BASIN BÜLTENİ Dışişleri Bakanlığı: “Kitaplar sorunsuz şekilde okullara ulaştırıldı” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Dışişleri Bakanlığı: “Kitaplar sorunsuz şekilde okullara ulaştırıldı”
Tarih: 28.09.2017 > Kaç kez okundu? 1098

Paylaş


Dışişleri Bakanlığı, Dipkarpaz Rum ilkokulu ve ortaokulunda yeni eğitim döneminde okutulacak ders kitaplarının söz konusu okullara sorunsuz şekilde ulaştırıldığını bildirerek, “Güney Kıbrıs Rum Yönetimi bir kez daha yalana başvurarak, makamlarımızı karalamaya çalışıyor” açıklamasında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Rum Eğitim Bakanı’nın 2017-2018 öğretim yılında Dipkarpaz Rum ilkokulu ve ortaokulunda okutulması öngörülen ders kitaplarını engellediğimize dair açıklamasını esefle karşılıyoruz. Öğrenciler mağdur oluyor gibi izlenim yaratmaya, siyasi kazanım elde etmeye çalışması yüz kızartıcı” ifadelerine yer verilerek şunlar kaydedildi:

“Bilindiği üzere, her yıl, yeni ders yılı öncesinde mutat bir uygulama olarak, Rum okullarında okutulacak kitaplar Birleşmiş Milletler Barış Gücü aracılığıyla Bakanlığımıza iletilerek, ilgili makamlarımızca incelenmektedir.

Bahse konu öğretim yılı için, 107 Rumca ilkokul kitabı, 149 Rumca ortaokul/lise kitabı, 23 İngilizce, 3 Fransızca kitabı Birleşmiş Milletler aracılığıyla Bakanlığımıza ulaştırıldı.

Yapılan incelemede 3 ilk, 5 ortaokul ve lise kitabı içerikleri açısından sakıncalı bulundu.”

Bakanlığın açıklamasında, söz konusu kitapların barış ve hoşgörü içinde yaşama düşüncesine aykırı, düşmanlık duygularını körükleyici nitelikte olduğu ifade edilerek şunlar da kaydedildi:

“Kitaplar, yeniden gözden geçirilmek, olumsuz ifadelerin halkların birbirlerine saygı duymasını sağlayacak ifadelerle değiştirilmesi talebiyle BM Barış Gücü aracılığıyla Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne iletilmiştir. Bugün ise söz konusu kitaplar Birleşmiş Milletler tarafından Dipkarpaz’a götürülerek Rum ilkokul ve ortaokullarına sorunsuz şekilde teslim edilmiştir.

Rum Eğitim Bakanı’nın kendi halkının çocuklarının eğitim konusunu dahi istismar ederek, bu okullarda okuyan öğrencilerin mağdur oldukları gibi bir izlenim yaratmaya çalışarak siyasi kazanım elde etmeye çalışması yüz kızartıcıdır.

Öte yandan, GKRY’de yaşayan Kıbrıslı Türk öğrencilerimiz için bir Türk okulu açılması hedefiyle yıllardır yapmış olduğumuz girişim ve taleplerimizin Rum Eğitim Bakanlığı’nın retçi tutumu nedeniyle sonuçsuz kaldığını da bu vesileyle hatırlatmak isteriz.”



Akdağ, Denktaş ile görüştü



TC Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, önceki akşam Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş ile görüştü.

Akdağ görüşmede yaptığı konuşmada, Kıbrıs'ta Türk ve Rum liderler arasında devam eden müzakerelerin bir kez daha sekteye uğradığını belirtti.

Bunun Rum tarafının iyi niyeti olmadığı için yaşandığını söyleyen Akdağ, "Elbette Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, bütün bu süreci kendi kararlarını alarak, Türkiye'nin de yanında durduğunu bilerek, devam ettirecektir." ifadesini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Akdağ, Türkiye ile KKTC arasındaki ilişkileri kuvvetlendirmek ve gerçek anlamda katma değer oluşturacak bir mekanizma yürütmek üzere çalışmaların yürütüldüğünü belirterek, iki ülke arasında yapılan anlaşma ve bu kapsamda gerçekleştirilen projelere ilave olarak yenilerini ekleyebileceklerini, bir kısmını da yapılacak görüşmelerle revize edebileceklerini dile getirdi.

Akdağ, yüksek verimliliği esas alarak yola devam etmeleri gerektiğine işaret ederek, "Biz Kuzey Kıbrıs'ı 20 bin, 25 bin, 30 bin dolarlar seviyesine getirdiğimizde zaten çözüm kendiliğinden gerçekleşir. İnşallah bunu da yapacağız. Çünkü ben bu potansiyeli KKTC’nin hem topraklarında hem de genç ve eğitilmiş insanında görüyorum. Önemli olan, iş birliğimizi olması gereken verimlilikte yürütmek, bürokrasiye takılmamak." diye konuştu.

Sadece iki ülke ilişkileriyle ilgili değil, her zaman bürokratik sıkıntıların yaşanabildiğine ve bunun esas nedeninin de bürokratlar değil sistem olduğuna dikkati çeken Akdağ, yakın takiple bu sıkıntıların aşılabileceğini söyledi.

Akdağ, teknik heyetlerin KKTC'ye gittiğini ve kendisinin de önümüzdeki süreçte KKTC'yi tekrar ziyaret edeceğini bildirdi.

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Denktaş da konuşmasında, "Türkiye'nin sorunları çok. Etrafında müthiş bir ateş çemberi. Çok şükür Kıbrıs'ta biz, yıllardan beridir bu ateş çemberinin dışında yaşam sürdürüyoruz, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, Türkiye'nin himayesinde." dedi.

"Kıbrıs'ta 'iki toplumlu, kesimli federasyon' denilen çözüm modeli Rum tarafınca benimsenmedi, kabul görmedi." ifadelerini kullanan Denktaş, bu açıdan kendilerinin de farklı bir yola girme döneminin geldiğini vurguladı.

Denktaş, Recep Akdağ'ın geçen ay gerçekleştirdiği KKTC ziyaretinin yapılacak işler açısından umut verici olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Fert başına düşen 500 dolar milli gelirden bugün 14-15 bin dolara varmışsak bu Türkiye ile birlikte yürüttüğümüz iş birliği sayesinde oldu. Bu 15 bin dolarları daha da yükseğe çıkarma dönemine girmeliyiz. Bunun için de artık belirsizlikten kurtulmalıyız. Kaderimizi Rum'un insafına terk etmekten vazgeçmeliyiz. Bu anlamda da gelecek yıl seçimlerimiz var, yeni dönemde, yeni bir heyecanla inşallah işlerimizi yürütürüz."



Özgürgün: “ ‘Türkiye’den KKTC’ye Su Projesi’ adanın kaderini değiştirecek”



Başbakan Hüseyin Özgürgün, Türkiye’nin ülkeye her alanda özellikle altyapı anlamında önemli katkılar sağladığını söyleyerek, KKTC’ye Su Projesi’nin adanın kaderini değiştireceğini belirtti.

Özgürgün, Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Ali Yücelen ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Özgürgün Anavatan Türkiye ile her alanda işbirliğinin geliştirilmesi hedefinde olduklarını kaydetti. Adaya yapılacak her türlü yatırım ve işbirliğini değerli bulduklarına işaret eden Özgürgün, “Kıbrıs sorunu çözümlenemiyor diye ekonominin gelişmesini geri plana atamayız” dedi.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 29
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1159
Toplam Tekil 4067293
IP 18.226.185.207






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.311 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu