BASIN BÜLTENİ Dışişleri Bakanlığı: “Kıbrıs Rum tarafının adımları son derece tehlikeli” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Dışişleri Bakanlığı: “Kıbrıs Rum tarafının adımları son derece tehlikeli”
Tarih: 17.01.2018 > Kaç kez okundu? 1110

Paylaş


Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs Rum tarafının son dönemde attığı tek taraflı adımların “son derece tehlikeli” olduğu uyarısında bulundu.



Dışişleri Bakanlığı dün yaptığı yazılı açıklamada, “Rum tarafının özelde Ada’da, genelde de bölgede tansiyonu artırıcı eylemler gerçekleştiriyor olmasını son derece tehlikeli adımlar olarak değerlendiriyoruz” denildi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin bir kez daha Ada’nın ortak sahibi olan Kıbrıslı Türklerin asli haklarını görmezden gelerek, Yunanistan ve Ürdün ile enerji alanı da dahil işbirliği anlaşması imzalamasının kabul edilmez olduğu kaydedildi.

İmzalanan işbirliği anlaşmasının Kıbrıs Rum liderinin seçimlere yönelik konumunu güçlendirmek amacıyla imzalandığı ifade edilen açıklamada, enerji alanında işbirliği antlaşması imzalanmasının

Kıbrıslı Türkler açısından hayati önem taşıyan konularda, Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs Türk tarafıyla hiçbir temas kurmaya veya istişare etmeye niyeti olmadığını bir kez daha gözler önüne serdiği kaydedildi.

Kıbrıs Rum Yönetimi ile Yunanistan’ın yürüttüğü münhasır ekonomik bölge belirleme çalışması konusunda ise, “Kıbrıslı Türklerin varlıklarını dahi yok sayan bu yaklaşımını reddeder, bu bağlamda alınan kararların Kıbrıs Türk tarafı üzerinde hiçbir bağlayıcılığı olmayacağını duyurmak isteriz. Ada’nın etrafındaki deniz yetki alanlarının salt Kıbrıs Rum tarafının lehine sınırlandırılamayacağını, zira bu Ada’nın yegane sahibinin kendileri olmadığını hatırlatırız” denildi.

Açıklamada, 10 Ocak’ta Roma’da düzenlenen Avrupa Birliği’nin Güney Avrupa Ülkeleri (Med 7) Zirvesi’nde kabul edilen ortak bildirgenin Kıbrıs’a ilişkin bölümünde Rum Lider Nikos Anastasiadis’in “sıfır asker-sıfır garanti” tutumunun yer alması ile ilgili olarak da, “Rum liderin, müzakere masasında kabul edilmesi mümkün olamayan tezlerini uluslararası alana taşıma ve bunlara Ada dışından destek bulma çabalarının yeni bir örneğini teşkil etmektedir” ifadelerine yer verildi.

Bahse konu tutumun hiçbir dönemde geçerliliğinin olmadığı kaydedilen açıklamada, “Kıbrıs Türk tarafı açısından Anavatan Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinden vazgeçmenin söz konusu olmadığını bir kez daha vurgulamak isteriz” denildi.

Açıklamada, “Kıbrıs Rum tarafının sergilemekte olduğu uzlaşmaz ve hakimiyetçi zihniyet Kıbrıs Türk tarafıyla eşitlik temelinde yeni bir ortaklık kurulmasını imkansız kılmaktadır. Geçtiğimiz Temmuz ayında Kıbrıs Türk tarafının tüm iyi niyetli gayretlerine rağmen Kıbrıs Konferansı’nın sonuçsuz kalmasının temel nedeni de Rum tarafının bu anlayışı olmuştur” ifadeleri kullanıldı.

Güney Kıbrıs’taki okullarda Enosis Plebisitinin okutulması yönündeki girişimlere de yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Kıbrıs Rum tarafının niyetlerini açığa çıkaran ve Kıbrıs’ta taraflar arasındaki güven eksikliğini artıran Enosis’i anma kararını uygulamaya koyması, Kıbrıs Türk tarafıyla bir anlaşmaya varmaya aslında hiçbir niyetinin olmadığının en açık bir tezahürüdür. Yukarıdakiler ışığında karşımızda barış ve istikrar sağlanması ruhu içinde müzakere etmeye niyetli bir taraf bulunmadığı ve Ada’nın güneyinde bölge istikrarına da saygı duymayan bir zihniyetin hakim olduğu aşikardır. Hal böyle iken, Kıbrıs Rum tarafının hiçbir tek yanlı girişiminin tarafımızca itibar görmeyeceğini, mukabil adımlar atmaktan imtina etmeyeceğimizi ve Anavatan Türkiye ile birlikte geleceğimize dair istişarelerimize hızla devam edeceğimizi bir kez daha vurgularız.”



Akıncı Cavallari’yi kabul etti



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, görevine yeni atanan İtalya’nın Lefkoşa Büyükelçisi Andrea Cavallari'yi kabul etti.

Akıncı, kendisine nezaket ziyaretinde bulunan Büyükelçi Cavallari’ye, Kıbrıs sorununun içinde bulunduğu son durum ve Crans Montana’da yaşananlarla ilgili bilgi verdi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, görüşmede, Rum tarafının Akdeniz’deki doğal gaz aramaları ve münhasır ekonomik bölge ile ilgili attığı tek taraflı adımların yarattığı gerginlik ve Kıbrıs Türk tarafının duyduğu kaygıyı da aktardı.

Akıncı, Doğu Akdeniz’in işbirliği alanı olmasının önemini de vurguladı.





Kahraman: "Kıbrıslı Türklere uygulanan haksız izolasyonu hep birlikte kırmalıyız"





TBMM Başkanı İsmail Kahraman Kahraman, “Kıbrıs’ta Türk tarafı aleyhine adaletsizce bozulan dengelerin bir ölçüde düzeltilmesi suretiyle kalıcı ve adil bir çözüme katkıda bulunmak, tüm Müslümanların ortak meselesi ve ortak sorumluluğudur" dedi.

Tahran'da gerçekleştirilen İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİPAB) Konferansı'nda konuşan Kahraman, bu Konferansın, İslam İşbirliği Teşkilatı coğrafyasında arabuluculuk alanında sürdürülen kapasite inşa çalışmalarına katkı yapması ve İslam dünyasında yaşanan ihtilaflara çözüm bulunmasını teşvik etmesini hedeflediklerini söyledi. Kahraman, "İSİPAB olarak hakları ve gelecekleri için mücadele eden Müslüman toplumlara daha fazla sahip çıkmalıyız ve bu meyanda Kuzey Kıbrıs Türk Devleti adı altında gözlemci statüsüne sahip Kıbrıslı Türk kardeşlerimize karşı on yıllardır uygulanan haksız izolasyonu hep birlikte kırmalıyız. Adada Türk tarafı aleyhine adaletsizce bozulan dengelerin bir ölçüde düzeltilmesi suretiyle kalıcı ve adil bir çözüme katkıda bulunmak, tüm Müslümanların ortak meselesi ve ortak sorumluluğudur." ifadelerini kullandı.





KKTC “Ferien Messe - 2018” Turizm Fuarında tanıtıldı



Turizm ve Çevre Bakanlığı, turizm tanıtma faaliyetleri kapsamında 11-14 Ocak tarihleri arasında Avusturya’nın Viyana şehrinde gerçekleşen “Ferien Messe 2018 Turizm Fuarı”na katıldı.

70 ülkeden toplam 750 turizm sektörü temsilcisinin katıldığı fuarda, Kuzey Kıbrıs zengin görsellerle donatılmış modern bir stant ile temsil edildi.

Avusturya ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden hava yolu şirketleri, tur operatörleri, seyahat acenteleri, turizm yazarlarının ve turizm sektöründe faaliyet gösteren birçok profesyonelin ziyaret ettiği fuarda KITSAB ve KITOB için ayrılmış “bilgi masaları” da yer aldı.

Kuzey Kıbrıs’ın doğasının, tarihi eserlerinin, plajlarının, kültürünün, golf ve su sporlarının da tanıtıldığı “Ferien Messe 2018”de Almanca lisanında turizm genel bilgi broşürü, turistik karayolları haritası, eko turizm broşürü, özel ilgi turizmine yönelik çeşitli broşürler, turistik tanıtım DVD’leri, heybe, Kuzey Kıbrıs’ı ziyaret etmek için 50 neden broşürü ve ilgili broşürler dağıtıldı.

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, yaptığı açıklamada, 2018’in fuar maratonunun başladığını belirterek, Kuzey Kıbrıs’ın her platformda yer alması gerektiğini söyledi.

“Ülkemizin turizm potansiyelini, uluslararası fuarlarda tanıtıp pazarlayacağız” diyen Ataoğlu,

Turizm Tanıtma ve Pazarlama Müdürlüğü tarafından hazırlanan 2018 fuar takvimine göre, Kuzey Kıbrıs’ın bu yıl da uluslararası fuarlarda temsil edileceğini kaydetti.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 23
Dün Tekil 1238
Bugün Tekil 1756
Toplam Tekil 4065963
IP 3.16.130.155






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























9 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Saraylarda s remem da larda s rd m , Bin cihana de i mem u ks z T rkl m .
(H seyin Nihal ATSIZ)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.382 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu