BASIN BÜLTENİ Cumhurbaşkanlığı’ndan Kayıp Şahıslar Komitesine 50 bin Euro bağış - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Cumhurbaşkanlığı’ndan Kayıp Şahıslar Komitesine 50 bin Euro bağış
Tarih: 03.08.2016 > Kaç kez okundu? 1088

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhurbaşkanlığı’nın Kayıp Şahıslar Komitesi’ne 50 bin Euro bağışta bulunduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı’nın Kayıp Şahıslar Komitesi’ne bağışladığı 50 Bin Euro, 1963, 1964 ve 1974 dönemlerine ait arşivlerde olası gömü yerleriyle ilgili araştırma yapılması için başlatılan çalışmalarda kullanılacak.

Kayıp şahısların bulunması için Kıbrıs ve Kıbrıs dışındaki arşivlerde araştırma yapılması ile ilgili bir proje geliştiren Kayıp Şahıslar Komitesi’nin, kuracağı ekip için mevcut bütçe kalemleri dışında ek bir bütçeye ihtiyacı olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bu amaçla kullanılmak üzere KKTC Cumhurbaşkanlığı’nın 50 bin Euro bağış yapmayı uygun gördüğünü söyledi.

Kayıp şahıslar konusunun insani bir konu olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Akıncı, tüm kayıpların bulunması için yürütülen çalışmalar ve yeni açılımlardan memnuniyet duyduğunu ifade ederek, gereksiz suçlamaların da artık son bulmasını diledi.

Tüm taraflarla samimiyetle işbirliği yapıldığını, askeri bölgelerdeki alanlardaki çalışmaların önündeki engellerin kalktığını, bunların ardından da tüm arşivlere ulaşmak için yeni bir adımın atıldığını söyleyen Cumhurbaşkanı Akıncı, “Her iki toplumun da kanayan yaralarından biri olan bu insani konuda, kayıpların bulunmasını ve acıların hafifletilmesini hedefliyoruz” dedi.

Kayıp Şahsılar Komitesi’nin devam eden çalışmalarına ek olarak bu yeni projeyle; KKTC, Türkiye, RMMO, Yunanistan, Rum Polisi, Kızılhaç, BM ve BM’nin 63-64 ve 74 dönemlerindeki Kıbrıs’taki askeri birliklerinin arşivlerindeki bilgilere ulaşılacak.

Cumhurbaşkanı Akıncı, 5 Kasım 2015’te Kayıp Şahıslar Komitesi’nin listesinde KKTC’deki askeri alanlarda var olan ve kayıp şahıslara ait kalıntıların bulunması umudu taşınan 30 olası gömü yerinde gerekli araştırmaların başlayacağını duyurup, Komite’ye bu alanlarda yürütülecek çalışmalarında kullanılmak üzere 75 Bin Euro bağışta bulunmuştu.

Askeri bölgelerdeki olası gömü yerlerinde gerekli araştırmaların başlamasının ardından, kamuoyunun gündemine Paşaköy’de de olası bir gömü yeri olduğu iddiaları gelmişti. Cumhurbaşkanı Akıncı, bu yöndeki iddialar üzerine bu bölgenin de Kayıp Şahılar Komitesi’nin kazı programına alınmasını sağlamıştı.

Kayıp Şahıslar Komitesi’nin devam eden çalışmalarında bugüne kadar 2001 kayıptan 680’i bulundu.



Bilgiç: "Yabancı şirketlerin deniz yetki alanlarımızda izinsiz hidrokarbon arama ve çıkarma faaliyetlerinde bulunması mümkün değildir”



Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) açtığı 3'üncü uluslararası hidrokarbon arama ihalesinin kapsadığı sözde ruhsat sahaları arasında yer alan 6 numaralı sahanın önemli bir bölümünün Türkiye'nin kıta sahanlığı içinde olduğunu vurgulayarak, "Yabancı şirketlerin deniz yetki alanlarımızda izinsiz hidrokarbon arama ve çıkarma faaliyetlerinde bulunması mümkün değildir" değerlendirmesinde bulundu.

Bilgiç, GKRY'nin 3'üncü uluslararası hidrokarbon arama ihalesi hakkındaki bir soruya yazılı açıklamayla yanıt verdi.

GKRY'nin sözde münhasır ekonomik bölgesindeki bazı sahalar için açtığı ihale çerçevesinde teklif veren şirketlerin 27 Temmuz'da açıklandığını belirten Tanju Bilgiç, söz konusu ihalenin kapsadığı sözde ruhsat sahaları arasında yer alan 6 numaralı sahanın önemli bir bölümünün Türkiye'nin kıta sahanlığı sınırları içinde olduğunun, Dışişleri Bakanlığının 25 Mart'ta yaptığı açıklamada da vurgulandığını hatırlattı.

Bilgiç, "Yabancı şirketlerin deniz yetki alanlarımızda izinsiz hidrokarbon arama ve çıkarma faaliyetlerinde bulunması mümkün değildir" ifadesini kullandı.

Kıbrıs'ta adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözüme yönelik olarak yoğunlaştırılmış bir şekilde sürdürülen müzakerelerde, adanın doğal kaynaklarının, olası bir çözümden sonra federal hükümetin yetki alanı içinde bulunması konusunda mutabakata varıldığını vurgulayan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, şöyle devam etti:

"Kıbrıs Türk tarafını gelecekteki eşit ortağı olarak görmesi gereken Rum tarafının, adanın tek sahibi gibi davranmaya devam etmesi ve bu alandaki tek taraflı girişimlerini sürdürmekte ısrar etmesi kaygı vericidir. Hukuksuz ve hükümsüz ruhsatlara dayanarak GKRY'nin sözde münhasır ekonomik bölgesinde hidrokarbon arama çalışması yürütebilecek ülkelere ve şirketlere, Kıbrıs Türk tarafının, adanın tümü üzerindeki meşru, eşit ve ayrılmaz haklarını da göz önünde bulundurmaları, sağduyu içinde hareket etmeleri çağrımızı yineliyor, diğer taraftan, Türkiye'nin kıta sahanlığındaki hak ve menfaatlerini korumak için her türlü tedbiri alacağını da teyiden ifade ediyoruz."



Alanlı, Azerbaycan temaslarını sürdürüyor



Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Hüseyin Avkıran Alanlı, Azerbaycan’daki temasları çerçevesinde Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesi rektörü ve rektör yardımcıları ile bir araya geldi.

Alanlı görüşmede yaptığı açıklamada iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerine değinerek, eski Azerbaycan Devlet Başkanı merhum Haydar Aliyev ile Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın kardeş gibi ve çok iyi dost olduklarını belirtti.

“Aynı soydan gelen bir milletin evlatları olarak, rahmetli Haydar Aliyev’in Türkiye ve Azerbaycan için söylediği meşhur ‘iki bayrak bir milletiz’ sözünden yola çıkarak, ben de ‘üç bayrak bir milletiz’ diyorum” ifadelerini kullanan Alanlı, iki dost ve kardeş ülke olarak ilişkileri siyasi, sosyal ve eğitim alanında geliştirmeye daha çok gayret göstermek gerektiğinin altını çizdi.

KKTC’de çok sayıda Azeri öğrencinin eğitim gördüğünü kaydeden Alanlı, eğitim alanı ile başlayan bu ilişkilerin her alanda devam etmesinin iki ülke açısından stratejik önem taşıdığının altını çizdi.

Alanlı, Kıbrıs Türk halkının Azerbaycan’ın meselelerine de kendi meselesi gibi baktığını belirterek, “Karabağ meseleniz bizim de meselemizdir” dedi.



GKK Komutan Yardımcılığına Tuğgeneral Cemal Volkan getirildi



Yüksek Değerlendirme Kurulu, görev süresi tamamlanan Güvenlik Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Erdinç Korkuter’in emekliliğe sevk edilmesine ve yerine, Tuğgeneralliğe terfi ettirilen Piyade Kurmay Albay Cemal Volkan getirilmesine karar verdi. Yüksek Değerlendirme Kurulu’nun bu kararları 30 Ağustos’tan itibaren geçerli olacak.

Yüksek Değerlendirme Kurulu’nun dün gerçekleştirdiği olağan toplantısı, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın başkanlığında yapıldı. Cumhurbaşkanlığı'nda yer alan toplantıya, Akıncı'yla birlikte, Başbakan Hüseyin Özgürgün, GKK Komutanı Tümgeneral Erhan Uzun ve GKK Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Erdinç Korkuter katıldı.

Toplantıda, “görev süresi tamamlanan Güvenlik Kuvvetleri Komutan Yardımcısı’nın durumu ile Tuğgeneralliğe terfi sırasında bulunan albayların durumları” görüşülerek karara bağlandı.

Bu çerçevede toplantıda; “30 Ağustos 2016 tarihinden geçerli olmak üzere, görev süresi tamamlanan Güvenlik Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Erdinç Korkuter’in emekliliğe sevk edilmesine ve Piyade Kurmay Albay Cemal Volkan’ın Tuğgeneralliğe terfi ettirilmesine” karar verildi.

Açıklamada, Piyade Kurmay Albay Cemal Volkan’ın özgeçmişi şöyle aktarıldı:

“Cemal Volkan, 1968 yılında doğmuştur. 1990 yılında Kara Harp Okulundan, 1991 yılında Piyade Okulundan mezun olmuştur.

1990 yılında Güv. K. K.lığına Piyade Teğmen olarak katılan Albay Volkan, 1991-2000 yılları arasında değişik birliklerde takım/bölük komutanlığı görevlerinde bulunmuştur. 2002 yılında Kara Harp Akademisinden mezun olmayı müteakip, 2002-2004 yılları arasında Loj.Ş.Md.Lüğünde Pl. Sb.Lığı, 2004-2008 yılları arasında Loj.Ş.Md.Lüğü, 2009-2009 yılları arasında 10’uncu P.Tabur K.Lığı, 2009-2010 yılları arasında Hrk.ve Eğt. Ş.Md.Lüğü, 2010-2012 yılları arasında Güv.K.K.Yrd.Lığı İsth.ve Hrk.Ş.Md.Lüğü, 2012-2013 yılları arasında 4’üncü P.A.K.Lığı, 2013-2015 yılları arasında Ankara Askerî Ataşeliği görevinde bulunmuştur. Halen Genel Plan ve Programlama Şube Müdürlüğü görevini yürütmektedir.

Ayhan Volkan ile evli olan ve 3 çocuğu bulunan P.Kur. Alb. Cemal Volkan İngilizce bilmektedir.









Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı











Facebook





Twitter





YouTube





Websitesi













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio_news@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 69
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 1398
Toplam Tekil 4078126
IP 18.222.119.148






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 3.099 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu