İlhan KARAÇAY soruyor: - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









İlhan KARAÇAY soruyor:
Tarih: 17.01.2019 > Kaç kez okundu? 994

Paylaş


İlhan KARAÇAY soruyor:



Prof. Dr. Faruk Şen ne yapmak istiyor?



“Utrecht Turizm Fuarı gecekondu fuarı gibi” diyen Şen, “Türk medyası Bakan'ın konuşmasını beğenmedi” ifadesiyle neyi amaçlıyor?



Ben de sayın Şen'e soruyorum: Biz başka bir fuarı mı gezdik, yazdıklarımız hayal ürünü müydü?





Prof. Dr. Faruk Şen (solda), Lahey Büyükelçimiz Şaban Dişli (ortada) ve Turgut Torunoğulları (solda) ile birlikte.



Geçen hafta, ben de dahil, Türk medyasının sitayişle söz ettiği Utrecht Turizm Fuarı,

Prof. Dr. Faruk Şen'e göre, 'Gecekondu Fuarı' gibiymiş.

Türk standlarının bulunduğu yere sadece Türkler gelmiş ve hiçbir Hollandalı yanaşmamış.

Fuar'a katılan Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un konuşmasını da Türk yerel basını beğenmemiş. Bunların hepsini sayın Şen, kendi yayın organı BRANDDAY.NET haber portalında yayınlamış. Bizden de bazı arkadaşlar bunları kendi haber portallarında aşağıdaki gibi yayınladılar:



“Utrecht Turizm Fuarı gecekondu fuarı gibi”



Uzun süredir Avrupalı Türklerin Turizme katkılarını araştıran TAVAK Başkanı Prof.Dr. Faruk Şen, Utrecht Turizm Fuarını gecekondu fuarına benzetti.

İş adamı Turgut Torunoğulları’nın desteği ile yaptığı araştırma raporunu açıklamak için Hollanda’ya gelen Şen, Fuarın ilk günü araştırmanın bir nüshasını Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a verdi. Daha sonra Torunoğulları ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyerek araştırması hakkında bilgi verdi.

Hollanda’dan Almanya’ya geçen Şen çeşitli temasların ardından Zeki Şahin’in. Kanal Avrupa TV’de sunduğu Avrupa Masası propramının canlı yayın konuğu oldu. Geçtiğimiz gün Türkiye’ye dönen Şen, kendi yayın organı BRANDDAY.NET haber portalında yayınladığı haberlerde Hollanda Türk basınından övgülerle söz ederken Utrecht Turizm fuarı’nı yerden yere vurdu.Şen’in ilgili haberler şöyle

Utrecht Turizm Fuarı hakkında:

Utrecht Turizm Fuarı ikinci sınıf bir fuar. Hollanda’da gerçekleşen bu fuar Avrupa’da bir salonda gerçekleştirilen gece kondu fuarına benziyor. Fuara en görkemli katılımı Türkiye gerçekleştirdi. Fakat Türklerin fuar alanında yalnız Türkiye’den gelen yetkililer ile Hollandalı Türkler bulundular. Karşılıklı selamlaştılar. Hollandalılar pek uğramıyor. Bu fuara bu kadar para harcamanın hiçbir anlamı yok. Türk yetkililerin bunu görmesi lazım.

Hollanda Türk basını hakkında:

Hollanda’da yerel Türk basını gayet aktif bir şekilde çalışıyor. Bunlar Türklere yönelik haberleri ön plana çıkarırken Türk işadamlarını da konumunu ciddi bir şekilde irdeliyorlar. Utrecht Turizm Fuarı’nda boy gösteren Türk yerel basını Bakanın konuşmasını beğenmediler.



Ben üstteki haberi okuyunca çok şaşırdım doğrusu. Fuar'ın açılış günü kendisi ile yan yana oturduğum sayın Şen'i, Almanya'da yıllarca iyi ve hayırlı işlere imza atmış bir kişi olarak tanıyorum.

Son olarak, hepimizin çok sevdiği ve takdir ettiği Turgut Torunoğulları'nın desteği ile yapmış olduğu, 'Avrupa Türkleri'nin Türk turizmine katkısı' başlıklı araştırması da takdire şayandı.

Şen, bu konudaki raporu da Bakan Ersoy'a takdim etme fırsatı bulmuştu.

Peki, sayın Şen Utrecht Turizm Fuarı'nı neden küçümsedi?

Şen'e göre, 'Gecekondu Fuarı gibi' yakıştırmasını yaptığı Fuarda,Türk standlarının bulunduğu yere sadece Türkler gelmiş ve hiçbir Hollandalı yanaşmamış.

Fuar'a katılan Türk Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un konuşmasını da Türk yerel basını beğenmemiş.

Hayret! Biz başka bir fuarı mı gördük acaba?

Türk medyasında, 'Türkiye Fuar'ın yıldızıydı' diye başlık atan medya sayısı bir hayli çoktu. Ben de 'Utrceht Turizm Fuarı'nda Türkiye şöleni' başlığını kullanmıştım.

Utrecht Belediye Başkanı'nın, her şeyi bir kenara atarak Türk standına gelişi ve Bakan Ersoy ile birlikte açılışı yapışı hayal mıydı acaba?

Türk Turizm ve Tabıtma Müşavirliği'nin, Türk Hava Yolları'nın, Corendon'un, Kuşadası, Bodrum ve daha pek çok yöremizin standları muhteşem değil de gecekondu gibi miydi?

Kuşadası standında yapılan, 'Türkiye seyahati çekilişlerine' katılan yüzlerce kişi Hollandalı değil miydi? (Her gün iki kişiye Kuşadası seyahatı hediye edildi. Bazı istisnalar ile pek çok Hollandalı'ya da bonkörlük yapıldı.)

Şen'e göre, Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy'un konuşmasını yerel basın mensupları beğenmemiş. Hangi basın mensubu beğenmedi acaba, öğrenebilir miyiz?

Sayın Şen, bu açıklamasıyla biz medya mensuplarını da yalancılıkla suçlamış olmuyor mu? Aslında, Prof. Dr. Faruk Şen'e darılmamak lazım: Zira kendileri, sadece fuarın açılış günü ordaydı. Açılış gününe de sadece turizmciler ve medya mensupları katılırlar. Kaldi ki ben, her yıl yaptığım gibi, fuarın açık olduğu tüm günlerde oradaydım.

Utrecht Turizm Fuarları'nı beğenmediğimiz ve eleştirdiğimiz yıllar da oldu. Fuar'daki eksiklikleri yazdığımız yılların haddi hesabı yok.

Fuara Türk devletinin parasıyla katılan bazı yörelerimizin standları, son iki gün yani cumartesi ve pazar günleri bomboş oluyordu. Bu durumu yazdım. Sağolsun Bakanlığımız bu uyarımı ciddiye almış ve fuara devlet parasıyla katılmak isteyenleri Ankara'ya çağırarak uyarıda bulunmuş. Bu nedenle de, bu yıl fuara pek çok yöremiz katılma imkanı bulamamış.

Eeeee, demek ki bazı uyarılarımız da işe yarıyormuş.

Şimdi, geçen ayki bültenimde yayınladığım fuar haberini aşağıya tam metin ve fotoğraflarla aktarıyorum.

Okuduktan sonra lütfen siz karar veriniz:

Bu fuar 'Gecekondu' gibi miydi?

Bu fuarda Hollandalılar Türk standlarına yanaşmamış mı?

Bakan Ersoy'un özetlediğimiz konuşması 'Beğenilmez' bir konuşma mıydı?

Hadi bakalım, okuduktan sonra siz karar verirniz...

İlhan KARAÇAY takip etti ve yazdı:



Utrecht Turizm Fuarı'nda

Türkiye şöleni...



Utrecht Belediye Başkanı ile birlikte açılışı yapan Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy, bundan sonraki hedefin turist sayısında değil gelirde olduğunu söyledi.





Avrupa'nın en önemli 5 turizm fuarından biri olan Hollanda'nın Utrecht Fuarı'nın açılışında tam bir Türkiye Şöleni yaşandı.

Türkiye'nin turistik bölgelerinden gelen turizmciler ile, Hollanda'dan tur operatörlerinin yer aldığı 1.300 metrekarelik alandaki standlarda, görsel ve yazılı en iyi materyallar sergilendi.



Başta Corendon olmak üzere, Türkiye'ye tur organize eden tur operatörlerinin birbirleri ile adeta yarıştıkları fuar alanını ziyaret edenler, özellikle Utrecht Belediye Başkanı Jan van Zanen ve Bakanımız Ersoy'a gösterilen yoğun ilgi nedeniyle, en çok Türkiye standı önünde biriktiler.



Avrupa'da en çok önem verilen Utrecht Turizm Fuarı'na değer verenler arasında, Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy da vardı. 49 yıldan bu yana, bu fuara sadece 3 Bakanımız gelmişti. Bu Fuar'ın önemini, kendisi de turizmci olduğu için çok iyi bilen Ersoy, yoğun programını değiştirerek Utrecht'e geldi.



Fuarın resmi açılışı dolayısıyla Türkiye standında düzenlenen resepsiyona, Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Şaban Dişli, Amsterdam Başkonsolosu Engin Arıkan, Rotterdam Başkonsolosu Aytaç Yılmaz, Deventer Başkonsolosu Tuna Yücel Modrak, Utrecht Belediye Başkanı Jan van Zanen ve Türkiye'den davetliler katıldı.

Bakan Ersoy, Türkiye turizmine yönelik sayısal bir sıkıntı kalmadığını belirterek, Avrupa ve Hollanda ile bundan sonraki hedeflerinin sayılar değil, gelire odaklı bir turizm pazarlaması olduğunu söyledi.



Turizmin, ikili ilişkilerin göstergesi olduğuna dikkati çeken Ersoy, "Siz ilişkileri ne kadar iyileştirip kuvvetlendirirseniz, aradaki turizmi de o kadar kuvvetlendirmiş oluyorsunuz. Zaten bunun ciddi yansımalarını rezervasyonlarda da görüyoruz. Hollanda'dan Türkiye'ye olan yolcu trafiği geçen sene yaklaşık yüzde 33'lük artışla kapanmıştı. Şu anda erken rezervasyon rakamlarına baktığımız zaman yine yüzde 30 civarında bir artış öngörülüyor." dedi.

Hollanda'da aldıkları resmi raporlara göre Türkiye'nin şu anda birinci destinasyon olarak görüldüğünü ifade eden Ersoy, şöyle devam etti:

"Hollanda'dan Türkiye'ye olan yolcu trafiği geçen sene yaklaşık yüzde 33'lük artışla kapanmıştı. Şu anda erken rezervasyon rakamlarına baktığımız zaman yine yüzde 30 civarında bir artış öngörülüyor.

Avrupa'ya Hollanda'yla bundan sonraki hedefimiz aslında sayılar değil, gelir. Gelire odaklı bir turizm pazarlaması yapacağız. Kesin sonuçlar önümüzdeki ay açıklanacak ama geçen yılı muhtemelen 45-46 milyon bir sayı ile kapatacağız inşallah. Hollanda'da 2018 yılında bu rakam 1 milyonu geçti. Önümüzdeki sene 52 milyon bir hedef koyduk biz kişi sayısında. Bu Türkiye'nin 2023 yılı için koymuş olduğu hedefin üstünü sağlamış olacağımızı düşünüyoruz bir terslik çıkmazsa."

Ersoy, Türkiye'ye gelen turist verilerini, yalnızca resmi kuruluşlardan aldıkları bilgiler doğrultusunda değil, iş birliği içinde oldukları diğer kurumlardan da toplamaya başladıklarını dile getirdi.

Açılışa Turkiye standında katılan Utrecht Belediye Başkanı Jan van Zanen, fuara katılanların mutlaka Türkiye standına uğramaları gerektiğine vurgu yaparak, "Türkiye'nin dünyaca ünlü Türk kahvesinin, güzel plajlarının, tarihinin ve kültürünün tadına varın. Türklerin misafirperverliğini de şahsen iyi biliyorum." ifadesini kullandı.



Fotoğraflarla Fuar:



Lahey Büyükelçimiz Şaban Dişli, daha önce Hollanda'da bir bankanın genel müdürlüğünü yaptığı için, aşina olduğu Hollanda'yı, Utrecht Belediye Başkanı Jan van Zanen ile uzun uzun görüştü.









Turizm sektörünün önemli yatırımcıları ile tanışan Bakan Ersoy’a TAVAK başkanı Prof. Dr. Faruk Şen , İş adamı Turgut Torunoğulları ile yaptıkları “ 2018 yılı Avrupalı Türklere yönelik Turizm Araştırma Raporu”nu bizzat verdi.







Fuar açılışını takip eden İlhan Karaçay, görüşme fırsatı yakaladığı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a, 'Türkiye-Hollanda Arasındaki 400 Yıllık İlişkiler ve Hollanda'ya Türk Göçünün 50înci Yılı' adlı kitabını sundu.



Türk Hava Yolları, Fuar alanına kurduğu standı ile dikkatleri çekti. THY, Utrecht Turizm Fuarı'na katılışından bu yana en güzel standı açmiş oldu.





Fuar'a damgasını vuran Türk hava Yolları'na, Bakan Ersoy da ilgi gözterdi.

THY standına geldiğimiz zaman, Bakan Ersoy ile Türk Hava Yolları'nın Pazarlama Satış Başkan Yardımcısı Veysel Serdar, THY Amsterdam Müdürü Cengiz İnceosman ve Lahey Büyükelçimiz Şaban Dişli ile bir masada bulduk.







Utrecht Turizm Fuarı'nın en büyük müdavimi olan ve Türkiye'ye en çok turist gönderen tur operatörü olarak bilinen Corendon, bu kez de fuarın gözdelerinden biriydi.





Türkiye turizminin lokomotifleri arasında elbette ki Türk tur operatörleri de var. İşte bu tur operatörleri , 'Hollanda Turizmciler ve Seyahat Acenteleri Derneği' adı ile bir çatı altında birleştiler. Fotoğrafta görülen, derneğin yöneticileri (soldan sağa) Durmuş Doğan, Osman Çelik ve Kamil Saygı, ziyaretçilere bol bol bilgi verdiler.









Fuar'a Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de katıldı. Geçtiğimiz yıllarda, '

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti' adından hoşlanmayan Yunanlılar ve Rumlar, Fuar yönetimine itirazda bulunmuşlar ve standın kapanmasını istemişlerdi.

Standta bulunan görevliler, Hollandalı ziyaretçilerden büyük ilgi gördüklerini belirttiler.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 30
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 929
Toplam Tekil 4067064
IP 18.119.107.96






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu