BASIN BÜLTENİ Akıncı, Anastasiadis ile bir araya geliyor - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı, Anastasiadis ile bir araya geliyor
Tarih: 27.10.2018 > Kaç kez okundu? 808

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiadis, yarın saat 10.00’da ara bölgede, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Misyon Şefi Elizabeth Spehar’ın ikametgahında bir araya gelecek.

Öte yandan BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs sorunu için görevlendirdiği geçici özel danışmanı Jane Holl Lute, 31 Ekim’de Kıbrıs’a geliyor. Lute, adada liderlerle görüşmeler yapacak.



Akıncı ile Duncan telefon görüşmesi gerçekleştirdi



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bu sabah, Birleşik Krallık Avrupa ve Amerika'dan Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan ile telefon görüşmesi yaptı.

Görüşmede, Kıbrıs sorununda gelinen son durum ile ilgili görüş alışverişinde bulunuldu.

Cumhurbaşkanı Akıncı, görüşmede, Alan Duncan’a, BREXIT sürecinde Birleşik Krallık egemenliğinde bulunan üs bölgelerine ilişkin olarak Kıbrıslı Türklerin haklarının gözetilmemesi hususunda kaygılarını da iletti.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, dün, Çek Cumhuriyeti Büyükelçisi Helena Bambasova’yı kabul etti. Görüşmeye ilişkin açıklama yapılmadı.





Besim HIMSS Eurasia Sağlık Bilişimi Fuarı ve EMRAM Eğitim Konferansına katılacak



Sağlık Bakanı Dr. Filiz Besim ve beraberindeki heyet, İstanbul’da bugün başlayıp cumartesi sona erecek HIMSS Eurasia Sağlık Bilişimi Fuarı ve EMRAM Eğitim Konferansı’na katılmak üzere dün akşam adadan ayrıldı.

Besim’in Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’nın davetiyle katılacağı etkinliklerde, Türkiye ve bölge ülkeler için sağlık bilişim sektörü ele alınacak.

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Malezya Sağlık Bakanı Duzulkefly ve Sağlık Bakanı Filiz Besim’in açılış konuşması gerçekleştireceği konferansta dünyadan ve Türkiye’den konuşmacılar yer alıyor.

Dünyanın dört bir yanından gelecek olan Sağlık Bakanları ile yuvarlak masa toplantısı da gerçekleştirilecek olan konferansta, Asya, Avrupa ve Afrika ülkelerinden 2 binin üzerinde Sağlık BT uzmanı, klinik uzmanları, firma yetkilileri, yatırımcılar ve sağlık bilişimi profesyonelleri bir araya geliyor.





Akar: “Barbaros Hayrettin Paşa’nın ikinci bir kez tekrardan tacizine asla müsaade etmeyeceğiz”



TC Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye’nin Akdeniz’de araştırma gemisi Barbaros Hayrettin Paşa’nın ikinci bir kez tekrardan tacizine asla müsaade etmeyeceklerini söyledi.

Akar, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Doğu Akdeniz'deki arama çalışmalarına başlayan Barbaros Hayrettin Paşa gemisine Yunan savaş gemisinin tacizinin, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı unsurlarınca engellenmesi hatırlatılarak, bölgede oluşabilecek olası gerginliklere karşı ne gibi tedbirler alındığının sorulması üzerine Akar, söz konusu araştırma gemisinin, uluslararası anlaşmalara, uluslararası hukuka tamamen uygun şekilde 16 Ekim'de bölgede sismik bir inceleme yapacağını, tamamen barışçıl amaçlarla orada bulunacağını bildirdiğini söyledi.

Akar, 18 Ekim'de bölgeye varan geminin, Yunanistan'ın bir savaş gemisi tarafından taciz edildiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Buna karşı anında, zaten hazırlıklı olma nedeniyle, gerekli tedbirleri aldık. Şu anda bölgede bizim Barbaros Hayrettin Paşa gemimiz çalışmalarını sürdürmektedir. Bizim bölgedeki savaş gemilerimiz gerekli korumayı sağlamaktadırlar. Herhangi bir şekilde yeni bir tacize, oradaki çalışmalarımıza herhangi bir müdahaleye müsaade etmeyeceğimizi de herkesin bilmesi lazım. Burada kaynakların adil bir şekilde paylaşılmasından yanayız. Bu konuda varılan anlaşmalar, bazı çalışmalar var, bunların gerçekleştirilmesini istiyoruz."

Akar, Barbaros Hayrettin Paşa gemisini taciz eden savaş gemisinin fotoğrafını göstererek, "Bunun herhangi bir şekilde ikinci bir kez tekraren oradaki araştırma gemimizin tacizine asla müsaade etmeyeceğiz. Bu konuda gerekli hazırlıklarımız tamamdır. Buradaki gerek Türkiye Cumhuriyeti devletinin gerekse KKTC'nin hak ve menfaatlerini sonuna kadar koruyacağımızı herkesin bilmesini almasını istiyoruz." dedi.

"Türkiye Cumhuriyeti devletinin ve KKTC'nin yer almadığı hiçbir projenin bu bölgede başarı olmasının imkan ve ihtimali yok." vurgusunda bulunan Akar, komşulardan beklentinin, burada da her türlü provokasyonlardan uzak durulup, tehlikelerin yaratılmaması olduğunu kaydetti.



Burcu: “Rumların tek yanlı çalışmaları bir sonuç vermez”



Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, karşılıklı uzlaşı kuralının hem doğal gaz çalışmaları hem de müzakereler için şart olduğunu, dolayısıyla Kıbrıs Rum tarafının tek taraflı girişimlerinin sonuç vermesinin mümkün olmadığını söyledi.

Barış Burcu, BRT’de yayınlanan Vizyon Medya programında yaptığı değerlendirmede, müzakerelere zemin teşkil eden anlayışların toplumlara dayatılmadığını, siyasi eşitliğe dayalı iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyonun ilk olarak 1977’de imzalanan Denktaş-Makarios Doruk Antlaşması’nda öngörüldüğünü ve bugüne kadar çeşitli dönemlerde çeşitli liderler tarafından bunun teyit edildiğini ifade etti.

Burcu, bu zeminin ete kemiğe bürünen en geniş şeklinin dönemin liderleri Eroğlu- Anastasiadis arasında 11 Şubat 2014’te imzalanan ortak açıklama belgesinde tanımlandığını ve geçmiş müzakerelerin bu çerçevede sürdürüldüğünü kaydetti.

Burcu, “Bu noktaları daha da iyileştirecek veya bunlardan daha iyi olan yeni öneriler varsa bunlar değerlendirilir, fakat bütün bu tartışmalar sırf uzlaşıları ortadan kaldırmak ve yerine yeni bir uzlaşı koymayan taktik bir manevra için yapılıyorsa, burada dikkatli olmalıyız çünkü her ne yapılacaksa uzlaşıyla yapılacaktır. Oldu-bitti ile bir yere varılamaz. Bu müzakere edilen çözüm için de böyledir, doğal gaz çalışmaları için de böyledir. Değişmez ve olmazsa olmaz kural, karşılıklı uzlaşıdır” dedi.

Rum tarafının Kıbrıslı Türkleri ve Türkiye’yi dışlayarak tek yanlı olarak sürdürmeye çalıştığı doğal gaz çalışmalarının bir sonuç vermeyeceğini belirten Burcu, çünkü ister doğal gaz çalışmalarıyla ilgili olsun, ister müzakerelerle ilgili olsun her konuda olmazsa olmaz kuralın, karşılıklı uzlaşı olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in 15 Ekim’de Güvenlik Konseyi’ne sunduğu raporuna da işaret eden Burcu, “Raporun özellikle sonuç bölümü önemlidir. Genel Sekreter Guterres, raporun sonuç bölümünde doğal gaz arayışlarının bütünlüklü bir çözümü teşvik edecek bir şekilde ele alınmasını ve bu şekilde yeni gerginliklerden sakınılması gerektiğini söylemektedir ki, bu Cumhurbaşkanımızın sürekli vurguladığı bir husustur” ifadelerini kullandı.

Genel Sekreter’in bu bölümde sonuç üretmeyen, ucu açık bir sürece verilen desteğin artık geride kaldığını, müzakereler yeniden başlayacaksa bunun sonuç odaklı olabilmesi gerektiğini ve BM’nin ancak görev tanımı (terms of reference) konusunda tarafların bir ön uzlaşıya varması halinde yardımcı olabileceğini kaydettiğini belirten Burcu, tüm bu hususların Cumhurbaşkanı Akıncı’nın yaptığı değerlendirmelerle uyumlu olduğunu ifade etti.

Derinya ve Aplıç’ta geçiş kapılarının açılması için hem siyasi kararın alınmasında hem de kapıların hazır hale getirilmesi sürecinde Cumhurbaşkanı Akıncı’nın çok büyük emeği olduğunu söyleyen Burcu, “İyi ki verdiği siyasi kararın arkasında bu kadar ısrarlı duran, dirayetli ve takipçi bir Cumhurbaşkanımız var. Yoksa süreçleri yakından takip eden bir kişi olarak açıkça söylüyorum ki bu kapıların açılması kararı kadük olabilirdi” dedi.



Türkiye Cumhuriyeti’nin 95. kuruluş yıl dönümü KKTC’de de törenlerle kutlanacak



Türkiye Cumhuriyeti’nin 95. kuruluş yıl dönümü, KKTC’de de törenlerle kutlanacak.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla, Lefkoşa, Gazimağusa, Girne, Güzelyurt, İskele ve Lefkoşa ilçeleri ile diğer bazı yerlerde törenler düzenlenecek.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 30
Dün Tekil 1238
Bugün Tekil 525
Toplam Tekil 4064733
IP 3.133.109.211






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























9 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Saraylarda s remem da larda s rd m , Bin cihana de i mem u ks z T rkl m .
(H seyin Nihal ATSIZ)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.215 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu