BASIN BÜLTENİ Cumhurbaşkanı Akıncı, Fransa’nın Kıbrıs Büyükelçisi Troccaz’ı kabul etti - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Cumhurbaşkanı Akıncı, Fransa’nın Kıbrıs Büyükelçisi Troccaz’ı kabul etti
Tarih: 29.06.2019 > Kaç kez okundu? 902

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Fransa’nın Kıbrıs Büyükelçisi René Troccaz’ı kabul ederek görüştü.

Cumhurbaşkanlığı’nda dün saat 10.00’da gerçekleşen ve bir saat süren görüşmede, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu da hazır bulundu.





Erdoğan: "Doğu Akdeniz'de attığımız adımları kararlılıkla sürdüreceğiz"

TC Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Doğu Akdeniz'de bulunan ve bulunacak olan her türlü doğal kaynağın adil şekilde paylaşımına rıza gösterilmesini sağlayana kadar bölgede attıkları adımları kararlılıkla sürdüreceklerini belirtti.

Bu havzadaki petrol, doğalgaz arama faaliyetleri konusunda Türkiye'nin ve Kıbrıs Türklerinin hakkını, hukukunu, çıkarlarını yok sayan girişimlere asla izin vermeyeceklerini vurgulayan Erdoğan, "Geçmişte bizim böyle sondaj veya arama tarama gemilerimiz yoktu ancak kiralama sistemleriyle dünyadan bulabilirsen kiralayacaksın, gelip bu çalışmayı yürüteceksin ama şimdi hamdolsun hem arama hem de sondaj gemileri olmak üzere bu tür 4 gemiye sahip olduk. Şimdi bu gemilerimizle Doğu Akdeniz'de bu çalışmalarımızı sürdürmeye başladık ve sürdürme süreci artarak devam ediyor. Bütün bunlarla beraber bunların korumasını, güvenliğini de aynı şekilde Silahlı Kuvvetlerimizin ilgili birimleriyle yürütüyoruz." diye konuştu.

"Yunanistan Başbakanı kendine göre bir şeyler söyleyip duruyor. Ne söylerse söylesin. Bizim orada bir defa haklarımız var." diyen Erdoğan, bu hakları korumak için Türkiye'ye ait hem arama tarama hem de sondaj gemilerinin faaliyetlerini sürdüreceğini dile getirdi.

Bunun yanında Türk Silahlı Kuvvetlerinin gerekli tedbiri aldığını, almaya devam edeceğini anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkemizde sözde siyaset yapanlar, 'Bu noktada niçin böyle adımlar atıyoruz?' gibi eleştiriler yapıyorlar veya yapabilirler ama bunların öyle bir derdi, sıkıntısı yok. Bunların, benim Kuzey Kıbrıs'taki soydaşlarımın hakkı nedir, bu haklar kendilerine veriliyor mu veya bu haklar konusunda bir hassasiyet var mı? Böyle bir dertleri yok ama derdimiz var. Biz diyoruz ki soydaşlarımızın, bütün o bölgede çıkan ne kadar petrol, doğal gaz varsa orada hakları var ve bu haklarının tespitinde, araştırılmasında orada Kuzey Kıbrıslı yöneticilerin de yer alması bizim başından itibaren savunduğumuz tezdir.

Burayla ilgili Fransa'nın söyleyecek hiçbir şeyi yoktur. Burada Türkiye konuşur, garantördür. Yunanistan konuşur, garantördür. İngiltere konuşur, garantördür ama Fransa, sen konuşamazsın. Senin böyle bir yetkin yok. Sularla ilgili de yine burada ilgi alanları içerisinde olanlar varsa onların da söyleyecek bir şeyleri olabilir ama Kıbrıs'a gelince burada 3 garantör ülke var ancak bunlar konuşur."





Özersay: “Önümüzdeki hafta envanter çalışmasını yapacak ekibi ve envanterin unsurlarını belirleyeceğiz”

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Vakıflar İdaresi Genel Müdürü İbrahim Benter’le bir araya gelerek, Kapalı Maraş'ta yapılacak envanter çalışmasını ele aldığını açıkladı.

Özersay, görüşmede; “çalışmanın içereceği, unsurları ve bu bağlamda bugüne kadar Vakıfların yaptırdığı çalışmalardan nasıl yararlanabileceklerini, Vakıflar İdaresi'nin bir paydaş olarak bu sürece ne şekilde katkı koyabileceğini” ele aldıklarını kaydetti.

Kudret Özersay, bu görüşmenin ardından geçen yıllarda kapalı Maraş ile ilgili olarak akademik nitelikte hazırlanan iki ayrı projeye dair bilgiler aldıklarını ve projeye katkı koyan araştırmacı ve sivil toplum örgütü yetkilileriyle görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti.

Siyasi parti başkanları ve eski Cumhurbaşkanlarıyla görüşeceklerini ifade eden Özersay, yarın da Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile bu konuda bir görüşmelerinin olacağını kaydetti.

Özersay, Cuma günü ise kapalı Maraş konusunda çalışma yürüten bazı akademisyen ve sivil toplum örgütleriyle görüşmeye devam edeceklerini ifade ederek, “Önümüzdeki hafta envanter çalışmasını yapacak ekibin başlangıç itibariyle kimlerden oluşacağını ve envanterin unsurlarının neleri içereceğini belirleyeceğiz” dedi.





Saner ve Candan, AKPA Genel Kurul Toplantısına katıldı

Avrupa Konseyi Parlamenter Asamblesi’nin (AKPA) Fransa’nın Strazburg şehrinde gerçekleştirilen Genel Kurul toplantılarına, Cumhuriyet Meclisi’ni temsilen, UBP Gazimağusa Milletvekili Hamza Ersan Saner ve CTP Güzelyurt Milletvekili Armağan Candan katıldı.

Cumhuriyet Meclisi’nden verilen bilgiye göre, AKPA Heyeti Başkanı Saner ve Candan, Polonyalı Killion Munyama tarafından hazırlanan “Avrupa’da yerinden edilmiş kişilerin hakları ve insancıl ihtiyaçları” konulu raporun ele alındığı Göç, Mülteciler ve Yerlerinden Edilmiş Kişiler Komitesi oturumlarında yer aldı.

Sözkonusu rapor çerçevesinde Kıbrıs’ta kayıplar konusu da ele alındı. Toplantıda, Kayıp Şahıslar Komitesi (KŞK) Kıbrıslı Türk üyesi Gülden Plümer Küçük, Kıbrıslı Rum üye Leonidas Pantelidis ve üçüncü üye Paul Henry Arni ile görüntülü telefon bağlantısı kuruldu.

KŞK üyeleri 2006 yılından bu yana yapılan çalışmalar ve taraflarla yapılan işbirliği hakkında bilgi verdi.

Gülden Küçük, konuşması sırasında, Kıbrıs’ta göç ve kayıplar konusunun 1963 yılında başladığını vurguladı ve bu hususların rapora yansımamış olmasını eleştirdi.

Armağan Candan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, kayıplar konusunun 1963 yılında başlayan insancıl bir konu olduğunu söyledi. Candan ayrıca göç konusunun da 1974 yılında başlamadığını, 1963/64 yıllarında 25 bin Kıbrıslı Türk’ün göç etmek zorunda kaldığını belirterek, Kıbrıslı Türklerin uzun yıllar gettolarda yaşamaya mecbur bırakıldığını hatırlattı.

Candan ayrıca, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin 2007 yılından bu yana belirgin olumlu adımlar attığını ve uluslararası alanda tanınan önemli bir kurum olduğuna dikkat çekti ve komite üyeleriyle çalışanlarına teşekkür etti.

Kayıp Şahıslar Komitesi’nin, 2019 yılı için 30 yeni askeri bölgeye erişiminin sağlandığını, bu konuda yapılan araştırmaların herhangi bir engelleme olmadan yapılabildiğini vurgulayan Candan, buna mukabil Rum tarafının Kıbrıslı Rumların himayesinde bulunan polis arşivlerini halen açmadığını da ifade etti.

KŞK’nın Kıbrıslı Türkleri ve Rumları yakınlaştıran somut bir oluşum olduğuna işaret eden Candan, bu bağlamda Kayıp Şahıslar Komitesi’nin çalışmalarının politize edilmemesinin önemini vurguladı.

AKPA Heyeti Başkanı, UBP Gazimağusa Milletvekili Hamza Ersan Saner de, kayıplar konusunun hem Kıbrıslı Türkler için, hem de Kıbrıslı Rumlar için kanayan bir yara olduğunu ve adanın her iki tarafını da olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

Saner, 14 Şubat 1964 yılında kaybolan, Kıbrıs Türk Milletvekili Cengiz Ratip’in halen daha bulunamamasının Kıbrıslı Rumlar için büyük bir utanç olduğunu belirtti.

Saner, kayıp Kıbrıs Türk Milletvekili Cengiz Ratip konusunun gerek parlamenter olarak, gerekse vatandaş olarak her zaman takibini yapacağını vurgulayarak, bu konuda başta Cengiz Ratip olmak üzere, Kıbrıs Türk kayıplarının da ayrıca ele alınması için ilgili komite de girişimler yapacağına dikkat çekti.

Saner ve Candan, Avrupa Konseyi Genel Kurul toplantıları yansıra AKPA bünyesindeki Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi; Kültür, Bilim, Eğitim ve Medya Komitesi; İnsan Hakları ve Demokrasi Komitesi; Göç, Mülteciler ve Yerlerinden Edilmiş Kişiler Komitesi; Sosyal İşler, Sağlık ve Sürdürülebilir Gelişmeler Komitesi; Eşitlik ve Ayrımcılığın Önlenmesi Komitesi toplantılarına da katılıyor.

UBP Milletvekili Hamza Ersan Saner, Avrupa Muhafazakârlar Grubu toplantısında, CTP Milletvekili Armağan Candan da Sosyalistler, Demokratlar ve Yeşiller Siyasi Grup toplantısında yer aldı.

Cumhuriyet Meclisi Heyeti katıldıkları toplantılara ilaveten Genel Kurul toplantıları çatısı altında, çeşitli ikili görüşmeler de gerçekleştirdi.

Heyete, KKTC Strazburg Temsilcisi Növber Ferit Veçhi, İkinci Sekreter Deniz Kalyoncu ve Cumhuriyet Meclisi Basın ve Dışilişkiler Şube Amiri Esma Ülgen Özser eşlik ediyor.

Heyet, temaslarını tamamlayarak 28 Haziran Cuma günü KKTC’ye dönecek.





Gümüşhane'de 21 Kıbrıs Gazisine madalya ve baratları verildi

Gümüşhane'de, Kıbrıs Barış Harekatı'na katılan gazilere madalya ve beratları verildi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) tarafından Milli Mücadele Madalyaları tüzüğü kapsamında, Kıbrıs Barış Harekatı'na katılan gaziler için hazırlanan madalyaların verilmesi amacıyla Valilik Toplantı Salonu'nda tören düzenlendi.

Vali Kamuran Taşbilek, törende yaptığı konuşmada, Kıbrıs Barış Harekatı'nda yapılan kahramanlığın bir şükran ifadesi olarak gönderilen madalya ve beratları, gazilere tevcih ettiklerini söyledi.





Görsev Tepe Carnegie Hall’da konser vermeye hak kazanan ilk Kıbrıslı Türk oldu

Müzik eğitimine ABD’de devam eden piyanist Görsev Tepe, Long Island Konservatuarı Soloist Yarışması’nda kazandığı başarıyla, Carnegie Hall’da konser vermeye hak kazanan ilk Kıbrıslı Türk oldu.

Ailesinin verdiği bilgiye göre, 14-18 Haziran tarihlerinde düzenlene yarışmada 46 kişi arasında sergilediği performansla dünyaca ünlü konser salonu Carnegie Hall’da konser vermeye hak kazandı.

Tepe, 18 Haziran’da konserini, salonu dolduran yüzlerce kişinin alkışları arasında başarıyla vermenin gururunu yaşadı.





Londra’da 2. Kıbrıs Türk Kültür ve Sanat Festivali yapıldı

Londra’da ikincisi düzenlenen Kıbrıs Türk Kültür ve Sanat Festivali’nin 20 bin kişiyi buluşturduğu bildirildi.

İngiltere Kıbrıs Türk Vakfı (UK Turkish Cypriot Trust) tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, UK Turkish Cypriot Trust’ın organize ettiği festivalde Ziynet Sali de konser verdi.

Kuzey Londra’daki Lee Valley Athletics Centre’de düzenlenen festivale, yaklaşık 20 bin kişi katıldı. Festivale Labour Party Enfield Milletvekili Bambos Charalambous, Edmonton Milletvekili Kate Osamor, KKTC Londra Temsilcisi Oya Tuncalı, TC Londra Konsolosu Çınar Ergin, Enfield Belediye Lideri Nesil Çalışkan da katıldı.

Kıbrıs mutfağının, el işlerinin, sanatın ve müziğin bir arada olduğu festivale, Kuzey Kıbrıs’tan Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliği, Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Kıbrıs Türk Sanayi Odası ve Kıbrıs Türk Otelciler Birliği heyetleri de katılarak destek verdi.















Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 38
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 715
Toplam Tekil 4068637
IP 18.116.24.105






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu