BASIN BÜLTENİ Akıncı, Meclisi bilgilendirdi - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı, Meclisi bilgilendirdi
Tarih: 23.02.2019 > Kaç kez okundu? 897

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs konusundaki son gelişmeler hakkında Cumhuriyet Meclisi'ni bilgilendirdi.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun Cumhurbaşkanı Akıncı’nın da katılımıyla yaptığı olağanüstü toplantı yaklaşık 5 saat sürdü.

Toplantı sonrası basına açıklama yapan Akıncı, toplantının son derece sağlıklı ve yararlı bir diyalog içerisinde geçtiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Meclis ile yoğun katılımlı bir toplantıda özel gündemle buluştuğunu ve Kıbrıs konusunda son dönemde yaşanan süreçle ilgili bilgi verdiğini kaydetti.

BM Genel Sekreteri’nin geçici özel temsilcisi Jane Holl Lute ile görüşmesi ve Rum lider ile 26 Şubat’ta yapacağı görüşme öncesinde Meclis’i bilgilendirdiğini ve görüşlerini sunduğunu ifade eden Akıncı, toplantıda, Mecliste temsil edilen 6 parti lideri ve milletvekillerinin görüş öneri fikirlerini aldığını, eleştirini dinlediğini ve bunlara aydınlatıcı cevaplar verdiğini anlattı.

Toplantının yararlı diyalog içinde geçtiğini belirten Akıncı, Lute'un "tarafların aynı noktaya gelebilir mi" diye referans çalışması olduğunu, bunun sonucu ortaya çıktıktan sonra yeri ve zamanı geldiğinde Meclis’i yine bilgilendirebileceğini kaydetti.

BM temsilcisi Lute'un temaslarının ne sonuç doğuracağını bilmediklerini ancak bir sonuç ortaya çıkınca mutlaka Meclis’le yine bir araya geleceğini ifade eden Akıncı, toplantıyı verimli ve yararlı olarak niteledi.

Rum liderin açıklamalarının sorulduğu Cumhurbaşkanı Akıncı, yeni fikirlere kapalı olmadığını ancak yalın gerçeğin; kendisinin reddettiği bir şey olmadığı ve Kıbrıs'ta müzakere ile ve BM çatısı altında bir sonuca ulaşılacağı olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin de, kendilerinin de, Meclis'teki siyasi partilerin de bunu söylediğini, Rum liderle yapacakları toplantıda son önerisi desantralize federasyon konusundaki önerilerini ve başka önerileri varsa onları da dinleyeceklerini ifade eden Akıncı, kapıları kapamadıklarını, adaya BM çatısı altında müzakerelerle barışı getirmeyi iki taraf için de istediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, “’Farklı gerçekler var ama Akıncı reddettiği için olmuyor’ demek çok haksızlık” diye konuştu.

Kıbrıs’ın Türkiye’ye dost bir coğrafya olmasının hem Kıbrıslı Türkler hem de Kıbrıslı Rumların yararına olduğunu, barış ve çözümün tüm taraflara yarar sağlayacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Akıncı, gerilimin herkese zarar verdiğini ve bölgeden giderilmesi gerektiğini söyledi.

Kıbrıs'ta kana doyduklarını ve artık barışı, huzuru aramaları gerektiğini ifade eden Akıncı, yeni fikirlerle ilgili bir soru üzerine, "Benim reddimle alakalı bir durum yok. Dünya gerçekleriyle alakalı bir durum var. ‘Farklı modeller var da Akıncı reddettiği için bunlar olmuyor’ söylemi abartılı, haksızlık… Böyle bir şey söz konusu değil. Barışı huzuru arayalım. Ben onu yapmaya çalışıyorum. Mümkün olanı yapmaya çalışıyorum" dedi.



Akıncı, ABD Kongre Heyetiyle görüştü



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ABD Senatosu ve Temsilciler Meclisi üyelerinden oluşan Kongre heyetini kabul ederek görüştü.

ABD Senatosu’nda, Mississippi Senatörü ve ABD Kongresi Helsinki Komitesi Başkanı olarak görev yapan Senatör Roger Wicker’in başkanlığındaki 10 senatör ve temsilciler meclisi üyesinden oluşan ABD Kongresi heyeti ile Cumhurbaşkanlığı’ndaki görüşmede, Kıbrıs sorununda gelinen son aşama ve güven yaratıcı önlemlerle ile ilgili fikir alışverişinde bulunuldu.

Roger Wicker başkanlığındaki ABD Kongre heyetine, Türk tarafının görüş ve düşünceleri aktarıldı. Senatör Roger Wicker başkanlığındaki heyette Senatör ve Temsilciler Meclisi Üyeleri Bob Casey, Martin Heinrich, Tom Udall, Mike Lee, Chris Van Hollen, Lloyd Doggett, Robert Aderholt, Gwen Moore ve Lee Zeldin yer aldı.



Ataoğlu: “38 bin turist seviyesinden 1 milyon 200 bin turist seviyesine ulaştık”



Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, KKTC turizminin bir milyon 200 bin turist seviyesine ulaştığını, dış ticaret açığının yüzde 50’sini turizmin karşıladığını kaydetti.

Uluslararası Otelciler Derneği (INTHA), Türkiye ve KKTC turizminde farkındalığı attırmak ve canlandırmak amacıyla “1. Uluslararası Türkiye-KKTC Turizm Zirvesi” düzenledi.

Türkiye’de Haliç Üniversitesi’nde yer alan etkinliğe Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu da katılarak, Türkiye ile KKTC turizmi hakkında konuştu.

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu da burada yaptığı konuşmada, iki ülke turizminin masaya yatırılması, daha iyiye ve sürdürülebilir turizmin devamlı kılınması adına bu tür organizasyonların faydalı olacağını söyledi.

Böylesi anlamlı bir etkinlikte olmaktan ötürü mutluluk duyduğunu belirten Ataoğlu, “Kuzey Kıbrıs bir ada ülkesi. 1974 Mutlu Barış Harekatı sonrasında iki otel ile başlayan turizm serüveni, günümüzde 26 binlik yatak kapasitesine ulaştı. 38 bin seviyesinde olan ziyaretçi sayısı ise 1 milyon 200 bin seviyesine geldi. Sürekli Güney Kıbrıs’ın engellemeleri, protestoları ve ambargoları ile karşılaşıyoruz, buna rağmen bu seviyelere ulaştık” dedi.

Kuzey Kıbrıs’ın dış ticaret açığının yüzde 50’sini turizmin karşıladığını belirten Ataoğlu, ülkeye turizmin yanı sıra eğitimin de çok ciddi katkıları olduğunu ifade etti.

Turizm açısından Türkiye pazarının kendileri için çok önemli bir pazar olduğuna değinen Ataoğlu, bu pazarı güçlendirmek için 2016 yılından itibaren Anadolu’nun çeşitli illerinde KKTC tanıtım günleri düzenlediklerini belirtti.

Ataoğlu, yıllardır Kuzey Kıbrıs turizmi ile ilgili olarak yanlış algı oluşturulduğunu da söyleyerek, ülke turizminin şans oyunlarından ibaret olmadığını bu yanlış algının giderilmesi için Türkiye’nin çeşitli illerinde KKTC tanıtım etkinlikleri düzenlediklerini vurguladı.

Ülkenin tarihi güzellikleri, bakir doğası, kültürel mirası ve ikliminin yanı sıra alternatif turizm modelleri ile çok ciddi bir değere sahip olduğunu dile getiren Ataoğlu, Anavatan Türkiye’de yaşayan herkesin en az bir kere KKTC’yi ziyaret etmeleri gerektiğini söyledi.



Çeler, Ankara’da 1. Yaşlılık Şurası’na katılıyor



Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 20-22 Şubat tarihleri arasında Ankara’da düzenlenecek 1. Yaşlılık Şurası’na katılıyor.

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılış konuşmasını gerçekleştireceği Şura’da ‘Liderler Oturumu’ da düzenlenecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çeler, ‘’ Yaşlı Dostu Politikalar’’ konulu Liderler Oturumu’nda konuşacak.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 16
Dün Tekil 1238
Bugün Tekil 1386
Toplam Tekil 4065594
IP 3.16.76.43






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























9 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Saraylarda s remem da larda s rd m , Bin cihana de i mem u ks z T rkl m .
(H seyin Nihal ATSIZ)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.788 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu