BASIN BÜLTENİ - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ
Tarih: 21.05.2018 > Kaç kez okundu? 1010

Paylaş


Akıncı: “ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması tarihsel gerçekleri görmezden gelen, sağduyudan uzak ve barış çabalarına büyük bir darbe anlamında”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması ve büyükelçiliğini oraya nakletmesinin; tarihsel gerçekleri görmezden gelen, sağduyudan uzak ve barış çabalarına büyük bir darbe anlamında olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, İslam ve İşbirliği Teşkilatı’nın “Kudüs” başlıklı olağanüstü zirvesinde geçtiğimiz akşam katılımcılara hitap etti. Toplantıda Akıncı’ya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay da eşlik etti.

Akıncı, insan canını hiçe saymanın, tarihsel gerçekleri kaba kuvvetle ve oldubittilerle ters yüz etmeye yeltenmenin, kimseyi “büyük” ya da “süper” güç yapmayacağını kaydederek, “Hiçbir çıkar sekiz aylık Leyla bebekten daha değerli değildir: Hangi çıkar ya da hangi strateji, ‘Bırakın benimle kalsın’ diye haykırarak yavrusunun cansız bedenine sarılan bir annenin acısının önüne geçebilir?” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Amerika Birleşik Devletleri’nin Kudüs’e ilişkin yanlış kararında ısrar etmesi ve İsrail’in silahsız insanların üzerine mermi yağdırmasının, insanlık tarihinde yeni bir utanç sayfası açılmasına neden olduğunu ifade etti.

“Kıbrıs Türk halkının Filistin halkıyla olan dayanışmasını bir kez daha yinelemek isterim” diyen Akıncı, Orta Doğu’da adaletin tecelli etmesi ve tarihi gerçeklerin ışığında mazlum Filistin halkının haklarını koruyacak bir barışın sağlanması için uluslararası kuruluşlar ve dünya devletlerinin üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade etti.

“Temennilerin ötesine geçecek bir kararlılığın sergilenmesinin zamanının çoktan geldiğini” vurgulayan Akıncı, “Bunu görmek için daha ne kadar canın yitirilmesi ve daha ne kadar kanın dökülmesi gerekecektir?” diye sordu.





Erhürman 19 Mayis Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı



Başbakan Tufan Erhürman, gençlerin en iyi şartlarda hak ettikleri kaliteli eğitimi alarak, aydın, demokrasiye, insan haklarına, eşitliğe, dayanışmaya inanan, ülkesini, halkını ve tüm insanları seven bireyler olarak yetişmesini sağlamanın en önemli görevleri olduğunu kaydetti.

Başbakan Erhürman, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, “Bugünkünden daha güzel bir gelecek inşa edeceğimize inancımız ve güvenimiz tamdır. Hedefimiz bu yolda karşınıza çıkabilecek engelleri gücümüz yettiğince ortadan kaldırmaktır” dedi.

Erhürman, tüm gençlerin bayramını en içten dilekleriyle kutladığını belirtti.



Özersay: “Filistin’de yaşananlar uluslararası örgütlere bırakılacak güvenlik düzenlemelerinin böyle trajedilerin önüne geçemeyeceğini bir kez daha gösterdi”



Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Filistin’de yaşananların, BM Güvenlik Konseyi’nin bu tür olaylara göz yumabileceğini ve uluslararası örgütlere bırakılacak güvenlik düzenlemelerinin böyle trajedilerin önüne geçemeyeceğini bir kez daha gösterdiğini kaydetti.

Özersay, İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Zirve Toplantısı kapsamında İstanbul’da düzenlenen Dışişleri Bakanları Konseyi Hazırlık Toplantısına katıldı. Özersay burada yaptığı konuşmada, “Kıbrıs Türk halkının güvenliğini teminat altına alacak etkin bir garanti sistemi hususundaki ısrarının ne kadar meşru olduğu yaşanan bu olaylarla bir kez daha doğrulandı” dedi.

Bölgedeki tansiyonun düşürülmesi ve Filistin halkına uygulanan zulmün sona erdirilmesinin ilk adım olacağını vurgulayan Bakan Özersay, İİT olarak buradaki iradenin bu trajik gelişmelere karşı tedbir almak ve somut adımlar atmak yönünde olacağını belirtti.

Özersay, başta BM olmak üzere tüm uluslararası toplumu da bu yönde harekete geçirme için hiç kuşkusuz İİT olarak sorumlulukları olduğunu ifade etti.

Özersay şunları da kaydetti:

“Benzeri acı tecrübeleri yıllarca yaşamış olan Kıbrıs Türk halkının bir bireyi ve İİT’nin gözlemci üyesi Kıbrıs Türk Devleti’nin Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olarak, Filistin halkının yaşadıklarını çok iyi anladığımızı ve derinden hissettiğimizi ifade ederek, 21. Yüzyılda tüm dünyanın gözleri önünde Filistin’de yaşananların, BM Güvenlik Konseyi’nin bu tür olaylara göz yumabileceğini ve uluslararası örgütlere bırakılacak güvenlik düzenlemelerinin böyle trajedilerin önüne geçemeyeceğini bir kez daha hepimize göstermiştir.”



Özersay: “İmkan verilen bütün uluslararası platformlarda varlık göstereceğiz”



Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, hükümet ve Kıbrıs Türk tarafı olarak imkan verilen bütün uluslararası platformlarda, Kıbrıs Türk halkının düşüncelerini dile getirmek amacıyla varlık göstereceklerini vurguladı.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, İİT Olağanüsütü Zirvesi’ne katılmak amacıyla gittiği İstanbul’dan önceki gün sabah adaya döndü.

Zirve ve temaslarıyla ilgili Ercan Havalimanı’nda TAK’a açıklama yapan Özersay, zirvenin Dışişleri Bakanları düzeyindeki toplantısına katılarak, katkı koyduğunu ve yaptığı konuşmada Kıbrıs Türk halkının Gazze’de yaşanan gelişmelerle ilgili endişelerini dile getirdiğini ifade etti.

İİT’nin Gazze’de yaşanan olaylara İslam ülkelerinin tepki koyması amacıyla İstanbul’da gerçekleştirdiği toplantıya KKTC’nin de gözlemci üye sıfatıyla yer aldığını belirten Özersay, hükümet ve Kıbrıs Türk tarafı olarak imkan verilen bütün uluslararası platformlarda varlık göstereceklerini kaydetti.

Özersay, “İİT’nin düzenlediği bütün uluslararası toplantılarına katılmamızın sebebi de budur. Bize imkan verilen imkanımız olan bütün uluslararası toplantılarda varlık gösterme ve sesimizi duyurma konusunda kararlıyız” dedi.

Bakan Özersay şöyle devam etti.

“Bu sadece Kıbrıs sorunuyla ilgili düşüncelerimizi anlatmak bağlamında değil. Dünyanın farklı farklı meseleleri konusunda Kıbrıs Türk halkının ve temsilcisi olarak bizlerin de düşüncelerimiz ve fikirlerimiz vardır. Bunu uluslararası toplumla paylaşmak bizim sorumluluğumuzdur. Dolayısıyla hem Kıbrıs meselesi, hem de başka meselelerle dünyanın kafa yorduğu, dünyanın gündemini meşgul eden başka meselelerle ilgili olarak da biz Kıbrıs Türk tarafı olarak, KKTC olarak bütün uluslararası platformlarda varlık göstereceğiz ve sesimizi duyuracağız.”

AB’ye de bu bağlamda çağrıda bulunmak istediğini kaydeden Özersay, “Bize geçmişte adil muamele yapamamış olan AB’nin en azından AB zirve toplantılarına Kıbrıslı Türkleri de davet etmesi gerektiğini kanaatindeyiz” dedi.

Özersay, BM’nin güvenlik mekanizmaları, güvenlik aranjman ve düzenlemelerinin 2. Dünya Savaşı sonrasına göre yapıldığını ve soğuk savaş dönemine dahi hitap etmeyen güvenlik düzenlemeleri olduğunun altını çizdi.

Kudret Özersay, BM Güvenlik Konseyi 5 daimi üye ülkenin veto hakkına sahip olması nedeniyle bu mekanizmanın kilitlenebileceğini, hiçbir karar alamamasına neden olacak durumlar ortaya çıkarabildiğini kaydetti.

Özersay, Kıbrıs Rum tarafının gündeme getirdiği BM Güvenlik Konseyi’nin Kıbrıs’ta olası bir yapıya garantör olması ve güvenlik düzenlemelerinin Güvenlik Konseyi bağlamında yapılması gibi çağrıların günümüz gerçekleriyle örtüşmediğini, bağdaşmadığını ve BM Güvenlik Konseyi’nin değişen şartlar çerçevesinde dünyanın ihtiyaçlarına cevap veremeyen bir güvenlik sistemine dönüştüğünü belirtti.



Yıldırım: “Tek yanlı sondaj faaliyetleri dar görüşlülüklerine örnektir”



Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım, Rum Yönetimi’nin Doğu Akdeniz’deki tek taraflı hidrokarbon arama faaliyetlerinin Rumların dar görüşlü yaklaşımına örnek olduğunu belirtti.

Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım, Yunanistan’ın ToVima gazetesine verdiği mülakata iki ülke ilişkilerini değerlendirdi.

Mülakatta Kıbrıs konusuna da değinen Yıldırım, Kıbrıslı Rumların, Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliğini hazmedemediğini, 1968’den bu yana tüm çabaların bu nedenle çözümsüz kaldığını kaydetti.

Türkiye Başbakanı Yıldırım, adada bulunacak çözümün, Doğu Akdeniz’in istikrar ve refahına katkıda bulunacağını da vurguladı.

Rum Yönetimi’nin tek taraflı hidrokarbon arama çalışmalarına da değinen Yıldırım, “Bu mesele Rumların dar görüşlü yaklaşımlarına bir örnektir. Rumlar, adanın tümü onlarınmış gibi davranıyorlar ve Türklerin haklarını görmezlikten geliyorlar. Türkiye gerek Kıbrıslı Türklerin gerekse kendi haklarını korumaya devam edecektir” dedi. (BRTK)



Kayıp Şahıslar Komitesi Çalışmalarına ABD ve BM'den Destek



ABD’de temaslarda bulunan Kayıp Şahıslar Komitesi üyelerine, yürüttükleri insani çalışmalardan dolayı BM ve ABD yetkilileri destek verdi.

Kayıp Şahıslar Komitesi Türk Üyesi Gülden Plümer Küçük, Rum Üye Nestoras Nestoros ve üçüncü üye Paul-Henri Arni 15-18 Mayıs tarihleri arasında New York, Washington ve Virginia’da temaslarda bulundu.

Komite üyeleri New York’ta BM Genel Sekreteri’nin Özel Kalem Müdürü Maria Luiza Ribeiro Viotti, Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü Operasyonlarından Sorumlu Genel Sekreter Müsteşarı Jean-Pierre Lacroix, Genel Sekreteri'nin siyasi işler konusundaki yardımcılarından Miroslav Jenca ve UNDP üst düzey yetkilileriyle görüştü.

Washington’da ise ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Jonathan Cohen ile de görüşen komite üyeleri ayrıca FBI’ın antropoloji ve genetik laboratuvarlarında incelemelerde bulundu.

Temas kurdukları BM ve ABD otoritelerinin komitenin yürüttüğü insani çalışmalara destek verdiğine işaret edilen komite açıklamasında, görüşme yapılan herkese çalışmaları ve karşılaşılan sorunlar hakkında bilgi verildiği kaydedildi.

Gelişmiş genetik analizleri ve araştırma tekniklerinin geliştirilmesi konularında işbirliği yapmanın görüşüldüğü belirtildi.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 18
Dün Tekil 1238
Bugün Tekil 708
Toplam Tekil 4064915
IP 18.226.222.12






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























9 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Saraylarda s remem da larda s rd m , Bin cihana de i mem u ks z T rkl m .
(H seyin Nihal ATSIZ)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.716 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu