KENDİ YURDUNDA SÜRGÜNSÜN - Gündoğdu Yıldırım - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









KENDİ YURDUNDA SÜRGÜNSÜN - Gündoğdu Yıldırım
Tarih: 02.01.2010 > Kaç kez okundu? 3428

Paylaş


Bu ülkede birçok sürgünler yaşanmıştır. Yazarlar, sanatçılar, siyasiler yurduna hasret kalmıştır. Öyle bir acı olmuştur ki sürgünler; gidenler ve kalanlar, yüreklerinde yıllarca bu hasreti taşımıştır. İktidar sürgünleri; halkın kalbinden söküp atmak istemişse de, halk inatla, sahiplenmiş; onları kahraman, önder kabul etmiş; fikirleri benimsenmiş; kahramanlıkları genç nesillere anlatılmıştır. Hala; Nazım Hikmet’in ve Yılmaz Güney’in mezarlarının ülkeye getirilmeye çalışılması; her dönem gündeme getirilmesi, bunların en büyük kanıtıdır.



Kendi yurdundan sürülenler hiçte az değildir. Bu gün birçoğu, çeşitli aflardan, yeni çıkan yasalardan yararlanarak, yurduna geri dönebildi. Bu insanlar; sürgünlüğün ne demek olduğunu çok iyi bilip, sürgünlüğü kabul etmedi. Yılmaz Güney konuşmasında; “bir gün mutlaka döneceğim, döneceğiz” demişti.



Kendi yurdundan sürülenlerin yanında, kendi yurdunda sürgünler var. Sanırım, Erdal Atabek’in kitabıydı. Çok önceleri okumuştum. Güzelim Anadolu insanının; deniz kıyılarından, turistlik yerlerden, tarihi yerlerden, doğadan sürgün yaşadığını anlatıyordu.



Yazın şu sıcağında; tatil yerleri dolup taşmakta; bilmem kaç kilometre uzak ülkelerden insanlar akın etmekte ülkemize; ama, birkaç kilometre uzağında yaşayan Anadolu insanı, bu güzelliklere hasret kalmaktadır.



Bu ülkenin insanı kendi yurdunda sürgündü. Yazar ne güzel görmüş ve dile getirmiş; ”Kendi Yurdunda Sürgünsün!”



Kurtuluş savaşında verilen mücadeleyi; övünerek anlatır, onlarla gurur duyarız. Bizler, onların torunları olarak; kendi yurdunda tatil yapamaz; magazin programlarını izleyerek, denizi ve eğlenceyi görsel olarak yaşarız



Bu ülke kimin? Kurtuluş savaşı vermişlerin mi; yoksa, bastırıp parayı tatil yapan, yabancılar ve ülke zenginlerinin mi?



Dünyanın büyüklüğü gezip görebildiğin kadardır. Köyünden hiç çıkmamış bizler için; dünyanın ve ülkenin büyüklüğü köyümüz kadardır. Kafa yapısı, hayat felsefesi de, bu yaşam şartlarına ve ekonomik koşullara göre şekillenir.



Kendi ülkesindeki sürgünlerin sayısını milyonlar olarak düşünürsek; gerçekler somut olarak ortadadır. Bu ülke toprakları, güzellikleri ile bizimdir. En ücra mezrada yaşayan insanımızın, bu ülkenin güzelliklerinden yararlanmaya hakkı vardır.



Güzel ülkemde; ne yurdundan sürülen, ne de yurdunda sürgün insanların olmaması dileklerimle.



Haftaya buluşmak dileğiyle.





Gündoğdu Yıldırım





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 46
Dün Tekil 2050
Bugün Tekil 759
Toplam Tekil 4079537
IP 18.220.1.239






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























18 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Hepiniz birer T rk Bayra s n z. Bayra lekelemeyin, kirletmeyin yere d rmeyin.
(Alpaslan T RKE )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 9.059 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu