BASIN BÜLTENİ SOSYOLOG KUDRET AKAY, SİYASAL EĞİLİMLER ANKETİNİN SONUÇLARINI AÇIKLADI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ SOSYOLOG KUDRET AKAY, SİYASAL EĞİLİMLER ANKETİNİN SONUÇLARINI AÇIKLADI
Tarih: 27.01.2015 > Kaç kez okundu? 1810

Paylaş


Sosyolog Kudret Akay, Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs sorununa yönelik düşünce yapısı ve çözüm modeline ilişkin tercihlerini belirlemek için Aralık 2014’te gerçekleştirdiği siyasal eğilimler araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Akay, araştırma sonucunda Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs sorununa, Kıbrıslı Rumlarla barış, kardeşlik, ortak vatan konseptleri üzerine değil, pragmatik çıkarlar üzerine kurulu bir çözüm modeli benimsediklerinin ortaya çıktığını belirtti.

Akay, araştırmanın sonuçlarında, Kıbrıslı Türklerin çözüm/antlaşma ile ilgili duruşlarında ciddi bir değişiklik, 2004’te Annan Planı etrafında oluşan çözüm anlayışından radikal bir kopuş gözlemlendiğini de ifade etti.

Çözüm ile algılanan veya vurgulanan barış, kardeşlik, ortak vatan, AB üyeliği gibi kavramların yerlerini başka parametrelere bıraktığını ifade eden Akay, Kıbrıslı Rumların 2004 referandumundaki çözüm modelini reddetmesiyle, Kıbrıslı Türklerin de bu algılarla şekillenen çözüm modeline yabancılaşma sürecinin başladığını kaydetti.

Akay, siyasal eğilimler araştırmasının sonuçlarını Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) muhabirine açıkladı ve araştırmayla ilgili değerlendirmeler yaptı.

Araştırmanın amacının; KKTC seçmenin özellikle Kıbrıs sorununun çözümü konusundaki tercihlerini belirlemek olduğunu belirtti.

Akay, Kıbrıslı Türkler arasındaki öncü söylemlerin barış, kardeşlik, ortak vatan olguları üzerine oturduğunu, ancak 2004’te Rumların Annan Planı’na hayır demesinden itibaren çözümü bu olguların üzerinde oturtmanın anlamsızlaştığını ifade etti. Akay, “Kıbrıslı Türkler bu kavramlara yabancılaşmaya başladı. Çünkü kendileri bunu söylerken, karşı taraf ciddi bir oranda buna hayır deyince bir sorun ortaya çıktı” dedi.

Annan Planı’nın tartışıldığı dönemde Kıbrıs Türkü’nün anlaşma ve çözüm ile ilgili bilinçlendiğini söyleyen Akay, “Annan Planı sürecinde Kıbrıslı Türkleri çözüme ikna etme süreci yaşanmıştı. Şimdi iş değişti. Kıbrıs Türkler, kendi çözüm modellerini ürettiler ve liderleri aracılığıyla kendi geliştirdikleri çözüm modelini masaya taşıyorlar. Radikal kopuş işte burada” diye konuştu. Akay, bunu “çözümün ulusallaştırılması” olarak nitelendirdi.

Kıbrıslı Türklerin geliştirdiği çözüm modelinin Kıbrıslı Rumlarla barış, kardeşlik, ortak vatan konseptleri üzerinde kurulmadığını anlatan Akay, pragmatik çıkarlar üzerine kurulu bir çözüm modeli benimsediklerini belirtti.

Araştırma sonuçlarında, insanların mülklerini ve topraklarını koruma eğiliminde olduğunun görüldüğünü, KKTC ile ilgili vatan konseptinin güçlenmeye başladığını belirten Akay, çözüm isteğinin de güçlenmeye başladığını vurguladı.

Kıbrıslı Türklerin çözüm istediğini, bunun parametrelerini de belirlediğini anlatan Akay, araştırma sonuçlarının Kıbrıs sorunu ile ilgili tüm taraflara yönelik mesajlar içerdiğini ifade etti.

Akay, “Kıbrıslı Türkler çözüm her ne pahasına olursa olsun noktasında değiller. Çözümle ilgili görüşleri, tavırları belirginleşmiştir. Egemenlik, Karpaz, Güzelyurt, Kıbrıslı Rumların burada yaşaması konusunda çok netler. Netleşmiş görüşlere sahipler” dedi.

Kıbrıslı Türklerin Sınır ayarlamaları ve toprak konusunu da çok iyi bildiklerini belirten Akay, milliyetçilik duygusu çok yüksek olan bir kesim bulunduğunu ifade etti. Akay, araştırma sonuçlarının bu paralelde olduğunu kaydetti. Akay, “Kıbrıslı Türklerin toprak parçalarını vatan yapma süreci içindeyiz” diye konuştu.

Siyasal eğilimler anketinin büyük bölümü, Kıbrıs sorununun çözüm modeline odaklanıyor.

Buna göre, KKTC seçmeninin yüzde 62.7’si Kıbrıs’ta BM’nin genel olarak tanımladığı şekliyle, iki toplumlu, iki bölgeli federal bir çözüm isterken, yüzde 60.1’i bu modele ulaşılamayacağına inanıyor.

Anket sonuçlarında Kıbrıslı Türklerin Türkiye’nin garantörlük hakkı ve Türk askerine ilişkin konulardaki görüşleri de ortaya konuyor.

KKTC seçmeninin yüzde 93.7’si Türkiye’nin onay vermediği bir çözüme ulaşmanın mümkün olmadığına inanırken, yüzde 63.1’i garantörlük haklarının olduğu şekliyle devam etmesinden yana.

KKTC seçmeninin yüzde 57.5’i Türk askerinin çözüm sonrasında da güçlü bir şekilde adada kalmasından yana görüş bildirdi.

KKTC seçmeninin yüzde 78.8’i çözüme ulaşılabilmesi için Güzelyurt’un Kıbrıslı Rumlara verilmesine kesinlikle karşı çıkarken, yüzde 83.7’si çözüme ulaşılabilmesi için Karpaz köylerine Rumların yerleşmesine karşı çıkıyor.

Çözüm sonrasında Rumların Türk bölgesine yerleşmesine karşı olan KKTC seçmeninin oranı yüzde 67.1 iken, yüzde 60.5’i Rumlara mülk iadesine karşı olduklarını belirtti.



ALAKÖPRÜ BARAJI'NDA BUGÜN SU TUTULMAYA BAŞLANACAK



Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) su sağlayacak proje kapsamında Türkiye tarafında yapımı tamamlanan Alaköprü Barajı'nda, bugün su tutulmasına başlanacak.

Alaköprü Barajı'nda su tutulması işlemi projenin temelini oluşturuyor.

TC Orman ve Suişleri Bakanı Veysel Eroğlu, söz konusu barajın temelinin 7 Mart 2011'de atıldığını anımsatarak, Alaköprü ile KKTC'ye içme suyu sağlamanın yanında Anamur'da 84 bin dekar arazinin de modern teknolojiyle sulanacağını bildirdi.

Baraj sayesinde Anamurlu çiftçilerin de kazanacağına işaret eden Eroğlu, Alaköprü Barajı ile projede önemli bir eşiğin aşılacağının altını çizdi.

Eroğlu, KKTC tarafında inşa edilen Geçitköy Barajı ile Türkiye ve Kıbrıs tarafı kara yapılarını da tamamladıklarına dikkati çekerek, 80 kilometrelik deniz geçişinin ise 25 kilometresinin bitirildiğini aktardı. (TRT Türk)



TİCARET ODASI BAŞKANI TOROS, AB YETKİLİLERİYLE GÖRÜŞTÜ



Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros, AB Komisyonu Bölgesel Politikadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Normunds Popens ve Kıbrıs Türk Masası Şefi Michale Di Bucci ile bir araya geldi.

Kıbrıs Türk Masası’nın, Genişlemeden, Bölgesel Politikalar Genel Müdürlüğü'ne alınmasının ardından yapılan ilk ziyaret olan görüşmede Fikri Toros, Ticaret Odası’nın AB ile olan işbirliği hakkında detaylı bir bilgilendirme yaparak, özellikle gündemde olan Doğrudan Ticaret Tüzüğü, Hellim’in coğrafi işaret tescili, uyum sürecinin hızlandırılması ve Yeşil Hat Tüzüğü kapsamının genişletilmesi gibi konulara ilişkin odanın ivedi beklentilerini aktardı.

Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nün “Avrupa vatandaşı” olarak kabul edilen Kıbrıslı Türklere, AB ile doğrudan ve dolaysız olarak ticaret yapmasının önünü açtığını vurgulayan Toros, böylesi insani ve doğal bir konunun siyasileştirilmesinin üzücü olduğunu kaydetti.

Toros, Kıbrıslı Türklerin AB ile ticaret yapmasının, yalnızca ekonomik bir katkı yapmakla kalmayacağına, ayni zamanda AB standartlarına ulaşma konusunda da herkes için bir motivasyon kaynağı olacağına işaret etti.

Doğrudan Ticaret’in Kıbrıslı Türkleri çözüme hazırlayacak bir başka araç olacağını vurgulayan Toros, Yeşil Hat Tüzüğü’nün yeniden gözden geçirilmesi ve uygulamasının iyileştirilmesinin önemine de vurgu yaptı.

Toros, ticari araçların Güney’e geçebilmesinin ve işlenmiş gıda ticaretinin önünün açılmasının, düşüşte olan Yeşil Hat ticaret hacmine çok önemli bir katkı yapacağını kaydetti. Toros, ticari işbirliği alanlarını genişletmenin, tıpkı Doğrudan Ticarette olduğu gibi, Yeşil Hat ticaretinde de barış sürecine katkıda bulunacağını söyledi.

Toros, hellimin AB’de isim tescilinin yapılması sırasında Kıbrıslı Türk üreticiler için bir çözüm mekanizması geliştirilmemesinin; ülke ihracatının dörtte birini oluşturan bir ürünün ticaretinin zarar görmesine ve Kıbrıs Türk ekonomisinin olumsuz etkilenmesine sebep olacağını, bunun da AB’nin Kıbrıslı Türklere yönelik sözleriyle de çelişmiş olacağını anlattı.

Geçtiğimiz yıl Şubat ayında AB Konseyi ve Komisyon Başkanları’nın ortak bir açıklamayla, “Kıbrıslı Türklerin AB’ye olan uyum çalışmalarının hızlandırılacağı” sözü verdiklerini, ancak üzerinden neredeyse bir yıl geçmesine rağmen bunun uygulamaya tam olarak yansımadığını kaydeden Toros, uyum sürecinin Kuzey Kıbrıs’taki yaşam standartlarını artırmak ve Kıbrıslı Türkleri çözüme hazırlamak için olmazsa olmaz bir konu olduğunu vurguladı.



YDÜ HASTANESİ, DOĞU AKDENİZ ULUSLARARASI TURİZM VE SEYAHAT FUARI'NA KATILDI



İstanbul’da devam eden Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı'na (EMITT) “Kuzey Kıbrıs” şemsiyesi altında katılan YDÜ Hastanesi’nin ülkenin sağlık turizmi olanaklarını tanıtarak 2015 yılına yönelik yeni anlaşmalar yaptığı belirtildi.

EMİTT fuarı kapsamında İstanbul’da bulunan Turizm İşletmeleri Genel Müdürü ve Hastane Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Savaşan, çeşitli ülke temsilcileri, belediye başkanları yanı sıra yerli ve yabancı gazeteciler ile bir araya gelerek Kuzey Kıbrıs'ın genelde sağlık özelde ise medikal turizm olanaklarını anlattı. Savaşan ayrıca, İstanbul temasları kapsamında 2015 yılına yönelik olarak çeşitli ülkelerden Kuzey Kıbrıs'a sağlık hizmeti almak için hastaların yönlendirilmesi için yeni anlaşmalar da yaptı.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 43
Dün Tekil 2050
Bugün Tekil 863
Toplam Tekil 4079641
IP 3.135.217.228






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























18 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Hepiniz birer T rk Bayra s n z. Bayra lekelemeyin, kirletmeyin yere d rmeyin.
(Alpaslan T RKE )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.502 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu