Bir Millet Uyanıyor - Şemsettin Kuzeci - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Bir Millet Uyanıyor - Şemsettin Kuzeci
Tarih: 17.12.2008 > Kaç kez okundu? 4422

Paylaş


Bu yazımı doğup büyüdüğüm karaltın fışkıran topraklardan Kerkük’ten yazıyorum. 1920’den beri yaklaşık 90 yıldır Irak’ta hayat mücadelesi vermekte olan Türkmenler son 5 yıldır kendi ayakları üstünde durmaya gayret etmektedirler. Dikta Irak iktidarı sona erdikten sonra Irak’ta açık siyasi mücadeleye başlayan Türkmenler artık yavaş yavaş kendi kaderlerini kendi düşünceleri ile kendi haklarının iradesi ile vermeyi benimsiyorlar. Her ne kadar demokratik bir ortama sahip olmadıysalar da Irak Türkleri Irak topraklarında kurdukları 6 Türk Devlet geleneği onlar Irak’taki diğer etnik gruplardan farklı kılmıştır. Türkmen toplumun üçte biri üniversite mezunudur, aydın, münevver fikirli ve çok üst düzey devlet adamlarına sahiptirler. Bu toplum Saddam döneminde erimeye mahkûm edilmiş ve sinsi bir politika kurbanı olmuştur.

Irak Türkmen aydınları Baas partisi döneminde çok ciddi sınavlardan geçti. Ama hiçbir zaman doğma ve büyüme vatanlarına ihanet etmediler. Bir günden bir güne bir Türkmen insanı Devlete kurşun sıkmadı. Ancak milli haklarını da savunmayı ihmal etmedi. Önceleri açık dile getirdi. Susturuldu, idamlar oldu, sürgünlere gönderildiler,. Meşhur Abu Garip Cezaevinde kimisi 20 yıl kimisi 15 yıl ve kimisi de 7 yıl onuruyla yatıp çıktı. Kimisi de Kocan Türkmen Millet için idam sehpalarına erkekçesine gidip asıldılar. Kanlarını bu millet uğruna feda ettiler. Bu gün Irak ‘ta bir Türkmen milli mücadelesi varsa oda Şehit Türkmenlerin sayesinde vardır. Bu davayı onlardan sonra üstlenen milliyetçi vatanperver insanlarımız Irak parlamentosu ve birçok önemli görevlerden uzak tutulmuşlardır. Kimi küsmüş kimi susturulmuş kimi de kendi halinde bir Milletin yeniden uyanışını bekliyor. Kendilerine yeniden çeki düzen vermeyi umun çok insanlarımız vardır.

Olduğumuz ayın sonunda yapılacak olan 5.Türkmen kurultayı Irak Türkmenleri için büyük bir fırsattır ki, geçmişe bir süngere çekmeleri lazım ki, her kes kendi sıkıntısını unutup, kendi kavgasını bir yan koyup Milletin geleceğine önem vermesi gerek, siyasi düşüncesi toplumun refahı ve geleceği için olanlar, mezhebi ve yolu ne olursa olsun bir birileriyle işbirliği içerisinde çalışmalıdırlar.

Bu milleti çok önemli sınavlar bekliyor. Hem de ciddi manada artık uyanış zamanımız gelmiştir. Bu uyanışımızı gösterelim Türkmeneli için elele tutalım…





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 30
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1055
Toplam Tekil 4067189
IP 18.217.67.16






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.287 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu