BASIN BÜLTENİ 19 Aralık 2014 RUMLAR AB’YE GÜVENMİYOR - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ 19 Aralık 2014 RUMLAR AB’YE GÜVENMİYOR
Tarih: 19.12.2014 > Kaç kez okundu? 1841

Paylaş


Rumlarda, AB’nin kendilerini dikkate almadığı düşüncesinin hakim olduğu bildirildi.

Rum Fileleftheros gazetesi, Eurobarometer verilerine dayanarak, Rumların yüzde 79’nun seslerinin AB tarafından dikkate alınmadığını düşündüğünü; yüzde 17’sinin ise bu konuda olumlu görüş ortaya koyduğunu yazdı.

Habere göre, Rumların yüzde 38’i AB hakkında olumsuz imaja, yüzde 24’ü ise olumlu imaja sahip.

Rum siyasi partilere duyulan güven konusunda ise Rumların yüzde 91’nin partilere güven duymadığını belirttiğini yazan gazete, bu rakamın, olumsuz Avrupa rekorunu da teşkil ettiğini belirtti.

Habere göre, Rumların yüzde 26’sı BM’ye güvendiğini, yüzde 67’si ise güvenmediğini dile getirirken; Kıbrıs Türk tarafında ise KKTC’de ikamet edenlerin yüzde 61’i BM’ye güvendiğini, yüzde 20’si ise güvenmediğini belirtti.

Gazete, AB’ye duyulan güven konusunda ise Rumların yüzde 68’i güven duymadığını, yüzde 25’i güvendiğini; Kıbrıslı Türklerin ise yüzde 66’sının güven duyduğunu, yüzde 18’sinin ise farklı görüş ortaya koyduğunu yazdı.







DOĞALGAZA İLGİ AZALIYOR

ABD’nin önde gelen hidrokarbon uzmanlarından olan Kıbrıslı Türk Mehmet Mustafaoğlu, adanın güneyinde bulunan ve Afrodit olarak bilinen parselde beklenen miktarda doğalgaz olmaması ve yüksek maliyet nedeniyle uluslararası şirketlerin söz konusu kaynağın karlılığıyla ilgili şüphe duyduklarını söyledi.

Mehmet Mustafaoğlu, şüphelere delil olarak, Avustralya merkezli Woodside Petroleum şirketinin, Avustralya’daki doğalgaz kaynaklarının daha karlı olması nedeniyle Kıbrıs ve İsrail doğalgazından vazgeçmesini gösterdi. Mustafaoğlu, bir diğer delilin ise adanın güneyinde bulunan ve Afrodit olarak bilinen 12. Parseli işleten Noble Energy’nin payını başka şirketlere satmak istemesiyle ilgili aldığı duyumlar olduğunu ifade etti.

12. parselden çıkacak doğalgazın ihracatının, seçilecek olan geliştirme ve lojistiğe bağlı olduğunu anlatan Mustafaoğlu, seçenekler arasında en ucuz ve erken zamanda faaliyete geçebilecek olanının Türkiye’deki Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı’na (TANAP) bağlanacak boru hattının olduğunu söyledi. (Kıbrıs)





KAYIP ŞAHISLAR KOMİTESİ BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

Kıbrıs’ta 1963-1964 ve 1974 olayları sonucunda kayıp olarak listelenen şahısların gömü yerlerinden çıkarılması, kimliklerinin belirlenmesi ve iade edilmelesi çalışmaları kapsamında bu yıl 157 kişinin kemik kalıntılarından kimlikleri tespit edildi. Bu yılın kimlik tespit çalışmaları açısından, Komite’nin en başarılı yılı olduğu belirtildi.

Kayıp Şahıslar Komitesi üyeleri ara bölgede bulunan Dayanışma Evinde, yıllık çalışmalarını değerlendirdikleri basın toplantısı düzenlediler.

Komite üyeleri, kayıp yerleri ile ilgili bilgi sahibi olanların bir bir vefat etmesi bunun yanında gömü yerlerinin üzerine inşaat yapılması olasılığının gün geçtikçe artmasından dolayı çalışmaların hızlandırılması gerektiğini ancak bunun için de ek bütçe gerektiğini de belirttiler.

Çalışmalar hakkında bilgi veren Komite’nin Birleşmiş Milletler Üyesi Paul-Henri Arni, 2014 yılının gömü yerlerinde bulunan kalıntıların kimlik tespiti açısından en başarılı yıl olmasına karşın, bulunan kayıp şahıs sayısı bakımından ikinci kez 65’le sınırlı kalındığını belirtti.

Gömü yerleri hakkında bilgisi olanların bugün yaşayan insanlar olduğunu ve vefat etmelerinin gömü yerlerinin belirlenme çalışmalarını zorlaştırdığını kaydeden Arni, çok geç olmadan, gömü yerleri hakkında bilgisi olanlara erken zamanda bilgi verme çağrısında bulundu.



“İKİ TOPLUMLU KIBRISLILARIN SESİ FORUMU” ACİL ÇÖZÜM ÇAĞRISI YAPTI

“İki toplumlu Kıbrıslıların Sesi Forumu”, Kıbrıs’ta acil çözüm çağrısı yaptı.

Forum’dan 3 dilde yapılan açıklamada, araştırma gemisi Barbaros’un aktiviteleri sonrasında görüşmelerin askıya alınmasıyla ortaya çıkan kriz incelenerek bazı saptamalarda bulunuldu.

Açıklamada, “Çok ciddi tehlikeleri içinde barındıran şimdiki sürecin çözülmesi ve barış sürecinin yeniden ve hemen başlaması imkanının sağlanması için tüm ilgili tarafların ortak bir çaba göstermesi gerekmektedir” ifadelerine yer verilerek, kapsamlı çözüme her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğu vurgulandı.





BAYRAKLAR 1 GÜN SÜREYLE YARIYA İNDİRİLDİ

Pakistan'ın kuzeyindeki Peşaver kentinde önceki gün Pakistan Taliban örgütünün düzenlediği okul saldırısında hayatını kaybeden çoğu çocuk 145 kişiyi katletmesi nedeniyle dün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 1 gün süreyle bayraklar yarıya indirildi.







21-25 ARALIK MÜCADELE VE ŞEHİTLER HAFTASI ANMA ETKİNLİKLERİ BAŞLIYOR

Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinde hayatını kaybedenler, bu yıl da 21-25 Aralık Mücadele ve Şehitler Haftası’nda düzenlenecek tören ve etkinliklerle anılacak.

Hafta programı, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Piyade Kurmay Binbaşı Mahmut Gergin’in 21 Aralık Pazar saat 08.00’de Bayrak Radyo ve Televizyonu’ndan yapacağı konuşma ile başlayacak.

Lefkoşa Şehitler Abidesi önündeki anma töreni ise saat 09.30’da yapılacak. Protokole göre çelenklerin anıta sunulmasından sonra saygı marşı eşliğinde saygı duruşunda bulunulacak ve saygı atışının ardından İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekilecek.





AYH ABD BÜYÜKELÇİSİ İLE GÖRÜŞTÜ

Aydınlık Yarınlar Hareketi (AYH) heyeti, Amerika Birleşik Devletleri’nin Güney Kıbrıs Büyükelçisi John M. Koenig ile görüştü.

AYH’den yapılan açıklamaya göre, ABD Elçiliği’nin kuzeydeki ofisinde gerçekleşen görüşmeye Aydınlık Yarınlar Hareketi Başkanı Anıl Kaya, Asbaşkanı Muslu Akgüney, İşadamı Oğuz Can, Avukat Arif Tahir Erişen ve Arif Kanlıada katıldı.

AYH heyeti görüşmede, Kıbrıs konusu, iş dünyası, sivil toplum ve güncel konularla ilgili düşüncelerini paylaştı.







“MARAŞ” KONULU İKİ TOPLUMLU SERGİ ARA BÖLGE’DE AÇILDI… “ÖLÜ BÖLGE SERSEMLİĞİ”

"Maraş" konulu iki toplumlu resim/şiir sergisi ara bölgedeki Goethe Enstitüsü’nde açıldı. “Ölü Bölge Sersemliği” adıyla düzenlenen sergide Ruzen Atakan ve Andros Efstatiou’nun resimleri ile Paula Closson’un şiirleri yer aldı.

Mağusa İnisiyatifi’ni temsilen Dr. Okan Dağlı ve Rum siyasetçi Andrulla Vasiliu tarafından açılan sergide, eski Rum Yönetimi başkanlarından Yorgo Vasiliou da hazır bulundu.

Sergi organizasyonundan yapılan açıklamaya göre, açılışta konuşan Dr. Okan Dağlı, bölünmüş ve bir kısmı kapalı olan kentin, yıllardır hem Kıbrıslı Rumlara hem de Kıbrıslı Türklere büyük acı verdiğini söyledi.

Dr. Dağlı, Maraş’ın yeniden canlanması ve kentin kendi insanları ile biraraya gelme umudunu da dile getirdi.

Kıbrıslı Rum siyasetçi Andrulla Vasiliou da, “Siyaset, insanların duygularından uzak hareket ediyor ve insani durumlara çare üretemiyor” dedi.

Sanatçılar da kısa konuşmalarında, serginin yaklaşık 6 aylık ortak çalışmanın ürünü olduğunu anlattılar.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 78
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 1812
Toplam Tekil 4078540
IP 18.188.252.23






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.406 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu