Ahıska Türkleri Kararsızlık Noktasında - Terane Muradova - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Ahıska Türkleri Kararsızlık Noktasında - Terane Muradova
Tarih: 01.01.2009 > Kaç kez okundu? 5754

Paylaş


Bu çileli millet parçalanmaya devam ediyor. 1944’te başladı bu acı süreç. Aynı bölgede yaşayan Ahıska Türkleri şimdi dünyanın bir çok ülkesine sepelenmiş durumda. Orta Asya, Azerbaycan, Rusya, Türkiye derken, artık pir parçamızda ABD’nin payına düştü.

Ahıskalıların vatan mücadelesi devam ediyor. Vatan’dan kasıt Gürcüstan veya Gürcüstanın her hangi bir bölgesi değil, Ahıska bölgesidir. Zira Ahıskalılar, kendi dinini, kültürünü yaşayabilecek, dilini konuşabilecek bir Vatan istiyorlar. Gürcü kimliğine bürünmeyecek, gürcü kültürünü yaşamayacak ve onların dinini kabul etmeyecek kadar dini ve milli değerlerine bağlıdır Ahıska Türkleri.

Diğer taraftan ise Türkiye, Ahıska Türklerine kucak açmış durumda. Türkiyenin istediği bölgesine yerleşmekte serbest olan Ahıska Türkleri daha çok Bursayı tercih etmekteler. Yerleşenler kolayca iş ve ev bulabilmekte, çocuklarını okula göndere bilmekte ve “rahat” diye bileceğimiz hayatı yaşaya bilmekteler. Ne yaşlılar, ne de genc nesil dil öğrenmeğe ve adaptasyon süreci geçmeye ihtiyaç duymamaktadır.

Seçim karşısında kalan Ahıska Türkleri karar noktasında zorluk çekmekteler. Yaşamak için Türkiyeyimi yoksa Gürcüstanımı seçmeliler?

Gürcüstanın Ahıska bölgesine yani anavatana yerleşme izni çıkarsa, orada ne gibi zorluklar çıkar? Soyadı değiştirme, din değiştirme gibi mecburiyetler getirilirmi? Çocuklar hangi olkullara gider? Gürcü dilini bilmeyen türkler nasıl engellerle karşılaşırlar? Ev alabilir, iş bula bilirlermi? Hangi koşullarda çalışılır? Şu anda Ahıskada yaşayan ermenilerle sulh içinde yaşaya bilme oranı kaçtır? Türkler bu komşuluktan ne gibi zarar görürler? Ve bunun gibi cevabı bilinmeyen onlarca soru var kafalarda. Tüm bu sorulara açıklama getirecek olan Cemiyyet temsilcilerinin bölgelerdeki soydaşlarımız arasında bilinçlendirme çalışmaları yapmaları zarureti vardır. Çünki insanımız en azından ne ile (iyi ya kötü) karşı-karşıya kalacaklarını bilmeleri lazım. Çileli milletimiz yeni bir göçe yelken açmaya hazırlanmaktadır. Bu göçün anavatan topraklarına yapılacağına tüm kalbimizle inanıyor ve ümit ediyoruz.

Terane Muradova / Azerbaycan

www.ahiskalilar.org





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 42
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1636
Toplam Tekil 4076417
IP 3.145.152.98






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.287 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu