AOÇ Merkez Lokantası Atatürk’ün de Lokantasıydı… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









AOÇ Merkez Lokantası Atatürk’ün de Lokantasıydı… - Necdet SİVASLI
Tarih: 14.02.2015 > Kaç kez okundu? 1679

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com







AOÇ Merkez Lokantası Atatürk’ün de



Lokantasıydı…







Ankara Atatürk Orman Çiftliği içinde bulunan ve yıllardır Başkent’te diplomatlara, bakan ve milletvekillerine, bürokratlara, gazetecilere hizmet veren Merkez Lokantası iki yıldır kapalıydı. “Atatürk’ün de lokantası” olarak bilinen bu mekânın kapalı kalmasına en çok üzülenlerden biriydik. Çünkü Başkent’teki en hızlı gazetecilik yıllarımızda bu lokanta bizim için adeta bir haber kaynağı ve buluşma noktasıydı.



AOÇ Merkez Lokantası, Mustafa Kemal Atatürk’ün öğle saatlerinde çiftlikte bulunması nedeniyle küçük bir mutfak olarak kuruldu. İleri yıllarda çevrenin ağaçlandırılmasıyla Atatürk’ün akşamları dostlarıyla oturup sohbet eşliğinde yemek yediği bir mekân oldu. 1930’lu yıllarda Tarım Bakanlığı tarafından işletilen 1961 yılında özelleştirilen AOÇ Merkez Lokantası, Atatürk’ten İnönü’ye birçok devlet adamından sanatçılara kadar üst düzey protokole hizmet vermişti.



1960’lı yılların Ankara’sını anımsayanlar bileceklerdir. O dönemlerde Başkent’te rahatça oturup yemek yenecek yer parmakla gösterilecek kadar azdı. Hele yazın sıcak günlerinde AOÇ Merkez Lokantası havası ve bahçesi ile soluk alınabilecek, dinlenilecek tek mekân olarak da gösteriliyordu.



AOÇ Merkez Lokantası’nda Ankara tava ve kuzu tandır çok meşhurdu. Bunun yanı sıra, çok özel mezeler de yapılırdı. Atatürk ve kurmaylarının sıkça gelip oturduğu, yemek yediği, sohbet ettiği bu mekânda yemek yemenin keyfinin güzelliğini, hazzını anlatamayız.



Ankara’daki diplomatlar, Bakanlar, milletvekilleri, bürokratlar, gazeteciler genellikle bu lokantayı tercih ederlerdi.



Lokanta 2013 yılında icra nedeni ile boşaltılmıştı. Yeni sahibini bekliyordu. Biz, bu mekânın yenilenerek eski havasına kavuşturulmasını, daha deneyimli ellerde hayat bulmasını bekledik. AOÇ Merkez Lokantası’nın kapalı oluşu bizi hep hüzünlendirmiştir. Sonunda da güzel bir haber aldık.



İstanbul’da Florya’da et lokantası olarak tercihimiz olan Kaşıbeyaz’ın bu lokantayı aldığını, yeni işletmecisinin de Kaşıbeyaz olacağını duyduğumuzda çok sevindiğimizi ve mutlu olduğumuzu belirtelim. Özetle AOÇ Merkez Lokantası şimdi Kaşıbeyaz Grubu’na geçmiş. Deneyimli işletmenin burayı da grubuna katarak et lokantası olarak işletmeye açacağını öğrendik.



Kaşıbeyaz Gazianteplidir. İlk Kaşıbeyaz Et Lokantasını İstanbul Florya’da açtı. Yukarıda da vurguladığımız gibi, et lokantaları arasında tercihimiz genellikle hep Kaşıbeyaz olmuştur. Et çeşitleri zenginliğinin yanı sıra, terbiye ve pişirme tekniğini çok önemsiyoruz. Gaziantep yöresinden çeşitli yemeklerin de sunulması bu lokantaya ayrı bir zenginlik katıyor. Örneğin lahmacun ve içli köfte de çok yöresel şekilde pişirilip servis ediliyor. Bunun yanı sıra Gaziantep baklava çeşitlerini de yemek sonrası tatmanın keyfini kolay kolay anlatamayız. Sektörde çok önemli bir yere sahip olan bu işletmenin AOÇ Merkez Lokantası’nı işletmeye açması Ankaralılar için de bir şans olarak değerlendirilmelidir.



Kaşıbeyaz’ın Florya’daki işletmesinin dışında Yeniköy Kaşıbeyaz, Bosphoroz, Kaşıbeyaz Akvaryum, Kaşıbeyaz Balık, Kaşıbeyaz Baklava ve Kaşıbeyaz Gala da bulunuyor. Hemen şunu da ekleyelim, Kaşıbeyaz İstanbul dışına ilk kez AOÇ Merkez Lokantası ile açılmış olacak.



Geçmişte anımsıyoruz. Lokantanın eski işletmecileri, Atatürk ve silah arkadaşlarının oturmayı tercih ettiği masaları gösterirlerdi. Bu masaları hep özel olarak gördük. Burada geçmişten anıları da çok dinlemişizdir.



Kaşıbeyaz işletmecilerinin bahçenin bu köşesini yine Atatürk’ün oturduğu masa ve sandalyelerle özel bir köşe haline getirmelerini öneriyoruz. Bu, aynı zamanda mekâna bir özellik, güzellik ve kalite de getirmiş olacaktır.



Yine, mekânın kapalı alanında Atatürk ve arkadaşlarının çok özel fotoğrafları da vardı. Bunların da yine mekânda sergilenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Sanırız, mekânın yeni işletmecileri de bu konuda duyarlılık göstereceklerdir.



Atatürk Orman Çiftliği’nin bizim çocukluğumuzda ve gazetecilik yıllarımızda çok özel bir yeri vardı. Bizim için buralar hep özel kalmıştır. Burada üretilen süt ve süt ürünleri hep tercihimiz olmuştu. Yorgunluk atıp nefes alacağımız, dinleneceğimiz yerlerin başında gelirdi. Sonradan çiftlik adeta talan edildi. Özellikleri birer birer eridi. Hiç değilse AOÇ Merkez Lokantası, içinde bulunduğu değerleri korunarak geçmişi yaşatsın istiyoruz.



Bizi umutlandıran açıklamaları Kaşıbeyaz Lezzet Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Kaşıbeyaz yapıyor. Kendisini dinleyelim:



“Atamızdan yadigâr kalan ve Ankara’nın simgesi olan AOÇ Merkez Lokantası’nın ihalesini kazanmamız bizim için oldukça gurur verici. İstanbul dışında ilk yatırımımızı Atatürk’ün yadigârına sahip çıkarak yapmamız, markamız için önemli bir hamleydi. Artık AOÇ Merkez Lokantası, Kaşıbeyaz Lezzet Grubu’na emanet!”



Sanıyoruz, geçmişi arayanlar, geçmişi yaşamak isteyenler AOÇ Merkez Lokantası’na yine gelecekler, yine eski günleri anacaklar, Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını anımsayarak güzellikleri yaşama fırsatını bulacaklardır.



necdetbuluz@gmail.com



necdetes@mynet.com