BASIN BÜLTENİ Özersay: “Biz bu sular ısınsın diye değil soğusun diye diplomatik girişim yaptık” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Özersay: “Biz bu sular ısınsın diye değil soğusun diye diplomatik girişim yaptık”
Tarih: 23.02.2018 > Kaç kez okundu? 996

Paylaş


Başbakan Yardımcısı Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, BRT’de yayınlanan ‘Haber Toplantısı’na’ konuk oldu. Özersay, Doğu Akdeniz’de doğal gaz arama faaliyetlerini ve Türk tarafının girişimlerini değerlendirdi.

Hükümetin dış politikasının ‘KKTC’nin tüm kurumları ile görünürlüğünün artırılması, Kıbrıs Türk Halkının hak ve menfaatlerinin farklı platformlarda KKTC temsilcileri ile savunulmasına dayandığını belirten Özersay, bu yaklaşımla uluslararası aktörlerle temasta olduklarını anlattı.

Dünyada büyük uluslararası şirketlerin de uluslararası aktör durumuna geldiğini kaydeden Özersay, “Enerji bağlantılı konularda özellikle petrol ve doğalgaz şirketlerinin dahil olduğu süreçler yaşanıyor” dedi.

Özersay, bu çerçevede Türkiye ile işbirliği halinde ‘dünya politikasındaki değişikliklere ayak uydurarak farklı ve yeni aktörlerle temasların artırılacağını’ kaydetti. Başbakan Yardımcısı Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, doğal gaz krizinde caydırıcı bir diplomasi yürütüldüğünü söyledi.

Özersay, “Suların ısınması kavramı çok kullanılır. Herkes şunu bilsin ki hükümet, mümkün olduğu sürece ve oranda pozitif bir diplomasi yürütmektedir. Biz bu sular ısınsın diye değil soğusun diye diplomatik girişim yaptık. Gerginlik üzerinden kazanacak çok bir şey yok” diye konuştu.

Özersay, ‘Son yaşanan süreçte de gerginlik anlamına gelmeyen tedbir amaçlı ve sonucu caydırıcılık olan kararlı bir duruş sergilendiğini’ ifade etti.

Kudret Özersay; Kıbrıs konusunda da değerlendirmede bulundu.

Hükümetin ‘müzakerelerin kaldığı yerden yeniden başlaması yönünde bir görüşü bulunmadığını’ belirten Özersay; ‘Müzakerelere kaldığı yerden aynı zihniyetle devam edilmesi Kıbrıslı Rumların adanın tek sahibi gibi yola devam etmesi ve bir nevi statükonun acayipliğine perde çekilmesine yardımcı olması demektir’ ifadelerini kullandı.

Özersay; ‘Eğer sonuç alınmayacaksa ortak payda yoksa sırf başlamış olmak için müzakere başlatmanın anlamı yoktur’ diyerek BM’nin de kendi üstüne düşen görevleri bulunduğunu belirtti.

Müzakereler başlamadan önce Türk tarafının, Güney’in yönetim ve zenginliği Türk tarafı ile paylaşıp paylaşmadığını görmek istediğini de belirten Özersay, Cumhurbaşkanın müzakereci atamamasının bu anlamda net bir mesaj olduğunu söyledi.

Hükümetin işleyişine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Kudret Özersay, Devlet kurumlarını kamu-özel ortaklığı ile daha iyi hizmet üretir duruma çevirmek istediklerini belirtti.

Özersay, bunu yaparken tekelleşmenin değil rekabetin güvence altına alınacağı bir değişim modeli öngördüklerini belirtti. Özersay, yargıya yönelik eleştirileri de doğru bulmadığını ifade etti.



Albayrak: "Kıbrıs'taki zenginlikler Kıbrıslılar’a aittir"



TC Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Kıbrıs'taki zenginliklerin Kıbrıslılara ait olduğunu vurguladı. Albayrak, “Türkiye de burada tavrını ortaya koydu. Somut ve akılcı bir çözüm üretilmediği sürece, biz etkin olmak zorundayız. Tek taraflı bir sondaj yapılırsa, Türkiye olarak buna izin veremeyiz" dedi.

Albayrak, 1. Türkiye Enerji ve Maden Forumu’nun açılışında moderatörlerin sorularını yanıtladı. Albayrak, enerji diplomasisinin ekonomi kadar dış politikaya da büyük etkisi olduğunu belirtti.

Doğu Akdeniz'de yürütülen etkin siyaset ve Güneydoğu'daki enerji fırsatlarının terör tehdidinden temizlenmesinin önemli adımlar olduğunu dile getiren Albayrak, şöyle konuştu:

"Sınır hatlarında mayınların temizlenmesiyle çok yoğun bir kara sondajına başlayacağız. Giremediğimiz bölgeler olmuştu. Ayrıca, Doğu Akdeniz'de Kıbrıs'ın statüsü, oradaki insanlar çok önemli. Hep oldubittiye dayalı olmuş. Bölgede tek taraflı bir siyaset aldı başını gitti. Kıbrıs'taki zenginlikler Kıbrıslılara aittir. Türkiye de burada tavrını ortaya koydu. Somut ve akılcı bir çözüm üretilmediği sürece, biz etkin olmak zorundayız. Tek taraflı bir sondaj yapılırsa, Türkiye olarak buna izin veremeyiz."

Dünyada boru hattı trafiğinin en yoğun olduğu ülkelerin başında Türkiye'nin yer aldığını vurgulayan Albayrak, test çalışmalarının başladığı Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP) resmi açılışının da haziran veya temmuz ayında gerçekleşeceğini bildirdi.

Türkiye'nin doğalgaz depolama ve sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) alanında da kapasitesini giderek artırdığının altını çizen Albayrak, "Artık alıcıların daha kuvvetli olduğu bir doğalgaz piyasasına doğru gidiliyor. Türkiye de doğalgazdaki altyapısıyla 10 yıl sonra enerji ihraç eden bir ülke konumuna gelebilecek" ifadesini kullandı.



Çeler, İslam ülkelerine işbirliği çağrısı yaptı



KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler, Suudi Arabistan’ın Cidde şehrinde gerçekleştirilen İslam İşbirliği Teşkilatı Çalışma Bakanları Konferansı’nda yaptığı konuşmada üye devletlere işbirliği çağrısı yaptı. Çeler, konferansta, KKTC iş gücü piyasası üzerine bilgi verdi.

Konferans çerçevesinde, İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye birçok ülkenin Çalışma Bakanı ile ikili görüşmeler gerçekleştiren Çeler, üye devletlerin bakanlarıyla işbirliği yapılması üzerine mutabakat sağladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Çeler, konferansta KKTC işgücü piyasası üzerine bilgi verdi.

Zeki Çeler, işgücü piyasasında işbirliğinin yalnızca yeni fırsatlar sunmayacağını, tüm dünyada büyük bir sorun olan insan kaçakçılığın da önüne geçilmesi için önemli olduğunu vurgulayarak, KKTC hükümeti olarak sorunların çözülmesi adına üye devletlerle birlikte hareket etmeye hazır olduğunu kaydetti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çeler, çalışmak için KKTC’ye gelen vatandaşı olan ülkelerin bakanlarıyla da görüşme gerçekleştirdi.

Çeler, söz konusu ülkelerin vatandaşlarının KKTC’ye getiriliş koşullarında yaşanan sıkıntıların aşılması ve kayıt dışı bir statüye düşmemeleri için somut adımlar atılmasının kararlaştırıldığını kaydetti.

Bakan Çeler Konferans öncesinde, İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Dr. Yousef bin Ahmad Al-Othaimeen ve Cidde merkezli İslam Kalkınma Bankası ve İslami Dayanışma Fonu yetkilileri ile de görüştü.



Ekonomi Bakanı Nami İstanbul Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu Heyetini kabul etti



Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, İstanbul Sanayiciler ve İş İnsanları Federasyonu heyeti ile kendilerine eşlik eden KKTC İş Adamları Derneği yetkililerini kabul etti.

Ekonomi Bakanlığı Toplantı Salonunda gerçekleşen görüşmeye, Türkiye ve KKTC’den 30’a yakın iş insanı katılırken, Bakan Nami, KKTC İŞAD Başkanı Dengiz Kürşat ve İstanbul Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu Başkanı Muammer Ömeroğlu toplantının basına açık bölümünde konuşma yaptı.

Konuk heyeti KKTC’de görmekten mutlu olduğunu belirten Ekonomi ve Enerji bakanı Özdil Nami, bugüne kadar KKTC’nin en büyük destekçisinin Türkiye olduğunu dile getirdi.

Kıbrıslı Türklerin bugüne büyük mücadeleler vererek geldiğine, bugün mücadelenin ekonomi üzerinden yapıldığına dikkati çeken Nami, KKTC’yi ekonomik olarak kalkındırmak için uğraşırken, dünyaya açılan kapının yine Türkiye Cumhuriyeti olduğunu söyledi.

Nami, özel sektörün öncü gücüne ve serbest rekabetin en iyi şekilde oluşması gerektiğine inananlar olarak, TC işadamlarıyla, KKTC işadamlarını bir araya getirmek, güçlerini birleştirmek ve bu güçle hareket etmelerini sağlamanın öncelikli görev olduğunu kaydetti.

Kıbrıs sorununa çözüm çabalarının sonuçsuz kaldığına da işaret eden Nami, rekabet içinde olunan Güney Kıbrıs ve bir AB gerçekliğinin ortada olduğunu belirtti. Nami, Kıbrıs Türk piyasası ve işadamlarının o ortamlarda da ayakta durabilmesini sağlamanın amaçları arasında olduğunu söyledi.

KKTC İŞAD Başkanı Dengiz Kürşat da, Nami’nin özünde bir işadamı olduğunu belirterek, “Sizlerin açtığı yolda ilerlemeye gayret gösteriyoruz ve bu meyanda özellikle Kıbrıs Türk işadamları olarak, özellikle Avrupa ve daha ilerisinde iş yapabilmesi için ortaklıklar kurmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

TÜÇİAD gibi bazı derneklerle de dostluğu ilerleterek ilerlemek istediklerini belirten Kürşat, eğitim, turizm, gayrı menkul gibi sektörler değerlendirebileceği gibi, Kıbrıslı Türk ve Türkiyeli işadamlarının Rum işadamlarıyla bir araya gelebileceği AB’ye açılan bir kapı da yaratabileceklerini ifade etti.

İstanbul Sanayici ve İş insanları Dernekleri Federasyonu Başkanı Muammer Ömeroğlu da, geliş amaçlarının yapmış oldukları işler dışında farklı sektörlere açılıp açılamayacaklarını görmek, KKTC’ye fayda sağlayıp sağlayamayacaklarını öğrenebilmek ve bu konularda Bakan Nami’ye danışmak olduğunu söyledi.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 37
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 1010
Toplam Tekil 4068931
IP 18.188.20.56






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.502 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu