“Toplumda tedirginlik ve Huzursuzluk var…” - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









“Toplumda tedirginlik ve Huzursuzluk var…” - Necdet SİVASLI
Tarih: 18.03.2015 > Kaç kez okundu? 1501

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI

e.mail: necdetes@mynet.com



“Toplumda tedirginlik ve

Huzursuzluk var…”



Seçim tahminlerini en doğru bilen KONDA Kamuoyu Araştırma Grubu Genel Müdürü Bekir Ağardır, son yaptıkları araştırmada “İlk kez şu gerçeği görüyoruz. Daha önce AK Parti yandaşlarının oranı AK Parti karşıtlarının üstündeydi, şimdi bu tablo değişti” diyor. Rüzgârın iktidar partisi karşıtı esmeye başladığına dikkat çekiyor.

Tarafsız kamuoyu araştırma gruplarının son yaptıkları araştırmalarda da AK Parti’nin oy kaybetmekte olduğu zaten görülüyordu. KONDA, bu kayıpların yanı sıra daha önce AK Parti’ye oy verenlerin artık bu partiden yana tercih kullanmayacaklarını söylediklerini tespit ederek bunu kamuoyu ile paylaştı.

Toplumda en tehlikeli tırmanışı biz her zaman kutuplaşma ve ayrışma olarak gördük ve değerlendirdik. KONDA Genel Müdürü Bekir Ağardır da, son yaptıkları araştırmada bunu tespit ettiklerini vurguluyor. Ağardır “Toplumun yüzde 60’ında kutuplaşma var. Kutuplaşma oranlarına baktığımızda geçmiş yıllarda AK Parti yandaşları yüzde 35 iken, AK Parti karşıtları yüzde 25’lerdeydi. Son yaptığımız araştırmada ise bu oran tersine döndü. Ülkenin üçte biri halen kutuplaşmanın dışında. Bu insanların seçimlerde ne karar vereceğini bilmiyoruz; ama bu sonuç bile önemli bir değişiklik. 5 yıldır ölçtüğümüz bu endekste ilk defa AKP yandaşları azalmış oldu” ” diyor.

Erdoğan’ın Gezi Parkı Direnişi sırasında “Yüzde 50’yi zor tutuyorum”, “Biz ve onlar” gibi açıklamaların 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonları sırasında geliştirdiği dilin insanları giderek huzursuz etmeye başladığını anlatan Ağırdır; dış politika, ekonomi, açılım sürecinde somut adımların atılamaması gibi durumların da toplumda tedirginlik ürettiğini söylüyor.

14 yıllık iktidar olan AK Parti’nin artık yorgun düştüğü, bazı konularda karar almakta zorlandığını da görüyoruz. Partinin iyi yönetilmediğini, bunun da ülke yönetimine yansıdığını söyleyenlerin sayısı da giderek artıyor.

AK Parti’nin bugüne kadar yükselişinin ana nedenlerinden birinin sağlam ekonomiye sahip oluşumuz gösteriliyor. Ancak, son bir yıl içinde ekonomimizdeki dalgalanmalar, ortaya çıkan sıkıntılar, TL’deki değer düşüşü, pahalılık, artan enflasyon ve işsizlik ortaya bir belirsizlik sergiliyor. Bunlar da zaten toplumda var olan tedirginlik ve huzursuzluğu körüklüyor.

Geçenlerde konu ile ilgili yazmıştık, bugün özetleyerek yineleyelim:

Hükümetlerin sandıkta yıkılışı genelde ekonomik nedenlerle olmuştur. Mutfaklardaki yangın her zaman sandığa yansımıştır.

Bugün, Türkiye’de bir pahalılık yaşanıyor. Bu da enflasyonu azdırıyor. Geçinme sıkıntısı içinde olanlara yenileri ekleniyor. Yapılan araştırmalara göre son 5 yılın en büyük işsizlik oranı ile karşı karşıyayız. İşsizlik oranı Aralık 2015’de yüzde 10,9 seviyesine ulaşırken, işsiz sayısı 3 milyon 145 bin kişiyi bulmuş durumda. Kaldı ki, işsizler ordusuna her geçen gün yenileri ekleniyor.

Hani, toplumda tedirginlik ve huzursuzluğun arttığını söylüyoruz ya, korkutan bu işsizlik tedirginliği ve huzursuzluğu daha körüklüyor. Toplum gergin, geleceği konusunda da karamsarlık içinde.

Bazı çevreler, AK Parti’nin oy kaybına yönelik, parti yönetiminde ve Cumhurbaşkanlığı makamında büyük panik yaşandığını söylüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın özellikle milliyetçi oylardan istifade edebilmek için, milli duyguları okşayan konuşmalara ağırlık verdiğine de dikkat çekiyorlar.

Buna somut örnek olarak da Balıkesir’deki konuşmasında “Bizde Kürt sorunu yoktur” sözlerini örnek gösteriyorlar. Konuşmayı değerlendirenler “Anketlerde ortaya çıkan AK Parti’den MHP’ye giden oy kaymasını durdurma çabası ve telaşı” şeklinde yorumluyorlar.

Çünkü AK Parti’de oy kaybı sürerken, oyunu en fazla artıran parti olarak MHP ön plana çıkıyor. Yapılan araştırmalarda AK Parti’de eriyen oyların MHP’ye kaydığı görülüyor.

Yakında mitinglere başlayacak olan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da milliyetçi oylara yönelik konuşmalar yapmaya hazırlandığı da ifada ediliyor.

Geçenlerde bir ekonomist arkadaşlar görüşürken bize şu görüşlerini aktardı, özetleyerek sizlerle paylaşıyoruz:

“Hükümet, 14 yıllık iktidarı döneminde hiç kaybetmediği kanı kaybediyor. Üst üste yapılan hatalar bir yana, en kritik olan mutfaklardaki yangındır. Bu yangına dikkat edin. Bu hükümet seçimde kaybeder veya çok büyük yara alırsa bunu gerçekleştirecek olan kadınlar olacaktır. 7 Haziran seçimlerinde kadınların sonuçta çok önemli bir konumda olacaklarını görmekteyiz. Bunun yanında genç işsiziler ordusunun da seçim sonuçlarında etkili olacağını söyleyebilirim.”

Hiç kuşkusuz, iktidar partisindeki oy kaybını sadece ekonomik nedenlere bağlamamak gerekiyor. Bu kayıplarda çok neden aranabilir. Ekonomik değerler ise sanıyoruz bardağı taşıran son damlalar olarak karşımıza çıkıyor.

Özetleyecek olursak, AK Parti 7 Haziran seçimlerinde zorlanacaktır. Geçmiş dönemlerdeki gibi rahat oy alması ve iktidara gelmesi kolay olmayacak gibi görünüyor. Her ne kadar Cumhurbaşkanı seçmenden 400 milletvekili istiyor ama bazı araştırma gruplarının yetkilileri “AK Parti, bugünkü milletvekili sayısını bile çıkaramayabilir, göstergeler bu yöndedir” açıklamasını yapıyor.

necdetbuluz@gmail.com

necdetes@mynet.com





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 35
Dün Tekil 2050
Bugün Tekil 737
Toplam Tekil 4079516
IP 18.224.39.32






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























18 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Hepiniz birer T rk Bayra s n z. Bayra lekelemeyin, kirletmeyin yere d rmeyin.
(Alpaslan T RKE )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu