BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Bir ortaklık devletinin kurulabilmesinin temeli karşılıklı güvendir” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Bir ortaklık devletinin kurulabilmesinin temeli karşılıklı güvendir”
Tarih: 30.10.2018 > Kaç kez okundu? 855

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bir ortaklık devletinin kurulabilmesinin temelinin karşılıklı güven olduğunu ve olası bir ortaklıkta ortaklaşa alınacak kararlara iki tarafın da eşit katılımının esas olduğunu vurgulayarak, Rum tarafının gerçek bir yüzleşmeyi yapması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, katıldığı bir etkinlikte yaptığı konuşmada, Aplıç Kapısı’nın açılacağına işaret ederek, kapının açılması için bölge halkının 2004 yılından bu yana büyük emek ve mücadele verdiğini, son üç yıldır da kararlı bir şekilde kendilerinin uğraştığını anlattı. Cumhurbaşkanı Akıncı, Derinya ve Aplıç kapılarının açılmasıyla ilgili sürecin hem geç hem de zor olduğunu ama sonunda olduğunu söyledi.

Akıncı kapılarla birlikte üç yıl önce cep telefonlarının her iki tarafta da çalışılabilir olması için karar aldıklarını anımsatarak, bu konuda Türk tarafının teknik olarak hazır olmasına rağmen ilerleme sağlanamadığını, bu çağda bu durumun kabul edilebilir olmadığını söyledi.

Telefonlar konusunda geçmişte yasal engellerin çıkarıldığını, son görüşmeden önce BM’nin bu konuda temaslarının olduğunu ve “artık bu konuda engellerin olmayabileceği” mesajının geldiğini, Rum lider Anastasiadis ile görüşmesinde bu konunun da gündeme geldiği bilgisini paylaşan Cumhurbaşkanı Akıncı, şunları söyledi:

“Üzerinde uzlaşma olabileceği söylenen formüllerde, bu işin olabileceği söylenmeye başlandı. Biz zaten buna hazırdık. Dolayısıyla, eğer bu engel Rum tarafında kalkmışsa bu konu da önümüzdeki günlerde gerçekleşebilir diye düşünüyorum, ama ihtiyatlı konuşuyorum. Çünkü, nasıl bir gelişme olacağını şimdiden söyleyemem. Bu gelişmeyi de takip edeceğiz, olması için de var gücümüzle uğraşacağız.”

“Bir gevşek federasyon lafıdır gidiyor” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, bunu, görüşmesinde Anastasiadis’le konuştuğunu, Rum liderin, “Benim söylediğim ‘gevşek federasyon’ değil, merkezdeki yetkilerin kanatlara daha fazla aktarılmasıdır” dediğini aktararak, şöyle dedi:

“Bana sorarsanız aynı şey. Farklı bir şey yoktur, sadece ismen farklılık. Ama, nedir hangi yetkilerdir bunlar diye konuştuğumuzda henüz hazırlıklı bir şekilde gelinmediği ortaya çıktı. Yani, Sayın Anastasiadis bana somut olarak bir liste vermedi. Dolayısıyla, sadece bir sözcük olarak, bir kavram olarak konuşuldu ama somut olarak bunlar bize iletilmedi.”

Cumhurbaşkanı Akıncı, BM Geçici Özel Danışmanı Lute’un gelişiyle hem yöntem, hem içerik bakımından tablonun netleşmesini beklediklerini söyledi.





29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tören ve etkinliklerle kutlandı



Türkiye Cumhuriyeti'nin 95. kuruluş yıldönümü nedeniyle Lefkoşa’da Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi.

Lefkoşa'da Atatürk Anıtı önündeki tören protokol sırasına göre çelenklerin anıta sunulmasıyla başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekildiği tören, Cumhurbaşkanı Vekili Teberrüken Uluçay ile Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay Anıt Özel Defteri’ni imzalamasıyla tamamlandı.

Törene, Cumhurbaşkanı Vekili Teberrüken Uluçay, Başbakan Tufan Erhürman, Yüksek Mahkeme Başkanı Narik Şefik, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, bazı bakanlar, milletvekilleri, askeri erkan, devlet ve dernekler, kurum kuruluş ve diğer dernek temsilcileri katıldı.

Bu arada, Kutlamalar çerçevesinde dün, tüm ilçelerde törenler düzenlendi.





Erhürman: “Anastasiadis önerisini bir an önce netleştirmeli”



Başbakan ve CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ve AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, geçtiğimiz Cumartesi günü CTP Genel Merkezi’nde bir araya geldi.

Erhürman ile Kiprianu, baş başa ve heyetler arası görüştükten sonra ortak açıklama yaptı.

Taraflar en kısa sürede siyasi eşitliğe dayalı, kalıcı ve adil bir çözüm için kararlılıklarını teyit etti.

Liderlerin geçtiğimiz Cuma günkü görüşmede aldıkları Derinya ve Aplıç kapılarının 12 Kasım’da açılacak olması kararının memnuniyet verici olduğunu ifade eden taraflar, mobil telefonlar konusunda atılacak adımları ve güven artırıcı önlemleri desteklediklerini belirtti.

Sürecin hızlanması ihtimalini de göz önünde tutarak daha sık görüşme niyetinde olduklarını kaydeden Erhürman ve Kiprianu, adanın iki tarafında etkinlikler düzenleme kararı aldıklarını ifade etti.

Başbakan ve CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman açıklamasında, önümüzdeki en önemli görevin, BM Genel Sekreteri Gutteres’in son raporunda belirttiği gibi iyi hazırlanmış, sonuç odaklı ve ucu bucağı belli bir sürecin başlaması olduğunu vurguladı. Anastasiadis’in son dönemde gündeme getirdiği “esnek federasyon – loose federation” önerisinin, Gutteres’in önerisinin dışında olduğunu düşünmediğini ifade eden Erhürman, öneri kötü niyetle, Crans - Montana’dan sonra süreci zamana yayma amaçlı yapılmadıysa hiçbir şekilde Kıbrıs Türk tarafının üzerinde sorun yaşamayacağını belirtti. Erhürman sözlerini şöyle sürdürdü:

“Anastasiadis, bu önerisini bir an önce netleştirmeli. Bugüne kadar federal devlete ait olacağı düşünülen hangi yetkilerin kurucu devletlere aktarılacağını belirlemeli ve Gutteres’in belirlediği yöntemle masaya dönmelidir. Siyasi eşitlik ilkesinden hiçbir şekilde sapılmadan kurucu devletlerin yetkilerini artıran bir öneri getirecekse böyle bir öneriyle sorun yaşayacağımızı düşünmüyorum. Bu anlamda umarım Sayın Lute 31 Ekim’de geldiğinde Anastasiadis önerisini tamamlamış olur ve biz de önümüzü görürüz”.

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu konuşmasına, gerçekleştirdikleri üretken ve yararlı görüşme için CTP heyetine teşekkür ederek başladı.

Kıbrıs sorununun içinde bulunduğu durum hakkında çok samimi ve derinlemesine bir görüş alışverişi gerçekleştirdiklerini ifade eden Kiprianu, liderlerin dünkü kararlarından memnuniyet duyduklarını ancak özlü müzakerelerin başlamamasından dolayı da endişeli olduklarını belirtti. BM Genel Sekreteri’nin geçici özel temsilcisi Lute’un adaya yapacağı ziyaretle iki lidere sunulacak fırsatın iyi değerlendirilmesini ve Crans - Montana’da kalınan yerden müzakerelerin başlamasını dilediklerini ifade eden Kiprianu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizim kanaatimize göre çıkmazın uzaması durumunda Kıbrıslı Rumlar ve Türklerin karşı karşıya kalacağı ciddi tehlikeler söz konusudur. Müzakerelerin bir an önce başlaması ve mümkün olan en kısa süre içerisinde sonuca ulaşması şarttır. İki lidere çağrımız en önemli konu olan ortak vatanımızı yeniden birleşmeye odaklanmaları ve gerekli iradeyi göstermeleridir. Kıbrıs’ı, BM’nin belirlediği şekilde siyasi eşitlik temelinde birlikte yönetmeliyiz. Anastasiadis, önerilerini net bir biçimde zaman kaybetmeden açıklamalıdır, ancak bu hiçbir biçimde hala sonuca ulaşılamamış özlü konuların görüşülmesinden bizi uzaklaştırmamalıdır”.



Federal Almanya Cumhuriyeti’nden Kayıp Şahıslar Komitesi’ne 100 bin Euro’luk bağış



Federal Almanya Cumhuriyeti, Kayıp Şahıslar Komitesi’ne (KŞK), 100 bin Euro’luk bağışta bulundu.

Kayıp Şahıslar Komitesi tarafından yapılan açıklamada bu bağış ile Federal Almanya Cumhuriyeti’nin KŞK’ya 2006 yılından bu yana yaptığı yardımın 600 bin Euro’ya ulaştığı ve bunun Federal Almanya Cumhuriyeti’ni en çok bağış yapan 5. Ülke yaptığı kaydedildi.

Bu paranın KŞK’nın kazı, kimliklendirme ve kalıntıların ailelerine teslimi çalışmalarında kullanılacağı ifade edilen açıklamada, KŞK’nın bir çok aileyi yıllardır etkileyen belirsizliğe bir son vermek için mümkün olan en yüksek sayıda kalıntıyla ilgili kimliklendirme yapıp ailelere teslimlerini gerçekleştirmek amacında olduğu belirtildi.





Akıncı, yeni havalimanı açılış törenine katıldı



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak, İstanbul yeni havalimanının açılış törenine katıldı. Akıncı, bugün öğleden sonra ülkeye dönecek.

Tamamlandığında 6 bağımsız pisti, 500 uçak kapasitesi, 70 bin araçlık açık ve kapalı otoparkı ve yıllık 200 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyük havalimanı olması planlanan İstanbul Yeni Havalimanı’nda İlk etapta günlük 5 kalkış ve 5 inişin olacak.

Havalimanında, THY iç hatlarda 31 Ekim'de Ankara, 1 Kasım'da Antalya, 2 Kasım'da İzmir'e ilk uçuş gerçekleştirilecek.

İlk yurt dışı uçuş ise 1 Kasım'da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve 8 Kasım'da Azerbaycan'a yapılacak.

Havalimanı, 250 havayolu şirketine hizmet verecek.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 39
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 1390
Toplam Tekil 4069311
IP 18.220.66.151






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.287 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu