AK Parti neden oy kaybediyor?.. - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









AK Parti neden oy kaybediyor?.. - Necdet SİVASLI
Tarih: 07.03.2015 > Kaç kez okundu? 1736

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com







AK Parti neden oy kaybediyor?..







7 Haziran’da yapılacak genel seçimlere Türkiye’nin geleceği açısından önemli olarak bakılıyor. İktidar Partisi’nin koltuğu kaybedeceğine inanlar da çoğalıyor. Son yapılan kamuoyu araştırmaları, AK Parti’deki erimeyi gözler önüne seriyor. Bu da, iktidar partisinden kurtulmak isteyenlerde heyecan yaratıyor.



Geçmişte, iktidar partilerinin iyi muhalefet yapanlarca yıpratıldığını, muhalefetin yeni projelerle meydana inmesi ile iktidarları yıprattığına çok şahit olmuşuzdur. Muhalefet her zaman kamuoyuna yeni heyecanlar vermiş, umut olmuştur. Bugün, AK Parti’nin oy kaybetmesi karşısındaki muhalefetin güçlü olmasından çok, kendi iç hatalarından kaynaklandığını görmekteyiz.



Muhalefet partileri henüz sahaya inmedi. Seçimlere yaklaşırken, muhalefetin ortaya koyacağı performans ve kamuoyu üzerinde oluşturacağı etki, AK Parti’nin oy kaybında daha da etkili olacağını gösteriyor. BU nedenle, muhalefetin çalışmalarını da önemsemek gerekiyor.



Her ne kadar Başbakan Davutoğlu ve kurmayları yaptıkları açıklamalarda partilerinin oy kaybının olmadığını vurgulayıp “Oyumuz şu an iç yüzde 48-52 bandında bulunuyor” diyorlarsa da muhalefet partileri buna inanmıyor. CHP kanadından yapılan açıklamada AK Parti’nin oyu yüzde 38’lerde gösteriliyor.



Tarafsız bazı kamuoyu araştırma grupları da yaptıkları araştırmaları kamuoyu ile paylaşıyor. Bugüne kadar bunların ortalamasında AK Parti’nin yüzde 10 kadar oy kaybetmekte olduğunu görüyoruz. Özetle, iktidar partisinin oylarında bir erime bulunuyor.



Peki, ama iktidar partisi neden böylesine oy kaybediyor ve yere çakılıyor? Kısaca buna bakalım:



AK Parti 2002 yılında iktidara gelmeden önce özellikle şu üç noktada kamuoyuna güven vermeye çalışıyordu. Bunlardan birisi yolsuzluk, ikincisi yoksulluk, üçüncüsü de yasaklardı. Hatta propagandalarda bunu “3 Y” olarak da sunuyorlardı.



Yoksulluk, yolsuzluk ve yasaklarla savaşmayı vaat eden AK Parti bilindiği gibi iktidara taşındı. Bir süre bu vaatleri yerine getirme mücadelesi de verildi. Ancak, daha sonra iplerin koptuğunu gördük.



İşte bu noktada AK Parti oy kaybetmeye başladı.



İktidar partisini yıpratan başka nedenler yok mu? Hiç kuşkusuz var. Ancak, bugün kamuoyu daha çok bu “3 Y” ile ilgileniyor. Teferruata pek bakan olmuyor.



Zaten bazı kamuoyu araştırma grupları da yaptıkları araştırmalarda deneklere iktidar partisinin yoksulluk, yolsuzluk ve yasaklarla mücadelede başarılı olup olmadığı sorularını da yöneltiyorlar. Alınan yanıtlara bakılacak olursa kamuoyu, hatta AK Parti tabanının yüzde 67’si iktidar partisinin yoksulluk, yolsuzluk ve yasaklarla mücadelesinde başarılı olmadığını söylüyor.



Kamuoyunda oluşan bu görüş, iktidar partisine güveni sarsmaya başlamış bulunuyor. Tabanda bile bu sıkıntının yaşandığını görmekteyiz. Kamuoyu araştırmalarında da AK Parti’ye daha önce oy vermiş olanların şimdi oy vermeyeceklerini söylemeleri de önemsenmelidir.



Şimdiye bakıyoruz:



AK Parti için yolsuzluk iddiaları havalarda uçuşuyor. Bakanlar Yüce Divan’a gönderilmek isteniliyor. Yandaşlara kıyak çekildiği iddia ediliyor. Yoksullukla mücadele sınıfta kalınmış görünüyor. Yasaklarla mücadele yerine, daha yasaklayıcı kanunlar çıkarılıyor. Bir polis devleti görüntüsü yaygınlaşıyor. Yargıya siyasi müdahalenin ağırlaştığı ifade ediliyor.



Özetlemek gerekirse AK Parti iktidara gelmeden önce ortaya koyduğu yoksulluk, yolsuzluk ve yasaklarla mücadele yerine bugün bunların tam tersinin yaşanmasına zemin hazırladığı görülüyor. Bu da seçmen üzerinde etkili oluyor. Hatta daha önce “ 3 Y” ile mücadele konusunda iktidara destek verenlerin bile bugün bu desteği keseceklerini söylemeye başladıklarını da duymaktayız.



Yazımızın başında da değindiğimiz gibi iktidar partisinin oy kaybetmesinde başka etkenler de rol oynuyor. Bunlara enine boyuna girmek istemiyoruz. Ancak, asıl nedenin daha önce vaat edilen ve mücadele edildiği “3 Y” olduğunun altını çizelim. Kamuoyu daha çok bunlarla ilgileniyor.



Bir de şunu söylemeliyiz:



AK Parti’yi bugüne kadar iktidarda tutan, iyiye giden, sarsılmayan ekonomimiz olmuştur. Dünya ekonomileri sarsıntı yaşarken, bizim ekonomimiz dimdik ayakta durmuştur. Ancak, bugün “yıkılmaz” denilen ekonomimiz deprem yaşıyor. Dolar’daki artış önlenemiyor. Pahalılık ve buna bağlı enflasyon rakamları yükseliyor. İşsizlik had safhaya dayanmış durumda. Yokluk ve yoksulluk da buna bağlı olarak giderek artış gösteriyor. Ekonomimiz daha da kötüye gider ve bazı konular kontrol altına alınamaz ise bütün bu olumsuzlukların faturası da iktidar partisine kesilecektir.



Çünkü ekonomimizdeki olumsuzluklar sürer ve daha dar boğaza girersek bu durum sandığa iktidar partisi için olumsuz yansıyacaktır.



İşte bütün bu nedenlerden dolayı 7 Haziran seçimleri gerçek anlamda önem kazanmış oluyor.







necdetbuluz@gmail.com



necdetes@mynet.com





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 56
Dün Tekil 2050
Bugün Tekil 577
Toplam Tekil 4079355
IP 18.119.159.150






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























18 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Hepiniz birer T rk Bayra s n z. Bayra lekelemeyin, kirletmeyin yere d rmeyin.
(Alpaslan T RKE )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.406 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu