BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Rumlar düşmanız değil, ortağımız” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Rumlar düşmanız değil, ortağımız”
Tarih: 25.05.2015 > Kaç kez okundu? 1682

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, önlerinde çetin bir müzakere süreci olduğunu belirterek, “Yaklaşım, karşınızda oturanı düşman görmek olmamalı. Karşınızda oturanı ‘geleceğin ortağı’ olarak görmek bizim bakış açımızdır ve bu son derece önemlidir” dedi.

Akıncı, “Diğerini ötekileştirmeden bu topraklarda birlikte var olacağımız, bu adanın nimetlerini birlikte paylaşacağımız ve gelecek kuşaklar için daha güzel daha aydınlık bir gelecek kuracağımız ortaklarımız olarak görmek işin daha başında en önemli gerekliliktir” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum Lider Nikos Anastasiadis ile resmen müzakerelere başladıklarını da ifade ederek, “Bütün çabamız genç kuşakların bu topraklarda mutlu bir geleceğe ulaşabilmeleri içindir. Bizim kuşaklar ve bizden önceki kuşaklar bu topraklarda acıyı kanı gözyaşını cefayı paylaştı, bundan sonraki kuşaklar bu adanın barışını, nimetlerini, güzelliklerini paylaşsın. Bu anlayış içerisinde geleceğimizin daha güzel olacağına inanıyorum” dedi.



BM Güvenlik Konseyi müzakerelerin başlamasını memnuniyetle karşıladı



BM Güvenlik Konseyi’nin, Kıbrıs sorunundaki müzakerelerin yeniden başlamasını memnuniyetle karşıladığı belirtildi.

Rum Haravgi gazetesi, Güvenlik Konseyi’nin açıklamasında, Kıbrıs sorununa, iki bölgeli iki toplumlu federasyon temelinde bütünlüklü bir çözüm bulunması temennisini de dile getirdiğini yazdı.

Habere göre Güvenlik Konseyi, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un iyi niyet misyonu çerçevesinde Kıbrıs sorununa çözüm bulunması için müzakerelerin yeniden başlamasını memnuniyetle karşılarken, siyasi eşitliğe dayalı iki toplumlu, iki bölgeli federasyona dayalı bütünlüklü bir çözüme ulaşılması için liderlerin bu fırsattan faydalanması ümidini de dile getirdi.

Güvenlik Konseyi açıklamasında ayrıca Güvenlik Konseyi üyelerinin, sürece ilişkin desteklerini, 11 Şubat 2014 Ortak Açıklaması, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin çabaları hizasında teyit ettiğini de belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü

Haravgi gazetesi, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova’nın Kıbrıs sorununa ilişkin açıklamasına da yer verdi.

Habere göre Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, ülkesinin, Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerde ilerlemenin teminat altına alınması için uluslararası ortaklarla işbirliği yapmaya hazır olduğunu ifade etti.

Karşılıklı kabul edilen ve yaşayabilir bir çözüm konusundaki uzlaşmayı sadece Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıslı Rumların sağlamasının mümkün olduğunu ifade eden Zakharova, kendilerinin, BM Güvenlik Konseyi çerçevesinde, görüşmelerde ilerleme sağlanması için uygun iç koşulların yaratılması amacıyla ortaklarla işbirliği yapmaya hazır olduklarını dile getirdi.

Zakharova, konuya müdahil tarafların, Kıbrıs’taki toplumlara destek vermesi ve de diyaloğu engelleyecek tedbirleri almaktan kaçınması gerektiğini de ifade etti.

Zakharova son olarak ise Rusya’nın, yapay tarihlerin veya anlaşma için hazır çözümlerin empoze edilmesine ilişkin tüm çabaların kabul edilemez olduğuna inandığını söyledi.



Sınır kapılarında yeni uygulama yürürlükte



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in gerçekleştirdiği ilk görüşmenin ardından açıklana KKTC kara sınır kapılarındaki yeni uygulama önceki günden itibaren başladı.

Yeni uygulamaya göre, geçişlerde artık vize kağıdı ve mühür kullanılmıyor, geçiş yapacak kişi kimlik belgesini görevli memura göstererek kayıt yaptırıyor.



Akıncı, Ban ile telefon görüşmesi yaptı



Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, önceki gece Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı telefonla arayarak, yakın bir zamanda kendisiyle New York’ta yüz yüze görüşmeyi arzu ettiğini iletti.

Ban Ki-moon-Akıncı görüşmesinin tarihi, iki tarafın çalışma programına uygun olarak belirlenecek.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon telefon görüşmesinde; Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’den aldığı bilgiler çerçevesinde, Akıncı’nın, Rum Lider Anastasiadis ile başlattığı müzakere sürecinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, uzun süredir devam eden “bölünmüşlüğün” sona ermesi için yürütülen çabalara desteğini yineledi.

Açıklamaya göre, “Bir dizi güven yaratıcı önlem üzerinde varılan uzlaşıdan duyduğu mutluluğu da belirten” Moon, “Her ikiniz de önünüzdeki bu eşsiz fırsatı değerlendirerek adanız ve toplumlarınız için bir gelecek inşa edebilirsiniz. Bu fırsatı iyi değerlendirirseniz, çok uzun süren uyuşmazlıkların bile siyasi irade, vizyon ve liderlikle çözülebileceğini tüm dünyaya göstereceksiniz” dedi.

Genel Sekreter, bu yolda güçlü desteğinin süreceğinden emin olunmasını istedi. Ban, ayrıca Akıncı’ya yakın gelecekte New York’ta yüz yüze görüşme arzusu taşıdığını da ifade etti.

Cumhurbaşkanı Akıncı da konuşmasında, Genel Sekreter Ban Ki-moon’a, gerek telefon gerekse daha önce gönderdiği mektup aracılığıyla ilettiği tebrik için teşekkür ederek, önemli bir fırsat penceresinin olduğuna inandığını ifade etti.

Akıncı, Genel Sekreter’in ve İyi Niyet Misyonu’nun yardımıyla yeni dönemde sonuç odaklı bir süreci öngördüğünü, başarıya ulaşabilmek için disiplinli bir çalışmaya ihtiyaç olacağını, azim ve siyasi iradeyle somut bir yol haritası çerçevesinde özünümüzdeki aylarda yeterli ilerlemeyi sağlamayı umut ettiğini ifade etti.

“Programlarımızın uygunluğuna göre en yakın sürede sizinle bir araya gelmekten memnuniyet duyacağım” diyen Akıncı’ya teşekkür eden Ban Ki-moon, en kısa sürede New York’ta buluşmak için ikisine de uyan bir zamanı belirlemeye çalışacağını söyledi.



Theodorakis, Cumhurbaşkanı Akıncı’yı kutladı



Yunanistan Parlamentosu’nda 17 milletvekili ile temsil edilen Sosyal Demokrat Podami Partisi Genel Başkanı Stavros Theodorakis önceki gün Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'yı telefonla arayarak kutladı., Akıncı'yı tebrik etmek ve yeniden başlayan müzakere sürecinde başarılar dilemek için arayan Theodorakis, Akıncı'nın seçilmesinden sonra oluşan olumlu havadan memnuniyet duyduklarını iletti.

Yunan halkının büyük bir bölümünün Kıbrıs'ta çözümü desteklediğini ifade eden Theodorakis, "Yeniden başlayan sürece desteğimiz tamdır. Bu tarihi bir süreçtir ve olumlu sonuçlanmasını temenni ediyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı da cevaben, Theodorakis'e teşekkür ederek, Kıbrıslı Türklerin de çözümden yana olduğunu belirtti.

Kısa bir süre önce Ankara'ya yaptığı resmi ziyarete de değinen Cumhurbaşkanı Akıncı, "Bu ziyaretimde Türkiye Cumhuriyeti'nin de çözüm yolunda destek verdiğini gördüm. Kıbrıs Türk, Kıbrıs Rum, Yunanistan ve Türkiye halklarının bu yöndeki desteği ve halkların dayanışması çok önemlidir" dedi.

Bulunacak bir çözümün Türkiye ve Yunanistan'a da olumlu etki yapacağına işaret eden Akıncı, "Bunun yanında Doğu Akdeniz'e de istikrar gelecektir" dedi.

Akıncı ayrıca, iki toplumlu görüşmelerin 1968'den beri devam ettiğini anımsatarak, artık çözüme ulaşmak için daha fazla gecikmemek gerektiğini vurguladı.



Akıncı, Başbakan Yorgancıoğlu’nu kabul etti



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nu kabul etti.

Görüşmenin başında ilk sözü alan Başbakan Yorgancıoğlu, Cumhurbaşkanlığı’nın Kıbrıs sorununun çözümü yönünde atacağı her adımda hükümetin destekçisi olacağını vurguladı.

Yorgancıoğlu, Kıbrıs müzakerelerinde yeni bir döneme girildiğini, Cumhurbaşkanlığı’nın bu dönemde önemli bir rol üstleneceğine inandığını kaydetti.

Yorgancıoğlu, Akıncı’ya görevinde başarışlar dileyerek, “Bu süreçte, hükümetimiz atacağınız her adımda, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda sizlerin yanında olacaktır, sizlerle birlikte olacaktır, sizlere yardımcı olacaktır” dedi.

Hükümetle Cumhurbaşkanlığı arasındaki ilişkilere de atıfta bulunan Yorgancıoğlu, “İyi bir istişare söz konusu olursa çok şeyi değiştirebileceğimizi düşünüyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise, Başbakan Yorgancıoğlu’na nezaket ziyareti için teşekkür ederek, “Hükümetle birlikte değerlendirmeler yapma, halkın yararına, Kıbrıs’ın geleceğine, her iki toplumun yararına olacak adımları birlikte atmak benim için de vazgeçilmez düşüncedir” dedi.

Hükümetle dış konuların haricinde iç konularda da beraber düşünme, beraber hareket etmenin ortak hedef olması gerektiğini belirten Akıncı, “Yapılacak çok işimiz var. Halkımızın beklentileri çoktur, bunları adım adım gerçekleştirmek hepimizin amacı” dedi.



Bilgiç: “Hedefimiz en kısa zamanda çözüm”



TC Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias'in ziyareti sırasında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Kıbrıs sorunun bir an evvel sonuçlanması ve 2015'in çözüm yılı olması konusunda beklentilerini dile getirdiğini hatırlatan Bilgiç, "Hedefimiz en kısa zamanda bu sorunun çözülmesi. İki tarafın müzakere sürecine ilişkin atacağı adımlar çerçevesinde gerekli desteği sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

Sözcü Bilgiç, Türkiye'nin Kıbrıs meselesine adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözüm istediğini, müzakerenin 11 Şubat 2014 ortak deklarasyonu çerçevesinde sürdürülmesini desteklediğini kaydetti.



Katsuridis’in AKEL’den süresiz olarak uzaklaştırılmasına karar verildi



AKEL’in, “Dromolaksia” (Mormenekşe) skandalında adı geçen Milletvekili Nikos Katsuridis’in partiden süresiz olarak uzaklaştırılması kararı aldığı bildirildi.

Rum Fileleftheros gazetesi, AKEL Merkez Komitesi’nin dünkü toplantısında, Mormenekşe skandalıyla ilgili parti denetim komitesinin hazırladığı raporun görüşüldüğünü yazdı.

Komitenin, Katsuridis’e partiden süresiz olarak uzaklaştırma cezası verilmesi kararı aldığını kaydeden gazete, ancak toplantı sonrasında yapılan açıklamada, Katsuridis’le ilgili alınan karardan hiç söz edilmediğini, sadece bazı üyelerin ihmal, sorumluluk ve hatalarının saptandığına değinildiğini belirtti.

Gazete, Katsuridis’le ilgili kararın, önümüzdeki süre içerisinde parti gruplarına aktarılacağını kaydetti.



Güney Kıbrıs’ta büyük miktarda uyuşturucu ele geçirildi



Rum Narkotikle Mücadele Birimi’nin, önceki gün Limasol’da gerçekleştirdiği bir operasyonda, büyük miktarda uyuşturucu ele geçirildiği ve olayla bağlantısı bulunduğu düşünülen 3 kişinin tutuklandığı haber verildi.

Operasyonda 26 kilo 100 gram hint keneviri, 1 kilo 340 gram hint keneviri reçinesi ve 1 kilo 600 gram crystal ice türü metamfitamin ele geçirildiğini yazan Simerini gazetesi, elindeki bilgilere dayanarak, olayla ilgili olarak tutuklanan 33 yaşındaki şahsın İngiliz Üs Polisi, 30 yaşındaki erkek kardeşinin de İngiliz Üssü Sağlık Hizmetleri çalışanlarından olduğunu ekledi.

Rum Fileleftheros gazetesi ise konuyla ilgili haberinde, operasyon sırasında bir polis memurunun ciddi şekilde yaralandığını yazdı.

Öte yandan Güney Kıbrıs’ta yayımlanan Politis gazetesi, edindiği bilgilere dayanarak, İngiliz Üs Polisi olan zanlılarından birinin açığa alındığını, bu şahsın eşinin de olayla ilgisi bulunduğu gerekçesiyle tutuklandığını ve tutukluların bugün Limasol Kaza Mahkemesi karşısına çıkarılmalarının beklendiğini ekledi.

Haberde, İngiliz Üs Polisi mensubu şahsın, uyuşturucu maddeyi Limasol Limanı’ndan çıkarmak için polislik sıfatını ve bağlantılarını kullandığından söz edildiğini ekledi.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 36
Dün Tekil 2050
Bugün Tekil 814
Toplam Tekil 4079592
IP 18.218.184.214






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























18 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Hepiniz birer T rk Bayra s n z. Bayra lekelemeyin, kirletmeyin yere d rmeyin.
(Alpaslan T RKE )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.001 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu