BASIN BÜLTENİ DIŞİŞLERİ BAKANI ÖZDİL NAMİ: “AB ÜLKELERİNİN KIBRISLI TÜRKLER’E BORCU VAR” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ DIŞİŞLERİ BAKANI ÖZDİL NAMİ: “AB ÜLKELERİNİN KIBRISLI TÜRKLER’E BORCU VAR”
Tarih: 28.01.2015 > Kaç kez okundu? 1715

Paylaş


Dışişleri Bakanı Özdil Nami Kıbrıslı Türklerin maruz kaldığı izolasyonlar Güvenlik Konseyi’nin raporuna yansımalı, izolasyonların kaldırılması yönünde Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin de Kıbrıslı Türklere borcu var,” dedi.

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, müzakere sürecine ilişkin olarak yaşanan gelişmeleri BRT televizyonunda değerlendirdi.

Nami, ilk olarak Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban ki Moon’un BM Barış Gücü ile ilgili 6 aylık raporuna ilişkin açıklamalar yaptı.

Raporun, her iki taraf açısından da dengeli olduğunu belirten Nami, yine aynı raporda müzakere masasından kalkan tarafın Rum Lider olduğunun açıkça belirtildiğini anımsattı.

Nami, raporda, izolasyonlar konusunun da yer aldığını ve bunun olumlu bir gelişme olduğunu belirterek “Kıbrıslı Türklerin maruz kaldığı izolasyonlar Güvenlik Konseyi’nin raporuna da yansımalı. Barış çabalarının sürdürüldüğü ortamda izolasyonlara yer yoktur.

İzolasyonların kaldırılması yönünde Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin de Kıbrıslı Türklere borcu var” ifadelerini kullandı.

Yunanistan’da Syriza’nın elde ettiği zaferi de yorumlayan Nami, Yunanistan’ın kendi sorunlarından dolayı Kıbrıs sorununda etkisiz bir konuma geldiğini de sözlerine ekledi.



CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ OSMAN ERTUĞ: “ÇAĞRI RUM TARFINA YAPILDI”



Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin “çıkmazın aşılması için her iki taraf da çaba göstermeli” yönündeki sözlerine karşılık Kıbrıs Türk tarafının masada olduğunu, bu çağrının ancak Kıbrıs Rum tarafına yapılmış olabileceğini söyledi.

“Eide kendi misyonu gereği ve denge adına bir takım açıklamalar yaptı, çünkü görevi bunu gerektiriyor.

Denge her zaman gerçekçi ve adil olmayabilir. Gerçek şudur ki yaptığı çağrı ancak Kıbrıs Rum tarafına yönlendirilebilir” diyen Ertuğ, sismik araştırma gemisi Barbaros Hayreddin Paşa’nın Mağusa’da bekletilmesinin, suni olarak yaratılan krizin çözümüne yönelik atılan bir adım olduğunu ifade etti.

Müzakerelerdeki tıkanıklığın aşılması için diplomatik çabaların sürdüğünü de anlatan Ertuğ, Kıbrıs Rum tarafının keşif sondajlarına son verip sadece sismik araştırma yapacakları yönündeki haberlere ise, “Bizim yaklaşımımız mütekabiliyet ilkesi çerçevesindedir.

Tek yanlı davranışlar devam ettiği sürece, kazı olmasa bile Kıbrıs Türk halkının haklarını gasp etmektir. Karşılıksız kalmaz” karşılığını verdi..

Kıbrıs Türk tarafının tıkanıklığın aşılması için üzerine düşeni fazlası ile yaptığını belirten Ertuğ, gerek hidrokarbonlar gerekse masaya dönülmesi konusunda ikna edilmesi, adım atması gereken tarafın Kıbrıs Rum tarafı olduğunu söyledi. (Kıbrıs)



27-28 OCAK ŞEHİTLERİ ANILDI



Kıbrıs Türk halkının İngiliz sömürge yönetimine karşı 27-28 Ocak 1958’de verdiği mücadelede şehit düşenler dün düzenlenen törenlerle anıldı.

İlk tören Lefkoşa’da Şehitler Anıtı önünde, ikinci tören Küçük Kaymaklı Mezarlığı’nda yapıldı.

Günün anlam ve önemini anlatan konuşmayı Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkan Yardımcısı Nevin Erdoğan yaptı.

Erdoğan, 27-28 Ocak tarihlerinin, Kıbrıs’ın tarihinde Türk damgasının sağlam bir perçini olduğunu belirtti.

Erdoğan “27-28 Ocak tarihleri sömürgeciliğin iflas ettiği, Türkün Türkten başka dostu olmadığının ortaya çıktığı gündür. 57 yıl önce bugünler varlığımızı ve özgürlüğümüzü korumak için Yunan, Rum ve İngiliz sömürgesine karşı tek bir kalp olup ortaya çıktığımız gündür” dedi.



2013’TE KİŞİ BAŞINA DÜŞEN MİLLİ GELİR 15 BİN 302 DOLAR



“Bir yıl içinde ülke içinde üretilen mal ve hizmetlerin parasal ifadesi” olarak tanımlanan Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) 2013 yılında KKTC’de yüzde 1.1 büyürken, cari fiyatlarla toplam 7,6 milyar TL olarak gerçekleşti.

Dıştan gelen gelirlerle birlikte ülkedeki mal ve hizmetlerin parasal karşılığı olan Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) ise, 2013 yılında 2012’ye göre yüzde 1.3 arttı. Kişi başına düşen milli gelir ise 15 bin 38 ABD Doları’ndan 15 bin 302 ABD Doları’na çıktı.

KKTC’de kişi başına düşen milli gelir, Güney Kıbrıs’ın da AB ülkeleri ortalamasının da oldukça gerisinde. Sadece Türkiye’de 10 bin 970 dolar olan rakamdan daha yüksek… AB ortalamasının ise yarısından bile az. 2012’deki yüzde 1.8’lik büyüme gösteren GSYİH hasıla 2013’te yüzde 1.1’e düştü.

2014 yılı için ise GSYİH’da yüzde 2.9 büyüme öngörülüyor ve toplam boyutun cari fiyatlarla 8 milyar 178 milyon TL olması bekleniyor.

2013’te en yüksek büyüme yüzde 8.7 ile otelcilik ve lokantacılık sektöründe kaydedilirken, bunu yüzde 7.5 ile mali müesseseler (bankalar dahil) izledi.

En çok küçülen sektörler ise, eksi yüzde 1.6 ile tarım ve eksi yüzde 0.3 ile inşaat sektörleri oldu.

2013’te sektörlerin GSYİH’daki paylarının dağılımı da yüzdelik olarak şöyle gerçekleşti:“Tarım 8.2, sanayi 9, inşaat 9.8, ticaret-turizm 20.3, ulaştırma-haberleşme 7.6, mali müesseseler 4.3, konut gelirleri 5.3, serbest meslek 11.1, kamu hizmetleri 12.6, ithalat vergileri 11.9.”



ANASTASİADİS, SİYASİ PARTİ BAŞKANLARINI BİLGİLENDİRDİ



Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis başkanlığında dün Köşk’te gerçekleşen Siyasi Parti Başkanları Konseyi’nde Kıbrıs sorunu, enerji ve ekonomi konuları masaya yatırıldı. Anastasiadis muhataplarına Davos temaslarıyla ilgili bilgi de verdi.

Alithia “Kerry Büyükelçiyi Biliyor, El Sisi Acele Ediyor” başlıklı haberinde dünkü toplantıya Rum Enerji ve Maliye Bakanları Yorgos Lakkotripis ve Haris Yeorgiadis ile Başsavcı Kostas Kliridis’in de katıldığını yazdı.

Habere göre Anastasiadis Kıbrıs sorunuyla ilgili bilgi verirken BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin Davos’ta, Ban Ki-moon’un Kıbrıs Barış Gücü raporunda Kıbrıslı Türklerin izolasyonu ifadesinin yer alması ile şahsen hiçbir ilgisi olmadığını söyleyip dün BM Güvenlik Konseyi’ni bilgilendirirken de objektif ve adil olacağı sözü verdiğini söyledi.

Anastasiadis parti başkanlarına Eide’nin, Güvenlik Konseyi’ne Rum tarafının müzakere masasından kalkma nedeninin Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri olduğunu anlatacağını ve “Anastasiadis’in hidrokarbonlarla ilgili askıda kalan konuların müzakerelerin son aşamasında görüşülmesini kabul ederek bir adım attığını, şimdi Türk tarafından da benzer bir adım gelmesi gerektiği” söylemini Güvenlik Konseyi önünde tekrarlayacağını ifade etti.

Davos’ta görüştüğü ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin sözde “MEB”i içinde araştırma yapmanın Rum yönetiminin “egemenlik hakkı olduğunu” tekrarladığını söyleyen Anastasiadis, “Kerry, Lefkoşa’daki Amerikan Büyükelçi ile ilgili bazı sorunlar olduğunu biliyor” dedi.



KKTC İRLANDA’DA DÜZENLENEN “THE HOLIDAY WORLD SHOW FUARI”NA KATILDI



KKTC, İrlanda’nın başkenti Dublin’de düzenlenen “The Holiday World Show Fuarı”nda tanıtıldı.

Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı’ndan verilen bilgiye göre, 23-25 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilen “The Holiday World Show Fuarı’nda” bakanlık yanında turizm sektörü temsilcileri de yer aldı.

KKTC standında İngilizce bilgi broşürleri ve haritalar dağıtıldı; LCD ekran aracılığı ile ülkenin tarihi güzellikleri tanıtıldı. Standı ziyaret eden misafirlere ülkeye özgü üzüm sucuğu, badem ve zivaniya ikram edildi.

Ayrıca İrlanda’da faaliyet gösteren acente ve tur operatörleri de standı ziyaret etti.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 45
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 1187
Toplam Tekil 4077915
IP 3.129.247.196






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu