ABD'den Suriye'ye operasyon sinyali! - Ortadoğu Gazetesi - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









ABD'den Suriye'ye operasyon sinyali! - Ortadoğu Gazetesi
Tarih: 08.03.2012 > Kaç kez okundu? 4277

Paylaş


ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, Suriye konusunda, gerekli görüldüğü taktirde potansiyel askeri seçenekler de dahil olmak üzere uluslararası ortaklarıyla atabilecekleri tüm olası ilave adımları gözden geçirdiklerini, ancak bu aşamada tek taraflı bir eyleme girişmenin mantıklı olmadığını söyledi.



Senato Silahlı Hizmetler Komitesi'nin Suriye konulu oturumunda senatörlerin sorularını yanıtlayan Panetta, Suriye'deki rejimin meşruiyetini kaybettiğini ve düşeceğinin kaçınılmaz olduğunu, ABD'nin siyasi ve diplomatik çabalar yoluyla bu süreci hızlandırmaya katkıda bulunacağını belirtti.



Ancak şu anda Suriye'ye Amerikan askeri göndermenin zamanı olmadığını ifade eden Panetta, yakından izlemeye devam ettikleri Suriye'deki vaziyetin uluslararası bir yanıtı gerektirdiğini ve ABD'nin, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a, kendi halkına karşı uyguladığı şiddete son vermesi için baskı uygulama yolunda uluslararası camianın gösterdiği çabalara öncülük ettiğini kaydetti.



Panetta, Libya'dakine benzer bir askeri müdahalenin bölgedeki her durumda uygulanabilecek tek bir model oluşturmadığını ifade ederek, "Her durum, her bir ülkenin siyasi, coğrafi ve tarihsel özellikleri itibariyle, kendine has bir nitelik barındırmakta ve kendine has bir yanıt gerektirmektedir. Ortadoğu gibi karmaşık ve kırılgan bir bölgede tek tip bir yaklaşım olamaz" diye konuştu.



ABD'nin, Esad rejiminin vahşetinin son bulması ve ülkede demokratik değişimin başlaması için uluslararası bir mutabakat oluşturmakta olduğuna işaret eden Panetta, ülkesinin, ilk aşamada 10 milyon dolarlık taahhüt olmak üzere Suriye halkına acil insani yardımlar sağladığını, bu ülkedeki muhalefeti güçlendirmek için Suriye'nin Dostları Grubu ve diğer Esad karşıtı gruplarla çalıştığını anlattı.



"Suriye'deki krizin hızlı bir çözümü yok"



Oturum sırasında, bir süre önce Suriye'ye hava saldırısı düzenlenmesi çağrısında bulunan Cumhuriyetçi Senatör John McCain'den, ABD'nin, geçmişte Bosna, Libya gibi diğer durumlarda gösterdiği tavrın aksine, Suriye konusunda önderlik etmediği eleştirileri gelirken, Panetta, Suriye konusundaki izledikleri yaklaşımın, Esad üzerinde eşi benzeri görülmemiş bir baskının ortaya konulmasında başarılı olduğunu, ancak bu krizin, bu "korkunç vaziyetin" basit ya da hızlı bir çözümünün bulunmadığını belirtti.



Panetta, "Bu aşamada tek taraflı bir eyleme girişmek mantıklı değil. ABD Savunma Bakanı olarak, askerlerimizi riske atmadan önce, misyonun ne olduğu, bu misyonu başarıp başaramayacağımız, bedelinin ne olacağı, işleri iyiye mi kötüye mi götüreceği gibi hususlardan emin olmam gerekir" ifadesini kullandı.



Şu anda askeri müdahale yerine, diplomatik ve askeri yaklaşımlar üzerinde odaklandıklarını ifade eden Panetta, "Libya'da uyguladığımız yaklaşımla Suriye'ye ilişkin mevcut yaklaşımımız arasındaki farkların nedenleri çok açık. Libya'da askeri müdahale için BM Güvenlik Konseyi'nde ve Arap Birliği'nde geniş boyutlu destek varken, Suriye konusunda böyle bir mutabakat şu anda yok. Bizim açımızdan, tek taraflı bir eyleme girişmek hata olur" diye konuştu.



Panetta, şöyle devam etti:



"Suriye'deki bu hassas durumun nasıl gelişme göstereceği konusunda bir tahminde bulunamam, ama ABD şunu çok net olarak ortaya koydu ki biz Suriye halkının tarafındayız. Suriye halkı, uluslararası toplumun onların acılarını ya da sabırsızlıklarını ciddiye almadığı gibi bir durumun söz konusu olmadığını bilmeli. Suriye'deki olaylara doğrudan etkide bulunabileceğimiz kesin ve net bir yolun olması hepimizin dileği ama maalesef durum böyle değil. Bu bir bahane değil, ortadaki gerçek. Tek açık yolumuz, Suriye'yi Suriye halkına geri vermenin bir yolunu bulmak için kararlı ancak planlı bir tarzda hareket etmeyi sürdürmek"



"Olası adımları gözden geçiriyoruz"



Bununla birlikte, ABD yönetiminin Suriye'deki durumu değerlendirmeye devam ettiğini ve gerekli gördüğü takdirde stratejisinde düzenleme yapabileceğini belirterek, olası bir askeri eylem seçeneğini de açık bırakan Panetta, "Gerekli görüldüğü takdirde olası askeri seçenekler de dahil olmak üzere, Suriye halkının korunması, şiddete son verilmesi ve bölgesel istikrarın temini için verilen çabaları desteklemede uluslararası ortaklarımızla ne gibi olası ilave adımların atılabileceğini gözden geçiriyoruz" değerlendirmesinde bulundu.



ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey de bir soru üzerine, Suriye'ye karşı uzun vadeli ve sürekli bir hava harekatının zorluklar içerdiğini, çünkü Suriye'nin hava savunma sistemlerinin Libya'nınkilerden 5 kat daha sofistike, Suriye'nin kimyasal ve biyolojik silah stokunun da Libya'nınkinden 10 kat daha büyük olduğunu söyledi.



Dempsey, Suriye'nin hava savunmasını etkisiz hale getirmenin, uzun bir zaman dilimini ve önemli sayıda uçağı gerektireceğini de kaydetti.



KAYNAK: http://ortadogugazetesi.net/haber.php?id=23116





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 26
Dün Tekil 1388
Bugün Tekil 1514
Toplam Tekil 4062904
IP 18.217.67.225






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























7 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K rler ar s nda ayna satma, sa rlar ar s nda gazel atma.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.788 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu