"İhracatta 200 milyar dolar sınırını geçmemiz gerekiyor" 16.06.2019 - TC Cumhurbaşkanlığı - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









"İhracatta 200 milyar dolar sınırını geçmemiz gerekiyor" 16.06.2019 - TC Cumhurbaşkanlığı
Tarih: 17.06.2019 > Kaç kez okundu? 793

Paylaş


Cumhurbaşkanı Erdoğan, TİM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, “2018 ihracatını 168 milyar dolar olarak kapatmıştık. Bu yıl Mayıs ayı itibariyle ihracatımız 171,4 milyar dolara çıktı. İhracattaki yükseliş olumlu ama yetersizdir. Bir an önce 200 milyar dolar sınırını geçmemiz gerekiyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi 26. Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni’ne katıldı. Hilton İstanbul Bomonti Otel’de gerçekleştirilen programda Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma yaptı.





Programda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin 26’ncı Genel Kurulu’nun hayırlı olmasını dileyerek, ihracatın şampiyonları olarak ödül alan, alacak olan firma ve iş insanlarını tebrik etti.



Güçlü Türkiye, güçlü ekonomi, güçlü ihracat, güçlü insan kaynağı, güçlü altyapı ve ihracat ekosistemi olarak ifade edilen 5G vizyonuyla yürütülen çalışmalarla daima ihracatçıların yanında olduğunu ve olmayı sürdüreceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Tacikistan’da Asya Güvenlik ve Ekonomik İşbirliği Toplantısı’na katıldığını anımsatarak, burada ülkeler arasındaki iş birliğini nasıl geliştireceklerine yönelik adımları görüştüklerini söyledi.



“YABANCI YATIRIMLAR, ÜLKEMİZ ALEYHİNDEKİ KAMPANYALARA RAĞMEN, 13 MİLYAR DOLARA ULAŞTI”



Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl 1 milyar dolar ve üzerinde ihracat yapan firma sayısının 10’dan 13’e çıktığını açıklayarak, “Aynı şekilde 100 milyon dolar ve üzeri ihracat yapan firma sayımız da 145’ten 171’e yükseldi. İhracat yapan ilk 1000 firmanın ortalama çalışan sayısı da bir önceki yıl 704’ken geçen yıl 781’e ulaştı” bilgisini paylaştı.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, döviz kurundaki yükselişin finans sektörü gibi kimi alanlarda sıkıntıya yol açarken, ihracatçılar için çok büyük imkânları beraberinde getirdiğine işaret ederek, “Doğrudan yabancı yatırımlar ise ülkemiz aleyhindeki tüm kampanyalara, bölgemizdeki tüm olumsuzluklara rağmen son 12 ayda 13 milyar doları buldu. Dünyada yatırımların gerilediği bir dönemde ulaştığımız bu rakamlar Türkiye’nin hâlâ cazibe merkezi olmayı sürdürdüğünü gösteriyor” değerlendirmesinde bulundu.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, turizmde bu yıl 50 milyon turist hedefinin yakalanacağını gösteren haberler aldıklarını, 2023 hedefi olan 70 milyon turist ve 70 milyar dolar turizm gelirinin de artık hayal olmaktan çıkarak, her geçen gün yaklaşılan bir gerçeğe dönüştüğünü dile getirdi.



Dış finansman ihtiyacını azaltan bütün bu gelişmelerin en çok da ihracatçılar için avantaj sağladığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sizlerden bu imkânları en iyi şekilde değerlendirmenizi bekliyorum. Tabi Türkiye’nin Çin’in ve Rusya’nın yaptığı gibi sürekli olarak örtülü veya açık devalüasyonla parasının değerini aşağıda tutma şansı yoktur. Çünkü Türkiye bu tür yollara başvuran ülkelerin aksine dünya ekonomisiyle özellikle de Avrupa ile çok fazla iç içe girmiş, bütünleşmiş bir ülkedir. Bunun için attığımız adımları serbest piyasa ekonomisi kuralları içinde yürütmemiz gerekiyor” dedi.



“AB İLE İLİŞKİLERİMİZ NE KADAR DALGALI OLURSA OLSUN, EKONOMİ BOYUTUNU SAĞLAM TUTMAK ZORUNDAYIZ”



Avrupa Birliği ile siyasi ilişkiler ne kadar dalgalı olursa olsun ilişkilerin ekonomik boyutunun sağlam tutulması gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Her ne kadar aynı Avrupa, son dönemde ülkemize yönelik spekülatif kur ataklarına karşı sessiz kalmış olsa da, biz dik ve tutarlı duruşumuzu bozmayacağız. Hem Avrupa başta olmak üzere gelişmiş ülkeler de yürüttüğümüz ticaretin kurallarına uyacak hem de sürekli yeni pazarlar arayarak, mevcut pazarları genişleterek ihracatımızı artıracağız. Sizler de bu başarıyı gösterecek azmi, kararlılığı ve cesareti görüyorum” şeklinde konuştu.



Girişimci, iş insanları, sanayici, tüccar ve üreticilere seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkenize güvenin, devletinize güvenin, geleceğinize güvenin. Elinizdeki tüm imkânları yatırıma, üretime, istihdama, ihracata yöneltin. Böylece hem kendiniz kazanın hem de evlatlarınız hayallerinin inşasına katkıda bulunun. Türkiye’yi cari açık veren bir ülkeden, cari fazla veren bir ülkeye taşımaya çok yaklaştık. Biz sizlere güveniyoruz, sizlerin de bizlere güvenmenizi istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.



“İHRACATÇILARI DESTEK İÇİN 3,1 MİLYAR LİRA KAYNAK AYIRDIK”



Cumhurbaşkanı Erdoğan, gümrük kapılarının fiziki modernizasyonu kesintisiz sürdüğünü, gümrüklerde dijitalleşmeye yönelik projelere hız verdiklerini, karayoluyla ihracatta ihracat refakat belgesi bu uygulamayı başlatarak ihracat operasyonlarında zaman ve maliyet tasarrufu sağladıklarını, tek pencere sistemiyle dış ticaret ürünleri için gerekli tüm bilgi ve belgeleri artık tek bir başvuru noktasından sunduklarını anlattı.



İhracatçıları destek için geçen yıl 2 milyar lira, bu yıl ise 3,1 milyar lira kaynak ayırdıklarını bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Eximbank’ın sermayesini 3 milyar liradan, 10 milyar liraya çıkarttıklarını, geçen yıl da sektöre kredi ve sigorta destekleriyle birlikte toplam 44,2 milyar dolar tutarında finansman desteği sağladıklarını ve böylece toplam ihracatın yüzde 26’sını finanse edildiğini açıkladı.



İHRACATÇI VE SANAYİCİLERE KAMBİYO VERGİSİ MÜJDESİ



KOBİ’lerle birlikte ihracatçılara sunulan desteklerden 11 bin 489 firmanın yararlandığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şimdi sizlere bir müjde daha vermek istiyorum. Bugün imzaladığım inşallah yarın da Resmî Gazete’de yayımlanacak bir Cumhurbaşkanlığı Kararı’yla sanayi sicil belgesi sahipleri ve ihracatçı birlikleri üyelerine yapılan döviz satımlarına muafiyet getiriyoruz. Bir başka ifadeyle, artık ihracatçılarımız döviz alırken binde 1’lik Kambiyo Vergisi ödemeyecekler. Böylece döviz spekülasyonlarını önlemek için aldığımız tedbirlerin ihracatçılarımızı etkilemesinin de önüne geçiyoruz. Bu Cumhurbaşkanlığı Kararı’nın ekonomimiz ve sizler için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, siyasi ve ekonomik olarak küresel düzeyde yeni bir dünya düzeninin inşa edildiğine işaret ederek, bu sürecin dünya ekonomisinde Amerika, Avrupa Birliği, Çin Halk Cumhuriyeti, Rusya, Japonya, Hindistan gibi ülkelerin hemen ardından gelen grupta yer alan Türkiye’yi de çok yakından ilgilendirdiğini vurguladı.



Türkiye’nin 2023 hedeflerinin en önemli başlıklarından birinin dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu ay sonunda Japonya’nın Osaka kentinde düzenlenecek G-20 Zirvesi için ilgili bakanlıklar ve Merkez Bankası yetkililerinin hazırlıklarını yaptığını kaydetti.



“S-400 MESELESİNİ SAVUNMA SİSTEMİ TARTIŞMASI OLARAK GÖRENLER BÜYÜK FOTOĞRAFI OKUYAMIYOR”



Cumhurbaşkanı Erdoğan, G-20 Zirvesi’nde ABD, Çin, Rusya ve Almanya’nın liderleriyle görüşeceğini belirterek, 2 Temmuz’da Çin ziyaretini gerçekleştireceğini orada da ilişkilerin nasıl geliştirileceğine dair müzakerelerin yapılacağını anlattı.



Eylül ayındaki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda da yoğun bir gündemleri olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şayet biz kendi hedeflerimize sıkı sıkıya sahip çıkar, bunun gereklerini yerine getirirsek Allah’ın izniyle hiç kimse bizim önümüzü kesemez bunu böyle bilelim. Ülkemizin özellikle son yıllarda yaşadığı hadiselerin tamamı da bu büyük mücadelenin tezahürlerinden başka bir şey değildir. Eğer hâlâ 15 Temmuz darbe girişimini tiyatro olarak veya ordu içindeki bir grubun yoldan çıkması gibi görenler varsa gafil değilse art niyetli demektir. Eğer hâlâ S-400 meselesini sıradan bir savunma sistemi tartışması olarak görenler varsa bu büyük fotoğrafı okuyamıyor demektir. Eğer hâlâ Suriye meselesini ülkemizdeki Suriyelilerin sahilde dolaşmaları seviyesinde tartışan varsa bölgemizdeki acımasız oyundan tümüyle bihaber demektir. Hatta hatta kusura bakmasınlar, yani bizim devletimizin bunlara aylık maaş bağladığını söyleyecek kadar gaflet içerisinde olanlar varsa bu nadanları da hep birlikte uyaralım diyorum. Biz hiçbir Suriyeliye maaş bağlamadık, biz sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan yetim, öksüz, fakir, fukaraya valiliklerimiz ve kaymakamlıklarımız vasıtasıyla maaş veriyoruz, bunu zaten benim vatandaşım da biliyor. Eğer hâlâ Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon arama tartışmalarını basit bir petrol, doğalgaz kavgası olarak görenler varsa bu işlerden hiç anlamıyor demektir.”



“DOĞU AKDENİZ’DE MÜNHASIR EKONOMİK BÖLGELERDE ARAMALARIMIZA DEVAM EDİYORUZ”



Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de münhasır ekonomik bölgelerde kendisine ayrılmış yerde aramalarına devam ettiğine vurgu yaparak, “Birileri kaşını gözünü oynatırsa biz de bütün firkateynlerimizle beraber, gerektiğinde uçaklarımızla beraber hemen o gemilerimizin yanında yerimizi alıyoruz ve çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Talimat vermiş bir tanesi, talimat vermişler tutuklatacaklarmış o gemilerdeki personeli, avucunuzu yalarsınız neyi tutuklatıyorsunuz, neyi tutuklatıyorsunuz? Bizim silahlı kuvvetlerimiz bütün buradaki imkânlarımızla biz de Doğu Akdeniz’de şu anda zaten yerimizi almış vaziyetteyiz, oralardayız. O personeli korumak bizim görevimizdir ve sonuna kadar baştan sona kadar bunu devam ettiriyoruz, ettireceğiz. Şu anda bu çalışmalarımız devam ediyor aralıksız. Bunun yanında eğer hâlâ Filistin Kudüs meselesini, Libya meselesini, Irak’taki, İran’daki, Körfez’deki gelişmeleri mahallî çekişmeler olarak değerlendirenler varsa hiç kusura bakmasın ayakta uyuyor demektir” sözlerine yer verdi.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Fransa Cumhurbaşkanı bizim bu aralamalardan çekilmemizi istiyor, sen ne diyorsun ya, senin orada ne işin var bir defa? Biz buralara kıyıdaşız kıyıdaş. Biz Kıbrıs’ta garantörüz, Yunanistan garantör, İngiltere garantör peki, sen nesin? Senin orada hiçbir hüviyetin yok. Ha Total şirketi adına sen böyle bir açıklama yapıyorsan o zaman vekâletini göster bir, demek ki Cumhurbaşkanlığını bırakmış avukatlığa başlamışsın. Ama Tayyip Erdoğan konuştuğu zaman garantör ülke olarak konuşuyor, Yunanistan konuşursa garantör ülke olarak konuşur, İngiltere konuşursa garantör ülke olarak konuşur, sen ne olarak konuşuyorsun?” ifadelerini kullandı.



“YABANCI MEDYA VE SİYASİLERİNİN İSTANBUL SEÇİMİYLE YAKINDAN İLGİLENMESİ SORGULANMALI”



Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23 Haziran’da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yenileme seçimi yapılacağını belirterek, “Yapılacak seçimle sadece bir belediye başkanı sadece bu seçilecek. Seçimdir, daha doğrusu olması gereken neyse o olacak, millî iradenin bir tecellisidir” dedi.



Yabancı medyanın ve yabancı siyasilerin, sivil toplum kuruluşlarının İstanbul seçimiyle yakında ilgilenmesinin sorgulanması gerektiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yine terör örgütlerine, onların yaptığı açıklamalara baktığımız zaman acaba bu terör örgütleri niçin İstanbul’daki bu seçimi bu kadar masaya yatırarak biz filancanın yanındayız diyerek öne çıkıyorlar? Bunlar terör örgütü, kendileri aday göstermiyor. Aday göstermemenin yanında da biz filancanın yanındayız diyorlar, herhalde bunlar bize bir şeyler vermesi gerekir. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimine verdiğimiz önem işte biz bu terör örgütlerine karşıyız, bu terör örgütlerinin destekledikleri yapılara da karşıyız farkımız bu” diye konuştu.



İstanbul’da seçimin yenilenmesi kararının tamamen hukuki sebeplerle alındığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, demokrasiye ve hukuka saygısı olan herkesin Pazar günkü seçimin sonucuna rıza göstermesinin, teslim olmasının şart olduğunu kaydetti.



“HEP BİRLİKTE ÇALIŞARAK EKONOMİDE HEDEFLERİMİZE ULAŞACAĞIZ”



Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pençe Harekâtı’nda şu ana kadar 60’a yakın teröristin etkisiz hâle getirildiğini, Irak’ın kuzeyindeki teröristlerle mücadelenin devam ettiğini de belirtti.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, küresel düzeyde yaşanan değişim sürecini Türkiye lehine en iyi neticeleri alacak şekilde değerlendireceklerine dikkati çekerek, “Bunun için siz ihracatçılarımıza çok önemli görevler düşüyor. Hep birlikte çalışarak üretimi ve istihdamı artıracak, ekonomide hedeflerimize ulaşmamızın en başta gelen şartı olan cari açığımızın fazlaya dönüştürülmesini inşallah sağlayacağız bundan hiç endişeniz olmasın” şeklinde konuştu.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından ihracat şampiyonlarına ödüllerini takdim etti.



Programa; Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turanlı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da katıldı.



Kaynak:

https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/105689/-ihracatta-200-milyar-dolar-sinirini-gecmemiz-gerekiyor-





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 40
Dün Tekil 1388
Bugün Tekil 897
Toplam Tekil 4062287
IP 18.222.69.152






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























7 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K rler ar s nda ayna satma, sa rlar ar s nda gazel atma.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.502 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu