Suyuna ve doğal zenginliğine Sahip çıkamazsan… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Suyuna ve doğal zenginliğine Sahip çıkamazsan… - Necdet SİVASLI
Tarih: 21.04.2015 > Kaç kez okundu? 1637

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI

e.mail: necdetes@mynet.com



Suyuna ve doğal zenginliğine

Sahip çıkamazsan…





Türkiye, doğal zengin kaynakları ile çok büyük potansiyele sahip bulunuyor. Türkiye hakkında rapor hazırlayan yabancı uzmanlar, toplantılarda ve yayınladıkları raporlarda her zaman Türkiye’nin doğal zenginliklerinden söz etmişlerdir. Dünyanın sayılı birçok üniversitesinde de dünyanın doğal zenginlikleri hakkında yapılan değerlendirmelerde Türkiye her zaman önemli bir yer tutmuştur.

Gelecekte suyun önemi yıllardır vurgulanıyor. Türkiye ile ilgili hazırlanan raporlarda ülkemizde suyun gerektiği gibi iyi kullanılamadığına dikkat çekiliyor. “Türkiye önlem almazsa 50 yıl sonra bir çöl görünümünde olabilir” deniliyor. Bütün bu uyarılara ve raporlara rağmen biz hala suyu başta olmak üzere doğal kaynaklarımızı iyi kullanamıyoruz.

Konu su ve doğal zenginliklerden açılmışken, Sivas’a değinmek istedik.

Sivas, hem kaynak suyu, hem kaplıca suyu alanında zengin bir ilimiz olmasına rağmen, bu zenginliklerde bugüne kadar istifade edememiştir. Sivaslı, suyuna ve doğal zenginliklerine sahip çıkamamıştır.

Demir cevherinin kaynağı Sivas, bir demir-çelik fabrikasını işletememiştir. Kurulu olan fabrikayı sahiplenememiştir.

Doğal kaplıca ve kaynak suyu zengini Sivas, kaplıca kenti olamamış, bu zenginliği yansıtamamıştır.

Tarımda, özellikle hayvancılık alanındaki zenginliğini kullanamamıştır.

Zaten, bu saydıklarımız gündeme alınmış olsa, Sivas bir anda bulunduğu bölgenin en zengin kenti olurdu. Göç vermezdi. Tarihi ile doğal güzelliği, suyu ve yer altı zenginlikleri ile aynı zamanda bir turizm beldesi olarak da kendisinden söz ettirirdi.

Geçenlerde Sivas Ticaret ve Sanayi Odası’nda “2023 Sivas Vizyonu” konulu bir toplantı düzenlendi. Toplantıda Sivas Sıcak Çermik de gündeme geldi. Afyon’da kurulu bulunan Oruçoğlu Termal Otel’in kurucularından iş adamı Mehmet Oruç da bir konuşma yaptı. Çok uzaklara gitmeye gerek görmeden Oruçoğlu’nun konuşmasının şu satırlarının altını çizmek istiyoruz:

“Sivas tarih ve yeraltı zenginlikleriyle oldukça önemli bir ilimiz. Ancak kaplıcalar maalesef değerlendirilememiş. Dünyanın birçok bölgesinde kaplıca hizmeti sunan yerler var. Ancak sizin ki kadar doğal ve kaliteli suları yok. Bunun kıymetini iyi bilin. Özellikle imar planlarınızı turizm yatırımına uygun hazırlayın ve turizm sektöründe çalışacak sertifikalı elemanlar yetiştirin. Stratejik planlar oluşturun. Sivas Termali gezdim. Oldukça güzel ve başarılı bir proje. İşadamlarını kutluyorum. Bölge için çok önemli bir yatırım. Mevcut zenginliklerinize ve burada yatırım yapan yatırımcılara sahip çıkın. Çünkü yaşanabilecek bir başarısızlık çok kötü örnek oluşturacaktır”

Afyon da termal su zengini bir ilimizdir. Ancak, Afyon’da çıkan kaynak suları analizleri büyük zengin minareler göstermiyor. Uzmanlar “Sadece sıcak su” diyor. Sivas Sıcak Çermik’teki suyun özellikleri ise “mükemmel ve mineral zengini” olarak değerlendiriliyor.

Zaten Oruçoğlu da dikkat edilecek olursa “Dünyanın birçok yerinde kaplıca suları var ama sizinki kadar doğal ve kaliteli olanı yoktur” diyor. Daha ne denmesi bekleniyor?

Ancak, buna rağmen Afyon, bu sıcak sudan bölgede en iyi istifade eden ve yatırımcıları da çekebilen bir il olarak görülüyor.

Şimdi, Afyon sadece sıcak sudan öylesine istifade edebiliyor ama Sivaslılar, müthiş bir mineral zenginliği bulunun Sıcak Çermik’ten istifade edemiyor.

Neyse ki, Sıcak Çermik’i geç de olsa keşfedenler oldu da buraya kurulan Bilici Termal Tesisler ile Sivas bu alanda olumlu bir adımı da atmış oldu. Bu alanda hizmet veren Bilici kurucularını özellikle kutlamak istiyoruz.

Hizmet veren, yatırım yapan kim olursa olsun, bunları kucaklamak, el üstünde tutmak, Sivas ve Sivaslı için bize göre kutsal bir hizmet olmalıdır. Yatırım demek istihdam demektir, istihdam demek işsizliğin önlenmesi göçün azalması anlamına gelir.

Balıklı Kaplıca’daki doktor balıklar dünyanın gündeminde ama Sivaslılar bu zenginliğin bile hala farkında değil. Buradaki balıkların çakmaları ile dünyanın birçok yerinde tesisi kurup, işletme yapanlar var. Bu tesisleri de turizme kazandırıp büyük paralar kazanıyorlar.

7 Haziran seçimler için çalışma yapan Sivas milletvekili adaylarının çalışmalarını mümkün olduğunca izlemeye çalışıyoruz. Adaylardan bugüne kadar bu zenginliklere değineni görmedik. Bir taş üzerine bir taş nasıl konulur, bu kent talihsizliğini nasıl yener, düzlüğe çıkar bunu gerçek anlamda dile getiren, bu konulara sarılanı hiç gördünüz mü?

Bırakınız bir taşın üzerine bir taş eklemeyi, Sivas elindekileri de kaybediyor. Hangi birini sayalım. Bir Sivas Demir Çelik’in ayağa kaldırılması bile kentin kaderini değiştirmez mi? Bir kaplıca kenti görünümü Sivas’ı bölgede yıldızlaştırmaz mı? Turizm patlamaz mı? Hayvancılık sektörü göçü önlemez mi?

Bakınız Sivasspor’un Süper Ligde oluşu bile Sivas’a bir zenginlik getirdi. Bunun bile doğru dürüst değerlendirildiğini söyleyemiyoruz. Bugün ne acıdır ki birçok Sivaslı, bu kulübü bile Sivas’a bir yük olarak görüyor, değerlendiriyor.

Başka söze gerek var mı?



necdetbuluz@gmail.com

necdetes@mynet.com





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 67
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 1546
Toplam Tekil 4078274
IP 3.138.174.174






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu