Almanya Nürnbeg’de Türk İzleri (Madına Müzesi-Madına Derneği) - Cemalettin ÖZDEMİR - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Almanya Nürnbeg’de Türk İzleri (Madına Müzesi-Madına Derneği) - Cemalettin ÖZDEMİR
Tarih: 18.04.2012 > Kaç kez okundu? 5344

Paylaş


Almanya’nın Nürnberg kentinde ismini çoğumuzun yeni duyacağı, Türk inançve tarihi kültürünün sergilendiği, sergilenmesi için büyük çabalar gösteren gönüllü kültür elçilerimiz var. Bu kültür elçilerimiz Tarihsel hatıraları Almanya Nurnberg kentinde bir araya getirip, Avrupa’da yaşayıp Türk kültürünü tanıma fırsatı bulamayan yeni nesillerin hafızalarını tazeleyip, nereden gelip hangi hedefe doğru koşmalarında büyük bir hizmet vermektedirler.



Bu kültürel organizasyonun adı Almanya Nurnberg Medına Derneği ve Kurmuş oldukları etnografik Türk tarih eserlerinin sergilendiği Müze.

Müze kurucusu Sayın Cemalettin ÖZDEMİR, kendisinden faaliyet ve müze hakkında bilgi istedim aynen sizler ile paylaşıyorum bu bilgileri.









(Madına Müzesi Kurucusu Sayın Cemalettin ÖZDEMİR)



Dünya tarihi boyunca hiçbir kültür kendiliğinden oluşmamış, zamanla ve karşılaştığı birçok etkenle ortaya çıkmıştır. Bu anlamda dünya üzerinde hiçbir kültürden (ilkel ve kapalı kalmış

toplumlar hariç) etkilenmeden bu şekilde kendini geliştirmiş kültürden söz etmek pek

mümkün değildir.



Kökü binlerce yıl geriye götürülebilecek olan TÜRK kültürü de tarihi oluşumunu tamamlarken birçok milletin kültüründen ve yaşantısından etkilenmiştir. Bir yandan diğer

kültürleri etkilerken öte yandan da onlardan birçok unsuru bünyesine katmış ve bu şekilde

zenginleşmiştir.



Buna ilaveten diğer kültürlerden farklı olarak Türk`lerin göç eden millet olmaları birçok kültürle tanışmalarına, onlardan yeni bir şeyler almalarına yol açmış ve böylece başka milletlerde olmayacak kadar zengin bir kültüre sahip olmalarını sağlamıştır.

Bu haliyle Türk kültürü içinde Orta Asya`dan göç etmiş olmakla Çin ve Iran kültürü,

Anadolu`ya yerleşmiş olmakla Hitit ve Bizans kültürü ve Avrupa`da bulunmakla kültürü gibi kültürleri tanımakla, onlar ile etkileşim içine girmekle çok az kültürün sahip olabileceği zenginliğe erişmiştir.









Bu zenginliğin en açık işaretlerine Türk kültürüne ait birçok tarihi eserleri içeren ve yılda 10 bin ziyaretçiyi ağırlayan MEDINA DERNEĞI MÜZESI`nde önceden randevu almakla günün her saatinde gezerek şahit olmak mümkün.



Orta Asya`dan göç etmiş olmakla bu coğrafyaya kadar yıllar içinde devam eden göçlerinde birçok yeni milletin özelliklerini gören, öğrenen, kendi kültürüne aykırı olmayanlarını içine

alan Türkler bu zenginliklerini kültürel ürünlerinde göstermişlerdir. MEDINA DERNEĞI olarak bu kültürel ürünleri toplamakla, hem Türk kültürüne ait unsurları göstermiş hem de dünyanın değişik coğrafyalarında bulunan Türkler`in varlığını tespit etmiş oluyoruz.



Böylelikle dünyanın değişik bölgelerinde ortaya çıkmış bir Türk kilimi, ev eşyası, ibriği vs. gibi kültürel malzemeleri değişik bölgelerde yaşayanların da Türk olduklarının göstergesi olarak ziyaretçilere sunmuş oluyoruz.









Bu arada Türkiye`ye kazandırılabilecek bir zenginlik olması amacıyla, içinde dünya tarihinde parayı ilk olarak kullanan Lidyalılar`a ait madeni paradan Büyük Iskender`e, Seçuklular`dan Osmanlılar`a, Harzemşahlar`dan Çin Hanedanları`na, Abbasiler`den Emeviler`e, Bizans Imparatorluğu`ndan Hint Sultanlıkları`na ve daha birçok millete ait olan 1420 tane eski madeni parayı bu konuda müze kurulması şartıyla hiçbir karşılık almaksızın Adapazarı Belediyesi`ne MEDINA DERNEĞI olarak hibe ettik.



Bu konuda Türkiye Cumhuriyeti Nürnberg Başkonsolosu Selim Kartal Bey`in destekleriyle ulaştırmış olduğumuz bu paralarla çok yakında Adapazarı`nda Türkiye`nin ilk para müzesinin kurulacak olmasının heyecanı içindeyiz. Bir yandan tarihi paralar görülmüş olurken, diğer yandan da ilkokuldan üniversiteye kadar öğrencilere tarihi bilgilerin de verileceği bu para müzesi Türkiye`de ilk olmakla beraber tek olma özelliğine de sahip olacak.







Medina Derneği insanı bir bütün olarak düşünür.Çalışan, düşünen, sevinen, üzülen, kaygı duyan insanı aynı zamanda dinlenme ihtiyacı içinde olan ve bütün bunları içinde barındıran bir bütün olarak değerlendiriyoruz. Böylece de insanı en fazla dinlendirici araçlardan biri olarak müzik de ilgi alanımızdadır.



Bu nedenle Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği, Ilahiler vs. icra eden, bu daldaki birçok enstrumana hakim „Turnam“ adlı bir müzik grubuna sahibiz. Milli ve dini bayramlar başta olmak üzere önemli gün ve toplantılarda veya cemiyetlerde bu gurubumuz bizi dinlendirip bazen memleket ezgilerini söyleyip bize dertlemizi bir nebze olsun unuttururken aynı zamanda dostluk ellerini diğer dinlere uzatmak gibi bir fonksiyon da icra ediyorlar. Bu haliyle müzik gurubumuz Yahudi ve Hristiyanlar`la birlikte katılmış olduğu üç dinin ortak peygamberi Hz. Ibrahim konseriyle kültürler arasında bir köprü vazifesi de üstlenmiş durumdadır.







Müzik grubumuzun yapmış olduğu bu Hz.Ibrahim konserinden başka Hristanlığın ve Yahudiliğin resmi, özel, akademisyen, aydın türünde her temsilcisi ve mensubuyla yapmış olduğumuz seminer ve konferanslarda dünyanın her şeyden daha fazla ihtiyaç duyduğu barışa hizmet ettiğimizi düşünüyoruz. Gerek kiliselerin salonlarında gerek belediyeler, üniversiteler ve diğer zeminlerde yapılan seminer, konferans veya panellerde konuşmacı olarak katılarak

dinleyicilere Türkler ve Müslümanlar hakkına doğru bilgileri aktarmaya çalışıyoruz. Hem

Almanya hemde uluslararası çapta güzel sonuçlar da alıyoruz.



Göthe Enstitüsü, Bilgi Üniversitesi ve Türkiye Cumhuriyeti Diyanet Işleri Başkanlığı`nın ortaklaşa tertip ettiği sempozyumda davetli olarak katılan temsilcilerimizin aldıkları tebrikler

Medina Derneği`nin ne denli faydalı işlere imza attığının birkez daha altını çizmiş oldu.



Bu faaliyetlerimizin yanı sıra imkanlarımız ölçüsünde çevremizdeki ihtiyaç içindeki insanlara yapmış olduğumuz yardımlarla ulaşmaya çalıştık. Ilk olarak hepimizin yüreklerini yakan 1999 Marmara depreminde iki hafta içerisinde Adapazarı`na giysi, çadır ve tıbbi malzeme türünde 140 tonluk yardımı bölgedeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırmayı başardık. Buna ilaveten her ay düzenli olarak dostlarımızdan, başta giysi olmak üzere, topladığımız yardım malzemesini çeşitli kalemlerde Türkiye`ye göndermeye devam etmekteyiz.







Bu çerçevede yetim ve öksüz çocuklara yardım için kurulmuş olan YÖÇEYDER Derneği`ne de bu yardımlardan bir kısmını ulaştırmış durumdayız. Bizi şımartmayan, tam tersine daha fazla hayırlı işler yapmaya yönlendiren bu faaliyetlerimizle birçok defa ödüle layık görüldük. Almanya ve Türkiye`den birçok vakıf veya dernek yardım faaliyetlerimize tanık olarak bize teşekkürlerini bildirmişler ve hazırladıkları ödülleri bize takdim etmişlerdir. Bu çercevede Almanya Içişleri`ne bağlı „Bündnis für Demokratie und Toleranz“ kurumundan Almanya`daki demokrasi ve toleransa olan katkılarımızdan dolayı aldığımız ödül ise bizleri yardıma ve kültürel faaliyetlere eskisinden daha fazla güç ve azimle devam etme hususunda motive etmiş durumdadır.



Yujarıda kısa başlıklar halinde kendini tanıtan Medine Derneği ve Müzesi, bir kültürel köprü vazivesi görüp Avrupa’da yaşayan genç neslin kültürel olarak hafızasının tazelenmesinde büyük önem arz etmektedir. Avrupa’da yaşayan tüm vatandaşlarımızın ve kültürel değerlere ilgi duyan kurum ve kişilerin bu tarihsel birikimi toplayan müzeyi ziyaret etmelerini öneririm. Sayın Cemalettin ÖZDEMİR’ den bilgi almak isteyenler.



https://www.facebook.com/muhliseteyze



cemalettin.oezdemir@gmx.de



Sabit tel:00911.5707499

Gsm tel:01775707499



iletişim adreslerini kullanıp irtibat kurabilirler.



Türk kültür ve tarihini amatör olarak araştırıp güzellikleri milletine sunmaya çalışan şahsım adına Sayın Cemalettin ÖZDEMİR ve arkadaşlarına bu güzel organizasyona imza attıkları için teşekkür eder başarılarının devamını dilerim.



Saygılarımla



Emrah BEKCİ

Araştırmacı Yazar





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 55
Dün Tekil 1349
Bugün Tekil 831
Toplam Tekil 4074107
IP 3.149.251.155






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























15 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Asil yetimler anadan babadan de il, ilim ve ahlaktan yoksun olanlard r. (HZ. AL )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu