“Meydanlardaki kalabalıklara Aldanmayın…” - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









“Meydanlardaki kalabalıklara Aldanmayın…” - Necdet SİVASLI
Tarih: 25.05.2015 > Kaç kez okundu? 1524

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI

e.mail: necdetes@mynet.com



“Meydanlardaki kalabalıklara

Aldanmayın…”



Seçimlere yaklaştıkça, siyasi parti liderlerinin meydan kavgaları da kızışmaya başladı. Özellikle iktidar partisinin meydanlara taşıma yolu ile insanları zorla getirmeye çalıştığı iddiaları ortalarda dolaşıyor. Valilerin, belediyelerin, kaymakam ve üst düzey devlet yetkililerinin AK Parti mitinglerinde Kalabalıkları çoğaltmak için yoğun çaba gösterdiği de aynı iddialar içinde yer alıyor.

Konunun uzmanları, meydanlardaki kalabalıkların seçmeni yanıltmamasını istiyor. Buna örnek olarak da Başbakan Davutoğlu’nun canlı TV programlarının izlenmediği gösteriliyor. Önce buna bir bakalım:

Başbakan Davutoğlu, 19 Mayıs’ta atv ve A Haber’de canlı yayınlanan “Başbakan ile Gündem Özel” adlı programa konuk oldu. Program, atv’de izlenme oranları ölçme teknikleri toplamında 0.81 ile 59. sırada yer aldı. AB ölçümlerinde ise kendine 0.76 izlenme oranı ile 54. sırada yer bulabildi. Davutoğlu’nun aynı gün Bolu mitinginde yaptığı konuşma TRT Haber tarafından canlı yayınlandı. Program toplamda 0.61 izlenme oranı ile 78. sırada yer aldı. Kısacası Davutoğlu’nun izlenme oranı çok düşük seviyede kaldı. Aynı gün TV 8’de yayınlanan SurvivorAll Star, toplamda 7.45, AB’de ise 7.47 izlenme oranı ile birinci oldu. İkinciliği ise toplamda 6.11 ile izlenme oranı ile Fox TV’de yayınlanan “Aşk Yeniden”, AB’de ise 5.60 izlenme oranı ile Star TV’de yayınlanan “Kaderimin Yazıldığı Gün” adlı diziler elde etti. Üçüncülük ise toplamda 5.46, AB’de 5.43 izlenme oranı ile atv’de yayınlanan Sivasspor-Galatasaray Ziraat Türkiye Kupası karşılaşmasının oldu. Başbakan Davutoğlu’nun katıldığı programın izlenme oranı ise orta sıralara bile ulaşamadı.

Televizyonlardaki izlenme oranlarının kitlelerin para ile taşındığının bir kanıtı olarak da gösteriliyor. Özellikle AK Partili belediyelerin belediye otobüsleri ile uzak yerlerden bedava taşıma yaptığı, kumanya dağıtıldığı, tişört, şapka ve diğer bazı hediyeliklerin de verildiğine dikkat çekiliyor.

Konu ile ilgili görüşlerini açıklayan Gezici Araştırma Şirketi Yönetim Kurulu ve Araştırma Merkezi Başkanı Murat Gezici, 1980’li yılların sonlarından itibaren meydanların anket sonucu olarak gösterilmeye çalışıldığını belirterek, şöyle dedi: “İktidar bunu algı operasyonu olarak yönetmeye çalışıyor. Televizyonlardaki reyting oranlarının düşük çıkması ise bunların bu tezlerinin çürütülmesinin resmi bir göstergesidir. İnsanların meydanlara gidebilmesi için para, emek, zaman harcaması gerekli. Milyonların ya da yüz binlerin gidebilmesi için çok uzak yerlerden insanların gelmesi gerekiyor. Seçmen AKP’ye inanmadığı için meydanlara gitmek istemiyor. İnsanların birilerinin hatırına veya para dağıtıldığı iddiasıyla toplanarak zoraki bir şekilde götürüldüğü iddia ediliyor. Reyting oranları da bunu teyit ediyor” diyor.

Nitekim MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Düzce mitinginde konuşurken “Mitingimizde kiralıklar yok. Devletin aracı insan taşımıyor. Valiler, kaymakamlar desteklemiyor. Tehditle, parayla kimse gelmiyor. Davutoğlu gel de coşku gör. “diye meydan okuyarak meydanların taşıma insanlarla zorla doldurulmaya çalışıldığına vurgu yapmıştır.

İşin gerçeğini de yansıtmakta yarar var:

AK Parti’nin seçimlerde her türlü imkânı kullandığı, devlet imkânlarından istifade etmekten kaçınmadığı, resmi araçların, belediye imkânlarının seferber edildiği de aynı iddialar içinde dile getiriliyor. Siyasi partilerin eşit miting yapmadığını söyleyenler de var.

Biz, bazı muhalefet partilerin mitinglerini izleme fırsatımız oldu. Gözlemlerimiz, bu mitinglere zorla insan getirilmediği yolunda olmuştur. Özellikle MHP’nin mitinglerine gelenler kendi imkânlarını kullanarak uzaklardan bile coşku ile istek ile heyecan ile gelmeye çalışıyor. Meydanlarda bunu çok rahat biçimde okuyabiliyoruz.

Geçenlerde İzmir 2.Bölge MHP Milletvekili adayı Taşkın Işık aradı. Seçmenlerin kendilerine gösterdiği ilginin büyüklüğünü anlattı. “Bu ilgi, bu coşku ve heyecan yorgunluğumuzu unutturuyor. İki günde 750 kilometre yol yapmışız. Kendi çabamız, kendi imkânlarımız ve mitinglere olan ilgilerin yoğunluğu da buradan kaynaklanıyor” diyor.

Bölgelerinde yapılan MHP mitinglerine hiçbir partiliyi zorla çağırmadıklarını ve getirmediklerini de anlatan Taşkın Işık “Bu iş istekle, heyecanla, coşku ile olan bir şeydir. Zorla olmaz. Eğer meydanlardaki kalabalıkların coşkularını kıyaslayacak olursanız, MHP mitinglerinin farkını görürsünüz” diyor.

Mitingler konusunda birçok yerden de benzer haberler geliyor.

Şunu özetleyebiliriz:

Artık, millet AK Parti’ye inanmıyor. Miting alanlarının bütün çabalara rağmen dolmaması, zorla getirildiği iddia edilen toplulukların heyecanının olmaması, TV’lerdeki canlı yayınların izlenme oranlarının düşüklüğü her şeyi ortaya koyuyor.

Aylardan bu yana çeşitli kamuoyu araştırma gruplarının yaptığı anketlerde AK Parti’nin oylarındaki düşüş sanırız nedensiz değildir. Bunu meydan kalabalıkları ile bir algı operasyonuna döndürmeye çalışmanın da bir faydasının olmadığı görülüyor. Kararlı seçmenlerin hiçbir şekilde etkilenmeyeceğini söyleyenlerin sayısının da fazla olduğunu belirtelim.

Bir başka iddia da şu:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tarafsızlığı yitirip, bir parti lideri gibi meydan meydan açılışlar adı altında siyasi propaganda yapması da halkı tepkisini çekiyor. AK Parti’ye yarar yerine zarar veriyor. “

necdetbuluz@gmail.com

necdetes@mynet.com





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 46
Dün Tekil 2050
Bugün Tekil 838
Toplam Tekil 4079616
IP 13.59.61.119






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























18 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Hepiniz birer T rk Bayra s n z. Bayra lekelemeyin, kirletmeyin yere d rmeyin.
(Alpaslan T RKE )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.001 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu