BASIN BÜLTENİ Başbakan Özgürgün: “Türk Milleti’nin kopmaz bir parçası olarak Cumhuriyet Bayramı’nı gururla kutluyoruz” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Başbakan Özgürgün: “Türk Milleti’nin kopmaz bir parçası olarak Cumhuriyet Bayramı’nı gururla kutluyoruz”
Tarih: 30.10.2017 > Kaç kez okundu? 1227

Paylaş


Başbakan Hüseyin Özgürgün, Türkiye’nin en büyük bayramının Kıbrıs Türk halkının da bayramı olduğunu belirterek, “Büyük Türk Milleti’nin kopmaz bir parçası olan Kıbrıs Türkleri olarak Cumhuriyet Bayramı’nı gururla kutluyoruz” dedi.

Başbakan Hüseyin Özgürgün, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle mesaj yayımladı.

Özgürgün, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “en büyük eserim” diye ifade ettiği Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 94’üncü yıl dönümünü, Anavatan Türkiye ile aynı coşku ve duygu bütünlüğü içinde kutlamanın heyecan ve gururu içinde olduklarını kaydetti.

Başbakan Özgürgün, büyük Türk Milleti’nin, Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, vatanını işgal etmek isteyen güçlere karşı, mazlum milletlere de varoluş yolunda cesaret örneği veren, bir kurtuluş savaşı yaparak kazandığı büyük zaferini, milli iradeyi esas alan cumhuriyeti ilan ederek taçlandırdığını vurguladı.

Başbakan Özgürgün, “Atatürk’ün çizdiği hedefler doğrultusunda, inanç ve özveriyle, birlik ve beraberlik içinde çalışarak ulaşılan bugünkü Türkiye Cumhuriyeti, Türk Ulusu ve Türk dünyasına ilham ve güç kaynağı olmuştur. Atatürk’ün Türk Milleti’ne bıraktığı en kıymetli miras olan cumhuriyet, Türk Ulusu’nu birbirine kenetlerken, gelişen ve büyüyen Türkiye’yi de ayakta tutan en büyük yapı taşıdır” dedi.

Özgürgün, Anavatan’ın, cumhuriyetin ilanıyla birlikte kalkınma, ilerleme ve modernleşme yolunda çok önemli mesafeler kat ederek, bugün modern dünyanın saygın ülkelerinden biri haline gelmesinden, Kıbrıs Türk halkının da büyük onur duymakta olduğunu vurgulayarak, bölgesinde ve küresel alanda, gücü ve belirginliği her geçen gün daha da hissedilen Türkiye Cumhuriyeti’nin, KKTC’yi ve devleti, daha refah bir geleceğe kavuşturma hedeflerinde en büyük destekçi ve güvence olduğunu ifade etti.

Başbakan Özgürgün mesajında şunları kaydetti:

“Anavatanımızdan aldığı güç ve destekle geleceğe emin adımlarla ilerleyen genç cumhuriyetimiz de kısa süre sonra, 15 Kasım’da, 34. kuruluş yıl dönümünü kutlamaya hazırlanıyor. Halkımızı daha refah yaşam koşullarına kavuşturma hedefimizde ilerlerken, Cumhuriyet’in kazandırdığı değerleri koruyarak, Atatürk’ün gösterdiği yolda ilerlemeye, Anavatan’dan aldığımız ilham ve destekle var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.

Bu anlamlı günde, başta Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm şehitlerimizin ve gazilerimizin aziz hatıraları önünde bir kez daha saygıyla eğiliyor, Cumhuriyetin 94. yılını idrak ediyor olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Tüm Türk Ulusu’nun 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı en içten duygularımla kutlarım”.



Kanbay: “Türkiye, çözüme ulaşma hedefini muhafaza ediyor”



Konuşmasında, Kıbrıs sorununa da değinen Kanbay, Türkiye’nin, Kıbrıs Türk halkı ve devletiyle tam eşgüdüm içinde, adada adil, kalıcı, sürdürülebilir ve müzakere edilmiş bir çözüme ulaşma hedefini muhafaza ettiğini, bu çözümün mahiyetine dair görüşlerin eşgüdüm içinde devam eden değerlendirmelere göre şekilleneceğini belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, “29 Ekim Cumhuriyet Bayramı” kutlamaları, TC Lefkoşa Büyükelçisi Kanbay’ın BRT’den yaptığı konuşmayla başladı.

Kanbay konuşmasında, “Atatürk ilke ve devrimlerini kendiliğinden benimsemiş, Türkiye ile gönül ve kader birliği yapmış ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı milli bayramlarından biri olarak kabul etmiş olan Kıbrıs Türk halkının ve tüm vatandaşlarımızın Cumhuriyet bayramlarını gönülden tebrik eder, daha nice 29 Ekim’leri birlikte ve coşkuyla kutlamayı temenni ederim” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında, Kıbrıs sorununa da değinen Kanbay, Türkiye’nin, Kıbrıs Türk halkı ve devletiyle tam eşgüdüm içinde, adada adil, kalıcı, sürdürülebilir ve müzakere edilmiş bir çözüme ulaşma hedefini muhafaza ettiğini, bu çözümün mahiyetine dair görüşlerin eşgüdüm içinde devam eden değerlendirmelere göre şekilleneceğini belirtti.

Kanbay, “Bu çerçevede, yüzlerce yıldır bu topraklarda var olma mücadelesi veren Kıbrıs Türk halkına, eşit hak sahibi oldukları bu adada tam bir güven ve huzur içinde yaşamaları için desteğimizi her alanda sürdüreceğiz. Uluslararası toplumun da bir an evvel Kıbrıs Türk halkına hayatın her alanında uygulanan kısıtlamaları ve izolasyonları ortadan kaldıracak adımları atmasını bekliyoruz” dedi.

KKTC’nin güçlü bir ekonomik yapıya kavuşması gerektiğine vurgu yapan Kanbay, bu çerçevede, büyük, orta ve küçük ölçekli projelerin hızla hayata geçirilmesi, reformlar yapılması gerektiğini, bunların başta KKTC hükümetlerinin görev ve sorumluluğunda olan konular olduğunu ifade etti.

Kanbay, “Büyük projelerimizi, enerji ve ulaştırma gibi diğer alanlarda da sürdürerek, KKTC’de temel altyapının en üst standartlara erişmesi KKTC hükümetleriyle müşterek hedefimizdir” diye konuştu.

Kanbay, 1. Dünya Savaşı’nın bitiminde Türk milletine zincir vurulmaya çalışıldığını, zamanın emperyalist güçleri ve onların fırsatçı işbirlikçilerinin vatanı işgal etmeye giriştiğini hatırlattı.

Hedeflerinin Türkleri bin yıllık vatanlarından, Anadolu’dan tamamen atmak olduğunu belirten Kanbay, “Ancak büyük Türk milleti, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, genciyle, yaşlısıyla, kadınıyla, erkeğiyle şanlı bir mücadele verdi. Mehmet Akif’in o veciz dizelerindeki gibi yüce milletimiz hep bir ağızdan ‘Hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım’ diyerek, vatanını korumayı ve kurtarmayı bildi” dedi.

Bu şanlı mücadelenin tüm dünyada emperyalizme karşı başkaldırının simgesi, aynı zamanda mazlum halkların sesi ve güvencesi olduğuna işaret eden Kanbay, “Kurtuluş Savaşı, yavru vatan Kıbrıs’ta da güçlü duygularla ve kalpten desteklenmiş, Kıbrıslı Türk kardeşlerimiz anavatandan gelecek güzel haberleri her an heyecan ve özlemle beklemiş, desteğini esirgememiştir” diye konuştu.

Cumhuriyetin kurulmasını takip eden süreçte de Cumhuriyetin ilkelerini ve Atatürk inkılaplarını tüm benliğiyle sahiplenen Kıbrıslı Türklerin, bu hassasiyeti bugüne kadar muhafaza etmeyi bildiğini belirten Kanbay, şöyle devam etti:

“Kurtuluş Savaşımızın sonunda, 29 Ekim 1923 tarihinde ilan ettiğimiz Cumhuriyetimizin 94. yıldönümünü gurur ve mutlulukla idrak etmekteyiz. Demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Cumhuriyetimiz, milletimizin 2 bin yılı aşkın devlet geleneğinin devamı olarak bir yıldız gibi bölgesinde ve dünyada parlamaya devam etmektedir. Ezcümle, milletinden aldığı bu güçle, Türkiye Cumhuriyeti devleti muasır medeniyetler seviyesine ulaşma yolunda ve Cumhuriyetimizin 100. yılı ve sonrası için belirlediğimiz hedeflere doğru emin adımlarla yürümektedir. 94 yıllık tarihinde devletimizin bekasına, milletimizin birliğine ve huzuruna kasteden şer odakları, hain planlarını ve saldırılarını dur durak bilmeden sürdürdüler. Devletimize ve milletimize kastedenler, kimi zaman terör örgütlerini maşa olarak kullandılar, kimi zaman içeriden işbirlikçilerle darbeler yapmaya, devletimizi yıkmaya, milletimizi bölmeye çalıştılar.”

Yarım yüzyıldır çeşitli yıkıcı ve bölücü terör örgütleriyle olan mücadelesini kararlılıkla sürdüren Türkiye devletinin, son olarak 15 Temmuz 2016 tarihinde FETÖ terör örgütünün hain darbe girişimiyle karşı kaşıya kaldığını anımsatan Kanbay, şunları kaydetti:

“Cumhurbaşkanımızın hayatına kastedecek, Meclisi ve halkı bombalayacak kadar gözleri dönen bu hainlerin saldırıları karşısında Yüce Türk milleti tek vücut olmuştur. Devletimiz, askeriyle, polisiyle, memuruyla ve en önemlisi kendisini sokaklara, tankların ve mermilerin karşısına atarak mücadele eden sade vatandaşıyla, bu hain terör örgütünün planlarını bozmuş, üniformalar giyerek kılık değiştiren teröristleri alaşağı etmiştir.”

Bu süreçte, KKTC devleti ve hükümetinin gereken duyarlılığı gösterdiğini ve Türkiye’ye destek vererek, FETÖ/Paralel devlet yapılanmasını yasa dışı ilan ettiğini, devamında KKTC devlet aygıtınca soruşturma ve kovuşturmalar icra edildiğini belirten Kanbay, “Keza, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yaşayan vatandaşlarımızla birlikte soydaşlarımız da bu hain darbe girişimi sonrasında ülkemizle dayanışma göstermiş ve göstermeye de devam etmektedir” dedi.

Türkiye’nin, dış politikasını, Mustafa Kemal Atatürk tarafından belirlenen "Yurtta Barış, Dünyada Barış" ilkesi doğrultusunda yürüttüğüne işaret eden Kanbay, bu doğrultuda, kapsamlı, barış odaklı ve ilkeli bir vizyona sahip olduğunu, AB’ye tam üyeliğin stratejik hedef olmaya devam ettiğini vurguladı.

Kanbay, NATO'nun faal bir üyesi olarak Türkiye’nin küresel güvenliğe katkılarını her alanda sürdürdüğünü, kuruluşundan bu yana G-20'nin aktif bir üyesi, Avrupa Konseyi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) dahil neredeyse tüm Avrupa kurumlarının bir parçası olduğunu anlattı.

Kanbay şöyle devam etti:

“Aynı zamanda, Karadeniz Ekonomik İşbirliği, Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci, Ekonomik İşbirliği Örgütü gibi bölgesel örgütlerin ve girişimlerin de kurucu üyesiyiz. İslam İşbirliği Teşkilatı, Gelişmekte Olan Sekiz Ülke (D-8), Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi ve MIKTA'nın da aktif üyesiyiz. Çok boyutlu, insani ve girişimci dış politikamız doğrultusunda, kalkınmaya yönelik diplomasi çabalarında dinamik bir güç konumundayız. Dünyanın dış yardım miktarında en önde gelen ülkelerinden biri Türkiye’dir. Savaştan ve iç kargaşadan kaçan 3 milyonu aşkın Suriyeliye ev sahipliği yapmaktayız”

Kanbay, Kıbrıs sorununa da değindiği konuşmasında, “50 yılı aşkın bir süredir devam etmekte olan Kıbrıs sorununda içinde bulunduğumuz yıl içinde önemli kilometre taşları geçilmiştir. 2008 yılında yeniden başlayan kapsamlı çözüm müzakerelerinde, Kıbrıs Türk tarafının ve ülkemizin tüm iyi niyetli çabalarına rağmen Rum-Yunan ikilisinin uzlaşmaz tutumu değişmemiş ve Temmuz ayında İsviçre’de yapılan 5’li konferans da maalesef sonuçsuz kalmıştır” ifadelerine yer verdi.

Gelinen noktada Türkiye’nin Kıbrıslı Türklerle bundan sonraki döneme dair değerlendirmesinin sürdüğünü belirten Kanbay, “Ancak, gasp ettiği yetkileri paylaşmak istemeyen, eşitliği hazmedemeyen ve Kıbrıs Türklerini Avrupa Birliği bünyesinde herhangi bir azınlık gibi takdim etmeye gayret eden Kıbrıslı Rumlarla, mevcut koşullar içinde nasıl bir çözüm bulunabileceği cay-i sualdir” dedi.

Türkiye’nin, Kıbrıs Türk halkı ve devletiyle tam eşgüdüm içinde, adada adil, kalıcı, sürdürülebilir ve müzakere edilmiş bir çözüme ulaşma hedefini muhafaza ettiğini kaydeden Kanbay, bu çözümün mahiyetine dair görüşlerin eşgüdüm içinde devam eden değerlendirmelere göre şekilleneceğini belirtti.

Kanbay, “Bu çerçevede, yüzlerce yıldır bu topraklarda var olma mücadelesi veren Kıbrıs Türk halkına, eşit hak sahibi oldukları bu adada tam bir güven ve huzur içinde yaşamaları için desteğimizi her alanda sürdüreceğiz. Uluslararası toplumun da bir an evvel Kıbrıs Türk halkına hayatın her alanında uygulanan kısıtlamaları ve izolasyonları ortadan kaldıracak adımları atmasını bekliyoruz” dedi.

TC Lefkoşa Büyükelçisi Kanbay, “Kıbrıs Türk halkının, 2004’te karşılaştığı haksızlığa yeniden maruz bırakılmasının kabul edilebilir olmayacağını da güçlü şekilde beyan etmek isterim” ifadelerini kullandı.

Güçlü ve sürdürülebilir ekonomiye geçiş için her alanda gelişme ve kalkınmayı devam ettirmek gerektiğine işaret eden Kanbay, “Siyasi gündem ne olursa olsun ne umutsuzluğa kapılabiliriz ne de müşterek hedeflerimiz doğrultusunda gerekli adımları atmaktan imtina edebiliriz. 3 yıllık ekonomik programlar temelinde KKTC’nin güçlü ve sürdürülebilir bir ekonomiye geçişi için her alanda gelişmeyi ve kalkınmayı devam ettirmek mecburiyetindeyiz” dedi.

Bu çerçevede, büyük, orta ve küçük ölçekli projelerin hızla hayata geçirilmesi, reformlar yapılması, KKTC’nin daha güçlü bir ekonomik yapıya kavuşmasının sağlanması gerektiğini belirten Kanbay, bunların başta KKTC hükümetlerinin görev ve sorumluluğunda olan konular olduğunu ifade etti.

Kanbay, Türkiye Cumhuriyeti’nin mali katkılarının yanı sıra uzmanlık ve bilgi-tecrübe paylaşımı yoluyla KKTC hükümetlerine ayrım gözetmeksizin desteğini kararlılıkla sürdüreceğini vurguladı.

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Kanbay, 2015 Ekim ayında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından asrın projesi olan “KKTC Su Temin Projesi” tesislerinin açılışı yapıldığını anımsatarak, bu proje sayesinde KKTC’de evlerde temiz ve kullanılabilir su aktığını belirtti.

Bu projenin, tarım ve sulamayla ilgili bölümlerinin de hızla hayata geçirilmesinin hedeflendiğine işaret eden Kanbay, “Büyük projelerimizi, enerji ve ulaştırma gibi diğer alanlarda da sürdürerek KKTC’de temel altyapının en üst standartlara erişmesi KKTC hükümetleriyle müşterek hedefimizdir” diye konuştu.

Kanbay, sözlerini “Atatürk ilke ve devrimlerini kendiliğinden benimsemiş, Türkiye ile gönül ve kader birliği yapmış ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı milli bayramlarından biri olarak kabul etmiş olan Kıbrıs Türk halkının ve tüm vatandaşlarımızın Cumhuriyet bayramlarını gönülden tebrik eder, daha nice 29 Ekim’leri birlikte ve coşkuyla kutlamayı temenni ederim” diyerek tamamladı.



Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu Cumhuriyet bayramı mesajı yayımladı



Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 94. yılını Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde de gurur ve coşkuyla kutladıklarını belirtti.

Ertuğruloğlu, Türkiye Cumhuriyeti'nin 94. kuruluş yıldönümü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Ertuğruloğlu, Türk ulusunun en büyük bayramlarından olan Cumhuriyet Bayramı’nın; Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet yönetimi ilan etmesi anısına her yıl 29 Ekim günü Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kutlanan milli bayramlardan biri olduğunu kaydetti.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramını her yıl coşkuyla ve heyecanla kutladıklarını belirten Ertuğruloğlu, 29 Ekim gününün; Türk ulusunun ortak değerleri etrafında her zamankinden daha güçlü bir şekilde kenetlenme ve birlikteliğini pekiştirme günü olduğunu vurguladı.

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, Cumhuriyetin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere silah arkadaşlarını ve şehitleri rahmetle andı ve Türk milletinin Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı.



Cumhuriyet Bayramı KKTC'de tören ve etkinliklerle kutlandı



29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, dün, KKTC'de de etkinliklerle kutlandı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 94. kuruluş yıldönümü dolayısıyla dün sabah Lefkoşa'da Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi.

Törende protokol sırasına göre çelenkler anıta sunuldu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi. Tören, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay'ın Anıt Özel Defteri’ni imzalamasıyla tamamlandı.

Törene, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Hüseyin Özgürgün, Yüksek Mahkeme Başkanı Narik Şefik, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Tevfik Algan, Ana Muhalefet CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, bakanlar, milletvekilleri, askeri erkan, devlet ve Türkiye Büyükelçiliği yetkilileri, LTB Başkanı Mehmet Harmancı, muharip dernekler, kurum kuruluş ve diğer dernek temsilcileri katıldı.

Kutlamalar çerçevesinde dün, tüm ilçelerde törenler düzenlendi.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde Lefkoşa’da tören yürüyüşü ve bando konseri gerçekleştirildi.

Mehmet Akif Caddesi-Barbarlık Müzesi güzergahında, başlayan yürüyüş ve konser etkinliğine Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay da katıldı. Yağmura rağmen yürüyüş büyük bir vatandaş katılımıyla yapıldı.

Mehmet Akif Caddesi ile Osmanpaşa Caddesi’nin kesiştiği yerde başlayan yürüyüş, Barbarlık Müzesi yakınlarında ana cadde üzerine kurulan platformda gerçekleştirilen bando konserleri ve folklor gösterileriyle devam etti.



Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile TC Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı arasında “Mutabakat Zaptı” imzalandı



Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile TC Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı arasında “Mutabakat Zaptı” imzalandı.

İmza töreni sonrasında konuşan Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, imzalanan Mutabakat Zaptı ile Türkiye ve KKTC arasındaki kader birlikteliğinin sarsılmaz bağlarla, güçlü işbirliği kanallarıyla ve ortak hedeflerle somut kazanımlara dönüştüğünü kaydetti.

Bakan Kaya, en önemli hassasiyetinin KKTC’nin kendi ayakları üzerinde durabilen, müreffeh, eğitimde, sağlıkta, turizmde, tarımda ekonomik anlamda refah ve istikrar içinde yoluna devam etmesi olduğunu vurguladı.

Kaya, Kıbrıs Türk halkının huzur ve refah içinde olmadığı bir durumda, Türk halkının da huzur ve refah içinde yaşayamayacağını söyledi.

Bakanlıklar arasında imzalanan Mutabakat Zaptı’nın esasen milli dava adına küçük ama önemli bir adım olduğuna işaret eden Kaya, bu belgeyle, bakanlıklar arasında hâlihazırda zaten güçlü şekilde ilerleyen işbirliğinin hukuki bir zemin kazandığını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner de, kendilerini 80 milyonluk büyük bir aile olan Türkiye’nin kopmaz bir parçası olarak gördüklerini, bundan da onur duyduklarını ifade eden Bakan Saner, KKTC halkının her zaman Türkiye ile daha güçlü olduğunu vurguladı.

“Anavatan Türkiye ne kadar güçlüyse, biz de o kadar güçlüyüz” diyen Bakan Saner, KKTC’nin birçok konuda Türkiye’nin birçok alanda edindiği bilgi, deneyim ve tecrübeden faydalandığını kaydetti.



Özcenk ve Çağlar, AKPM ile EBRD ortak toplantısına katıldı



UBP Milletvekili Erdal Özcenk ve CTP Milletvekili Mehmet Çağlar, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi ve EBRD (Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası) ortak toplantısına katıldı.

Meclisten yapılan açıklamaya göre, İngiltere’nin başkenti Londra’da gerçekleştirilen toplantıda konuşan Özcenk, KKTC’den geldiğini, KKTC Milletvekili olarak toplantıda bulunmaktan son derece mutlu olduğunu ve EBRD’den KKTC’ye destek istediklerini belirtti.

CTP Milletvekili Mehmet Çağlar ise, kendisinin de KKTC Milletvekili olduğunu, EBRD’den Kıbrıs Türk toplumuna yatırım imkanlarının artırılmasını istediğini, bunun için ülkenin fiziksel şartlarının çok uygun olduğunu ve ülkedeki genç girişimcilerin finansal destek alarak faydalı pek çok proje yaratılabileceğini söyledi.

Çağlar, EBRD toplantılarına daha önce de katıldığına ve yine bu konuları gündeme getirdiğine vurgu yaparak, artık EBRD’nin adım atması gerektiğini belirtti. Çağlar, örnek olarak KKTC’de raylı sistem kurulabileceğini kaydederek, bu konunun projelendirilerek hayata geçirilebileceğini ve EBRD’den de bu konuda destek beklediklerini ifade etti.

KKTC’de birçok üniversite olduğunu belirten Çağlar, pek çok uluslararası gencin adaya eğitim amaçlı geldiğini ve bu bağlamda sosyal yatırım projeleri de gerçekleştirilebileceğini ifade etti.

Çağlar’a cevaben söz alan EBRD Başkan Yardımcısı Pierre Heilbronn, Güney Lefkoşa’da EBRD’nin ofisi olduğunu ve orada bir Kıbrıslı Türk’ün de çalıştığını belirterek, EBRD’nin adanın her iki tarafına hizmet vermek için bulunduğunu belirtti.



Kayıp Şehit Halil Ziya askeri törenle defnedilecek



Kayıp Şahıslar Komitesi’nin yürüttüğü çalışmalar çerçevesinde kalıntılarına ulaşılan kayıp şehit Halil Ziya’nın naaşı yarın saat 10.00’da Mormenekşe Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Mormenekşe Mezarlığı’na defnedilecek.

Gazimağusa Kaymakamı ve Milli Günleri Kutlama İlçe Komitesi Başkanı Dürdane Acı’nın açıklamasına göre, Ziya, 1964’te Larnaka’nın Bahçeler köyünde kaybolmuştu.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 35
Dün Tekil 1097
Bugün Tekil 549
Toplam Tekil 4072477
IP 3.140.186.241






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























14 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K peklerin dudaklar de di diye deniz kirlenmez.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.907 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu