BASIN BÜLTENİ DIŞİŞLERİ BAKANI ÖZDİL NAMİ: “İZOLASYONLARIN KALDIRILMASI İÇİN YAPILAN HER TÜRLÜ ÇALIŞMAYI DESTEKLİYORUZ” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ DIŞİŞLERİ BAKANI ÖZDİL NAMİ: “İZOLASYONLARIN KALDIRILMASI İÇİN YAPILAN HER TÜRLÜ ÇALIŞMAYI DESTEKLİYORUZ”
Tarih: 07.02.2015 > Kaç kez okundu? 1781

Paylaş


Dışişleri Bakanı Özdil Nami, dün, Kıbrıs Türk İşadamları Konseyi (KTİAK) Başkanı İlker Züğürt ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti. Bakan Nami, KTİAK yetkilileri ile 2015 yılı içerisinde Kıbrıslı Türkler üzerindeki izolasyonların kaldırılması ve dış ticaretin artırılması konularında atılan adımlarla ilgili görüş alışverişinde bulundu.

KTİAK Başkanı Züğürt görüşmede, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde gerçekleştirdikleri temaslar hakkında Dışişleri Bakanı Özdil Nami’ye bilgi verdi.

Dışişleri Bakanı Özdil Nami ise, kabulde yaptığı konuşmada, Bakanlık olarak Sivil Toplum Örgütleri (STÖ) ile yakın ilişkiler içerisinde olduklarını ve bu bağlamda, kuruluşların yurtdışı açılımlarının güçlü destekçisi olacaklarının altını çizerek “izolasyonların kaldırılması için yapılan her türlü çalışmayı destekliyoruz” dedi.



BOZKIR: “ÇİPRAS’IN KIBRIS RUM KESİMİNE YAPTIĞI İLK ZİYARETTE TÜRK STO TEMSİLCİLERİNİ DE DAHİL ETMESİNİ BİZ OLUMLU ADIM OLARAK GÖRÜYORUZ”



Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile ilgili, '"Kıbrıs'ın Rum Kesimi'ne yaptığı ilk ziyarette, ilk defa Türk sivil toplum temsilcilerini dahil etmesini biz olumlu adım olarak görüyoruz. İnşallah bu 50 yıldır devam eden bu soruna ve dünya için artık bir ayıp haline gelmiş, bölünmüş bir ada, bölünmüş bir şehre son verecek adımlar atılabilecektir" dedi.

Bozkır, "National Prayer Breakfast'' etkinliğine katılmak ve resmi temaslarda bulunmak üzere ABD'ye gitti.

THY'e ait tarifeli seferle Washington'a hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bozkır, perşembe günü ABD Başkanı Barack Obama'nın da katılacağı "National Prayer" kahvaltısına iştirak edeceğini, ardından Türk-Amerikan Dostluk Grubu eşbaşkanlarıyla görüşme yapacağını belirtti.

Bozkır, ABD ile AB arasında sürdürülen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması'na (TTIP) ilişkin çeşitli temaslarda bulunacağını dile getirerek, "Gümrük Birliği konusunda, AB ile ABD arasında sürmekte olan bu anlaşmaya Türkiye'nin de dahil edilmesi ve buna dahil edilmememizin yaratacağı bazı sıkıntıların giderilmesi için bu temasların yararlı olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Bozkır, ABD ile Türkiye arasında çok önemli ticaretlerin yapıldığını belirterek, "Buradaki bütün mesele ABD ile AB, şayet bu serbest ticaret anlaşmasını imzalarlarsa Türkiye'nin önemli bir ticaret kaybı olacak. Yani Gümrük Birliği anlaşmamız nedeniyle Amerikan ürünlerine piyasalarımızı gümrüksüz açmak gibi bir sıkıntı yaşama ihtimali var. Bunun giderilmesi için tabiatıyla konuşuyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Bozkır, bir gazetecinin "Yunanistan Başbakanlığına, SYRIZA lideri Aleksis Çipras'ın seçilmesinden sonra Türkiye ile ikili ilişkilerin geleceğine" yönelik sorusunu şöyle cevapladı:

"Yunanistan bizim komşumuz. Tabii ki biz komşumuzun istikrar içinde, ekonomik bakımdan müreffeh olmasını arzu ederiz. Çünkü orada çıkabilecek her türlü sıkıntı Türkiye'ye yansır. Oranın iyi olması Türkiye'ye de yarar sağlar. Uzun zamandır Türkiye ile Yunanistan arasında eskisinden farklı, iyi ilişkiler temeline dayalı bir süreç devam ediyor. SYRIZA ile Başbakanımız Yunanistan'a gittiğinde, bugünkü lideri Çipras ile uzun bir görüşme yapıldı. Şu ana kadarki belirtiler, Türkiye ile Yunanistan ilişkilerinde herhangi bir olumsuz etki olmayacağı yolunda. Sanıyorum, zaten Yunanistan'ın başında çok büyük sıkıntılar var. Buna ilave olacak yeni unsurlar katmayı da öngörmeyecektir."

Bakan Bozkır, SYRIZA'da üç Batı Trakyalı soydaşın yer almasının yanı sıra seçim propagandasında ve sonrasında müftünün atama yerine demokratik yöntemlerle seçileceğinin söylenmesinin önemli olduğuna dikkati çekerek, "Kıbrıs'ın Rum Kesimi'ne yaptığı ilk ziyarette, ilk defa Türk sivil toplum temsilcilerini dahil etmesini biz olumlu adım olarak görüyoruz. İnşallah bu 50 yıldır devam eden bu soruna ve dünya için artık bir ayıp haline gelmiş, bölünmüş bir ada, bölünmüş bir şehre son verecek adımlar atılabilecektir" ifadelerini kullandı.

SYRIZA'nın muhalefetteyken çok büyük vaatlerle iktidara geldiğini anımsatan Bozkır, "Ancak bunların tabiatıyla AB'ye karşı olmak, 'borçları ödemiyorum' ifadesinin kullanılması, 'borçları yeniden bir gözden geçireceğiz' ifadeleri aslında sistemi rahatsız edici unsurlar. Bu konuda muhalefetteyken söylenenlerin iktidarda uygulanmasını ben şahsen zor görüyorum. Ama inşallah bir akıl yoluyla ortak bir nokta bulurlar" dedi.



YUNANİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ KUTRAS: "KIBRIS'TA TEK BİR DEVLET VAR”



Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Konstandinos Kutras, BM'nin ve uluslararası toplumun Kıbrıs'ta devlet olarak sadece "Kıbrıs cumhuriyetini" tanıdığını ileri sürerek, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun buna uyması gerektiğini belirtti.

Kutras, gazetecilerin, Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun, "Çipras, Kıbrıs'ta Rumlar kadar egemen bir Kıbrıs Türk halkı bulunduğunu kabul etmelidir" şeklindeki açıklamasıyla ilgili sorularını yanıtladı.

Kıbrıs'ta, "tek vatandaşlıklı, tek egemenliği olan ve Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türkler olmak üzere iki toplumdan oluşan tek bir devlet olduğunu ve bunu Türkiye'nin dışında herkesin tanıdığını" iddia eden Kutras, "Kıbrıs'ta devlet olarak sadece Kıbrıs Cumhuriyeti var. Sayın Eroğlu, artık uluslararası yasal düzene uysa ve Kıbrıs Türk toplumuna iyi hizmetlerini sunarak Kıbrıs sorununun çözümüne katkı sağlasa iyi olacak" ifadesini kullandı.





TC DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ BİLGİÇ ÇİPRAS'IN ZİYARETİNİ DEĞERLENDİRDİ



TC Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın Barbaros gemisi hakkındaki açıklamasına ilişkin, "Çipras'ın GKRY ziyaretinde, özellikle Barbaros Hayrettin Paşa gemisine ilişkin olarak ifade ettiği hususlar, hem garantör ve ana vatan olarak Yunan tarafından beklenen Kıbrıs'taki iki halkın siyasi eşitliğine dayalı bir çözüme ulaşmasına yardımcı olabilecek unsurlar içermemektedir" dedi.

Sözcü Tanju Bilgiç, haftalık olağan basın toplantısında, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Çipras'ın göreve geldikten sonra ilk ziyaretini gerçekleştirdiği Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde (GKRY) Türkiye'ye ait araştırma gemisi Barbaros Hayrettin Paşa'yla ilgili sözlerine değinen Bilgiç, "Çipras'ın GKRY ziyaretinde, özellikle Barbaros Hayrettin Paşa gemisine ilişkin olarak ifade ettiği hususlar, hem garantör ve ana vatan olarak Yunan tarafından beklenen Kıbrıs'taki iki halkın siyasi eşitliğine dayalı bir çözüme ulaşmasına yardımcı olabilecek unsurlar içermemektedir" diye konuştu.

Bilgiç, Kıbrıs'taki müzakere sürecinin tekrar başlaması ve adadaki iki tarafın siyasi eşitliğine dayalı bir çözümün bir an evvel bulunmasını temenni ettiklerini belirterek, "Kıbrıs'taki asli haklardan biri olan Kıbrıs Türk halkının, özellikle adadaki doğal kaynaklardan tam olarak yararlanması bizim için öncelik. Bunun için Türkiye her zaman Kıbrıs Türk tarafına her türlü desteği vermeye devam edecek" ifadesini kullandı.



ARINÇ: “ÇİPRAS'IN YAPTIĞI BİZDEN FARKLI DEĞİLDİR”



TC Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, “Çipras'ın yaptığı bizden farklı değildir. Türkiye'de bir hükümet kurulduğunda, başbakan göreve başladığında geleneksel olarak ilk ziyaret ettiği ülke KKTC'dir” dedi.

Arınç, Bakanlar Kurulunun ardından, açıklamada bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Arınç, bir gazetecinin, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın ilk resmi ziyaretini yaptığı Kıbrıs Rum kesiminde, yeniden müzakerelerin başlamasına Barbaros gemisinin Türkiye tarafından geri çekilmesini koşulunu getirdiğini belirterek, "Bu konuya ilişkin bir görüşme oldu mu? Hükümet, geminin geri çekilmesini, müzakerelerin tekrar başlaması için düşünür mü" diye sordu.

Toplantıda konunun görüşülmediğini ancak konuyu haberlerden takip ettiklerini bildiren Arınç, şunları söyledi:

"Sayın Çipras'ın yaptığı bizden farklı değildir. Türkiye'de bir hükümet kurulduğunda, başbakan göreve başladığında geleneksel olarak ilk ziyaret ettiği ülke KKTC'dir. Daha sonra da Azerbaycan ziyaret edilir. Sayın Çipras da göreve başladıktan sonra bizim yaptığımızı yapmış, o da Güney Kıbrıs'ı ziyaret etmiş, o ziyaretinde de bazı sözler söylemiş. Bir defa biz müzakere masasındayız. Çözüme ulaşmak için bu masadan netice almak konusunda kararlıyız. Dolayısıyla iç politikaya yönelik söylenmiş sözler sebebiyle ayrıca bir yorumda bulunmaya, bir eleştiri getirmeye ihtiyaç duymuyoruz. Orada yaşayan Türk uyruklu insanlar var, bunlar adanın belli bir bölgesinde. Parlamentoları var, hükümetleri var, egemenlik hakları var. Adanın sahip olduğu bütün zenginliklerin adada yaşayan insanlara ortak olarak paydaş olduğu bilgisi de düşüncesi de var.

Türkiye Cumhuriyeti'nin adanın belli noktalarında, kendi hukuki düzenlemeleri içerisinde bir gemisini dolaştırması bazı aramalar yapması hem ulusal hem uluslararası hukuktan kaynaklanan bir gelişmedir. Buna yönelik eleştiriler vardır, hatta Güney Kıbrıs Rum Yönetimi sadece bu sebeple masadan kalkmıştır, bunu da ilan etmiştir. Bütün bunların Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerimizi bozacağı düşüncesinde değiliz. Ortak çözüm konusunda hem Türk hükümeti hem de KKTC hükümeti isteklidir, arzuludur. Adadaki gerçekleri dikkate alan bir çözümün bulunması için de yeni bir sürecin BM aracılığıyla başlamasına yardımcı olmaktadır. Bu ilk ziyaretlerde bu tür konuşmaların yapılması nasıl bizim tarafımızdan doğal karşılanıyorsa Yunanistan tarafından da yapılmasını doğal karşılamak lazım."



YUNANİSTAN BORÇ SİLME TALEBİNDEN VAZGEÇTİ, TAHVİL TAKASINA HAZIRLANIYOR



Yunanistan Maliye Bakanı YanisVaroufakis, uluslararası kreditörlerden borç silme talebinden vazgeçerek, kreditörlerin elindeki tahvilleri yeni tahvillerle takas etmeyi önerdi.

İngiltere'nin başkenti Londra'da İngiltere Maliye Bakanı George Osborne ile dün gerçekleştirdiği görüşmesine ilişkin İngiliz Financial Times gazetesine demeç veren Varoufakis, Yunanistan'ın 315 milyar avro seviyesindeki borcunun silinmesi talebinde bulunmayacaklarını söyledi. Varoufakis'in borçların silinmesi yerine kreditörlerden ellerindeki tahvilleri yenileriyle takas edilmesine dayalı yeni bir sistem önerdiği, iki çeşit planlanan yeni Yunan tahvillerinin bir çeşidinin büyümeye dayalı diğerinin ise süresiz tahvillerden olacağı belirtildi.

varoufakis konuya ilişkin olarak, "Ortaklarımıza öncelikli bütçe fazlasından ve reform ajandasından oluşan bir kombinasyonu ortaya koyduğumuzu söyleyeceğiz. Ortaklarımıza 'ülkemizde reform yapmamıza yardımcı olun ve bunu gerçekleştirebilmemiz için bize biraz mali alan tanıyın' diyeceğim. Yoksa boğulacağız ve reformdan ziyade bozulacağız" ifadelerini kullandı.





SLOVAK VE POLONYALI BÜYÜKELÇİLER UBP’Yİ ZİYARET ETTİ



Slovakya ile Polonya’nın Güney Kıbrıs’taki büyükelçileri dün UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün ile görüştü.

UBP Genel Merkezi’nde gerçekleşen görüşmede, Slovakya’nın Güney Kıbrıs Büyükelçisi Oksana Tomova ve Polonya’nın Güney Kıbrıs Büyükelçisi Barbara Tuge-Ereciska ile görüşen Özgürgün’e UBP Milletvekilleri Tahsin Ertuğruloğlu ile Ersan Saner eşlik etti.

Basının sadece görüntü almasına imkan sağlanan görüşme öncesine herhangi bir açıklama yapılmadı.





KIBRIS TÜRK TİCARET ODASI VE KIBRIS TÜRK SANAYİ ODASI’NDAN ORTAK AÇIKLAMA



Kıbrıs Türk Ticaret Odası ve Kıbrıs Türk Sanayi Odası, siyasi partilere “Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı kabul etmemeleri çağrısı yaptı.

İki oda, hükümetin hiçbir şekilde taviz vermeden mali disiplini sağlamasını, kamu sektörünün toplam ekonomi içindeki payının azaltılmasını ve özel sektör öncülüğünde ekonomik büyümeye önem verilmesini istedi.

Kıbrıs Türk halkının ekonomik varoluşunun, kendi ayakları üzerinde durabilen bir ekonomi yaratılmasına bağlı olduğunu kaydeden odalar, “Elbette ki toplumdaki tüm kesimler mevcut şartlardan çok daha iyi bir yaşamı hak etmektedir. Bütün çabalarımız da bu amaç doğrultusunda olmalıdır. Fakat ekonomik gerçeklik üzerine kurgulanmayan, sürdürülemeyen bir ekonomik yapılanma üzerinde ısrar etmek, gelecek kuşakların refahını bugünden tüketmek demektir” görüşünü ifade etti.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası ve Kıbrıs Türk Sanayi Odası’ndan “Kamuda statükonun devamı kabul edilemez” başlığıyla yapılan ortak yazılı açıklamada “adı göç yasası olarak anılan” Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası’nın özel sektör odaklı büyüme modeli ile bağdaşmadığı belirtildi.

“84 BİN İNSAN ÖZELDE”

Açıklamada, KKTC’de toplam istihdamın 2013 verilerine göre 101 bin 181 olduğu, istihdam edilenlerin sadece yüzde 16,8’inin kamu yönetiminde çalıştığı ve geri kalan 84 bine yakın insanın da tarımdan sanayiye, ticaretten turizme, finanstan yükseköğrenime özel sektör tarafından istihdam edildiği kaydedildi.

“ŞİMDİYE KADAR BİNLERCE KİŞİNİN GÖÇ ETMESİ GEREKİRDİ”

“Yukarıda andığımız yasa gerçekte birer ‘göç yasası’ ise ve bu yasaya uygun olarak istihdam edilenlerin göç etmesi kaçınılmaz bir sonuç ise, kamuya giremeyen binlerce kişinin şimdiye kadar çoktan göç etmesi gerekirdi” denilen açıklamada, kamu yönetiminin toplam istihdam içerisindeki payının KKTC’de yaklaşık yüzde 16’yken, Güney Kıbrıs ve Türkiye’de yüzde 6’larda bulunduğu belirtildi.

Ticaret ve Sanayi Odalarının ortak açıklamasında, bütçenin yaklaşık yüzde 80’inin kamudaki personel ve cari harcamalara gittiği ifade edilerek, bu nedenle reel sektörün gelişemediği, kamu hizmetlerinin aksadığı ve dışa bağımlılığın arttığı kaydedildi.





KKTC’DE TC GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI YURT DIŞI KOORDİNASYON OFİSİ KURULACAK



Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) "Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurt Dışı Koordinasyon Ofisi" kurulmasına ilişkin kanun T.C. Bakanlar Kurulu tarafından onaylandı.

Buna göre, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurt Dışı Koordinasyon Ofisinin Kurulması ve Faaliyetlerine İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Öte yandan, 22 Ağustos 2014'te Lefkoşa'da imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında T.C. Sağlık Bakanlığı Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine Bağlı Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Arasında İşbirliğine Dair Protokol", Bakanlar Kurulu'nun 15 Aralık 2014 tarihli kararıyla onaylandı.

Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında sağlık alanında işbirliğinin geliştirilmesini teminen 24 Mart 2008 tarihinde imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Sağlık Alanında İşbirliğine İlişkin Anlaşma"ya dayanarak imzalanan protokole göre, taraflar karşılıklı mutabakat ile belirlenen sağlık ve tıp bilimleri alanlarında hastane yönetimi, heyet, uzman ve sağlık personeli değişimi, sağlık personelinin kısa süreli eğitimi, ortak proje çalışmaları yapılması, ilgili sağlık kuruluşları arasında işbirliğinin sağlanması, taraflardan biri tarafından düzenlenecek kongre, konferans, sempozyum ve diğer bilimsel toplantılara uzmanların katılımının teşvik edilmesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı'na bağlı Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi'nde eğitim amaçlı veya kapasite artırımına yönelik sağlık haftaları düzenlenmesi yöntemlerinde işbirliği yapacak.

Protokol, bir yıl süreyle geçerli olacak.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 71
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 1814
Toplam Tekil 4078542
IP 3.145.12.242






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.311 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu