RUM BASIN BÜLTENİ (TAK) ABD’NİN LEFKOŞA BÜYÜEKLÇİSİ DOHERTY HAKKINDA ÇIKAN HABERLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









RUM BASIN BÜLTENİ (TAK) ABD’NİN LEFKOŞA BÜYÜEKLÇİSİ DOHERTY HAKKINDA ÇIKAN HABERLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI
Tarih: 03.05.2018 > Kaç kez okundu? 1045

Paylaş


Lefkoşa, 25 Nisan 18 (T.A.K): ABD’nin Lefkoşa Büyükelçisi Kathleen Doherty, Rum basınında geçtiğimiz Pazar günü çıkan “ABD ve Güney Kıbrıs arasındaki savunma işbirliğine olumsuz yaklaştığı” şeklindeki haberle ilgili açıklama yaptı.

Fileleftheros gazetesine göre, ABD’nin Lefkoşa Büyükelçisi Kathleen Doherty, yaptığı açıklamada, tüm düzeydeki ikili ilişkilerin güçlendirilmesinin, güçlü destekçisi olduğunu ifade etti.

Doherty, geçtiğimiz Pazar günü Rum basınında çıkan, iki ülke arasındaki işbirliğine yönelik asılsız iddiaları şaşkınlık ve hayal kırıklığı içerisinde okuduğunu belirtti.

Söz konusu habere atıfta bulunan Doherty, bunun, ABD’nin tutumu ve kendisinin, ikili ilişkilerin geliştirilmesine yönelik sıkı çalışması açısından yanıltıcı ve asılsız olduğunu ifade etti.

Doherty, iddiaların yer aldığı gazetenin, ne ABD elçiliği ne de Dışişleri Bakanlığı’yla iletişime geçtiğine de dikkat çekti.

Gazete, Doherty ile ilgili geçtiğimiz Pazar günü çıkan haberde, Doherty’nin, Rum Savunma Bakanı Savvas Angelidis’in Washington ziyaretine ve Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in gelecekte ABD’ye yapacağı ziyarette, ABD Savunma Bakanı Jim Mattis ile görüşmesine olumsuz yaklaştığının belirtildiğini anımsattı.

(FK/HA)



ANASTASİADİS BUGÜN RUM MECLİS BAŞKANI ŞİLLURİS İLE GÖRÜŞECEK

Lefkoşa, 25 Mart 2018 (T.A.K): Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile 16 Nisan’da gerçekleştirdiği sosyal içerikli yemekte konuşulanlar hakkında partilere yönelik başlattığı bilgilendirme çerçevesinde bugün Rum Meclis Başkanı Dimitris Şilluris ile görüşeceği belirtildi.

Politis gazetesi, geçen pazartesi DİKO ve EDEK ile ayrı ayrı görüşen Anastasiadis’in bugün ise Rum Meclis Başkanı Dimitris Şilluris ile bir araya geleceğini yazdı.

Habere göre, Anastasiadis yarın da AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ve Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas’ı kabul edecek.

Anastasiadis’in, ELAM Başkanı Hristos Hristu ile yapacağı görüşmenin saatinin henüz netleşmediğini yazan gazete, Anastasiadis’in 2 Mayıs’ta Ekologlar ve Vatandaşlar İşbirliği Başkanı Yorgos Perdikis, 4 Mayıs’ta ise Dayanışma Hareketi Başkanı Eleni Theoharus ile görüşeceğini belirtti.

PRODROMU

Habere göre, Rum Hükümet Sözcüsü Prodromos Prodromu dün gerçekleştirilen bakanlar kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamalar çerçevesinde iç cepheye köprü atıp atmadığı şeklindeki bir soru üzerine bunu ret etmedi ve işbirliğinin, Anastasiadis’in kesin arzusu olduğunu belirtti.

Prodromu, Anastasiadis’in yeniden seçilme talebinin bu koşullarla olduğunu, bir diğer deyişle, vatandaşın devlet ve siyasi liderliğin karar almasını beklediği (içe dönük ) büyük sorunlarda, konularda işbirliğine gereksinim olduğunu ifade etti.

NİKOLAS VE LİLLİKAS’IN ÖNERİLERİ BAKANLIKLARDA

Politis gazetesi aynı haberinde, Rum hükümetinin, önemli ve kritik yasa tasarılarının mecliste ileriye götürülmesine olanak sağlayacak ittifaklar kurma çabası içerisinde ileriye dönük adımlar attığını yazdı.

Gazete, Rum Bakanlar Kurulu’nun kararıyla, DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos ve Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas’ın, başkanlık seçimleri kampanyası çerçevesindeki önerilerinin, ilgili bakanlıklara gönderildiğini belirtti.

Habere göre, Hükümet Sözcüsü Prodromos Prodromu bu konuda yaptığı açıklamada ise söz konusu önerilerin, hangilerinin hayata geçirilmesinin mümkün olacağının tespit edilmesi için bakanlıkların teknokratları ve danışmanları tarafından inceleneceğini yazdı.

(FK/FEZ)



NEOFİTU RUM TARAFININ “SİYASİ EŞİTLİĞİ KABUL EDEREK” KENDİ SINIRLARINI AŞTIĞINI İDDİA ETTİ

Lefkoşa, 25 Nisan 18 (T.A.K): DİSİ Başkanı Averof Neofitu, Kıbrıs Rum tarafının “siyasi eşitliği kabul ederek” kendi sınırlarını aştığını iddia etti.

Alithia ve diğer gazeteler, DİSİ Başkanı Averof Neofitu’nun Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın açıklamalarına yanıt verdiğini yazdılar.

Habere göre Neofitu, dün yaptığı açıklamada, “Kıbrıs Rum tarafının, siyasi eşitliği kabul ederek, tarihi nitelikteki sınırını aştığını ve Guterres çerçevesi temelinde müzakerelerin devam etmesine hazır olduğunu açıklamanın Kıbrıs Türk tarafının elinde olduğunu” iddia etti.

“Kıbrıs’ın 1974’ten beri bölünmüş olmasının sebebinin Türk işgali olduğunu” ileri süren Neofitu, hedeflerinin adayı yeniden birleştirmek olduğunu, ancak yenden birleşmenin koşulunun insan haklarına ve AB ilkelerine saygı duyulması olduğunu savundu.

Neofitu şunları söyledi: “Kıbrıs Rum tarafı, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümü olacak iki toplumlu iki kesimli federal bir devlette siyasi eşitliği kabul ederek kendi tarihi sınırını aşmıştır. Kıbrıslı Türkleri azınlık olarak görmedik, görmeyeceğiz, siyasi açıdan eşit toplum olarak görüyoruz. Ancak bir şey var; bizim tarafımızdan siyasi anlamda eşit olarak tanınan bir azınlığın Kıbrıs Rum tarafına kararlar empoze ettiği noktaya varmayalım.”

Neofitu, “özgür ve birleşik bir Kıbrıs’ın yabancı garantörlere ve koruyuculara ihtiyacı olmadığını” da iddia etti.

Politis gazetesi ise, DİSİ ve CTP’nin dün ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarla iki toplumlu iki kesimli federasyon tezine vurgu yaptıklarını belirterek, Neofitu’nun açıklaması ve CTP’nin yazılı açıklamasını haberinde aktardı.

(SB/HA)



HRİSTODULİDİS CUMA GÜNÜ LAVROV İLE GÖRÜŞÜYOR

Lefkoşa, 25 Nisan 18 (T.A.K): Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in önümüzdeki Cuma günü Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşeceği haber verildi.



Başlangıçta 3–4 Mayıs tarihlerinde yapılması planlanan görüşmenin, bir hafta öne alındığını yazan Fileleftheros gazetesi, “elde edinilen bilgilere” göre önümüzdeki hafta yapılacak olan görüşmenin Moskova değil, Soçi kentinde yapılacağını ifade etti.



Hrsitodulidis’in Lavrov’la Moskova’da görüşebilmeleri için değişiklik yapılıp yapılamayacağını sorduğunu ve en nihayetinde görüşmenin Cuma günü yapılacağını kaydeden gazete, Hristodulidis ile Lavrov’un, görüşmede, iki ülkeyi, ikili ve uluslararası düzeyde ilgilendiren bütün konuları ele alacaklarını ifade etti.



Gazete görüşmede Kıbrıs sorunu, Suriye meselesi, Moskova-AB ilişkileri aynı zamanda Rusya-Güney Kıbrıs ilişkilerinin ele alınacağını ekledi.



(İY/HA)



ENİ ŞİRKETİ İCRA KURULU BAŞKANI BUGÜN ANASTASİADİS’LE GÖRÜŞECEK

Lefkoşa, 25 Nisan 18 (T.A.K): Fileleftheros gazetesi “Kritik Randevular - ENI’den Lefkoşa’da Önemli Temaslar, Lavrov Dışişleri Bakanıyla Görüşmesini Hızlandırıyor” başlıklı haberinde, İtalyan ENI şirketi İcra Kurulu Başkanı Claudio Descalzi’nin Rum hükümetiyle görüşmelerde bulunmak için, bugün Güney Kıbrıs’a geleceğini yazdı.



Gazete, bugün Güney Kıbrıs’a gelecek olan ENI şirketi İcra Kurulu Başkanı Descalzi’nin, saat 11.00’de Başkanlık Sarayında Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis tarafından kabul edileceğini belirtti.



Descalzi’nin Anastasiadis’le görüşmesinin akabinde ise Enerji Bakanlığına giderek, Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ile görüşeceğini kaydeden gazete, bu temasların, Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölgesi”ndeki 3’üncü parselde geçtiğimiz Şubat ayında gerçekleşen olayların da akabinde, ENI’nin faaliyetlerinin devam etmesi açısından önemli olarak addedildiklerine dikkati çekti.



“Saipem 12000 sondaj platformunun, Türk meydan okumaları ve savaş gemilerinin varlığı yüzünden misyonunu tamamlayamadığını” öne süren gazete, “İtalyan şirketinin gösterdiği tavizin, Lefkoşa’da birçok soru işaretine sebep olduğuna” işaret etti.



“Elde edinilen bilgilere” göre, Anastasiadis’in konuyu bugünkü görüşmelerinde Descalzi’nin gündemine getireceğini kaydeden gazete, “edinilen bilgilerin”, ENI’nin Saipem 12000 platformuyla yaşanan duruma rağmen, MEB’deki başka parsellerle devam etmeye büyük ilgisi olduğu yönünde olduğunu belirtti.



Descalzi’nin bu ilgi için “kartlarını açmasının beklendiği” yorumunda da bulunan gazete, Descalzi’nin buna paralel olarak, şirketinin 3’üncü parseldeki sondaj konusunda ne yapacağını da açıklığa kavuşturması gerekeceğini, öte yandan 6’ıncı parseldeki teyit sondajının da beklemede olduğunu ekledi.



Alithia gazetesi ise habere “ENI Planlamaları Konusunda Bilgilendiriyor” başlığıyla yer verdi.



(İY/HA)



APOSTOLOS ANDREAS MOZAİĞİ RUM KİLİSESİNE TESLİM EDİLDİ

Lefkoşa, 25 Nisan 18 (T.A.K.) KKTC’deki bir kiliseden 1978 yılında çalınarak yurt dışına satıldığı iddia edilen “Apostolos Andreas mozaiği”, Pazartesi günü Rum Ortodoks Kilisesine teslim edildi.

Alithia ve diğer gazeteler, “Lithrangomi” (Boltaşlı) köyünde bulunan bir kiliseden sökülerek satıldığı savunulan mozaiğin, yabancı bir koleksiyoncunun tasarrufunda tespit edildiğini; mozaiğin, söz konusu koleksiyoncunun iade etmeyi kabul etmesinin ardından Pazartesi günü törenle Rum kilisesine teslim edildiğini yazdılar.

(SB/HA)



FOTİU, LACROIX İLE KAYIPLAR KONUSUNU GÖRÜŞTÜ

Lefkoşa, 25 Nisan 18 (T.A.K): Rum Yönetimi Başkanlığı İnsani Konular ve Dış Rumlar Komiseri Fotis Fotiu’nun dün, BM'nin Barış Gücü Operasyonlarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jean Pierre Lacroix ile kayıplar konusunu görüştüğü bildirildi.

Haravgi gazetesi, New York’ta temaslarda bulunan Fotiu’nun, Lacroix ile görüşmesinde Türkiye’nin Kayıp Şahıslar Komitesi’ne sorun çıkarmaktan vazgeçmesi gerektiğini söylediğini ve komitenin, kayıpların akıbetinin belirlenmesi için sıkı bir çalışma içerisinde olduğundan bahsettiğini yazdı.

Gazete, Fotiu’nun görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Lacroix’nın kayıplar ve KKTC’de yaşayan Rumlarla Maronitler konusunda oldukça hassas davrandığını belirterek, Lacroix ile yaptığı görüşmenin verimli ve olumlu geçtiğini ifade ettiğini kaydetti.

Habere göre Fotiu, Türkiye’ye kayıplar konusunda baskı yapılması gerektiğini yineleyerek, kayıp yakınlarına gömmeleri için 2-3 kemik verilmesinin insanlık dışı olduğunu ifade etti.

KOMİTE ARKEOLOGLARINDAN ÇAĞRI: “BİLGİLERİNİZİ PAYLAŞIN, KAYIP YAKINLARINI KURTARIN”

Bu arada Fileleftheros gazetesi ise Kayıp Şahıslar Komitesi’nde çalışan arkeologların, kayıplarla ilgili bilgisi olanların bunları paylaşması çağrısı yaptığını yazdı.

Gazete, Kıbrıs (Rum) Haber Ajansı’ndan iki muhabirin, Haspolat ile Girne’deki kazı bölgelerine giderek gözlem yaptığını ve orada çalışan arkeologlarla görüştüğünü kaydetti.

Haberde, arkeologların, yaptıkları işin sabır ve sebat gerektirdiğini ifade ettikleri ve kayıpların akıbetinin belirlenebilmesi için verilecek bilgilerin büyük önem taşıdığını vurguladıkları belirtildi.

(GE/GÜL)



DAYANIŞMA HAREKETİ İLE EKOLOGLAR’DAN AKEL’E DOĞAL GAZ KONUSUNDA ELEŞTİRİ

Lefkoşa, 25 Nisan 18 (T.A.K): AKEL partisinin, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi’nden” doğal gaz taşınması amacıyla boru hattı inşa edilmesi için, Türkiye’yle görüşmelerin başlamasını desteklemeye hazır olduğu şeklindeki açıklamasının, bazı Rum siyasi partileri arasında bir takım anlaşmazlıklara neden olduğu ifade edildi.



Dayanışma Hareketi ile Ekologlar’ın, Kiprianu’nun, Güney Kıbrıs’ta görev yapan büyükelçileri bilgilendirmesi sırasında dile getirdiği bu görüşlere tepki gösterdiğini yazan Fileleftheros gazetesi, Dayanışma Hareketi’nin Kiprianu’yu yine “Türkiye’nin uzlaşmaz tezlerinden geri çekilip, Kıbrıs sorununun çözümüne yardımcı olacağı hatasına düşmekle” suçladığını iletti.



Kiprianu’nun çözümle ilgili mücadelesini anladıklarını ifade eden Dayanışma Hareketi, ancak gerçekçiliğin başka bir şey, yanılsamanın ise başka bir şey olduğunu belirtti.



Dayanışma Hareketi devamla yaşayabilir ve demokratik çözümün başka şey, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin” dağılması ve bunun yerine eşit statüye sahip iki devletin konulmasının ise başka şey olduğunu ekledi.



Kiprianu’nun açıklamalarını garip olarak niteleyen ve bunların “Çok açık bir şekilde Türk tezlerini benimsediğini” iddia eden Ekologlar ise, Kiprianu’nun açıklamalarının “Türk uzlaşmazlığının değirmenine su söktüğünü” öne sürdü.



Ekologlar “bu tutumun, dolaylı olarak, müzakereler için enerji programının ertelenmesini önkoşul olarak ortaya koyan Türkiye ile Kıbrıs Türk yönetiminin sorumluluklarını ortadan kaldırdığı” iddialarına ekledi.



AKEL’DEN YANIT



Gazeteye göre AKEL partisi ise Dayanışma Hareketi ile Ekologlar’a yanıtında, yanılsamalar meydana getirdiği konusunda suçlanmasının, meydan okuma teşkil ettiğini belirtti.



Dayanışma Hareketi ile Ekologlar’ı, “Kıbrıs sorununda savundukları tezlerle tek yaptıkları şeyin, Türk politikasının değirmenine su dökmek olduğu” açıklaması konusunda eleştiren AKEL ise, doğal gaz ve boru hattı konusundaki tezlerinin ise net olduğunu yineledi.



Kıbrıs sorununun çözümü olmadan, Türkiye’nin doğal gazın değerlendirilmesi için Güney Kıbrıs’la herhangi bir işbirliği ummasının mümkün olmadığını iddia eden AKEL, öte yandan Kıbrıs sorununun çözümünün ise “Kıbrıs Cumhuriyeti’ne” doğal gazdan istifade edilmesi için daha çok olanak, perspektif ve seçenek sunacağını savundu.



AKEL, Türkiye üzerinden boru hattının, yalnızca çözümden sonra ele alabilecekleri bu seçeneklerden biri olduğunu sözlerine ekledi.



(İY/HÖ)













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 36
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 126
Toplam Tekil 4066261
IP 3.144.42.196






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.287 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu