Düzce'deki FETÖ'nün 'çatı yapılanması' davasında mütalaa - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Düzce'deki FETÖ'nün 'çatı yapılanması' davasında mütalaa
Tarih: 06.02.2019 > Kaç kez okundu? 717

Paylaş


AA - Düzce - 06 Şub 2019 07:45





Kategori: Genel





Düzce'deki FETÖ'nün 'çatı yapılanması' davasında mütalaa





Düzce'de, FETÖ/PDY'nin "çatı yapılanması"na ilişkin soruşturma kapsamında, haklarında dava açılan 22'si tutuklu 77 sanığın yargılandığı davada savcı, mütalaasını açıkladı.





DÜZCE (AA) - Düzce'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) "çatı yapılanması"na ilişkin soruşturma kapsamında, haklarında dava açılan 22'si tutuklu 77 sanığın yargılandığı davada savcı, mütalaasını açıkladı. 

Düzce 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek" suçlarından yargılanan 22 tutuklu sanık, bazı tutuksuz sanıklar ve avukatları katıldı.

Sanıklar hakkında dosyaya eklenen yeni delilleri okuyan mahkeme heyeti, örgütün "Düzce il abisi" olduğu iddia edilen tutuklu sanık S.M.G. hakkında tanık G.Ç'nin, "2008-2012 yıllarında il abisi görevindeydi' ifadelerini aktardı.

Sanık S.M.G, tanık ifadesinin doğru kabul edilemeyeceğini savunarak, "2011 yılında Kocaeli'ye gittim, orada bir şirketin saha sorumlusu olarak çalıştım. Daha sonra İstanbul'a gittim, en son bu örgütle bağımı kopardım. Kişinin ifadeleri yanlış. Bunları savcılık ifademde de anlatmıştım. 'İl abiliği' yapmadım. Sadece burada yargılanan insanların da içinde bulunduğu şirketin genel müdürlüğünü yaptım." ifadelerini kullandı.

"Yıllık 1 milyon kadar himmet ve burs toplanırdı"

Tutuksuz sanık H.K, örgütün kendisine yetki verdiğini ve bu kapsamda örgütün isimlendirdiği Nusrettin Mahallesi'nde "küçük bölgeci" olarak çalıştığını söyledi.

Örgütün Düzce genelindeki faaliyetlerini anlatan H.K, şunları kaydetti:

"Nusrettin Mahallesi'ndeki insanlardan bütçelerine göre himmet ve burs toplardım. Yıllık topladığım para 250 bin lira civarındadır. Diğer bölgecileri de düşündüğümde yıllık 1 milyon kadar himmet ve burs toplanırdı. Topladığım parayı A.A'ya veriyordum, o da bölge muhasebecisine veriyordu. Düzce'den de yurt dışına para gidiyordu."

H.K, toplanan himmet ve burs paralarının resmi olmayan evraklarla kayıt altına alındığını sözlerine ekledi.

Savcı mütalaasını açıkladı

Diğer tutuklu ve tutuksuz sanıkların savunmalarının ardından cumhuriyet savcısı mütalaasını açıkladı.

Firari 22 sanığın dosyasının davadan ayrılmasını isteyen iddia makamı, "il abisi" S.M.G. ve "il ablası" E.Ö. ile örgütün "mahrem imamı " eski öğretmen V.E'nin "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek" suçundan 10 yıldan 15'er yıla kadar hapse mahkum edilmesini talep etti.

Savcı, 48 sanığın ise "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 5 yıldan 10'ar yıla kadar cezaya çarptırılması talebinde bulunarak, bu sanıklardan 11'inin ifadelerinin, etkin pişmanlık hükümleri kapsamında değerlendirilmesini istedi.

İddia makamı ayrıca 4 sanığın beraatini, tutuklu sanıkların bu hallerinin devamını ve tutuksuz sanık A.B'nin, dosyaya eklenen yeni deliller ve örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock" kullandığının anlaşılması dolayısıyla tutuklu yargılanmasını talep etti.

Mütalaanın ardından söz alan sanık avukatları, esas hakkında savunma yapmak için ek süre talep etti.

Tutuklu ve tutuksuz sanıkların son sözlerini dinleyen heyet, duruşmaya yaklaşık 10 dakika ara verdi.

Ara kararını açıklayan heyet, tutuksuz sanık A.B'nin tutuklanmasını, sanığın sabah saatlerinde duruşma salonunda olması ancak mütalaanın açıklanmasının ardından salondan ayrılması göz önünde bulundurularak hakkında yakalama kararı çıkarılmasını kararlaştırdı.

Duruşma 23 Temmuz'a ertelendi

İddianameden

Düzce Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, FETÖ/PDY'nin ildeki çatı yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan 77 sanığın, "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "terör örgütü kurmak ve yönetmek" suçlamalarıyla 5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

İddianamede, sanıkların, örgütün il genelindeki faaliyetlerini planladıkları ve örgüt hiyerarşisi kapsamında çeşitli sohbet, himmet ve burs toplama gibi faaliyetleri organize ederek örgüt üyelerinin tam bağlılıkla örgüt bünyesinde kalmasını sağladıklarına yer veriliyor.

Muhabir: Tayyib Hoşbaş











Muhabir: Tayyib Hoşbaş

Yayınlayan: Mehmet Akgün





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 35
Dün Tekil 1349
Bugün Tekil 1467
Toplam Tekil 4074743
IP 18.119.131.72






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























15 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Asil yetimler anadan babadan de il, ilim ve ahlaktan yoksun olanlard r. (HZ. AL )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.597 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu