BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Lute’un gelişi ‘müzakereler yeniden başlıyor’ şeklinde yorumlanmamalı” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Lute’un gelişi ‘müzakereler yeniden başlıyor’ şeklinde yorumlanmamalı”
Tarih: 25.07.2018 > Kaç kez okundu? 917

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, BM Genel Sekreteri Antoni Guterres’in geçici misyonlar görevlendirdiği Jane Holl Lute’un adaya yaptığı ziyaretin, “müzakereler yeniden başlıyor” şeklinde yorumlanmaması gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Meclisteki partilerin başkanlarıyla Cumhurbaşkanlığı’nda yer alan toplantının ardından açıklama yaptı.

Çavuşoğlu’yla birlikte açıklamalarda bulunan Akıncı, Çavuşoğlu’nun Türkiye’deki yeni kabinedeki üstlendiği Dışişleri Bakanı göreviyle ilk ziyaretini KKTC’ye yapmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek, görevine artan bir sorumlulukla devam eden Çavuşoğlu’nu kutladı.

Önceki akşam baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından, geleneksel olarak yapıldığı gibi, Meclis’teki hükümet ve muhalefet partilerinin başkanlarıyla bir araya geldiklerini dile getiren Akıncı, Çavuşoğlu’nun bu gelişinde Lute ziyaretiyle ilgili de değerlendirme yapma imkanı bulduklarını kaydetti.

BM Genel Sekreterinin geçici bir misyonla görevlendirdiği Lute’la önceki gün yapılan toplantıya işaret eden Akıncı, bu görüşmeyi de gerek önceki gece gerek dün sabah yaptıkları toplantıda ele aldıklarını anlattı

Lute’un gelişinin yanlış değerlendirilmemesi gerektiğini kaydeden Akıncı şunları kaydetti:

“Lute’un gelişi yanlış değerlendirilmemelidir. Kıbrıs’ta müzakerelerin yeniden başladığı şeklinde yorumlanmamalıdır. BM Genel Sekreteri Crans Montana’daki sonuçsuz konferansın ardından taraflardan bir ricada bulunmuştu. ‘Gidin değerlendirmelerinizi yapın ve bu değerlendirmeler sonunda düşünce ve görüşlerinizi benimle paylaşın, eğer benim yapabileceğim bir şey varsa bunu benimle paylaşınız. Yapabileceğim bir şey varsa bunu yapmaya hazırım. Kıbrıs’ta çözüme katkıda bulunma yönünde bir fırsatım varsa bunu değerlendirmeye hazırım’ demişti. Lute’un gelişi tamamen bu değerlendirme ışığında yapılmış bir geliştir, yani bir nabız yoklama ziyaretidir.”

Lute’un iyi bir dinleyici olduğunu, kendisiyle uzun bir konuşma yaptıklarını anlatan Akıncı, Lute’a olayı nasıl gördüklerini; bu sorun bu kadar yıldır aşılamamışsa bunun kökeninde yatan nedenleri Kıbrıs Türk tarafının nasıl değerlendirdiğini; iyi niyetle çıkış yollarının ne olabileceğini izah ettiklerini söyledi.

Akıncı “Çünkü biz, Türkiye’yle birlikte, Kıbrıs’ta barış ve huzur istiyoruz; Doğu Akdeniz’in bir istikrar bölgesi olmasını istiyoruz; Kıbrıs’ta Türkler ve Rumlar arasında, Türkiye ile de Yunanistan arasında iyi münasebetlerin olmasını istiyoruz” dedi.

Bunların her zaman seslendirdikleri, altını çizdikleri konular olduğunu anlatan Akıncı, “Karşılıklı kabul edilebilir, adil bir çözümden tüm tarafların kazançlı çıkacağının bilinciyle bugüne kadar hep olumlu adımlar attık bundan sonrası için de da olumlu tavrımızdan vazgeçecek değiliz, yeter ki bu olumlu yapıcı yaklaşımlar karşılıksız kalmasın” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, çözümün gerçekçi, adil ve uygulanabilir olmasının önemine işaret etti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Yunanistan’da yaşanan yangına da değinerek yangının kısa sürede kontrol altına alınması temennisini dile getirdi. Akıncı, “Yunan halkının acısını paylaşıyorum” dedi.





Çavuşoğlu: “Çözümsüzlüğün nedeni Rum tarafının Kıbrıs Türkü’nü eşit ortak olarak görmemesi ve paylaşmak istememesi"



Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, adada bir çözüm bulunamamasının sebebinin, Kıbrıslı Rumların Kıbrıslı Türkleri eşit olarak görmemesi ve hiçbir şeyi Kıbrıslı Türklerle paylaşmak istememesi olduğunu söyledi.

Mevlüt Çavuşoğlu Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlenen ortak basın açıklamasında, Cumhurbaşkanı ve Meclis’te temsil edilen siyasi partilerin temsilcilerinin de katılımıyla yapılan toplantılarda, KKTC ile TC arasındaki bağın nasıl daha da güçlendirilebileceği, işbirliğinin nasıl ilerletilebileceği, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri tarafından geçici olarak görevlendirilen özel Danışman Jane Holl Lute’nin önceki günkü temaslarını değerlendirme fırsatı bulduklarını söyledi.

Lute’nin görevlendirmesinin, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in tarafların ve garantör ülkelerin ne düşününün görmek istemesinin bir göstergesi olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, aslında Genel Sekreter’in, İsviçre’de garantör ülkelerin katılımıyla yer alan Kıbrıs’la ilgili zirvede “tabloyu çok net bir şekilde“ gördüğüne inandığını söyledi.

Çavuşoğlu, Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye’nin, 11 Şubat 2014’te dönemin liderleri tarafından üzerinde mutabık kalınan çerçeve ve BM Genel Sekreteri’nin önerisini kabul ederek müzakereleri sürdürdüğünü ifade etti.

Müzakerelerin bir çözümle sonuçlanmamasının nedeni ile ilgili olarak da Mevlüt Çavuşoğlu, “Kıbrıs Rum tarafı Kıbrıs Türkünü bir azınlık olarak görmeye devam ediyor, eşit bir ortak olarak görmek istemiyor ve hiçbir şeyi Kıbrıs Türkü ile paylaşmak istemiyor. Çözümsüzlüğün sebebi budur” dedi.

Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafının her zaman adil ve kalıcı bir çözümden yana olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, bu tavrın 2004’te halkların onayına sunulan çözüm planı döneminde ve Crans Montana’da (İsviçre’de) de görüldüğünü vurguladı. Çavuşoğlu, buna rağmen Kıbrıs Türk halkına adil davranılmadığını ve ambargonun devam etmekte olduğunun altını çizdi.

Çavuşoğlu, “Rum tarafı adanın tek sahibi gibi davranmaktan vazgeçmeli. Özellikle hidrokarbon araştırmaları ya da sondajlarında bu tavrı net bir şekilde görüyoruz. Bundan sonraki süreçte bizim tavrımızın, hidrokarbon sondajları konusunda farklı olacağını zaten tüm dünya kamuoyu ile paylaştık. Özellikle Kıbrıs Türk halkının buradaki hakkını kimseye yedirmeyiz” dedi.

Güvenlik konusuna da değinen Çavuşoğlu, “Adada iki halkın, özellikle Kıbrıslı Türklerin huzur içerisinde yaşamasını sağlamamız lazım. Hiçbir zaman bencil veya tek taraflı düşünmedik” dedi.

Çavuşoğlu, “Türkiye Kıbrıs meselesine diyalog ve diplomasiye dayalı, adil ve kalıcı bir çözüm bulunması gerektiği inancını muhafaza etmektedir. Adadaki her iki tarafın da siyasi eşit olduğu gerçeği asla değişmez ve değişmeyecektir” dedi.

Türkiye’nin garantör ülke olarak hangi adımları atacağını, müzakereler başlamadan neler yapılması gerektiğini görüşmeye başladığını kaydeden Çavuşoğlu, “Önümüzdeki süreçte neler yapacağımız konusunda biraz daha netleşecektir” ifadesini kullandı.

Yunanistan’da 50 civarında insanın hayatını kaybettiği yangına da değinen Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanını aradığını ve başsağlığı dilediğini, Türkiye’nin yardıma hazır olduğunu ilettiğini ancak Yunan Dışişleri Bakanı’nın şimdilik yardıma ihtiyaçları olmadığını söylediğini belirtti. Çavuşoğlu, yangın söndürme uçak ve helikopterlerin Yunanistan hareket için hazır olduğunu söyledi.

Türkiye’de hükümetin kurulmasıyla ilk ziyaretin KKTC’ye yapılması geleneği çerçevesinde, yeni hükümetin Dışişleri Bakanı olarak ilk ziyaretini KKTC’ye yapmaktan dolayı mutluluk duyduğunu kaydeden Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın da ilk yurt dışı ziyaretlerini KKTC’ye yaptığını, yakın gelecekte de Meclis Başkanı Binali Yıldırım’ın KKTC’yi ziyaret edeceğini söyledi.





Erhürman: “Yunan halkının acısını paylaşırım”



Başbakan Tufan Erhürman, Yunanistan'daki yangından ve can kayıplarından dolayı üzgün olduğunu belirtti.

Başbakan Tufan Erhürman sosyal medya hesabından yayınladığı taziye mesajında şu ifadelere yer verdi;

“Yunanistan'daki yangından ve can kayıplarından dolayı son derece üzgünüm. Yunan halkının acısını paylaşırım”





Özersay Atina yakınlarındaki yangında hayatını kaybedenler için taziye mesajı yayımladı



Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Atina yakınlarında çıkan orman yangınında hayatını kaybedenler için taziye mesajı yayımladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Özersay mesajında şöyle dedi:

“Yakından takip ettiğim yangının ortaya çıkardığı hasarın yanı sıra, maalesef birçok kişinin de yangında yaşamlarını yitirdiğini büyük bir üzüntü ile öğrenmiş bulunuyorum. Öncelikle yangında hayatlarını kaybedenlerin yakınlarına, Yunan devleti ve halkına en içten üzüntülerimi ve taziyelerimi iletiyor, yaralılara acil şifalar diliyorum.”





Ataoğlu: “Rumların uzlaşmaz tavrı dünyadan kabul görmüyor”



Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Dünya Sağlık Turizmi Konseyi’nin (GHTC) Başkan Yardımcılığı’na Dr. Ahmet Savaşan’ın seçilmesi konusunda soruşturma yaptıran ve Yunan üyeleri istifaya zorlayan Rum Enerji ve Turizm Bakanlığı’nın tutumunu eleştirerek, Rumların her zamanki uzlaşmaz tavrını sürdürdüğünü söyledi.

Ataoğlu, “Konunun EDEK Milletvekili Kostis Evstathiu’nun Rum Meclisi’nde yaptığı konuşmada, bir Kıbrıslı Türk'ün GHTC’nin Başkan Yardımcılığı’na Yunanlı temsilcilerin hiçbir itirazı olmadan “illegal” seçilmesine nasıl izin verildiğini sorduğu ve bu konunun Rum Enerji ve Turizm Bakanlığı tarafından soruşturulduğunu” söyledi.

Guterres’in geçici misyonla görevlendirdiği Jane Holl Lute'nin Kıbrıs’a gelmesi arifesinde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Kıbrıs Türkleri’ne karşı giriştiği son fiilin dünyaya Rum tarafının tutumunu göstermesi bakımından manidar olduğunu belirten Bakan Ataoğlu, “Benim Onur Kurulu Üyesi, Dr. Ahmet Savaşan’ın da Başkan Yardımcısı olarak görev yaptığı Dünya Sağlık Turizmi Konseyi’ne (GHTC) alternatif yaratılması için Yunanistan ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin girişim başlatmasını kınıyorum” ifadelerini kullandı.

Konuyu Rum gazetelerinden öğrendiklerini belirten Ataoğlu, Rum Hükümeti’nin konuyla ilgili soruşturma yaptığını, bu kapsamda da konseyin Yunan üyelerinin aranarak KKTC’den Dr. Ahmet Savaşan’ın başkan yardımcılığına seçilmesinin neden veto edilmediğinin sorulduğunu söyledi.

Soruşturma raporunda Türkiye'nin konsey üzerinde önemli ve güçlü bir lobisi bulunduğunun Yunan üyeler tarafından kabul edildiğine yer verildiğinin altını çizen Ataoğlu, yine aynı raporda Kurucu Başkan Emin Çakmak’ın da GHTC’de ağırlığı olduğundan bahsedildiğini söyledi.

Dr. Ahmet Savaşan’ın GHTC’deki Başkan Yardımcılığı görevine oy birliği ile seçildiğini ve bunun da 57 ülkede kabul gördüğünü vurgulayan Bakan Fikri Ataoğlu, “Önceki yıllarda Rum ve Yunanlıların lobisi Kuzey Kıbrıs’ın uluslararası platformlara girmesine engel olurken, bu gün Türkiye’nin güçlü lobisi sayesinde Rum ve Yunanlılar bu platformlardan kaçmayı düşünüyor. Bu da bizlerin doğru yolda olduğumuzun ve ayrıca dünyanın da gerçekleri görmeye başladığının en somut göstergesidir” dedi.

Türkiye’nin verdiği güç, bakanlığımızın da desteği ile Dr. Ahmet Savaşan’ın uluslararası platformda kurduğu bağlantılar ve yaptığı aktif çalışmaların meyvesini verdiğini ve bu sayede de Kuzey Kıbrıs’ın uluslararası bir temsiliyet kazandığını vurgulayan Bakan Ataoğlu, “Sayın Emin Çakmak’ın, KKTC’nin Kuzey Kıbrıs olarak Dünya Sağlık Turizmi Konseyi’ne üye olabilmesinde belirleyici bir rolü olmuştur. Sayın Emin Çakmak bizlerle birlikte ülkemizin sağlık turizminden hak ettiği payı alabilmesi için dünyanın dört bir yanında çalışıyor, kendisine teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Çalışmalarının Kuzey Kıbrıs’ta kitle turizmini geliştirirken, alternatif turizm çeşitlerinin de gelişmesini sağlamak olduğunun altını çizen Bakan Ataoğlu, sağlık turizmi başta olmak üzere spor ile eko turizme de özel önem verdiklerini söyleyerek, “Amacımız; ülkemizdeki turizmi 12 aya yaymak ve ekonomimizi güçlendirmektir” dedi.

Rumların, Yunanistan ile giriştikleri davranışların en basit şekliyle KKTC’de yaşayan insanlara karşı büyük bir haksızlık olduğunu dile getiren Ataoğlu, “yapılanları yanlış bulduğumuzu vurgulayarak, BM’yi her fırsatta Kıbrıslı Türklerin önünü kesmeye çalışan Rum zihniyetini görmeye davet ediyoruz” dedi. Ataoğlu, Kıbrıs Türk halkı üzerindeki haksız ambargoların kaldırılmasının vaktinin geldiğini ve hatta çoktan geçtiğini sözlerine ekledi.



Gazimağusa Belediyesi Çamlık Spor Oyuncuları Türkiye voleybol federasyonu kulüpler ligi şampiyonluğunu kazandı



Gazimağusa Belediyesi Çamlık Spor’un Merve-Betül çiftinden oluşan takımı Türkiye Voleybol Federasyonu Plaj Voleybolu Kulüpler Ligi Şampiyonluğu’nu kazandı.

Çamlık Spor oyuncuları Merve-Betül ikilisinin Çamlık Spor’un diğer takımı olan Buğra-Selin ikilisi ile finalde karşılaşması GMB Çamlık Spor takımı ve ülkemiz için voleybolda büyük bir gurur kaynağı oldu ve finale damga vurdu.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, finalde Merve-Betül çiftinden oluşan GMB Çamlık Spor takımı ile Buğra-Selin çiftinden oluşan GMB Çamlık Spor takımı karşı karşıya geldi. Maçı 2-1 kazanan Merve-Betül çifti Türkiye şampiyonluğuna imza attı.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 30
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 1346
Toplam Tekil 4069267
IP 18.191.132.194






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.215 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu