Şimdi oylara ve sandıklara Sahip çıkma zamanı… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Şimdi oylara ve sandıklara Sahip çıkma zamanı… - Necdet SİVASLI
Tarih: 31.05.2015 > Kaç kez okundu? 1572

Paylaş


Başkent Günlüğü / Necdet Sivaslı

e.mail: necdetes@mynet.com



Şimdi oylara ve sandıklara

Sahip çıkma zamanı…



Gerek muhalefet kesim, gerekse seçmenlerin çok büyük bir tarafı “Seçim sonrası oylarımıza ve sandıklara bir şey olur mu?” endişesi taşıyor. Uzun zamandan bu yana da bu konu gündemi oluşturuyor. Çünkü daha önceki seçimlerde bu tür iddiaların meydana gelmesi ve bir yerde seçim sonuçlarının da etkilenmesi seçmenlere “Şimdi oylara ve sandıklara sahip çıkma zamanı” dedirtiyor.

Ard arda yapılan kamuoyu araştırmaları sonunda iktidar partisindeki oy erimesi, böyle bir endişenin doğmasına da neden oluyor. Çünkü kamuoyunun endişesi “AK Parti kaybetmemek için her şeyi yapabilir. Geçmişte de oy hırsızlıkları olmuştu. Bu kez, herkesin daha dikkatli hareket etmesi gerekiyor” şeklinde oluşuyor.

Bizim bu konudaki görüşümüz şöyle:

Muhalefet cephesi bu kez oyların ve sandıkların korunmasında geçmiş seçimlere göre daha duyarlı ve dikkatli hareket ediyor. Bugüne kadar iddia edilen seçim hilelerinin neler olduğu biliniyor. Bu nedenle de bu hilelerin yinelenmemesi için önlemler zinciri oluşturuluyor. Birçok parti bu konuda eğitilmiş sandık görevlilerini hazırladı.

Bazı gönüllü kuruluşlar da “Oyuna ve sandığa sahip çık” sloganı ile yola çıkıp, eğitilmiş gençleri sandıklarda görevlendirecek.

İddia edilen sandık ve oy hilelerinin Türkiye’nin imajını zedelediğini görüyoruz. Nitekim dış dünyada da bu konu gündem oluşturuyor. Dış basın ise, Türkiye’yi yerin dibine batıracak yazılar yayınlıyor.

Biz, hiçbir zaman Türkiye’de böylesine bir seçim atmosferinin olmasını istemiyoruz. Kim tarafından yapılırsa yapılsın, seçim ve sandık hilelerinin de karşısındayız. Bu tür olaylar, söylentiler ve iddialar sicilimizi kötülüyor.

Son günlerde gerek yazılı basında, gerekse sosyal medyaya seçim hilelerinin nasıl önleneceği konusunda yazılar yayınlanıyor. Seçmen uyarılıyor ve aydınlatılıyor. Bu konuda uyarıcı bir yazıyı da konumuz içinde olması nedeni ile sizlerle paylaşmayı uygun gördük:

Oyların çalınmaması, sandıkların güveni için “Bunun teknik yol ve yöntemleri” başlığı altında yayınlanan bir yazıda şu konulara dikkat çekiliyor:

1-Sandıklarda mutlaka görevli ve müşahit bulundurmak, bunların oy verme işleminde ve sayımda dikkatli ve uyanık olmalarını sağlamak. Belde ya da mahalle ahalisinden olmayanların oy kullanması halinde derhal müdahale ederek durumu Hakime şikayet etmek. Sonuç alınamasa bile tutanağa geçirtmek.



2-Sandık sonuç tutanağının bir örneğinin kapıya asılmasını ve bunun birden çok resimlerinin çekilip parti teşkilatlarına derhal ulaştırılmasını sağlamak.



3-Görevlinin en az birinin sandık kurulu başkanıyla ilçe seçime veya toplanma merkezine torba ve tutanağı teslimde eşlik etmesini sağlamak.



4- İl seçim kurulunda partili üye olmadığı için (Hakimlerden kuruludur) il birleştirme tutanağı yapılırken partililerden en az iki görevlinin o salonda olmasını sağlamak. İlçelerden gelen sonuçların doğru biçimde il birleştirme tutanağına aktarıldığını denetlemek.



5-Seçim sonuç tutanaklarının büyükşehirler için farklı yerlerdeki toplanma merkezlerinde olması nedeniyle buralarda en az 50 kişilik görevli timleri bulundurmak,



6-Bu merkezlere hile amaçlı dışarıdan yapılacak yasa dışı müdahalelere karşı durabilecek örgütlü gençlik gurupları hazırlamak.



7-Kedi köpek veya başkaca hayvanlarca(!) sebep olunacak elektrik kesilmesi halinde merkezin basılıp torbaların ve tutanakların yok edileceğini, seçimin de gayri meşru sayılacağını şimdiden açıkça ilan ve deklare etmek.



8- YSK nca sonuçların mutlak surette sandık bazında ilan edilmesi talep etmek, karşılaştırmalı sayımda eğer hile hurda olursa Kurulun kararlarının yok sayılacağını ilan etmek.



9-Muhalefet her meydanda her zeminde her yerde hile ile kazanılmış bir seçim sonrasında ülkeyi yönetemeyeceğini AKP iktidarına topluca ve yüreklice haykırmalıdır.



Şimdi bizi üzen ve düşündüren şu olmaktadır:

Çağdaş bir ülkede seçimler üzerine hala gölge düşüyor, oyların ve sandıkların çalınmasından endişe ediliyorsa bunun hiçbir zaman savunulacak bir tarafı yoktur. Başta muhalefet olmak üzer, çok büyük bir seçmen kitlesi hala bundan endişe ediyor. Artık, Türkiye bunu aşmış olmalıydı.

Bir başka konu da şu:

Artık muhalefet de kendisini toplamalı, bugüne kadar seçimlerle ilgili iddiaları ortadan kalkması için üzerine düşeni yapmalıdır. Eğer, iddia edildiği gibi oylar, sandıklar üzerinde gölge oluyor, hileler ve çalma çırpma meydana geliyorsa bunda muhalefet de kendisini sorgulamalıdır.

Artık oylara ve sandıklara sahip çıkma zamanıdır. Bunu yerine getirecek olan da muhalefettir. Seçim sonrası yakınmamak, suçlu aramamak için, seçim süresi içinde oylara ve sandıklara sonuna kadar sahip çıkmak ve tek bir oyun dahi ortadan kalkmaması için gereken önlemlerin alınması bugün için artık kaçınılmaz bir hale gelmiştir.

Temennimiz de seçimlerin üzerine gölge düşmeyecek şekilde Türkiye’ye yakışır biçimde yapılması ve sonuçlanmasıdır.

necdetbuluz@gmail.com

necdetes@mynet.com





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 91
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 1624
Toplam Tekil 4078352
IP 18.219.28.179






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu