Gelen zamlar kaçakçılığı artırır vergi kaybını artırır… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Gelen zamlar kaçakçılığı artırır vergi kaybını artırır… - Necdet SİVASLI
Tarih: 03.01.2015 > Kaç kez okundu? 1758

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com







Gelen zamlar kaçakçılığı artırır



vergi kaybını artırır…







Yılın ilk zammı içki ve sigaraya yapıldı. Bu zamların zaten daha önce içki ve sigarada yaşanan kaçakcılığı daha da artıracaktır. Bu aynı zamanda vergi kaybı anlamına gelir. İlgililer, içki ve kaçak sigaranın son dönemde arttığını,hatta patlama noktasına geldiğini söylüyor. Son zamlarla bu oranın daha da artabileceğine dikkat çekiliyor.



Sigara ve içkiye yapılan her zamdan sonra zaten bu konu hemen gündeme geliyor.



TESK Genel Başkanı Pehlevi Palandöken, son zamların geri alınması gerektiğini anımsatıyor. Buna neden olarak da şu açıklamayı yapıyor,kendisini dinleyelim:



“Yeni yılın ilk gününde sigara ve alkol üzerinden alınan maktu verginin enflasyonun ötesinde yükselmesi kaçağı daha da özendirir. Yapılan bu zam ile sigara fiyatlarında ve kaçak sigarada artış olacağı anlamına geliyor. Daha önceden de yapılan zamların sigara ve alkol kaçakçılığını artırdığını biliyoruz. Bu zamlar böylece kaçakçılığı daha da özendirecektir. Biz, hem kaçakçılığın önlenmesi, hem vergi kaybının olmaması açısından bu zamların derhal geri alınması gerektiğini söylemek istiyoruz.”



İşin ilginç bir yönünü de paylaşalım:



Türkiye’ye giren kaçak sigara ve içki Kuzey Irak’tan yoğun biçimde yapılıyor. Barzani’nin kurduğu fabrikalarda üretilen ürünler PKK’lılarca sınırdan rahatlıkla Türkiye’ye sokuluyor. Sağlığa daha da zararlı olan bu ürünler neredeyse yarı fiyatına alıcı buluyor.



Doğu ve Güneydoğu’da artık kaçak sigara ve içkiler el altında da satılmıyor. Her tarafta bu ürünleri bulmak ve almak mümkün.



Nitekim, kaçak yllardan ülkeye giren sigara ve içkiler başta büyük şehirler olmak üzere Türkiye’nin her noktasına yayılıyor ve satılıyor.



Burada önemli bir başka nokta da şudur:



Gerek Kuzey Irak’taki peşmergebaşı Barzani,gerekse PK bu kaçak sigara ve içkiden çok büyük paralar kazanıyor. Şimdi, son zamlardan sonra Barzani ve kaçakçılık yapan PKK’lılar mutlaka ellerini ovuşturuyorlardır. Bunu da konumuz içinde anımsatmış olalım.



Konumuz içinde yer alan kaçak sigara ve içki konusunda bir gelişme ve bir başka haber analizini de aktaralım:



Sigaradan alınan yüksek vergi, kaçakçılığın da patlamasına neden oldu. Hürriyet Gazetesi’de çıkan habere göre İran’a yasal yollardan ihraç edilen sigaralar kaçak yollardan geri gelip Türkiye’de daha ucuza satılıyor. Büfelerde resmi satış fiyatı 9,5 lira olan bir paket sigarayı kaçakçı tezgahında 5,5 liraya bulmak mümkün oluyor. Karton ile alana da indirim yapılıyor. İstanbul’da bu işin merkezinin de Eminönü Tahtakale olarak gösteriliyor. Kaçak sigaraların da Türkiye’de üretildiğine özellikle dikkat çekiliyor.



Verilen rakamlara göre kaçak sigaradan 6 yılda 23 milyar lira vergi kaybı olmuş. Kaçak içkiden vergi kaybı bu rakamın dışında tutuluyor. Kaçak sigara pazarının da toplam pazarın % 20,3’üne ulaşmış. Son zamlarla kaçak sigarada Pazar payının % 25’lere ulaşabileceği de ifade ediliyor.



Bu durumda her içilen 5 sigaradan 1’i kaçak sigara oluyor. Yeni zamlardan sonra her içilen 4 sigaradan 1’inin kaçak olma ihtimalinden de söz ediliyor.



Demek ki, aşırı zamlar kaçakçılığı özendirdiği gibi,vergi kaybını da ortaya koyuyor. Bu kadarla da yetmiyor,enflasyonun yükselmesinde de rol oynuyor.



Bu konu sadece Türkiye’de değil,dünyanın her tarafında aynı şekilde işliyor. Bir ürün ne kadar pahalıysa,ne kadar zam geliyorsa, o ürünün sahteleri ve kaçakçılığı da patlıyor. Kaçak ürünlerle yapılan mücadelelerde beklenen sonuçların alınamadığını da görüyoruz. Böylece kaçakçılık bir sektör haline geliyor. Çok kişi bu yollardan geçimini sağlamış oluyor.



Sigaraya ve alkole gelen her zamdan sonra yazdığımız her yazıda biz de bu önemsediğimiz konularda değinmişizdir. Bu zamların kaçakçılığı artıracağını, vergi kayıplarının olabileceğinı vurgulamıştık. Bugün, aynı görüşte olduğumuzun altını çizmek istiyoruz.



En önemlisi de Türkiye’deki kaçakçılığın terör örgütlerine yaramasıdır.



Dikkat edilecek olursa, Güneydoğu’daki Kuzey ırak sınırında kaçakçılıkla geçinenler PKK kanalı ile işlerini görüyor. Paralar terör örgütünün kasasına giriyor. Öte yandan Kuzey Irak’daki peşmergebaşı da bu işten yüklü para kazanıyor.



Şimdi işin içine İran da girmiş bulunuyor. Türkiye’de İran için üretilen sigaraların kaçak yollardan ülkemize gelmesi ve satılması bu işin boyutunu gözler önüne sermiyor mu? Kaçak sigara ve içki sadece Kuzey Irak ve İran’dan değil, başka yerlerden de çeşitli yollardan yurda sokulup satılıyor.



Bölgede kaçakçılığın önlenmesi konusunda alınan önlemlerin de bir ie yaramadığını görüyoruz. PKK güdümündeki kaçakçılar Devlete isyan noktasına gelmişler “O zaman bize iş verin,kaçakçılık yapmayalım” demişlerdi. Bugün sınırdan geçen bu kaçak mallara sadece seyirci kalıyoruz.



Bazı otel ve restoranlarda satılan kaçak içki ve sigara konusuna da bir başka yazımızda değineceğiz.



necdetbuluz@gmail.com



necdetes@mynet.com