“İslam toplumlarında camiler hayatın merkezi, bulunduğu çevrenin kalbi olmuştur” 10.05.2019 - TC Cumhurbaşkanlığı - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









“İslam toplumlarında camiler hayatın merkezi, bulunduğu çevrenin kalbi olmuştur” 10.05.2019 - TC Cumhurbaşkanlığı
Tarih: 11.05.2019 > Kaç kez okundu? 844

Paylaş


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuzey Ankara Diyanet Bilim ve Kültür Merkezi açılışında yaptığı konuşmada, “Medine’deki Mescidi Nebevi’nin inşasından beri İslam toplumlarında camiler hayatın merkezi, bulunduğu çevrenin kalbi olmuştur. Nasıl ki kalp insanı ayakta tutan ana organsa, mabetler de ilim, hikmet ve fazilet merkezi olarak toplumu diri tutar, canlı tutar, ayakta tutar” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Ankara Diyanet Bilim ve Kültür Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi. Cuma Namazı sonrasında gerçekleştirilen açılış programında vatandaşlara hitaben bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerinin başında, vatandaşların Ramazan-ı Şerifini tebrik etti.





“CAMİLER, TÜM MÜMİNLERİN HAKK’IN KARŞISINDA EŞİTLENDİĞİ MUKADDES MEKÂNLARDIR”



Mübarek Cuma gününde Ankara’ya muhteşem bir eser kazandırma bahtiyarlığı yaşattığı için Allah’a sonsuz hamd-ü senalar sunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, resmî açılışı yapılan Diyanet Bilim ve Kültür Merkezi ile Kuzey Yıldızı Cami’nin Ankara’ya hayırlı olmasını diledi.



Açılışı yapılan külliyenin, 15 bin cemaat kapasitesi, misafirhanesi, bedesteni, el sanatları dükkânları, 5 bin kişilik kongre ve kültür merkeziyle Ankara’ya yakışan bir eser olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kütüphanesi, otoparkı, geleneksel hamamı, aşevi ve diğer özellikleriyle Diyanet Bilim ve Kültür Merkezi’nin millete çok yönlü hizmet vereceğini, külliye yanına inşa edilecek İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’nin de buraya çok farklı bir boyut katacağını sözlerine ekledi.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, külliyenin imarında emeği geçenlere şükranlarını sunarak, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığına ve önceki belediye başkanları Melih Gökçek, Mustafa Tuna ve TOKİ’ye özellikle teşekkür etti.



Camilerin sadece taştan, tuğladan, betondan ibaret binalar olmadığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, camilerin tüm müminlerin farklılıklarını bir tarafa bırakarak Hakk’ın karşısında eşitlendiği, cem olduğu, kulluk görevinin ifa edildiği mukaddes mekânlar olduğunu kaydetti.



“CAMİLERİMİZ İNŞA EDİLDİKLERİ ŞEHİRLERE KİMLİK, KİŞİLİK VE KARAKTER KAZANDIRAN YAPILARDIR”



Camilerin ibadethanenin ötesinde mimarisi, süslemeleri, hüsnü hat ve tezhipleriyle medeniyetin de farklı özelliklerini yansıtan mimari eserler olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Hepsinden önemlisi camilerimiz inşa edildikleri şehirlere kimlik, kişilik ve karakter kazandıran yapılardır. Medeniyetimizin sembol şehirlerinin hemen hepsi yine sembol bir camii, medrese ve külliye ile anılır, böyle hatırlanır. İstanbul’u Sultan Ahmetsiz, Süleymaniyesiz, Edirne’yi Selimiyesiz, Bursa’yı Ulu Camisiz düşünemeyiz. Mardin denilince; Erzurum, Konya, Kayseri denilince aklımıza önce her biri ayrı güzellikteki medreseleri, camileri gelir. Ankara’yı Hacı Bayram Veli Camii ve türbesi olmadan anlatmak mümkün değildir. Merhum Özal’ın gayretleriyle tamamlanan Kocatepe Camii de aynı şekilde yakın dönemde Ankara’yı anlatan sembol eserlerden biridir. Hamdolsun dönemimizde Beştepe Millet Camii ve Melike Hatun Camimizin de kısa sürede Başkentimizin timsalleri arasına katıldığını görüyoruz. Ankaralı hemşerilerimizin yanı sıra farklı vesilelerle şehrimize gelen vatandaşlarımız da muhakkak buraları ziyaret ediyor.”



Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen hafta da İstanbul’da Büyük Çamlıca Cami’nin açılışını gerçekleştirdiklerini anımsatarak Büyük Çamlıca Cami’nin 60 bini aşkın cemaati kubbesinin altında ve avlusunda toparlayabildiğini söyledi.



Osmanlı, Selçuklu ve modern mimarinin en güzel özelliklerini bünyesinde barındıran Diyanet Bilim ve Kültür Merkezi’nin de Ankara’ya damgasını vuracağına olan inancını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu abide eserin de Cumhuriyetin Ankara’sını Selçuklu’nun, Osmanlı’nın Ankara’sıyla yeniden kucaklaştıracağını, şehrin yıllardır örselenen kadim kimliğini güçlendireceğini vurguladı.



“CAMİLERİN SÜSÜ CEMAATİDİR, ÖZELLİKLE DE GENÇLERDİR”



“Medine’deki Mescidi Nebevi’nin inşasından beri İslam toplumlarında camiler hayatın merkezi, bulunduğu çevrenin kalbi olmuştur” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Nasıl ki kalp insanı ayakta tutan ana organsa, mabetler de ilim, hikmet ve fazilet merkezi olarak toplumu diri tutar, canlı tutar, ayakta tutar. Camilerimizi sadece namaz kılınıp dağılınan bir ibadet mekânına dönüştürmek, ona yapılabilecek en büyük saygısızlıktır. Camilerin süsü cemaatidir, özellikle de gençlerdir. Çocuklarımızın neşesiyle, gençlerimizin heyecanıyla, piri fanilerimizin tecrübesiyle, kadınlarımızın nezaket ve becerisiyle dolmayan bir cami, mahzun ve öksüz kalmış demektir. Çocukların gelmediği, gençlerin uğramadığı, hanımların sahip çıkmadığı camiler, ne kadar muhteşem olurlarsa olsun, boynu büyük kalmaya mahkûmdur.”



Cami merkezli bir hayatı özendirmek, teşvik etmek gerektiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bilhassa geleceğimizin teminatı olan genç kuşaklar ile camilerimiz arasında yapay duvarlar örmemeliyiz. Gençlerimizin kalplerini camilere ısındıracak faaliyetler düzenlemeliyiz. Günde beş vakit bize kulluğumuzu hatırlatan çağrıya cevap vererek, önce kendimizin, sonra evlatlarımızın ayaklarını camilere alıştırmalıyız” dedi.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyanet Bilim ve Kültür Merkezi’nin hayırlara vesile olmasını dileyerek, geçen yıl vefat eden ilim adamı Prof. Dr. Fuat Sezgin’i rahmetle yâd etti.



Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın duasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve bazı kabine üyeleriyle birlikte Kuzey Yıldızı Camii ve Külliyesinin açılış kurdelesini kesti.



Kaynak:

https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/105314/-islam-toplumlarinda-camiler-hayatin-merkezi-bulundugu-cevrenin-kalbi-olmustur-





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 27
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1212
Toplam Tekil 4067346
IP 13.58.151.231






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.478 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu