BASIN BÜLTENİ Özersay, İstanbul temaslarını ve Akar ile görüşmesini değerlendirdi - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Özersay, İstanbul temaslarını ve Akar ile görüşmesini değerlendirdi
Tarih: 03.05.2019 > Kaç kez okundu? 1005

Paylaş


Basbakan Yardimcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, İstanbul temaslarını ve TC Milli Savunma Bakani Hilmi Akar ile gerçekleştirdiği temasları BRT'ye değerlendirdi.

Özersay, TC Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile ilk olarak pazartesi akşamı bir araya geldiğini kaydetti.

Birçok ülkenin Savunma ve Dışişleri bakanları ile başbakan yardımcılarının da İstanbul’da bulunduğunu ifade eden Özersay, farklı ülkelerden gelen bu yetkililerle pazartesi akşam bir araya gelme imkanı bulduğunu söyledi.

Bakan Özersay, Savunma Sanayi Fuarı İDEF’in açılışını gerçekleştirdiklerini de belirterek, önceki gün öğleden sonra ise TC Savunma Bakanı Akar ile heyetlerarası bir görüşme gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Son derece verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini vurgulayan Özersay, görüşmede ilk olarak Kıbrıs sorununda son gelinen aşamayı ele aldıklarını söyledi.

Kudret Özersay, özellikle Doğu Akdeniz bölgesinde Kıbrıs Rum tarafının atmış olduğu adımlara işaret ederek, bu konunun yanı sıra askeri, savunma ve güvenlik konularında Rum tarafının üçüncü ülkelerle girmiş olduğu ve son dönemde geliştirdiği ilişkilere değindi.

Bakan Özersay, “Bize göre bunlar bölgesel güvenliği ve istikrarı tehlikeye atabilecek girişimlerdir. Çünkü hem Kıbrıs Türk tarafını hem de Türkiye’yi dışarıda bırakacak bir yaklaşımda bulunuyorlar. Bu da bölge istikrarını olumsuz yönde etkileyebilecek gelişmelerdir” dedi.

Bu konuları ve Doğu Akdeniz bölgesindeki doğalgaz çalışmaları bağlamında da yaşanan gelişmeleri de ele alıp değerlendirme imkanı bulduklarını ifade eden Özersay, heyetlerarası bir görüşme olduğunu ve bu görüşmede Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Tevfik Algan’ın da hazır bulunduğunu; ayrıca Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Güneş Onar’ın da görüşmeye katıldığının altını çizdi.

Bu açıdan konuların hem askeri hem de siyasi yönlerini doğrudan ele alma imkanı bulduklarını ifade eden Özersay, yararlı bir görüşme yaptıklarını yineledi.

Bakan Özersay, bakanlıklarla birlikte askeri yetkililerin de toplantılara katılmasının çok sıklıkla gerçekleşmediğine işaret ederek, askeri ve sivil bir diyaloğun gelişmesinin önemine değindi.

Önceki gün ayrıca Türkiye savunma sanayinde yaşanan gelişmeyi çok farklı firmalarla yaptıkları görüşmelerde gözlemleme fırsatı bulduklarını da dile getiren Özersay, Türkiye’nn ulusal savunma alanında çok yönlü bir gelişme kaydettiğini anlattı.

Özersay, Türkiye’nin savunma alanında öncü konumundaki önemli şirketlerde mühendis ve tasarımcı olarak çok sayıda Kıbrıslı Türk olduğunu gururla gözlemlediğini de belirterek, önceki gün yaptığı görüşmelerin önümüzdeki dönemde Kuzey Kıbrıs’a önemli yansımaları olacağına inanç belirtti.

Kıbrıs Rum tarafının Doğu Akdeniz bölgesinde enerji alanında tek yanlı olarak gerçekleştirdiği ve gerçekleştirmekte olduğu faaliyetlerin Kıbrıs Türkleri’nin haklarını gasp etmesine Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye’nin koordineli bir biçimde bilinçli bir politikayla müsaade etmeyeceğini vurgulayan Özersay, bunun önünü nasıl alabileceklerinin yanı sıra kendi haklarının da nasıl hayata geçirilebileceğini ele aldıklarını söyledi.





Özersay: “15 yıl önceki öngörüsüzlüğün bedeli ağır oldu”



Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay 15 yıl önce 1 Mayıs 2004 tarihinde Rum tarafının Kıbrıs sorunu çözülmeden ve üstelik de çözümüne bilerek ve isteyerek engel olduğu halde Avrupa Birliğine tek yanlı olarak üye yapılmasının ne kadar yanlış bir karar olduğunun aradan geçen bu kadar yılda çok daha net şekilde ortaya çıktığını ve bu yanlış kararın bedelini esasen Kıbrıs Türk Halkının ödediğini vurguladı.

Bakan Özersay “Bu haksız AB üyeliği bu uluslararası örgütün kendi değerlerine ters düşmek pahasına yapmış olduğu adil olmayan bir davranıştı ve geçen 15 yılda bunun faturasını esasen biz Kıbrıslı Türkler ödedik. Bu öngörüsüzlük Kıbrıs sorununun çözümüne daha da uzaklaşmamıza neden oldu, Kıbrıs Rum tarafının kendi konfor alanını daha da bir güvenceye almasına yol açtı. Kıbrıs sorunu çözülmeden de istediklerini elde edebileceği güvencesi kendisine AB tarafından verildiği için üyeliği ertesinde Kıbrıslı Türklerle ilgili her konuda ya engelleyen ya da geciktiren bir misyon yerine getirdi” dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay dün yaptığı açıklamada, Kıbrıs Türk halkının AB tarafından yapılan hatanın asıl kurbanı haline getirilmiş olsa da bu durumun Kıbrıs Türkü'nün Avrupalı olduğu gerçeğini değiştirmeyeceğini vurguladı.

Özersay, şöyle devam etti:

“Kıbrıs Türk Halkı ve devleti AB üyeliğinden mahrum bırakılmıştır evet ancak AB tarafından yapılmış olan ve 15 yıldır bedelini ödemekte olduğumuz bu hata nedeniyle çağdaş değerler temelinde verdiğimiz mücadeleden vazgeçeceğimiz anlamına gelmez, gelmeyecektir. Kıbrıs Türk Halkı laik ve demokratik bir devlet yapılanması için çağdaş medeniyetlerin sahip olduğu değerler yönünde ilerlemekte kararlıdır. Bazı AB üyesi ülkelerin ulusal menfaatleri öyle gerektirdi diye bize yapılan bu yanlıştan ötürü çağdaş bir toplum olma uğraşımızdan vazgeçecek değiliz. AB üyesi olmasak da değerlerimiz itibariyle Avrupalı olduğumuzu kimse inkar edemez. Eğer Avrupa Birliğinin itibarına ve güvenirliğine önem veren üye ülkeler varsa acilen Kıbrıs Türk Halkının uğradığı bu haksızlığa bir son vermek için adım atmalıdırlar. Kıbrıs Türk Halkına 15 yıl önce verdikleri ama yerine getirmek için dişe dokunur bir adım atmadıkları sözler konusunda artık kımıldamalıdırlar."



















Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 36
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1376
Toplam Tekil 4076157
IP 18.118.9.7






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.502 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu