BASIN BÜLTENİ CTP-HP-TDP-DP koalisyon hükümetinin protokolü imzalandı - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ CTP-HP-TDP-DP koalisyon hükümetinin protokolü imzalandı
Tarih: 02.02.2018 > Kaç kez okundu? 1122

Paylaş


Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Halkın Partisi (HP), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) ve Demokrat Parti (DP) koalisyon hükümeti protokolü imzalandı.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, HP Genel Başkanı Kudret Özersay, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ve DP Genel Başkanı Serdar Denktaş saat 11.00’de Cumhuriyet Meclisi Mavi Salon’da 4 parti tarafından hazırlanan hükümet protokolüne imza koydu.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman hükümet protokolünü imzalamadan önce yaptığı konuşmada, çalışma ilkelerini ortaya koyan protokolle kurulacak hükümetin ülkede insan haklarını, demokrasiyi, özgürlükleri, eşitliği ve halkın hak ettiği hizmetleri sunmayı amaçladığını vurguladı.

Erhürman, protokolün halkın hiçbir kesimini dışlamadan, ötekileştirmeden, halkla birlikte ülkeyi yönetmeyi amaçladığını, halkı kucaklayıcı bir hükümet modeli öngördüklerini ifade etti.

CTP Genel Başkanı Erhürman, “Halkımızı ve ülkemizi öncelikli düşünecek bir hükümet protokolünü hayata geçireceğiz. Dört parti olarak birbirimizin kararlılığına inanıyoruz güveniyoruz” dedi.

Tufan Erhürman, Bakanlar Kurulu listesini ise bugün Cumhurbaşkanı’na sunacağını açıkladı.

CTP-HP-TDP-DP Koalisyon Hükümeti, Cumhuriyet Meclisi’nde 27 milletvekiliyle çoğunluğa sahip olacak.



Erhürman, kabineyi Cumhurbaşkanı’na sundu



Koalisyon protokolünün dün imzalanmasının ardından Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman başkanlığında kurulan 4’lü koalisyon hükümetinin kabinesi, bu sabah Cumhurbaşkanı Akıncı’ya sunuldu.

Kabine, Cumhurbaşkanı Akıncı tarafından onaylanmasının ardından Meclis’in bilgisine getirilecek. Meclis Genel Kurulu bu amaçla bugün saat 13.00’te toplanacak.

Başbakanlık’ta devir teslim töreni de bugün yapılacak ve CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman Başbakanlık görevini, UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’den saat 14.00’te devralacak. Dışişleri Bakanlığı’ndaki devir teslim töreni bugün saat 15.00’te, Eğitim Bakanlığı’nda ise 15.30’da gerçekleşecek.



Kıbrıs Türk tarafı Cenevre’de sunduğu haritayı Akıncı’nın talebiyle geri aldı



Kıbrıs Türk tarafı, Kıbrıs Konferansı’nda “Toprak” başlığının müzakereleri sırasında sunduğu haritayı geri aldı.

Türk tarafının hazırlayıp BM’ye sunduğu harita Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın talebi üzerine iade edildi.

Taraflar, Toprak başlığının ele alındığı müzakereler çerçevesinde hazırladıkları haritaları, Cenevre’de gerçekleştirilen uluslararası Kıbrıs Konferansı sırasında BM’ye sunmuş ve BM de haritayı kasaya kaldırmıştı.

Kıbrıs Rum liderliği, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Konferansı’nın başarısızlıkla sonuçlandığını ilan etmesinin ardından yaptığı açıklamalarda tüm önerilerini geri çektiğini açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Akıncı da bunun üzerine BM’nin Cenevre merkezindeki kasada kilit altında tutulan Kıbrıs Türk haritasını geri çektiğini BM’ye iletmiş ve iadesini talep etmişti.

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın talebi üzerine, BM Kıbrıs İyi Niyet Misyonu Müzakereler Koordinatörü Sergiy İllarianov, Cenevre’de bulunan haritayı, geçtiğimiz Aralık ayında Cumhurbaşkanı Akıncı’ya elden teslim etti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Rum liderliğinin Crans Montana sonrasında, tüm önerilerini geri çektiğini açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Akıncı’nın da Kıbrıs Türk tarafının BM kasasında kilit altında tutulan harita önerisinin iadesini talep ettiğini belirtti.

BM yetkilisi İllarianov’un Cenevre’ye gidip söz konusu haritayı aldığını kaydeden Burcu, “Aralık ayında müzakere heyeti huzurunda Cumhurbaşkanımıza teslim etmiştir. Dolayısıyla şu anda masada herhangi bir toprak önerisi bulunmamaktadır” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Burcu, “Esasen 6 başlıkta yapılan Kıbrıs müzakerelerinin, tüm konularda anlaşılmadan hiçbir konuda anlaşılmış sayılmaz ilkesi üzerinde yürütülmüş olduğunu” da anımsattı.



Tatar: “BM ve Guterres anlaşmayı istiyorlarsa Rum tutumunun değişmesi için çaba göstermeleri gerekir”



Ulusal Birlik Partisi (UBP) Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler (BM) ve Genel Sekreteri Guterres’in; Kıbrıs konusunda bir anlaşmaya varılmasını istiyorlarsa Rum tutumunun değişmesi için çaba göstermeleri gerektiğini belirtti.

UBP Milletvekili Ersin Tatar yaptığı yazılı açıklamada, Rum Yönetimi başkanlığı için ikinci tur oylamaya katılacak iki aday Anastasiadis ve Malas’ın, sözde bir farklılık görülse dahi hedeflerinin ayını olduğunu vurguladı.

Tatar, “iki adayın da, Türkiye’yi tamamen adadan çıkarmak, Kıbrıs Türkü’nü güvenlikten yoksun bırakmak ve 1974 öncesine dönmek peşinde olduklarını” kaydetti.

Tatar, böylesi gelişmeler yaşanırken Kıbrıs Türkü’nün Anavatan Türkiye ile birlikte son zamanların dikkat çekici söylemiyle ‘kendi göbeğini kendisinin kesmesi’ gerekeceğini ifade etti.

Tatar, iş bu noktadayken kurulmakta olan 4 ortaklı hükümetin Kıbrıs konusunda ortak bir tavır sergilemeyeceğinin açıklanmasını “anormal” bir durum olarak tanımladı ve “ O halde Dışişleri Bakanlığı oluşturulmasın. Kıbrıs konusuna diğer konular kadar önem verilmemesi büyük bir hatadır, Kıbrıs Türk halkının geleceğini önemsememektir” iddiasında bulundu.

Tatar, Kıbrıs’ta bulunan Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün görev süresinin altı ay daha uzatılması için alınan kararın, örgütün Kıbrıs konusunun çözümü için üstlenmesi gereken sorumluluğu yerine getirmekte ne kadar “kaypak” olduğunu bir kez daha gözler önüne serdiğini ifade etti.

Tatar, Kıbrıs konusunda Türkiye’nin de çok net bir şekilde ortaya koyduğu üzere mevcut parametreler temelinde bir çözüme ulaşılmasının artık mümkün görülmediğini, Rum-Yunan ikilisinin bir federal çözümle ilgili masaya koydukları, talep ettikleri ile Türk tarafının masaya koydukları ve beklentileri arasında dağlar kadar fark olduğunu vurguladı.

Tatar, Türk Dışişleri ve KKTC Dışişleri Bakanlıklarının vurguladıkları gibi ileriki dönemde herhangi bir sürecin başarılı olması için Ada’daki mevcut gerçeklerin dikkate alınmasının şart olduğunu belirtti.

Tatar, Rum-Yunan ikilisinin konuyu güvenlik ve garantiler noktasına çekmesine, ya da görüşmelerin başlaması için görüşmeler yapılması, yani zamana oynamalarına izin verilmemesi gerektiğini vurguladı.



“Sedirin Gölgesinde” San Mauro Torinese Uluslararası Film Festivali’nde yarı finalist seçildi



Kıbrıslı Türklerin göç hikayesini konu alan “Sedirin Gölgesinde” (In The Shadow of Cedar) adlı kısa film, 23-25 Mayıs tarihleri arasında İtalya’nın Piyemonte bölgesinin başkenti Torino’da gerçekleşecek olan San Mauro Torinese Uluslararası Film Festivali’nde yarı finalist seçildi.

Gobetti Sinema Salonu’nda yer alacak olan festival, ArtInMovimento adlı bir organizasyon tarafından her yıl düzenleniyor. Festival, uluslararası sinemanın Torino kentinin dışına yayılmasını, aynı zamanda farklı kültürleri bir araya getirmeyi hedefliyor.

Kıbrıs Türklerinin çaresizlik göçlerini anlatan ve göçlerin 100. yıldönümü olması nedeniyle tüm Kıbrıslı Türk ailelere ithaf edilen filmin başrollerinde Şafak Yolcu, Sıtkiye Sevgüm, Batuhan Nihat Cerit ve Nehir Hasipoğlu yer alıyor.

Müge Günay’ın ilk kez yönetmenlik koltuğuna oturduğu filmin senaryosunu yazar Şafak Yolcu, sanat yönetmenliğini Gülgin Altuğ, görüntü yönetmenliğini Mert Can Mavi, yapım amirliğini Vedat Kılıç, 1. yönetmen yardımcılığı görevini Ozan Kadılar üstlendi.

Geçen yıl da birçok ülkede gösterime seçilen, Türkiye’den ödülle dönen ve Fildişi Sahili'nin en büyük şehri Abidjan'da gerçekleşen Bushman Film Festivali’nde yarı finalist olan “Sedirin Gölgesinde” filminin yönetmeni Müge Günay, filmin yurtdışında seçkiler kazanmasından duyduğu mutluluğu dile getirerek, Nisan ayında çekmeyi planladığı filmin de başarılara imza atması için aynı hassasiyetle çalışmalarına devam edeceğini bildirdi.





















Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 31
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 1396
Toplam Tekil 4069317
IP 18.219.236.62






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu