SURİYE, PKK KARTI İLE HER ZAMAN OYNADI - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









SURİYE, PKK KARTI İLE HER ZAMAN OYNADI - Necdet SİVASLI
Tarih: 22.07.2012 > Kaç kez okundu? 3816

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com



SURİYE, PKK KARTI İLE



HER ZAMAN OYNADI



Jandarma Genel Komutanlığı’nın yayınladığı bir raporda, Suriye Devlet Başkanı Esad’ın, PKK için El Muhaberat’a gizli talimat verdiği ve kanlı terör örgütüne silah ve mühimmat yardımı yapılmasını istediği ortaya çıkarıldı. Büyük iç karışıklı yaşayan Suriye’nin, her dönemde Türkiye’ye karşı PKK kartı ile oynadığını biliyoruz. Şimdi köşeye sıkışan Esad’ın bu konuda gözünü daha da karartacağı görülüyor. Esad, hiç kuşkusuz gideceğini anladığı andan itibaren elindeki bütün kozlarını ortaya koyacak ve oynayacaktır.



Türkiye-Suriye ilişkileri iyice kopmuş sayılabilir. Türkiye Esad’ı gözden çıkardı, muhaliflere de destek veriyor. Suriye ise Türkiye’yi düşman olarak görüyor. Bu nedenle Esad’ın PKK kartını Türkiye için yeniden oynamaya başlaması doğaldır. Kaldı ki, bugün muhalefet adı altında birçok grup Suriye’de at oynatıyor. Bunların PKK ile bağlantılarının olup olmadığını bilebiliyor muyuz?



BABA ESAD’DAN BU YANA



Geçmişe bakacak olursak Baba Esad, Suriye’deki Beka Vadisi’ni PKK’nın barınağı yapmıştı. Terörist başı burada barınmış, örgütü yönetmişti. O dönemlerde neredeyse bir Türkiye- Suriye savaşı gündemdeydi ve Öcalan’ın Suriye’den ayrılması ile bu tehlike ortadan kalkmıştı. Daha sonra Suriye ile ilişkilerimiz normale döndü ama,yine de PKK’nın bir ayağı bu topraklarda faaliyetlerini sürdürdü.



Bugüne geldiğimizde, geçmişte olduğu gibi Suriye’deki yönetimin PKK kartını gerek gördüğünde Türkiye’ye karşı oynadığını görebilmekteyiz. Esad, Türkiye’yi amansız bir düşman olarak gördüğüne göre, ülkesindeki PKK’lıları da Türkiye’ye karşı kullanması yadırganamaz. Türkiye, bu konuda gerekli önlemleri almak durumundadır. Çünkü her zaman söylediğimiz ve vurguladığımız gibi, bizim için ülkemiz ve güvenliğimiz her şeyden önce gelir.



Alınan istihbarat doğrultusunda gerek mali, gerekse organizasyon desteği veren Suriye’nin Ayn Al Arap ve Afrin Bölgelerinde PKK kamplarını PKK’ya tahsisi ettiği de gözler önüne seriliyor. Haseki Bölgesi ve çevresinde ise 200 kadar terör örgütü militanının faaliyetlerine “ Halk Kitleleri” adı altında devam ettirdiği vurgulanıyor. Bu çerçevede örgütün Afrin, Resul Ayn Al Arap, Halep, Kamışlı ve Dirbesiye Bölgelerinde halk kitleleri faaliyetleri yürüttüğü belirtiliyor.



KAÇAKCILAR VE PKK İÇİÇE



Bu, tam bir düşmanlıktır. Alınan istihbaratlar doğrultusunda eğer bu faaliyetleri tehlikeli buluyor, ülke güvenliğimizi tehdit edecek boyutlarda görüyorsak, bu terör yuvalarını yerle bir etmek de bizim görevimiz olmalıdır. Ya da baskı gücümüzle bu yuvaların dağıtılıp, un ufak edilmesi sağlanmalıdır. Sınırımıza yakın bölgelerde başlayan tehlike, bunun ayak sesleridir. Fazla büyümeden önlenmesi kaçınılmazdır.



Türkiye-Suriye sınırında TIR’larımız yakılıyor. Valilik, açıklamasında bunların kaçakçılar tarafından yapıldığı belirtiliyor. Suriye’deki kaçakçılığın da Kürt kökenli ve PKK bağlantılılarca gerçekleştirildiği ortaya çıktığına göre önlemlerin de bu alanda alınması gerekmiyor mu? Yine yapılan açıklamalarda kaçakçılığı Suriye’de yaşayan Kürt asıllı olan ve aynı zamanda kaçakçılık faaliyetleri içinde bulunması nedeniyle PKK’ya yakınlığı ile bilinen Çavuş lakaplı Salih Enver, Muhammed Emin ve Vahit isimli kişilerin PKK’ya destek verdikleri de vurgulanıyor.



Her tarafta düşman edindik. Etrafımız düşmanlarımızca çevrili bulunuyor. PKK kartı ile oynamayan kalmadı. Kuzey Irak bataklığını kurutamadan, şimdi de Suriye’deki PKK’lılar karşımıza çıkmaya başladı. Bunların da kısa zaman içinde eylemlere başlayabileceğini unutmayalım.



Zaten, PKK’nın varlığından bu yana terör örgütü Kuzey Irak, İran ve Suriye’deki gruplardan da sürekli olarak takviye güç almıştır. Bugün, artık bunlar saklanmıyor. Kartlar açık oynanıyor. Türkiye’nin giderek zayıflaması, gardının düşmesi için çalışılıyor. Bütün bunlarda dış güçlerin etkisinin ve desteğinin var olduğunu da kesin olarak unutmamak gerektiğini anımsatalım.



KURULAN TUZAKLARA DİKKAT



Raporun bir başka bölümünde de, Tall El Abyad bölgesinde örgütün para toplama-yardım, yataklık ve lojistik yardım çalışmalarının devam ettiği saptanmış olduğu dile getiriliyor. Söz konusu bölgede PKK’lıların yol arama kontrol noktası oluşturduğu ve pikap türü araçlarla silahlı devriye faaliyetlerinin yürütüldüğünün tespit edildiği belirtiliyor.



Burada şu gerçeği de unutmayalım:



Türkiye’nin Suriye’ye saldırmasını isteyen dış güçler, PKK kartını Suriye’ye oynatarak, böyle bir tuzağı da hazırlamış olabilirler. Çünkü bölgede çok yönlü oyunlar oynanıyor, buna dikkat etmeliyiz. Bu oyunda en dost bildiklerimiz bile karşımıza çıkabilir. Nerden bakacak olursak olalım, Suriye konusu ve bölgedeki karışıklıklardan en büyük zararı görecek ülkelerin başına yer alıyoruz. Söz konusu kendi ülkemiz ve güvenliğimiz olduğunda da herhalde suskun kalmayacağız.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 39
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1739
Toplam Tekil 4067873
IP 13.58.252.8






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu