Hollanda Türk Federasyon’un aylık etkinlik ve haber bülteni www.turkfederasyon.nl - info@turkfederasyon.nl - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Hollanda Türk Federasyon’un aylık etkinlik ve haber bülteni www.turkfederasyon.nl - info@turkfederasyon.nl
Tarih: 31.05.2015 > Kaç kez okundu? 2325

Paylaş


Hollanda Türk Federasyon’un aylık etkinlik ve haber bülteni

www.turkfederasyon.nl - info@turkfederasyon.nl

Hollanda’daki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları oylarını 29, 30 ve 31 Mayıs tarihlerinde Rotterdam ve Deventer şehirlerinde kullanabilecekler. Cumhurbaşkanlığı seçiminde uygulanan randevu sistemi, bu seçimde uygulanmayacaktır.

Hollanda Türk Federasyon (HTF) Genel Başkanı Murat Gedik Başkanlığı'nda Federasyon Yönetimi Hollanda'daki ulusal ve yerel basına seçim çalışmaları hakkında OBA Cafe Restoranda bilgi verdiler.

Hollanda'daki seçim sandıklarının güvenliği ve oyların sayılmaması nedeni ile her türlü önlemi aldıklarını söyleyen HTF başkanı, sandıklarda oy hırsızlığına karşı sıkı denetim yapacaklarını duyurdu.

Hollanda'da olabilecek bu tür suistimallere de dikkat edeceğiz diyen başkan MHP adına sandıklarda arkadaşlarımız görev alacaklar dedi. Rotterdam seçim bölgesinde 50, Deventer seçim bölgesinde ise 20 olmak üzere toplam 70 MHP’linin sandıklarda görevli olacağını duyurdu. Bunların hepsi genel merkezimizin ve YSK’nın onayladığı kişilerdir açıklamasında bulundu.

Avrupa'da yaşayan Türk vatandaşlarının MHP'ye olan teveccühünün büyük olduğunu söyleyen HTF Başkanı Murat Gedik "Aslında bu ilginin olması da doğaldır” dedi. “Avrupa Türklüğüne sahip çıkan ve her zaman ve her şartta onların daima yanında olmuş olan kuruluşuz“ dedi.

Siyasetin sokulduğu camiler arkamızda yok diyen HTF başkanı, yapılan her işin gönüllü yapıldığını söylüyor. Bazı bağımsız camilerin otobüs kaldırılmasına yönelik çalışmaları öğrendiklerini bu konudan kaygılı olduklarını söyleyen Başkan, “Gelişmelerin tamamen AKP endeksli olması kaygılandırıyor” dedi. “Çok ciddi tepkiler alıyoruz, camiler, ırk, siyaset ve renk gözetmeksizin herkesindir, buraların tamamen AKP seçim merkezi haline dönüştürülmesi son derece yanlıştır” dedi. “Eğer otobüs kaldırılacaksa, parti reklamı yapmaksızın, YSK ve Türk temsilcilikleri tarafından yapılan organizasyon ile halkın tamamına açık olarak yapılır” dedi. “Buna da kimsenin itirazı olmaz” açıklamasında bulundu.

BAŞTA AVRUPA OLMAK ÜZERE DÜNYA TÜRKLÜĞÜ MHP İKTİDARI İLE RAHATA KAVUŞACAK

7 Haziran seçimlerini son viraj olarak gördüklerini söyleyen başkan, “Artık bu necip millet AKP’den kurtulmalıdır” dedi. Türklerin ve Türkmenlerin AKP döneminde yalnızlığa itildiğini, yüce dinimiz İslam’ın siyasete alet edildiğini, milli değerlerin ve maneviyatın telafisi zor yaralar aldığını söyleyen Murat Gedik, “Artık bu son viraj ve MHP'nin iktidarı ile bu durumlar yok olacak” dedi.

“Biz her koşulda Avrupa ve Dünya Türklerinin yanında olmaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundu. | turkinfo.nl

Hollanda Türk Federasyon'dan 7 haziran seçimleri açıklaması

Mayıs 2015

Sayı: 31

Federasyon Bülteni

Bu sayıda

Bizimle dalga geçmeyin başbakanım

Yaşamış olduğumuz ülkeyi tanıyalım gezisi

Hollanda Türk Federasyon Hilalce Sohbetler düzenledi

Arnhem’de futbol turnuvası

Gönül iktidar diyor

Jaarbeurs Utrecht’te düzenlenen Cultifest’deki MHP Hollanda standından kareler

Hollanda Türk Federasyon Çanakkale Müzesini ziyaret etti

Arnhem Hoca Ahmet Yesevi Kültür Merkezi’nde ‘Bizimle Yürü Avrupa Türklüğü’ buluşması düzenlendi

Beverwijk 5. Anadolu Kermesi, Den Haag Türk Kültür Günleri, Nijmegen Bahar Şenliği ve Utrecht Birlik ve Beraberlik Günleri’nden kareler

SAYFA 2

www.turkfederasyon.nl - info@turkfederasyon.nl

Bizimle dalga geçmeyin başbakanım

Başbakanımız sayın Davutoğlu Dortmund’da Avrupa Türklüğüne seslenerek seçim için çalışmalarına devam etmiş oldu.

Müjdeler verdi başbakan, keşke vermeseydi diyorum. Çünkü bunların içinde öyle müjdeler (?) vardı ki adeta dalga geçer gibiydi. Ve bu müjdeler “Gurbetçilere 10 müjde” diye salondakilere okunmuş ve ne ilginçtir ki katılımcılar tarafından alkışlanmıştır. Sanki insanımız alkış moduna alınmış ve otomatikman alkışa geçmektedir.

***

10 müjdeden sadece iki tanesi:

*Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız için dövizli askerlik bedelini ya da harcını 6 bin avrodan bin avroya indiriyoruz

*Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız için 217 avro olan pasaport harçlarını 100 avroya indiriyoruz.

Şimdi sormazlar mı adama:

*Askerliği önce 10 bin avroya çıkarıp, ondan sonra sanki indirim yapmış gibi 6 bin avroya indiren kim? Unutmadık binlerce gencimizin konsolosluk kapılarına yığılıp eski paradan faydalanabilmek için el aleme rezil olduğumuz günleri!

*Pasaport harçlarını 217 avroya çıkaran kim? Hatta yanılmıyorsam harçlar daha yüksek olacaktı ama yargıdan geri dönmüştü. Dünya’nın en pahalı pasaportunu bizlere layık gören bu hükümet değil mi?

Aynı zamanda çok ilginçtir ki bu konuları ve bazı diğer müjdeleri Oberhausen’de “Bizimle Yürü Avrupa Türklüğü” diyen Devlet Bahçeli´de gündeme getirmişti. Şimdi Devlet Bey’in partisinin seçim beyannamesini neden en son açıklayan parti başkanı olduğunu daha da iyi idrak etmekteyim.

Başbakanımız bu iki konuyu işleyerek adeta Avrupa Türklüğü ile dalga geçmiştir. Hem neden Avrupa Türklüğüne indirimler seçim sonrası diyor ki; yukarıda bahsedilen miktarlar şimdiden indirilemez mi?

***

Başbakanımızın hayal kırıklığına uğrattığı konulara gelince, sadece bir kaç tanesi:

*Senelerce helal paralarını kapan holdingler konusuna neden hiç girmemiştir? Holding zedelere el uzatacağız, onların sorunlarını çözeceğiz diye neden bir yaklaşıma girmemiştir?

*İzin sezonlarında gümrük kapılarında rezillik çeken yüzbinlerce insanın çilesi konusunda neden bir çözüm sözü vermemiştir?

*Ermeni sorunu konusunda neden yüzeysel bir konuşma yapıp gereken ihtarı Avrupa yöneticilerine yapmamıştır?

*Birlik olun, özellikle camilerde tutmuş olduğunuz safları daha da sıklaştırın ve Diyanet/DİTİB gibi ortak yerlere siyaseti sokmayınız diye neden söz etmemiştir?

***

Olmadı sayın başbakanım, inanın olmadı. Adeta bizimle dalga geçtiniz. Hele bir sözünüz vardı ki, çok doğruydu ama sizin söylemeniz biraz tuhaftı. O sözünüz: “Teröre karşı olduğu gibi İslam karşıtlığına ve Türk karşıtlığına karşı da dimdik dururuz.”

Şimdi bir Avrupa Türk’ü olarak ta ben size soruyorum: “Teröre ve özellikle Türk düşmanlığına karşı Türkiye’de ne önlemler alıyorsunuz? Hak din İslam adına sözde hareket edenlerin yaptıkları bunca rezilliğe karşı (rüşvet, yolsuzluk, hırsızlık, israf, zina gibi) ne önlemler alıyorsunuz?”

Bırakın vatandaşlığı, bir Türk olarak benim de bu soruları sorma hakkım olsun artık.

***

Bir dönemler döviz tavuğu idik, şimdi oy tavuğu yerine konmak istenen Avrupa Türk’üne elbette yukarıda verilen boş müjdeler sadece bir kaç örnektir. Halen bizlere gurbetçi gözüyle bakıldığı başbakanımız tarafından maalesef teyit edilmiştir ki işte asıl yanlışlık burada yatmaktadır.

Bu arada başbakanımızın yapmış olduğu konuşma 3 Mayıs tarihinde idi, yani Atsız beyin “Milli Şuurun Ayaklanması” diye adlandırdığı gün. Baktım şöyle salonda çekilen resimlere de bazı fırıldaklar gözüme çarptı, hele biri vardı ki en önde oturan; ah be Atsız Bey ne güzel demiştin ta 1946’larda: “Bu gün yollanıyorken bir gurbete yeniden, Belki bir kişi bile gelmeyecektir bize. Bir kemiğin ardında saatlerce yol giden...............”

Bu vesileyle de Türk Varlığının geçmiş 3 Mayıs’ı kut olsun.

H.T.F. Genel Başkanı

Murat Gedik

SAYFA 3

www.turkfederasyon.nl - info@turkfederasyon.nl

SAYFA 4

www.turkfederasyon.nl - info@turkfederasyon.nl

Yaşamış olduğumuz ülkeyi tanıyalım gezisi

Hollanda Türk Federasyon’a bağlı Tiel Türk Kültür Derneği’nin Tomris Hatun Kadın Kolları yaşamış olduğumuz ülkeyi daha iyi tanıyalım diye Volendam şehrine bir gezi düzenledi.

Hollanda Türk Federasyon Kadın Kolları başkanı Neslihan Büyükhan’ın da katıldığı geziye yaklaşık elli bayan katıldı.

Volendam kentinin tarihi ve kültürel yerlerini gezen bayanlar bu şehir konusunda bilgi edinip geziden dolayı mutluluklarını dile getirdiler.

Yaklaşık bir senedir Tomris Hatun Kadın Kolları başkanlığını yürüten Filiz Öztürk bu tür faaliyetlerin daha sıkı yapılması için taleplerin geldiğini belirterek Tiel şehrinde Türk bayanlarına yönelik çalışmaların hızla devam ettiğini belirtti.

SAYFA 5

www.turkfederasyon.nl - info@turkfederasyon.nl

Hollanda Türk Federasyon Hilalce Sohbetler düzenledi

Avrupa Türklüğü ve Türkiye arasında olan bağın önemine sıkça vurgu yapan Hollanda Türk Federasyon ‘Hilalce Sohbetler’ serisi kapsamında sekiz yerde program düzenledi. Programlarda konuşan eğitimci Doç. Dr. Ayfer Şahin Türkiye’nin yakın tarihine ve güncel gündemine değindi ve farklı örnekler ile Türkiye’nin günümüzdeki durumunu anlattı.

Programlar Amsterdam Mescidi Aksa, Rotterdam Versam, Tilburg, Den Haag, Beverwijk, Arnhem, Utrecht ve Dordrecht teşkilatlarında yoğun bir katılım ile gerçekleşti. Türkiye’den konuşmacı olarak gelen Ayfer Şahin, yakında düzenlenecek olan seçimlere değinerek Türkiye’deki sıcak seçim ortamından ve partilerin çalışmalarından bahsetti. Türkiye’nin refah seviyesi, kültürel yozlaşma, korku kültürü, terör sorunu, farklı etnik gruplar arasında oluşan sorunlar, Orta Doğu’daki savaş ve Türkiye’de geçtiğimiz dönemde yapılan operasyonlar gibi konuları yaşanılmış örnekler ile anlatan Şahin, herkesi sessiz kalmamaya ve en azından gelecek Genel Seçimlerde oy kullanmaya davet etti.

Hollanda Türk Federasyon tarafından düzenlenen bu seri ile Hollanda’da yaşayan Türk toplumuna yakın geçmişte Türkiye’de yaşanılan olaylardan örnekler verilerek Türkiye’nin durumu anlatılmıştır. Avrupa Türklerinin gelecek seçimlerde verilen oy hakkını kullanmaları ve mutlaka seçim sandığına gitmeleri için Hollanda Türk Federasyon Avrupa Türklüğünü teşvik etmektedir.

SAYFA 6

www.turkfederasyon.nl - info@turkfederasyon.nl

Arnhem’de futbol turnuvası

Arnhem Hoca Ahmed Yesevi Kültür Merkezi Arnhem ve çevresinde bulunan sivil toplum kuruluşları ve iş adamlarının katılımlarıyla futbol turnuvası düzenledi.

Elsweide Futbol Kulübünün sahalarında düzenlenen turnuvaya 10 takım katılarak turnuva hedefine ulaşmış oldu. Seyirci açısından da yoğun katılımın olduğu turnuvada birinciliği FC Yıldız, ikinciliği Verkeersschool Faruk ve üçüncülüğü Bektaşlı Spor elde ettiler. Turnuvanın centilmenlik kupasını ise Garage Vlamoven kazandı.

Başarılı olan takımlara kupalarını veren Hoca Ahmed Yesevi Kültür Merkezi başkanı İbrahim Günay turnuvadan memnun kaldıklarını ve bunu geleneksel hale getirme niyetinde olduklarını belirtti. Konuşmasına başlarken 19 Mayıs Atatürk’ü anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla katılımcıları da kutlayan İbrahim Günay Atatürk’ün Gençliğe ve Spora vermiş olduğu önemden de bahsetti.

Turnuvaya katılan takımlar: İmparator, FC Yıldız, Garage Arnhem, Aybora seyahat bürosu, Karadeniz Spor, AFC4, Verkeersschool Faruk, Garage Vlamoven, Bektaşlı Spor, Euro Park.

Arnhem Hoca Ahmed Yesevi Kültür Merkezi Hollanda Türk Federasyon’a bağlı olup Arnhem ve çevresinde yoğun faaliyetleri ile bilinmektedir.

Gönül iktidar diyor

Hollanda Türk Federasyon Başkanı Murat Gedik ile geç kalmış bir söyleşiyi seçim arifesinde yapıyoruz. Onunla daha önce söyleşi yapmak istememizin birçok nedenlerinden bir kaçını sıralayacak olursak: HTF Başkanı seçildiğinde Hollanda’da eğitimini almış, yaşadığı ülkenin ve babasının geldiği öz yurdunun değerlerine saygılı, kültürel değerlerini bilen, başkanlık ve Avrupa’da Türk STK’ları deyince tabuları yıkan, STK’ları ak saçlıların ‘ Başkanlık hegemonyasından kurtaran bir örnekti. Daha da önemlisi hep gurbetçi, Almancı diye bilinen Avrupa’da yaşayan Türkler için ‘Avrupalı Türkler’ tanımlamasını literatürümüze kazandırmıştı. Daha da önemlisi Hollanda’da en eski ve en köklü teşkilatın başına geçtiği günden itibaren Hollanda’da MHP ve Ülkücü camiaya karşı ön yargıları büyük ölçüde yıkmıştı. Söylemleri dar kalıplar içinde değil, her ne kadar bir partinin felsefesi ve dünya görüşünün uzantıları olsalar da “Avrupalı Türkler” tanımı ile siyasi, sosyal, ulusal ve uluslararası arenaya farklı bir yaklaşımı farklı bir pencereden bakışı daha önceleri olduğu gibi seven sevmeyen kimse tarafından yadırganmıyordu. En azından bize göre Hollanda’da MHP ve Ülkücü hareketin üstünden “Radikal / Marjinal “ gibi ön yargıları yıkmasını bilmişti. Türkiye’de yaklaşan 25. Dönem Milletvekilliği seçimleri ile ilgili yaptığı basın toplantısını izledik. Basın toplantısı öncesinde HTF’nin diğer parti temsilcilikleri gibi seçimlere hazırlanmadığı görüşü hakimdi. Murat Gedik’in Oba restorandaki basın toplantısında söylediği, “Biz Avrupa’da vatandaşlarımızın karşısına seçimden seçime değil, 1972 yılından beri her zaman çıkıyoruz. Herkesten daha hazırız” sözleri bu söyleşimizi yapmamıza bir başka etken oldu. Biz sorduk Murat Gedik Son Haber okurları için tüm samimiyeti ile cevapladı. Son Haber: Sizi tanıyabilir miyiz?

Murat Gedik: Efendim ben 1973 yılında dünyaya geldim, evliyim ve dört çocuk babasıyım. İlk, orta ve lise okullarını Nijmegen’de okudum. HBO eğitimimi Arnhem’de aldım, yüksek lisansımı ise Nyenrode Business University’de tamamladım. Özel bir işletmede mali işletmeci olarak çalışmaktayım. Gönüllü olarak başta Nijmegen’de olmak üzere çeşitli Türk kuruluşlarında görevler aldım ve hâlihazırda Hollanda Türk Federasyon genel başkanlığını yürütmekteyim. Bu görevi 19 Mayıs 2012 tarihindeki Federasyonumuzun 9. Büyük Kurultayı ile devraldım.

Son Haber: Ne zamandan beri bu hareketin içindesiniz?

Murat Gedik: Bildiğiniz üzere Hollanda Türk Federasyon milliyetçi – ülkücü dünya görüşünü benimsemiş olup bu fikriyatın Hollanda’daki yegâne temsilcisidir. Merhum başbuğumuz Alparslan Türkeş bey ta 70’li yıllarda burada devlet tarafından yalnız bırakılan Türk insanına ilgisini hiç esirgememiş bu kuruluşun hayata geçmesine vesile olmuştur. Tarih olarak baktığınızda 70’li yılların ortasında Hollanda Türk Federasyon’un temeli atılmıştır, tabi o zamanlar Milliyetçi İşçiler Derneği gibi isimler kullanılarak. Daha sonraları Federasyonlaşmaya gidilmiştir. Lise yıllarımızdan itibaren milliyetçi – ülkücü dünya görüşü ile tanışmaya başladım. Nijmegen şehrinde o yıllarda teşkilatımız yoktu fakat elbette bu değerleri benimsemiş büyüklerimiz mevcuttular. Türk tarihine ve İslam’a duymuş olduğum ilgi ve o dönemler yıkılmaya başlayan Komünizm; bu dünya görüşünün kendi düşüncelerimle örtüştüğünü gördüm ve o günden itibaren bu hareketin içerisindeyim. Özellikle o yıllarda Azerbaycan Türklerinin lideri Ebulfeyz Elçibey gibi insanlar bizleri bu davaya daha sıkı bağlamış oldular. Ülkücülerin Türk tarihi ile bir sorunu olmaması ve özellikle güzel dinimiz İslam’ı istismar konusu yapmamaları bizleri harekette yer almaya itmiştir. Ve elbette Atatürk konusunda ülkücülerin ne kadar samimi olmaları da bizleri etkilemiştir. Onu birileri gibi kendi çıkarları için ne ilahlaştırmışlardır, ne de Türklük ile sorunu olanlar gibi ona iftiralarla saldırmışlardır. Bu benim değer verdiğim konulara, yani maneviyata, ülkücü hareketin önem vermesi bizleri etkilemiştir.



SAYFA 7

www.turkfederasyon.nl - info@turkfederasyon.nl

Avrupalı Türkler sözünü literatürümüze kazandıran isim olarak bilinen Murat Gedik, dünü, bugünü, yarını ve yaklaşan seçimleri SonHaber’e değerlendirdi. (www.sonhaber.nl)

Ve şunu da belirtmek isterim ki bu milliyetçi – ülkücü dünya görüşünü araştırmak için çok kitap ve makaleler okudum, elbette bu da bize sağlam temel oldu ve özellikle teorik yapımızı böylece genişletmiş olduk. Nijmegen teşkilatımızın arkadaşlarımızla beraber kurucu üyeliğini yaptım, gün geldi oranın başkanlığını (1997) yaptım. O dönemlerden itibaren Türk Federasyon bünyesinde fazla öne çıkmadan çeşitli görevler aldım. Fakat yaklaşık son 10 yıldır Federasyon bünyesinde aktif görevde bulundum ve halihazırda genel başkanlık görevini yürütmekteyim.

Son Haber: HTF başkanlığınız ve çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz? Murat Gedik: Başkanlığımız döneminde özellikle Federasyon’umuzun ilk etapta Türk toplumuna daha da iyi tanıtılması için çalışmalar yapmak için mücadele verdik. Her ne kadar toplum bizi bilse de, biraz fazla içimize kapalı çalışmalar yapıyorduk. Oysa şu yaşamış olduğumuz ülkede toplumumuzun tümünü kucaklamamız gerekir. Türk basını, sivil toplum kuruluşları, işadamlarımızla zaman zaman bir araya gelerek kendimizi anlatmaya çalıştık. Mümkün olduğu kadar diğer Türk toplumunda yerlerini almış olan kuruluşların davetlerine iştirak etmeye çalışmaktayız. Bunun yanında yaşamış olduğumuz şu ülkenin yöneticileri, siyasileri gibi şahıs ve kurumlarla karşılıklı ziyarette bulunup tanış olmak için çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Bir başka ağırlık verdiğimiz çalışmalar ise Türk Federasyon’un fikri yapısını tabanımıza özel faaliyetlerimiz ile aktarmaya çalışmamızdır. Şuurlu, bilgi sahibi, yani teorik yapısı sağlam gençlik için faaliyetler yapmaktayız. Özellikle bu hareketin hangi şartlar altında buralara geldiğini anlatmamız lazım; malumunuz binlerce şehit, onbinlerce işkence görmüş insanı ile bu hareket kolay kolay bu günlere gelmedi. Ve halen iftiralara uğramaktayız, en son şehidimizi ise bundan bir kaç ay önce, Fırat Çakıroğlu’nu, Ege Üniversitesinde verdik. İnsanımız bunları bilmeli ve şuurlu olmalı. Faaliyetlerimiz çok kapsamlıdır. Şu an 22 tane binalı teşkilatımız vardır ve her teşkilat bulunmuş olduğu duruma göre faaliyetlerini yürütmektedirler. Faaliyetlerimiz özellikle kültürel ağırlıklıdır, bazı teşkilatlarımızda spor takımları dahi mevcut, bazı teşkilatlarımız camilidir ve ikibin kişi ile Cuma namazı kılınan camilerimiz mevcuttur. Bu faaliyetlerimizin çeşitliliğini zaten hem Türk basınından hem de aylık çıkarmış olduğumuz bültenlerden takip edebilirsiniz. Son Haber: Avrupa Türkleri ve seçimler? Murat Gedik: Bu seçimler Avrupa’da yaşayan Türkler için gayet yeni. Yıllardır dillendirilen bir konu olarak Avrupa Türklerine oy hakkı verilmiştir, fakat bunu yaparken Türkiye’deki sorunların yurtdışında yaşayan vatandaşlarımıza nasıl yansıyacağı üzerinde yeterince düşünülmemiştir. Son Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kısmen görmüştük, fakat bu genel seçimlerde yurtdışında bulunan ciddi bir oy potansiyelinin varlığı dolayısıyla Türkiye’deki siyasi partiler seçim programları çerçevesinde yurtdışındaki seçmenin oyu için buralarda buluşmalar organize ediyor. Bizler Avrupa Türklüğüne verilmiş olan oy hakkını bir kazanç olarak görüyoruz. Sonuçta yurtdışında yaşayan ciddi oranda bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları var. Farklı ülkelerde yaşayan bu milletimizin Türkiye ile olan bağları onların kendi kültürlerini korumaları açısından da son derece önemlidir. Bunu derken dikkat edilmesi gereken çok önemli bir husus, oy hakkının ve yurtdışına taşınan seçim kampanyalarının yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızı kendi ülkelerinde nasıl etkileyeceğidir. Endişemiz milletimiz arasındaki kutuplaşmanın artması ve bulunduğumuz ülke hükümetlerinin bu konudan rahatsız olup buradaki milletimiz üzerinde baskı uygulamasıdır.

SAYFA 8

www.turkfederasyon.nl - info@turkfederasyon.nl

Son Haber: HTF seçimlere nasıl hazırlanıyor? Murat Gedik: Türkiye’deki sıcak atmosfer buralara yansımaktadır. Biz de Federasyon olarak Hollanda’da yaşayan insanlarımızı en doğru şekilde sohbetler, seminerler, Türkiye’den gelen misafir konuşmacılar, kermesler aracılığıyla bilgilendirmeye çalışıyor ve mutlaka oy kullanmaları için teşvik ediyoruz. Hazırlamış olduğumuz el ilanları ile buluşma yerlerinde, pazar meydanlarında ve sanal ortamda seçmeni sandığa gitmeye ve oy hakkını kullanmaya teşvik ediyoruz. Ayrıca 29, 30 ve 31 Mayıs tarihlerinde insanlarımızı teşkilatlarımızın bulunduğu yerlerden kalkacak olan arabalar ve otobüsler ile sandıklara taşıma gayretindeyiz. Son Haber: Seçimler hakkında düşünceleriniz, endişe ve tavsiyeleriniz? Murat Gedik: Hollanda’daki Türk toplumunun günümüzdeki yapısına baktığımızda en başlı sorunlardan birinin kutuplaşma ve bölünme olduğunu maalesef tespit etmekteyiz. Yıllardır Türkiye özlemi çeken ve yaşadığı ülkeden daha fazla olarak Türkiye’nin siyaseti ile ilgilenen vatandaşlarımız için verilen oy hakkını olumlu buluyoruz. Fakat bu hak verilirken buradaki insanlarımızın Türkiye’deki siyasi yapıya göre kutuplaşmaması için daha farklı bir oy sisteminin gerektiği ortadadır.

Oy kullanan seçmen sayısının Türkiye’deki orandan düşük olacağını tahmin ederken, Hollanda’daki Türk milletinin sandığa ilgi göstereceğini düşünüyoruz. Toplumumuz içerisinde Türkiye gündeminin, Hollanda gündeminden daha fazla takip edildiğini ve insanlarımızın Türkiye ile bağlarının güçlü olduğunu görmekteyiz. Bu tespitten yola çıkarak Hollanda’da yaşayan Türk toplumunun Hollanda seçimlerine oranla Türkiye Cumhuriyeti Genel Seçimlerine daha fazla katılım sağlayacağını beklemekteyiz. Gönül isterki Türk insanı hem yaşamış olduğu ülkenin seçimlerinde, hem de Türkiye seçimlerinde gereken ilgiyi göstersin.

Hollanda Türk Federasyon olarak seçim günlerinde ve sonrasında seçim sandıklarının güvenli bir şekilde muhafaza edilip, YSK’ya teslim edilmesi konusunda gereken hassasiyeti göstereceğiz. Son Haber: Neden Hollandalı Türkler MHP’ye oy versin Murat Gedik: Bir kere şunu unutmamak lazım; biz Federasyon olarak insanımıza sadece oy konusunda tavsiyede bulunabiliriz. Başka siyasi yapılanmalar ve devlet buraları henüz keşfetmemişken ülkücüler Avrupa’da yaşayan Türk insanına el uzatmıştırlar. MHP demek aynı zamanda Dünya Türklüğüne sahip çıkmak demektir. Başbuğ Türkeş ne güzel demiş ta kırklı yıllarda “Nerede bir Türk varsa orası bizim ilgi odağımızdır.” diye. O yıllarda henüz Avrupa Türklüğü yoktu ama globalleşen bir Dünya’da Türk insanı buralara da kalıcı olarak yerleşmiş oldu. Unutmayalım ki bugün Avrupa’nın çoğu yerinde camilerimiz varsa, bunda ülkücülerin katkısı ve emeği vardır, bu camiler Türk Federasyon’a bağlı olmasalar bile. Şimdi düşünün iktidar olmayan bir ülkücü hareket bu topluma karşılıksız hizmet vermiştir, iktidar olsa neler yapmaz ki? Avrupa Türklüğünün sorunlarına baktığımızda bunlar son 12 yılda sadece çoğalmıştır, tek başına iktidar olan AKP bu sorunların hiçbirine çözüm getirememiştir. Pasaport harçlarını, askerlik parasını, emeklilik primlerini AKP yükseltmiştir. Türkiye’deki malvarlıkları olanların bilgileri yaşamış olduğumuz ülkelerin kurumlarına verilmekte ve sorunlar yaşanmakta. İzin yolculuğu konusunda aynı sorunlar katlanarak çoğalmıştır. 1964 antlaşması ile elde edilen haklarımız korunamamaktadır. Bunların dışında ülkenin durumu ortada; dış ve iç borç almış başını gitmiş, cari açık kapatılamaz hale gelmiş, yoksulluk çoğalmıştır ama ‘kaçak-saray’lar inşa edilmiştir. Yolsuzluk, hırsızlık ve rüşvet gibi ahlaksızlıklar yöneticileri sarmış ve her şey ortadadır. Başta komşu ülkeler olmak üzere Dünya’da hiçbir itibarımız kalmamıştır. Ve belki de en önemli sorun olan milli ve manevi değerlerimiz sarsılmaktadır; Türklük başta cumhurbaşkanı tarafından bir sorun olarak görülmekte ve ayaklar altına alınmaktadır. İslam ise maalesef siyasete iyice alet edilmiş ve ayet ve hadislerle yolsuzluklar paklanmak istenmektedir.

Buralarda ortak yerlerimiz olan camilerimize dahi fitne sokulmuştur. AKP milletimizi her yönde ayrıştırmaktadır. Çözüm süreci diyerek ihanet başını almış gitmiş ve Devlet terör örgütü karşısında adeta diz çökmüştür. İşte bütün bu olumsuzluklara karşı tek çözümü MHP’de görmekteyiz.

Fakat özellikle maneviyat için MHP diyoruz. İş o kadar ileri gitti ki adeta şirk kokmakta. Şimdi İslam’ın neresinde fanilerde Allah’ın sıfatlarını görebilmek var, insana dokunmak ile Peygamber efendimize dokunmak nasıl olabiliyor acaba? Hele ayetlerle dalga geçmek, hep beraber bunları gördük.

SAYFA 9

www.turkfederasyon.nl - info@turkfederasyon.nl

En son ise cumhurbaşkanının adı

salavatlarla söylenmeye başlandı. Ya

İstanbul’a Kâbe maketini koyup tavaf

yapanlara ne demeli?

Son Haber: Seçmenlere ne söylemek

istersiniz?

Murat Gedik:Seçmenlere vereceğimiz

en önemli sinyal oylarını mutlaka

bilinçli bir şekilde kullanmalarıdır.

Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımıza

verilen bu demokratik hak, Türkiye’nin

ve Dünya Türklüğünün kaderini

belirleyecektir.

Güçlü bir Türkiye, güçlü bir Dünya

Türklüğü demektir. Bu süreçte

insanlarımızın siyasi programlar ve

verilen vaadleri iyi analiz edip, bilgi

edinerek bilinçli olarak oy kullanmasına

teşvik ediyoruz. Milletimiz bu süreçte

yapılan boş seçim vaadlerine

kanmamalıdır. Maalesef seçimlerde

dini değerlerimizin de siyasi gayeler

uğruna istismar edildiğini görmekteyiz.

Seçmenin bu konuda çok dikkatli

olması gerekmektedir.

Son Haber :Avrupalı seçmen oyları

Türkiye’ye nasıl yansır?

Murat Gedik: Yurtdışında ve

gümrüklerde kullanılan oylar seçim

sistemi dolayısıyla Türkiye’nin geneline

yayılıyor. Buna oy hakkının yeni

olduğunu ve sandık yerlerinin kısıtlı

olduğunu da eklersek, Avrupa’daki

seçmenin oylarının seçim bölgelerine

doğrudan bir etki etmediğini

söyleyebiliriz.

Bu seçimlerde Avrupa Türklüğünün oy

dağılımının Türkiye’deki dağılımdan

farklı olup olmadığını göreceğiz. Bu da

siyasi partilerin gelecek seçimlerdeki

seçim programlarını nasıl

şekillendireceğini belirleyecektir. Fakat

unutmayalım ki özellikle mevcut siyasi

irade sıkıştığı için buralara onlarca

milletvekili ve belediye başkanları

göndermekte. Ve ne ilginçtir ki son bir

aydır en az dört bakan düzeyinde insan

buralara gelmiştir. Yani Devletin işlevi

dahi bu oylar için heba edilmektedir.

Son Haber: Avrupa’da ve Türkiye’de

MHP oyları ne oranda olur?

Murat Gedik: Türkiye’de bir algı

operasyonu ortaya konmuştur ve

paralarla yaptırılan anketler özellikle

MHP’yi düşük gösteriyor. Son

seçimlerde anketler MHP’yi baraj altı

olarak gösteriyordu fakat MHP son

yerel seçimlerde %17,7 oy aldı. Şimdi

ise algı için anketler MHP’yi %18-%20

bandında göstermekte, hedef elbette

tek başına iktidardır fakat anketler ile

gerçekleri karşılaştırdığımızda MHP’nin

bu seçimin gözdesi olacağını şimdiden

kestirebiliriz.

Son Haber: Yeteri kadar millete

kendinizi anlattığınızı zannediyor

musunuz?

Murat Gedik: İmkanlar doğrultusunda

biz çalışmalarımızı yürütüyoruz. Tabi ki

siyasi iradenin imkanları bizde yoktur.

Bizim teşkilatımız insanımızın katkısı ile

ayaktadır. Ülkeyi hem manevi hem

iktisadi konuda sıkıntıya sokan mevcut

iktidar ise bütün devlet imkanlarını

kullanmaktadır. Onlar için her şey

mübahtır.

Bizleri bilen biliyor; senelerdir

faaliyetlerimizle bizler kendimizi

milletimize anlatmaya çalıştık. Şimdi ise

seçimler var, bu

sebepten dolayı

bu doğrultuda da

çalışmalar

yapmaktayız.

Daha iyi

çalışmalar elbette

olabilir,

söylediğimiz gibi

imkanlar

dahilinde

elimizden geleni

yapıp insanımıza

anlatmaya

çalışıyoruz. Bizler

gayret

içerisindeyiz,

inşallah karşılığını

da alacağız.

Son Haber:

Okurlarımız

adına çok

teşekkür ediyor,

başarılar

diliyoruz.

Murat Gedik:

Bende başta

sizlere bana bu

imkanı verdiğiniz için teşekkür ederken

Son Haber okurlarına selam ve

sevgilerimi yollayarak bir kez daha bu

seçimlerin milletimize ve vatanımıza

hayırlı olmasını dilerken, bir kez daha

herkesi demokratik haklarını

kullanmaları için 29- 30-31 Mayıs

tarihlerinde sandık başına gitmelerini

istiyorum.

www.turkfederasyon.nl - info@turkfederasyon.nl SAYFA 10

SAYFA 11

www.turkfederasyon.nl - info@turkfederasyon.nl

Jaarbeurs Utrecht’te düzenlenen Cultifest’deki MHP Hollanda standından kareler

Hollanda Türk Federasyon Çanakkale Müzesini ziyaret etti

Arnhem Hoca Ahmet Yesevi Kültür Merkezi’nde ‘Bizimle Yürü Avrupa Türklüğü’ buluşması düzenlendi

SAYFA 12

www.turkfederasyon.nl - info@turkfederasyon.nl

Beverwijk 5. Anadolu Kermesi, Den Haag Türk Kültür Günleri, Nijmegen Bahar Şenliği ve Utrecht Birlik ve Beraberlik Günleri’nden kareler

SAYFA 13

www.turkfederasyon.nl - info@turkfederasyon.nl





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 79
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 1611
Toplam Tekil 4078339
IP 3.145.151.141






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.907 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu