AK Parti’den kaçan oylar Nereye gidiyor?.. - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









AK Parti’den kaçan oylar Nereye gidiyor?.. - Necdet SİVASLI
Tarih: 23.03.2015 > Kaç kez okundu? 1787

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI

e.mail: necdetes@mynet.com



AK Parti’den kaçan oylar

Nereye gidiyor?..



İktidar partisinin oy kaybı ve erimesi sürüyor. Geçenlerde bu konuda bir yazı yazmış, kamuoyu araştırma gruplarının yaptığı anketlerden örnekler vermiştik. Şimdi ise, özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan ile AK Parti kurmayları arasındaki derin çatlağın ortaya çıkması ile bu erimenin daha da derinleşeceğine dikkat çekiliyor.

MetroPOLL Stratejik ve Sosyal Araştırma Merkezi ile SONAR Araştırma Gruplarının ayrı ayrı yaptıkları son anketlerde de AK Parti oylarındaki düşüşün devam ettiği görülüyor. Bu iki grubun dışında diğer bazı araştırma grupları da AK Parti’deki oy düşüşüne dikkat çekiyorlar.

MetroPOLL Merkezi’nin Başkanı Prof. Dr. Özer Sencar son anketle ilgili yaptığı açıklamada “Özellikle Ekim ayından sonra AK Parti’nin oylarında sürekli düşüş gözlemlemekteyiz. Oylar Şubat’ta yüzde 43,1’e, Mart’ta 41,8’e gerilemiş görünüyor. Bu düşüşün seçimlere kadar daha da düşeceğini tahmin ediyoruz”diyor.

Sencar’ın bu konudaki açıklaması özetle şöyle:

“Gezi olaylarında bile iktidar partisinin oyları bu noktaya düşmemişti. Erimenin devam edeceği izlenimi var. Son 7 ayda AK Parti’den kopan 8 puanlık kitlenin yaklaşık 4,5-5 puanlık bir bölümünün MHP’ye, yüzde 2’lik bölümünün HDP’ ye kaydığını görüyoruz. Kalan bir puanının ise SP ve BBP’ye yaradığı görülüyor. “

Dikkat edilecek olursa yıldızı parlayan ve puanı en fazla artan parti olarak MHP gösteriliyor. PKK’nın siyasi uzantısı HDP’nin oylarındaki artışın da AK Parti’den kopan oylarla güçlenebileceği görülüyor. HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş meydanlarda “Barajı aşacağız kimse endişe etmesin” derken sanıyoruz bu sonuçlara göre iddialı konuşmaktadır.

Peki, şimdi ortada Cumhurbaşkanı ile Hükümet olanlar arasında sıkıntılara gebe olan görüş ayrılıklarının AK Parti’deki oylarına yansır mı? Kamuoyu araştırma gruplarının başındaki isimler “Yansıyabilir” yanıtını veriyor. Araştırma grup yetkilileri “Millet, öncelikle güven ortamını ister. Bu güven ortamının sarsılması oyları mutlak biçimde etkiler. Cumhurbaşkanı ile Hükümet olanların arasında ortaya çıkan görüş ayrılıklarından sonra yeni araştırmalar yapacağız. O zaman bu konu daha da açık biçimde ortaya çıkacaktır” diyorlar.

SONAR Araştırma Grubu’nun patronu Hakan Bayrakçı da son yapılan anketlerin sonuçlarını değerlendirdi. Bayrakçı “Eğer durum bu şekilde devam ederse AK Parti’nin tek başına iktidar olması mümkün olmayabilir” diyor.

Bayrakçı’nın açıklamalarını da dinleyelim:

“AK Parti’nin oyları yüzde 40 civarında görünüyor. Artık Erdoğan’ın seçime 3 ay kala hem milliyetçilik yapacaksın, hem Kürtlere hoş görüneceksin taktiği tutmuyor. AK Parti’deki milliyetçi oylar MHP’ye kayıyor. Ayrıca HDP’nin oyu arttıkça MHP’nin de artıyor. Olan AK Parti’ye oluyor. Bu seçim üçüncü ile dördüncünün, yani MHP ile HDP’nin seçimi olacak. HDP barajı aşarsa AK Parti tek başına iktidar olamaz. AK Partisiz koalisyon da pek mümkün görünmüyor. 7 Haziran’dan sonra erken seçime gidilebilir.”

Diğer bağımsız kamuoyu araştırma gruplarının son yaptıkları anketlerde de AK Parti oyları yüzde 43’lerde görünüyordu. Şimdi adı geçen gruplar yeni araştırmalara yönelecekler. Nisan ayı sonunda partilerin son oy oranlarının şekillenebileceği ifade ediliyor.

Daha önce yazmış ve sizlerle de paylaşmıştık. AK Parti’nin neden oy kaybına uğradığının nedenleri biliniyor. Bunların başında da pahalılık, işsizlik, yolsuzluk ve rüşvet iddiaları ve belirsizlik geliyor. Özellikle Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olmasından sonra ülkenin iyi yönetilemediği vurgulanıyor. Bunlar da hiç kuşkusuz iktidar partisinin oy kayıplarını artırıyor.

Eğer Cumhurbaşkanı ile Hükümet arasındaki görüş ayrılıkları derinleşir, çatışma büyürse bunların da AK Parti için olumsuzluk yaratabileceği söyleniyor. Bütün bunları görebilmek için gelişmeleri görmek gerekiyor. Bu konuda milletvekili listelerinin hazırlanmasında da büyük bir sıkıntının yaşanabileceği söylentileri seçmenlerin kafasını karıştırıyor. Belirsizlik daha da derinleşiyor.

Erdoğan döneminden kalan bürokratlara karşı Davutoğlu ve ekibinin tutum ve davranışlarının da değiştiğini görmek gerekiyor.

Cumhurbaşkanı’nın birden bire anadilde eğitime, Dolmabahçe’deki görüntüye ve 10 madde ile İzleme Komitesi’ne karşı çıkmasının nedeni olarak araştırma gruplarının “Bölücü açılıma milletin tepkisi büyüyor” uyarılarının rol oynadığı da iddia ediliyor.

Çünkü AK Parti içindeki çatlakta “Erdoğancı Grup” ile “Davutoğlu Grubu” ortaya çıkmış görüntüsü bu endişeleri daha da artırıyor. Partide Erdoğan’ı haklı görenlere karşı, partiyi savunanların da karşı karşıya gelmesi bu kavganın ateşini daha da yükseltecektir. Şimdiden Erdoğan ve Davutoğlu tarafları açıklamaları ile kendilerini ortaya koymaya başladılar. İlerleyen zaman içinde bunlara yenilerinin de eklenmesi kaçınılmaz görülüyor.

Bütün bu gelişmelerden dolayı “Kılıçlar çekildi” deniliyor.

Şimdi dananın kuyruğu asıl milletvekili listelerinin hazırlanmasında kopacak gibi görünüyor. Yapılan açıklamalara ve iddialara göre Erdoğan ve ekibi kendi listelerini oluşturuyor. Davutoğlu ise kendi ekibi ile seçime girecekleri isimleri belirliyor. Bütün bunların da partinin geleceği açısından önem taşıdığının altını çizmek istiyoruz.

necdetbuluz@gmail.com

necdetes@mynet.com