Koalisyon arayışlarında AK Parti’nin hedefleri… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Koalisyon arayışlarında AK Parti’nin hedefleri… - Necdet SİVASLI
Tarih: 05.07.2015 > Kaç kez okundu? 1613

Paylaş


Başkent Günlüğü / Necdet Sivaslı

e.mail: necdetes@mynet.com



Koalisyon arayışlarında AK

Parti’nin hedefleri…



Yeni bir hükümetin kurulması yolunda AK Parti Genel Başkanı Davutoğlu’nun görevlendirilmesi ile başlayacak sürecin başarı ile tamamlanması için yol haritası çiziliyor. Buna göre AK Parti kurmayları “Kiminle ortak Hükümet olacaksak, ortak yolu da bulmak durumundayız” noktasındalar. Görüşmeler öncesi bu nedenle bir çalışma ekibi iş başına getirildi.

Bu ortak yolda neler yapılacak? Bunun çalışmalarına başlanıldı.

AK Parti içinde öncelikle yapılması gerekenler göz önüne alınacak. Buna göre de hareket edilecek. Parti kurmayları “Her partinin kırmızıçizgileri var ama orta yolun bulunması ile her parti bu çizgilerini yumuşatabilir” diyorlar.

Bunlara kısaca göz atalım ve gelecekteki gelişmelere şimdiden ışık tutalım:

Aşağı yukarı hemen her siyasi partinin seçim meydanlarında verdiği sözler birbirine çok yakın. Emekli maaşlarının artırılması ( Bayramlarda iki maaş ikramiye), mazot fiyatlarının aşağıya çekilmesi, asgari ücretin 1500 lira olması, 17/25 Aralık yolsuzluk iddialarının dosyalarının yeniden açılması, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Anayasa çizgisine çekilmesi gibi istekler ilk sıralamada yer alıyor.

AK Parti, hangi parti ile masaya otursa karşısına bu istekler çıkacak. Bunlar bilindiği için kurmaylar da bu konuda duyarlılıkla çalışma yapıyor.

AK Parti’ye yakın isimlerce belirlenen çalışmalarda şu noktalar üzerinde çalışmaların yoğunlaştığını görmekteyiz:

Siyasi partilerin ekonomik, siyasi ve hukuki alandaki vaatlerindeki ortak paydaları çıkarılacak. Vazgeçilebilecekler ve vazgeçilmeyecekler belirlenecek. Müstakbel ortaklara, "Emeklilik, asgari ücret gibi konularda dışarıdan konuşmak kolay. Gelin koalisyona girin, mali tabloları görün ondan sonra bu konuyu değerlendirelim" denilecek. AK Parti, tüm muhalefet partilerin vaatleri arasında yer alan emeklilere ikramiye verilmesi konusundaki sıkıntının aşılmasına dönük de alternatifler gelişmeye çalışıyor. Bu kapsamda100 liralık seyyanen zammın tüm emeklileri kapsayacak şekilde genişletilmesi yönünde bir düzenlemenin gündeme gelebileceği belirtiliyor.

Asgari ücret ve mazot desteğini AK Parti konuşulabilir buluyor. AK Parti kurmayları, "Asgari ücret bin 500 lira vaat edilmiş. Orta yol bulur bunu bin 300 liraya çekebiliriz. Mazot desteği konusunda da bir orta yol buluruz" diyor. Taşeron işçilerin kadroya alınması gibi vaatler ise gerçekçi bulunmuyor. Bu konun da konuşularak aşılabileceğine dikkat çekiliyor.



Vaatler konusunda da bir yere varıldıktan sonra koalisyonun hangi partiyle kurulabileceği de şekillenmiş olacak. Bu aşamada protokol yazımına geçilecek. İlk iki aşamada sağlanan mutabakat kâğıda dökülecek. Bunun yanı sıra ileride sorun yaratabilecek, koalisyonun yumuşak karnı haline gelebilecek her olay ve çözümü en ince detaylar da kâğıda dökülecek.

Son aşamada, tüm bunlar sona erdiğinde bakanlıklar AA, TRT gibi kurumların paylaşımına geçilecek. Bakanlık paylaşımı konusunda sayılar ile ilgili sıkıntı yaşanırsa bazı bakanlıkların bölünmesi gündeme gelebilecek. Bu durumda Kültür ve Turizm, Gümrük ve Ticaret, Aile ve Sosyal Politikalar, Çevre ve Şehircilik, Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanlıklarının bölünmesi söz konusu olacak.

Bütün bunlar AK Parti cephesinin çalışmalarını kapsıyor. Hükümette ortak olacak siyasi partinin de hiç kuşkusuz önerileri olacaktır ve bunlar da her iki ortak partice oluşturulacak bir komisyonda değerlendirilerek ortak yolun bulunmasına çalışılacak.

Ak Parti cephesindeki bir başka çalışmayı daha sizlere aktaralım:

AK Parti, muhalefetin koalisyon ilkelerini kendi ilkeleri ile kıyaslamak için bir komisyon oluşturdu. Yapılan çalışma sonrasında birkaç konu dışında birçok şeyin örtüştüğü sonucuna varıldı. Örneğin; MHP'nin 30 ilkesinden 6'sı AK Parti ile örtüşmüyor. Bunlar, 17-25 Aralık'ın yolsuzluk haftası ilan edilmesi, mazot fiyatlarının düşürülmesi, emekliden destek primi kesilmesi uygulamasına son verilmesi, asgari ücretin yükseltilmesi ve çözüm süreci. CHP ile de indirimli mazot, emeklilere ikramiye, taşeron işçilerin kadroya alınması, asgari ücret konularında sorun yaratabilecek 7-8 farklılık bulunuyor.

Bütün bunlar çözülebilir mi, ortak yolla aşılır mı şu anda bir şey söyleyemiyoruz. Görüşmeler başladığında bunları daha net biçimde görebileceğiz. Burada önemli olan tarafların uzlaşma konusundaki tutum ve davranışlarıdır.

Eğer, ortada bir ortaklık ve uzlaşma olacaksa her partinin esnemesi gerekiyor. Bu esneklik gösterilmediği takdirde ortaya yeni bir hükümet modelinin çıkması da imkânsız hale gelebilir. Bu da yeni bir seçimi gündeme getirir.

Bu noktada AK Parti’nin yeni bir hükümetin kurulması konusundaki samimiyeti önemlidir. Eğer, Davutoğlu, hiçbir etki altında kalmayıp, samimi ve dürüst biçimde koalisyona yaklaşıyorsa, ortadaki sorunların aşılmaması için hiçbir neden olmayacak. Yok, Davutoğlu Cumhurbaşkanı ile birlikte hareket edip, kafasında da yeni bir seçimi oluşturduysa, 45 günlük süre oylama çalışmasından başka bir şey olmayacaktır.

Bu samimiyet testini görüşmeler sırasında daha açık biçimde görebileceğiz. Konu ile ilgili görüşlerimizi de ondan sonra çok daha açık biçimde ifade etme fırsatımız olacaktır.

necdetbuluz@gmail.com

necdetes@mynet.com





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 42
Dün Tekil 2050
Bugün Tekil 866
Toplam Tekil 4079644
IP 3.131.13.37






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























18 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Hepiniz birer T rk Bayra s n z. Bayra lekelemeyin, kirletmeyin yere d rmeyin.
(Alpaslan T RKE )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.597 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu