, çok renkliliğin, en önemlisi de insanlık vicdanının merkezi olmuştur. İspanya’dan Kafkasya’ya, Doğu Avrupa’dan Kuzey Afrika’ya kadar her yerden bu topraklara gelen tüm mazlumlar, tüm mağdurlar için kapılarımız da, kalbimiz de sonuna kadar açık olmuştur” dedi.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk milletinin son olarak da Suriye ve Irak’tan gelen Arap, Kürt, Türkmen Müslümanların yanında Süryani, Ezidi ve diğer inançlara sahip 4 milyona yakın insanı misafir ettiğini kaydetti.



“KAPIMIZA GELEN İNSANLARIN İNANÇLARINI SORGULAMAK AKLIMIZDAN DAHİ GEÇMEZ”



Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Terör örgütleri, Irak ve Suriye’de bu insanlara her türlü zulmü yapar, canlarına ve mallarına zarar verirken, biz hiçbir ayrım yapmadan herkese yüreğimizi açtık. Tarihin her döneminde olduğu gibi bugün de kapımıza gelen insanların ne inançlarını, ne kökenlerini, ne renklerini, ne kültürlerini sorgulamak aklımızdan dahi geçmemiştir. Çünkü bizim için buraya gelen herkes, önce insandır. Sadece ve sadece bu sıfatıyla da bizim gözümüzde her türlü hürmete, her türlü desteğe, her türlü hizmete layıktır. Kendi vatandaşlarımıza verdiğimiz hizmetlerde de asla herhangi bir ayrımcılığa tevessül etmedik. Hiç şüphesiz, coğrafyamızın en kadim halklarından olan Süryaniler, bu hizmetlere ulaşım konusunda herkes kadar hak sahibidir. Bölgemizde son 150 yıldır yaşanan acılar, pek çok sıkıntıya ve tahribata yol açmış olmasına rağmen, birlikte yaşama irademizde en küçük bir sarsılmaya izin vermedik.”



“TÜRKİYE’YE SEVGİSİ VE KATKISI OLAN HERKES, BİZİM NAZARIMIZDA BİRİNCİ SINIF VATANDAŞTIR”



Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’ye sevgisi, sadakati, katkısı olan herkesin nazarlarında ülkenin birinci sınıf vatandaşı olduğunun altını çizerek, “Ne siyasette, ne ticarette, ne de diğer alanlarda hiç kimse için gizli veya açık bariyerler söz konusu değildir. Nitekim bugün ülkemiz siyaset, iş, sanat, spor hayatında her kesimden insanımızın, kendi birikimi, gayreti, becerisi ölçüsünde yer aldığını görüyoruz” diye konuştu.



Demokrasiyi güçlendirerek, Türkiye’deki herkesle birlikte farklı dinlere mensup cemaatlerin özgürlük alanlarını genişleten, haklarını garanti eden çalışmalar yürüttüklerine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün geldiğimiz noktada, demokrasinin geliştirilmesinin ve bu yönde atılan adımların ülkemize zarar vereceğini iddia edenlerin ne kadar yanıldıklarına hep birlikte şahitlik ediyoruz. Bize göre bugün Türkiye, geçmişe göre çok daha güçlü bir toplumsal yapıya sahiptir. Türkiye Cumhurbaşkanı olarak, önümüzdeki dönemde de aynı yaklaşımla çalışmalarımızı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin bulunduğu coğrafyanın sahip olduğu doğal ve beşeri zenginlik sayesinde, binlerce yıldır insanlığın en büyük medeniyet ve kültür inşa hareketlerine sahne olduğunu belirterek, böylesine cazibe merkezi bir coğrafyanın, ister istemez sürekli saldırılara ve bunların yol açtığı acılara da maruz kaldığını anlattı.



“TÜM TERÖR ÖRGÜTLERİ VE ONLARI MAŞA OLARAK KULLANAN GÜÇLERİN ASIL HEDEFİ ORTAK VATANIMIZDIR”



Türkiye’nin bugün da tarihî kaderini yaşadığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bölgemizde cereyan eden hadiselerin önemli bir bölümünün arka planında, bu toprakların zenginliklerine sahip olma emeli vardır. Farklı söylemlerle ortaya çıkmış olsalar da tüm terör örgütlerinin ve onları birer maşa olarak kullanan güçlerin asıl hedefi ortak vatanımızdır. Bu saldırıları boşa çıkarmanın yolu, farklılıklarımızı en önemli zenginliğimiz görerek, 82 milyon olarak tek yürek, tek bilek halinde hareket etmemizden geçiyor” değerlendirmesinde bulundu.



“Unutmayınız: Bu ülke hepimizin ülkesidir. Bu devlet hepimizin devletidir” uyarısında bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye güçlendikçe ortaya çıkan imkanlardan bila-istisna tüm vatandaşların yararlanacağını, Türkiye’de hak ve özgürlükler genişledikçe, bundan da yine istisnasız tüm vatandaşların faydalanacağını bildirdi.



“BİZİM NE ZİHNİMİZDE NE DE KALBİMİZDE AYRIMCILIĞA YER OLMAMIŞTIR”



“Tek istisnamız terör örgütleridir, teröristlerdir, ülkesine ve milletine karşı ihanet içine girenlerdir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunun dışında bizim zihnimizde ne de kalbimizde ayrımcılığa yer olmamıştır, olmayacaktır. Zira yaratılanı yaratandan ötürü sevme anlayışı medeniyetimizin gereğidir” ifadesini kullandı.



Büyük ve güçlü Türkiye hedefine ne kadar yaklaşılırsa tüm vatandaşların o derece kendini güvende ve huzurlu hissedeceğini, refahı paylaşacağını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Üzerinde, Allah’ın izniyle daha binlerce yıl boyunca beraberce yaşayacağımız bu toprakların zenginliği ve bereketi hepimize yeter. Önemli olan birliğimize, beraberliğimize, dayanışmamıza, ortak hedefler etrafında kenetlenme azmimize sahip çıkmamızdır. Bunu başardığımızda, inşallah, üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir meselemiz yoktur” şeklinde konuştu.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mor Efrem Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi’nin, Süryani cemaatine ve İstanbul’a kazandırılmasında emeği geçenleri tekrar tebrik ederek, konuşmasını tamamladı.



Konuşmasının ardından tüm dini liderlerle hatıra fotoğrafı çektiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, inşaat temel alanını bir süre inceledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra “Ya Allah, Bismillah” diyerek, inşaat temeline beton dökmek için butona bastı.



Yeşilköy'deki İstanbul Süryani Kadim Vakfı Mor Efrem Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi'nin temel atma törenine, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Süryani Kadim Vakfı Başkanı Sait Susin, İstanbul-Ankara Süryani Kadim Kilisesi Metropoliti Mor Filüksinos Yusuf Çetin ve Fener Rum Patriği Bartholomeos da katıldı.



Kaynak:

https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/107190/-tarih-boyunca-cografyamiz-insanlik-vicdaninin-merkezi-olmustur-





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 77
Dün Tekil 1097
Bugün Tekil 1342
Toplam Tekil 4073269
IP 3.142.98.108






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























14 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K peklerin dudaklar de di diye deniz kirlenmez.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu