BASIN BÜLTENİ Siber: “Birleşmiş Milletler Genel Sekterinin Kıbrıs konusundaki raporunun objektif olmasını bekliyoruz” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Siber: “Birleşmiş Milletler Genel Sekterinin Kıbrıs konusundaki raporunun objektif olmasını bekliyoruz”
Tarih: 14.09.2017 > Kaç kez okundu? 1053

Paylaş


Meclis Başkanı Sibel Siber, dün Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından kabul edildi. Akıncı’nın önümüzdeki haftaki New York ziyareti üzerine gerçekleşen görüşme sonrasında basına açıklama yapan Siber, Birleşmiş Milletler Genel Sekteri Antonio Guterres’in Kıbrıs konusundaki raporunun açıklanmasını beklediklerini söyledi, “Bu raporun durumu somut şekilde yansıtması en büyük beklentimiz” ifadesine yer verdi.

Müzakere sürecinin Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin de gözlemcilerin de katıldığı süreçte seyrettiğini anımsatan Siber, iki toplumlu, iki bölgeli, siyasi eşitliğe dayalı Birleşmiş Milletler parametreleri temelinde arzulanan çözüme ulaşılamadığını söyledi.

Bu konudaki somut gerçeklerin, Cumhurbaşkanı Akıncı, siyasi parti başkanları, bağımsız gözlemciler ve kendisi tarafından defalarca ifade edildiğini kaydeden Siber, şöyle devam etti:

“Rum tarafında şu andaki statünün devam etmesi yönündeki düşüncüleri ağır basıyor.

Hepimizde bu görüş hakim. Dolayısıyla Birleşmiş Milletlerin raporu bizim için çok önemli.

Hep vurguladım, Sayın Cumhurbaşkanı ile bugünkü (dünkü) görüşmede de dile getirdim; bizim toplumsal bir varlığımız var. Toplum, halk yığını demek değil. Toplum, demokrasisi, yargısı, parlamenter sistemi ve seçimleriyle bir yapıdır. Birleşmiş Milletlerin bu yapının varlığına saygı göstermesi, bizimle toplum düzeyinde kurumsal ilişki kurması gerek çünkü böyle davranılarak diğer toplumun hiçbir ortaklıkta veya çözümde bizi siyasi eşit olarak görmemesine çanak tutuluyor.”

Kıbrıslı Türklerin toplumsal varlığının dünya tarafından saygı görmesi, izolasyonların ve ambargoların kalkması için faaliyet içinde olunması gerektiğini de söyleyen Siber, “Bu doğrultuda Birleşmiş Milletlerden raporun objektif olmasını bekliyoruz” dedi.



Özgürgün: “Rum tarafı çözüme hazır değil”



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, New York ziyareti öncesi başladığı çalışma toplantıları kapsamında Başbakan Hüseyin Özgürgün ve Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş ile öğle yemeğinde bir araya geldi.

Başbakan Hüseyin Özgürgün çalışma yemeğinin ardından hükümet adına yaptığı açıklamada, çalışma yemeğinin Cumhurbaşkanı’nın New York temasları öncesinde hükümet ile istişare niteliği taşıdığını, iç meselelerle ilgili Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya bilgi aktardıklarını ve görüşlerini, önerilerini dinlediklerini ifade etti.

Başbakan Özgürgün, “Bu anlamda gerçekten bugünkü (dünkü) uzun bir süredir yapamadığımız bir görüşmeydi. Sayın Cumhurbaşkanı da bundan sonra bu toplantıları New York dönüşünden itibaren daha sistemli bir şekilde yapmamız fikrinde, biz de aynı görüşteyiz” diyerek, ülkede üst düzeyde toplantıların, istişarelerin, özellikle hükümetle Cumhurbaşkanlığı arasındaki ilişkilerin üst düzeyde olmasının toplumun refahına olumlu katkı yapacağını belirtti.

Kıbrıs konusu ile ilgili Cumhurbaşkanı Akıncı’nın New York temaslarının ardından ortaya çıkacak durumu değerlendireceklerini kaydeden Özgürgün, gelecek hafta başlayacak BM toplantısının, tüm iyi niyetli çabalara rağmen Rum tarafının BM parametrelerine dayalı bir çözüme hazır olmadığının görülmesinin ardından gerçekleştirilecek olan ilk toplantı olduğuna dikkat çekti.

Özgürgün, “Burada da bu vurgulanması gereken ilk nokta. Çünkü Kıbrıs Türk tarafı da Türkiye de tüm iyi niyetiyle bu parametreler çerçevesinde bir çözüme ulaşılması konusunda bütün desteği ve açılımı ortaya koymuş bulunuyor. Ancak Rum tarafı bu konuda hazır olmadığını net şekilde ortaya koydu. Bu çerçevede New York temasları geçecektir” dedi.

Özgürgün, BM Genel Sekreteri’nin, olayları tamamen dinleyen ve bilen taraf olarak ne gördüyse ne doğruysa raporunu o şekilde hazırlaması üzerinde durduklarını, New York’taki çalışmalarda Genel Sekreterin bu noktada olacağını düşündüklerini dile getirdi.



Akıncı, İstanbul’a gidiyor



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, TOBB ve İKV tarafından düzenlenen konferansa katılmak üzere bu akşam İstanbul’a gidiyor.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı perşembe günü düzenlenecek konferansta Türkiye’deki iş çevrelerine hitap edecek.

Akıncı konferansta, İsviçre’de Crans-Montana’da Kıbrıs Rum tarafı ile yapılan görüşmelerin sonuçsuz kalmasının ardından gelinen son aşamayı değerlendirecek.

Cumhurbaşkanı Akıncı, perşembe akşamı yurda dönecek.

Öte yandan, görev süresi dolan Slovakya’nın Lefkoşa Büyükelçisi Oksana Tomova, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya veda etti.



Macaristan’da “2'nci Kıbrıs Türk Kültür Günü” etkinliği



Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de düzenlenen “2'nci Kıbrıs Türk Kültür Günü” etkinliği kapsamında "Kozanın Mucizesi" adlı el işlemeleri sergisi açıldı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Budapeşte Temsilciliği tarafından ülkedeki Pinter Galeria'da düzenlenen serginin açılışına, Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı ile KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu'nun eşi Oya Ertuğruloğlu ve çok sayıda yabancı misyon şefi katıldı.

KKTC Budapeşte Temsilcisi Selda Çimen, açılıştaki konuşmasında, KKTC'nin Budapeşte'deki temsilciliğinin 3 yıllık geçmişi olduğunu ve bu süre zarfında temsil görevlerinin yanı sıra KKTC ile Macaristan arasındaki ticari, kültürel, spor ve eğitim alanındaki ilişkilerin geliştirilmesi için çalıştıklarını belirtti.

Çimen, KKTC'nin tanıtımına katkıda bulunacak faaliyetleri de sürdürdüklerini ifade ederek, KKTC'ye özgü el işlemelerinin yer aldığı "Kozanın Mucizesi" sergisini de bu çerçevede açtıklarını söyledi.

KKTC kültürünün tanıtılması amacıyla gerçekleştirilen programda davetlilere, Türk mutfağından lezzetler de ikram edildi. Sergi, 15 Eylül'e kadar ziyaret edilebilecek.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 29
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 1439
Toplam Tekil 4069360
IP 3.142.144.40






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 2.002 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu