BASIN BÜLTENİ Çavuşoğlu: “Kıbrıs'ta sorunun çözülmesi için çaba sarf ettik ancak çözemedik, bunun sorumlusu Türkiye değil” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Çavuşoğlu: “Kıbrıs'ta sorunun çözülmesi için çaba sarf ettik ancak çözemedik, bunun sorumlusu Türkiye değil”
Tarih: 19.12.2017 > Kaç kez okundu? 1178

Paylaş


TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs'ta sorunun çözülmesi için çaba sarf ettiklerini ancak çözemediklerini dile getirdi ve bunun sorumlusunun Türkiye olmadığını ifade etti.

TBMM Genel Kurulunda, bakanlığının, 2018 yılı bütçesi üzerinde söz alan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Rum tarafı bu parametrelerle yani o günkü parametrelerle bir çözüm istemediği; yönetimi, gücü, ekonomiyi Türklerle paylaşmak istemediği için çözüm olmadı. Bu parametrelerle de bir çözüme ulaşamayacağımız kanaatine vardık. Dolayısıyla, artık bundan sonra hangi adımı atacağımız, ne yapacağımızı konusunda KKTC ile de hemfikir olduk. Şimdi güneyde ve kuzeyde seçimler var, seçim öncesi zaten bunları tartışmanın bir anlamı yok, seçim malzemesi yapılamaz, bu, milli bir politikadır. Dolayısıyla, özellikle KKTC'deki seçimlerden sonra oturacağız, konuşacağız, birlikte neler yapacağımızı değerlendireceğiz ama bu süreçte tabii ki KKTC'nin tanıtımı için adım atmamız lazım ama KKTC'yi zaten Türkiye tanıyor.

Meclisten yeni bir tanıma kararı çıkarmaya gerek yok ama pasaportunun daha fazla ülkede geçerli olması için daha fazla ülkede, şehirde temsilcilik açılması için hep birlikte, iktidar, muhalefet çalışalım çünkü KKTC'nin üzerindeki izolasyonların kalkması gerekiyor. Avrupa Birliği bu konuda da sözünde durmadı."



Yılmaz: "Meclisin, KKTC'nin uluslararası olarak tanınmasına yönelik tarihi bir karar alması lazım"



CHP Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, TBMM'nin, KKTC'nin uluslararası olarak tanınmasına yönelik tarihi bir karar alması gerektiğini söyledi.

TBMM Genel Kurulunda, 2018 yılı bütçelerinin görüşmeleri sırasında söz alan Yılmaz Kıbrıs'ta "Kapsamlı çözüm, adeta taviz çözümüne dönüştüğünü" öne sürdü ve "Böyle bir ortamda buna bir son vermek lazım. Meclisin, bu bütçe yılında yeni bir bütçeyi görüşürken tarihi bir karar alarak KKTC'nin uluslararası olarak tanınmasına yönelik bir karar alması lazım. Biz işgal altındaki Kudüs'ün, Doğu Kudüs'ün Filistin'in başkenti olduğunu kabul ederken diğer taraftan devlet olarak kurduğumuz KKTC'yi tanıtmama konusunda sessiz kalamayız, bu konuda ciddi bir duyarlılık ve duruş sergilememiz gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.



Bora: “Türk askerinin varlığını Anastasiadis’in sorgulama hakkı yok ve olamaz”



Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Başkanı Yılmaz Bora, Türk askerinin adadaki varlığını Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in sorgulama hakkı olmadığını ve olamayacağını vurguladı.

Bora, yaptığı yazılı açıklamada, “Zira Türk askerinin adadaki varlığı barış, huzur ve güven için kaçınılmazdır. 43 yıl önce Türk askeri müdahale etmeseydi bugün Kıbrıs’ta Türk varlığından söz edilemeyeceği apaçık ortadadır” dedi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias’ın Kıbrıslıların sabah uyanıp da kuzeye baktıklarında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bayrağını görmeyeceklerini, Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in ise çözümün Türk askeri gitmeden mümkün olmayacağını sık sık dile getirdiğini ifade eden Bora, bu anlayışa sahip insanlarla çözüme ulaşılamayacağını vurguladı.

“Barış, huzur ve güvenin simgesi Beşparmaklar’daki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağı sonsuza dek dalgalanmaya devam edecektir” şeklinde devam eden Bora, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Kıbrıs Cumhuriyeti’ni silah zoru ve terörle gasp edip, cumhuriyetin eşit ortağı Kıbrıs Türk halkını aynı yöntemlerle dışlayan gayri meşru Güney Kıbrıs Rum Yönetimi karşısında, haklı ve meşru olmaya devam edecektir. 50 yıldan beri devam ettirilen ikili görüşmelerde Rum zihniyetinin değişmemesi üzerine ve birçok tarafsız uzmanın da belirttiği gibi Kıbrıs’ta kalıcı ve yaşayabilir yegane çözümün ‘iki devletli’ çözümden başka bir hal şekli düşünülmemelidir. Kıbrıs’ta son elli yılda yaşanan gerçekler de bunu açıkça teyit ettiğine göre bundan böyle görüşmeler ancak ‘iki devletli’ çözümü öngörmesi halinde başlayabilecektir.”



Şehit Rifat Salih 53 yıl sonra toprağa verildi



Lefke bölgesinde 1964 yılında kaybolan ve 2017’de kayıp arama çalışmalarında kalıntıları bulunan Rifat Salih, Lefke’de düzenlenen askeri törenle defnedildi.

Rifat Salih, 6 Şubat 1964’te Hüseyin Ertan Ali ile birlikte Mağusa’ya giderken Kıbrıs Rum tedhiş örgütü EOKA mensupları tarafından kaçırılmış, kalıntıları 53 yıl aradan sonra Kayıp Şahıslar Komitesi tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda Ayvasıl köyü yakınlarındaki Koççinodrimitya’da bir kuyuda bulunmuştu.

Rifat Salih’in oğlu Salih Hacısalih, törende yaptığı konuşmada, 4 Şubat 1964’de Mağusa’ya gitmek üzere köyden ayrılan babasının sırf Türk olduğu için alıkonulduğunu ve hunharca öldürüldüğünü, kalıntılarının yerinin araştırmacı-gazeteci Sevgül Uludağ’ın çalışmalarıyla tespit edilebildiğini kaydetti.

Bu tabloları bir kez daha görmek istemediklerini, adada barışın 1974’te sağlandığını belirten Hacısalih, 1974 öncesi bölgeden çıkan birinin aile mensuplarının, her zaman “Acaba geri dönecek mi?” sorusunu kendi kendine sorduğunu kaydetti.



Seçmenler YSK Web sitesinden nerede oy kullanacaklarını öğrenebilecek



Seçmenler, milletvekilliği erken genel seçiminde nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) web sitesinden öğrenebilecek.

YSK, yürüme engelli seçmenlerin oy kullanmasını kolaylaştırmak amacıyla önlemler aldığını da duyurdu ve sandıklarına ulaşmada sorun yaşayabileceğini önceden tespit edecek seçmenlerden 5 Ocak’a kadar telefonla başvuru kabul edileceğini bildirdi.

YSK’dan yayımlanan duyuruda 7 Ocak 2018’de yapılacak Milletvekilliği Erken Genel Seçimi’nde vatandaşların http://www.mahkemeler.net ve http://ysk.mahkemeler.net adresli web sitelerindeki “Nerede oy kullanacağım” linkinden kimlik kartı numarasını girmek suretiyle oy kullanacakları sandık numarasını ve sandık yerini öğrenebilecekleri bildirildi.

İlçe Seçim Kurullarının yürüme engelli vatandaşların oy kullanmasını kolaylaştırmak amacıyla genel bir takım tedbirler aldığı ifade edilen duyuruda, ancak sandık yerinin üst katta olması veya rampa bulunmaması nedeniyle kayıtlı bulunduğu sandık yerine çıkmasının mümkün olamayacağını önceden tespit eden seçmenlerin, 5 Ocak 2018 tarihine kadar ilgili İlçe Seçim Kurulu’na ait telefonlara bilgi vermesi halinde ek önlemler alınabileceği kaydedildi.

İlçe seçim kurullarının telefon numaraları şöyle:

“Lefkoşa İlçe Seçim Kurulu: 227 30 47, Gazimağusa İlçe Seçim Kurulu: 366 40 68, Girne İlçe Seçim Kurulu: 815 72 46, Güzelyurt İlçe Seçim Kurulu: 714 62 31, İskele İlçe Seçim Kurulu: 371 35 95, Lefke İlçe Seçim Kurulu: 714 62 31.”



Kıbrıslı Türk Müzisyene ABD’den ödül



ABD’de yaşayan Kıbrıslı Türk flüt sanatçısı ve besteci Burak Beşir, Global Music Awards’ta (GMA) Gümüş Üstün Başarı Madalyası kazandı. Beşir, haziran ayında çıkardığı "Passion" adlı flüt-piyano albümüyle “En İyi Albüm” ve “En İyi Enstrümantal Solo” kategorisinde bağımsız müzik sanatçılarını ödüllendirmek amacıyla verilen GMA’nın Gümüş Üstün Başarı Madalyası'na layık görüldü.

86. Oscar Ödül Töreni’nde Akademi Orkestrası'nda yer alan Beşir, film, belgesel ve reklam müzikleri besteliyor.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 54
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 666
Toplam Tekil 4075448
IP 3.145.143.239






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.382 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu