BASIN BÜLTENİ Özersay Ankara ziyareti öncesi Akıncı tarafından kabul edildi - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Özersay Ankara ziyareti öncesi Akıncı tarafından kabul edildi
Tarih: 16.10.2018 > Kaç kez okundu? 856

Paylaş


Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun davetlisi olarak 15 – 17 Ekim 2018 tarihlerinde Ankara’ya gerçekleştireceği çalışma ziyareti öncesinde dün Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı ziyaret ederek bir süre görüştü. Görüşmede Kıbrıs konusuyla ilgili olarak son dönemde yaşanan gelişmeler ışığında Bakan Özersay’ın Ankara ziyareti ele alındı ve görüş alış verişinde bulunuldu.

Bakan Özersay’ın Ankara ziyareti kapsamında iki ülke arasındaki yakın işbirliğinin daha da geliştirilmesi imkânları üzerinde durularak Kıbrıs meselesine ilişkin son gelişmeler ele alınacak.

Özersay, temasları kapsamında TBMM Dışişleri Komisyonu’nu “KKTC ve bölgesel gelişmeler” hakkında bilgilendirecek, ayrıca Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’la da görüşecek. Bakan Özersay, Bakan Çavuşoğlu ile birlikte Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde düzenlenecek “Doğu Akdeniz’de Hukuk ve Siyaset” konulu sempozyumun açılışına da katılacak.





Özersay: “Kelime oyunlarıyla kısır müzakere süreçlerine hapsolmamalıyız”

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay , Kıbrıs Rum liderliğinin son günlerde gündeme getirdiği “gevşek federasyon” düşüncesiyle ilgili olarak açıklamada bulundu.

Dışişleri Bakanı Özersay, Kıbrıs Rum liderliğinin aslında temelde çok bir şeyi değiştirmeyecek bir gevşek federasyon kavramıyla, Kıbrıs Türk tarafını ve Birleşmiş Milletleri aynı kısır ve sonuçsuz müzakere sürecine hapsetmeye çalışıyor olabileceğine dikkat çekti. Özersay “her tür düşünce elbet gayrı resmi olarak konuşulur, ancak BM’nin mevcudiyetinde gevşek federasyon ve benzeri kelime oyunlarına gelirsek müzakerelerin kaldığı yerden başlaması kıskacına girmiş oluruz. Kıbrıs Türk tarafı bu açıdan dikkatli olmalıdır” dedi. Özersay ayrıca “eğer Kıbrıs Rum liderliği gevşek federasyon diyerek Kıbrıs Türkünün kararlara etkin katılımını ve olmazsa olmaz olan dönüşümlü başkanlığı budamaya çalışıyorsa bu çabası boşunadır. Zihniyet değişimi olmadıkça paylaşmaya dayalı bir ortaklık için müzakere etmek, sadece zaman kaybı demektir” ifadelerini kullandı.

Özersay “50 yıllık müzakere sürecinde aslında pek de yeni bir şey olmayan “gevşek federasyon” kavramıyla geçtiğimiz yıl başarısızlıkla sonuçlanan aynı süreç yeniden başlatılırsa statükonun devamına hizmet edilmiş olunur. Buna izin vermemeliyiz” dedi. Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay dün TAK’a açıklamalarda bulundu.

Özersay “Sorunun kökeninde Kıbrıs Rum liderliğinin yönetimi ve zenginliği bizimle paylaşmak istemiyor oluşu vardır. Oysa federasyon yönetimin ve zenginliğin paylaşılmasına dayanan bir modeldir. O halde federal hükümetteki yetkiler sayı itibariyle biraz daha az olduğunda Rumlar yönetimi bizimle paylaşmamış mı olacaklar? Bence yetkilerin sayı olarak bu şekilde azaltılması bugün karşı karşıya kaldığımız “yönetimi paylaşamama” sorununu herhangi bir biçimde çözebilecek bir şey değildir. Paylaşamama sıkıntılarını aşamıyorlarsa, bir başka ifadeyle zihniyet değişimine gidemiyorlarsa paylaşmaya dayalı bir model temelinde ısrar etmenin bir anlamı yoktur. Kıbrıs Rum liderliği önce gevşek federasyon kavramını kullandı ardınsansa Kıbrıslı Türklerin alınacak kararlara daha az bir katılımının bu modelde daha bir mümkün olacağını vurguladı. Özetle ‘federal hükümete daha az etki verelim ama siz de siyasi eşitliğiniz açısından olmazsa olmaz olan etkili katılım hakkınızdan taviz verin’ denildi. Bu tabi ki olacak şey değildir ve bir kandırmacadır” ifadelerini kullandı.

Özersay “Kıbrıs Rum liderliği bize ‘daha az yetki paylaşalım ki siz de kararlara daha az katılın, siyasi eşitliğinizden taviz verin’ demeye getiriyor. Kararlara etkili katılım, etkili temsiliyet ve dönüşümlü başkanlıkta vücut bulabilecek olan siyasi eşitlikten vazgeçmemizi istiyorlarsa temel parametrelerden birini ortadan kaldırmaya dönük bir hamle yapıyorlar demektir. Kendileri bir diğer temel parametre olan ortaklığın şeklini değiştirmeye ve daha farklı bir şey müzakere etmeye hazır mıdırlar? Kelime oyunlarıyla bezenmiş bir gevşek federasyon buna hazır olduklarını göstermez elbet. Federal bir yapıda tek bir yetkiyi paylaşacak dahi olsak kararların alınmasına etkili katılımımız ve temsiliyetimiz tabi ki olmazsa olmazdır. O nedenle herkesin bu açılardan dikkatli olması gerektiğine inanıyorum. Karar alınmasında Kıbrıslı Türkler daha az etkili olsun diyorlarsa o zaman ortaklığın ne anlamı kalır” ifadelerini kullandı.

Geçmişte müzakerelerde yetkilerin sayısı konusunda çok kez tartışmalar yapıldığına da dikkat çeken Dışişleri Bakanı Özersay “Sayın Hristofyas’ın döneminde federal yetkilerin sayısını artırmak kendisi açısından önemli olduğundan bazı kelimelerde değişiklik yapılıp, bazı cümleler adeta ikiye bölündü ve federal yetkilerin artırıldığı algısı yaratıldı. Bunlar tabi ki Kıbrıs sorununun iç politikanın malzemesi olarak kullanılmaya çalışılmasının doğal sonuçlarıydı. Şimdi aradan geçen onca yıldan sonra yine aynı noktaya geri döndük. Rum liderliği bu kez da herhalde bazı kelime ve cümle değişiklikleri ile federal yetkileri daha az gösterip karşılığında siyasi eşitliği ve özellikle dönüşümlü başkanlığı sulandırmaya çalışacak. Ama burada asıl sıkıntı, bu türden sözde “açılımlarla” Kıbrıs Rum liderliğinin müzakereleri kaldığı yerden yeniden başlatmaya çalışmasıdır. Hepimiz buna dikkat etmeliyiz ve buna neden olacak yaklaşımlardan uzak durmalıyız. Çünkü aslında herkes de çok iyi biliyor ki zihniyet değişimi olmadıkça paylaşmaya dayalı ortaklık için müzakere, sadece zaman kaybı demektir” ifadelerini kullandı.





Guterres: "Kıbrıs'ta çözüm umutları hala canlı"

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyine sunduğu Kıbrıs raporunda, Ada'da kapsamlı çözüm umutlarının hala canlı olduğunu vurguladı.

Guterres, Kıbrıs sorunu için görevlendirdiği geçici özel danışmanı Jane Holl Lute'un taraflarla istişarelerine ilişkin değerlendirmelerinin ardından, raporunu BM Güvenlik Konseyine sundu.

AA muhabirinin ulaştığı raporda Guterres, Ada'da iki kesim arasında kapsamlı bir çözümün hayata geçirileceğine inandığını belirtti.

Guterres, "Ada'da iki toplum arasında kapsamlı çözüm umutlarının hala canlı olduğuna inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Sonuç vermeyen ve sonu olmayan bir sürecin geride kaldığını, Kıbrıs'ta çözümsüzlüğün sürdürülemeyeceğine dair yaygın bir anlayış olduğunu kaydeden Guterres, "Kıbrıslıların sadece net bir ufukta başarılabilecek kalıcı bir barışın getirebileceği ortak bir geleceği hak ettiğine inanıyorum." ifadesini kullandı.

Ada'da çözümün gelecekte her Kıbrıslının koşullarını iyileştireceğine değinen Guterres, taraflar beklentilerinden daha azını kabul etse de çözümün büyüme, refah ve geleceğe dönük güven fırsatları sunacağına işaret etti.

İki tarafın da müzakere konusundaki istekliliği göz önünde bulundurularak "bundan sonraki sürece aciliyet duygusuyla iyi bir şekilde hazırlanılması" gerektiğini belirten Guterres, yeni bir çabadan sonuç alınabilmesi için "yeni fikirlere ihtiyaç duyulabileceği" yorumunu yaptı.

Guterres, müzakereler başlamadan önce kilit konularda gerçek bir yakınlaşma sağlanıp sağlanmadığını ve tarafların kendi öngörebileceği ortak bir geleceğe yönelik çözüm için yeni öneriler getirmede istekliliğini ölçmek için Lute'tan Ada'ya giderek istişarelerini sürdürmesini isteyeceğini aktardı.

Ayrıca Guterres raporunda, tam teşekküllü müzakerelere yeniden başlamadan önce taraflardan başlangıç noktası konusunda anlaşmalarını istedi.

"Bir kez daha Kıbrıs'ta ve çevresinde bulunan doğal kaynaklardan her iki toplumun da faydalanması gerektiğini yineliyorum." değerlendirmesinde bulunan Guterres, doğal kaynakların, tarafları karşılıklı kabul edilebilir ve kalıcı bir çözüm bulunması konusunda çalışmaya teşvik etmesi gerektiğini ifade etti.

Söz konusu rapor, 30 Ekim'de BM Güvenlik Konseyinde görüşülecek.























Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 31
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 452
Toplam Tekil 4068375
IP 3.22.240.205






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.502 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu